Przetargi.pl
"Świadczenie usług wyżywienia dla uczestników dla Dziennego Domu Pomocy przy ul. Królowej Bony 2 w Świeciu"

Ośrodek Pomocy Społecznej w Świeciu ogłasza przetarg

  • Adres: 86-100 Świecie, Generała Józefa Hallera 11
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Telefon/fax: tel. 525190540 , fax. 523315990
  • Data zamieszczenia: 2024-01-18
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Ośrodek Pomocy Społecznej w Świeciu
    Generała Józefa Hallera 11
    86-100 Świecie, woj. kujawsko-pomorskie
    tel. 525190540, fax. 523315990
    REGON: 090077277
  • Adres strony internetowej zamawiającego: https://opsswiecie.pl/ oraz https://opsswiecie.bip.gov.pl/
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    "Świadczenie usług wyżywienia dla uczestników dla Dziennego Domu Pomocy przy ul. Królowej Bony 2 w Świeciu"
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usługi wyżywienia dla uczestników Dziennego Domu Pomocy przy ul. Królowej Bony 2 w Świeciu.2. Zakres zamówienia obejmuje: 1) Zapewnienie przez Wykonawcę przygotowania, ugotowania i dostarczenia posiłków dla uczestników Dziennego Domu Pomocy przy ul. Królowej Bony 2 w Świeciu, obejmujących: śniadanie oraz obiadu złożonego z drugiego dania.2) Świadczenie usługi dożywiania obejmuje grupę ok. 30 osób/miesięcznie przez okres od 06.02.2024r. do 31.07.2024r. (tj. 123 dni robocze).3) Zamawiający przewiduje wielkość przedmiotu zamówienia w okresie trwania umowy na: około 3.690 gorących posiłków (przez posiłek rozumie się zestaw złożony ze śniadania wraz z napojem oraz obiad składający się z II dania wraz z napojem), tj. 123 dni po około 30 posiłków dziennie.4) Z tytułu ewentualnego zmniejszenia wielkości zamówienia Zamawiający nie ponosi żadnych konsekwencji.5) Ostateczna ilość posiłków może ulec zmianie, w zależności od faktycznej liczby wydanych decyzji. Przewidywana liczba osób może ulec zwiększeniu lub zmniejszeniu. Zamawiający poda dokładną liczbę posiłków osób korzystających z usługi wyżywienia w danym dniu do wspólnie ustalonej godziny.6) Posiłki należy dostarczyć do Dziennego Domu Pomocy przy ul. Królowej Bony 2 w Świeciu: • godzina dostarczenia śniadania 8:00 - 8:30, • godzina dostarczenia obiadu 12:00 - 12:30.7) Wykonawcy będzie przysługiwał zwrot kosztu za posiłek wyłącznie za faktycznie wydaną ilość posiłków, zgodnie ze wzorem obliczania wartości zamówienia.8) Posiłek dla każdego z uczestników Dziennego Domu Pomocy w danym dniu składa się z:a) Śniadania – przykładowe menu: kawa, kawa zbożowa, kakao, herbata z cytryną, mleko, pieczywo mieszane, wędlina, ser, pasty, masło, jogurt, jajka, powidła, dżem, warzywa sezonowe itp.,b) II dania obiadowego – przykładowe menu: danie mięsne lub rybne w zestawie z ziemniakami lub z zamiennikiem: kaszą lub ryżem lub makaronem, a także surówki; lub danie warzywne, zapiekanki, pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki, itp; – dodatkowo kompot lub sok lub woda, napój owocowy, herbata itp.9) Wykonawca w ramach świadczenia usługi może dostarczyć raz w tygodniu do DDP produkty spożywcze, które będą dostępne dla uczestników zgodnie ze zgłoszonym zapotrzebowaniem. Zakres przewidywanych produktów:a) Kawa parzona,b) Kawa rozpuszczalna, c) Herbata czarna,d) Herbata owocowa (różne smaki)e) Woda mineralna,f) Soki owocowe i /lub warzywne,g) Jogurty owocowe.10) Wykonawca zastosuje zamienniki dla osób, które cierpią na alergię lub nie jedzą ryb, jajek, sera żółtego, wędliny, drobiu, mięsa itp., po uprzednim uzgodnieniu szczegółów z Zamawiającym. Dodatkowo po zgłoszeniu przez Zamawiającego Wykonawca jest zobowiązany do dostosowania posiłków do niezbędnych wymagań dietetycznych takich jak np.: Dieta lekkostrawna, Dieta cukrzycowa, Dieta wątrobowa, Dieta indywidualna zgodnie z zaleceniami lekarza/dietetyka.11) Jadłospis, zawierający informację na temat wartości kalorycznej posiłków oraz składowych poszczególnych potraw z wyszczególnionymi alergenami układany ma być przez Wykonawcę na okres 10 dni i zatwierdzany przez osobę posiadającą uprawnienia dietetyka żywienia. Jadłospis będzie dostarczany w wersji drukowanej i/lub elektronicznej Zamawiającemu najpóźniej 3 dni robocze przed okresem jego obowiązywania do Kierownika Mieszkań Wspomaganych i Dziennego Domu Pomocy.12) Wykonawca zobowiązuje się przygotować posiłki z produktów zakupionych we własnym zakresie. Posiłki powinny być lekkostrawne, przygotowywane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych, konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych.13) Posiłki nie mogą być przygotowywane z półproduktów.14) Wykonawca zapewnia, iż przygotowanie i dostarczenie posiłków będzie odbywało się z poszanowaniem obowiązujących w tym zakresie przepisów prawa, w szczególności dotyczących wymogów sanitarnych stawianych osobom biorącym udział w realizacji usługi, miejscom przygotowania posiłków oraz środkom transportu wykorzystywanym przy realizacji usługi.15) Wykonawca ma obowiązek przestrzegania zasad higieny przy sporządzaniu i dostawy posiłków oraz utrzymania odpowiedniej temperatury posiłków a także przewozu w przystosowanych do tego celu termosach/pojemnikach oraz pojazdem dostosowanym do przewozu żywności.16) Wykonawca zobowiązuje się do wykonania usługi żywienia zbiorowego zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie normami, a polegającej na przygotowaniu, wydaniu posiłku o odpowiednio zbilansowanej wartości kalorycznej i odżywczej, zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia na podstawie przepisów ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. (t.j. Dz. U. z 2023 roku poz. 1448) o bezpieczeństwie żywności i żywienia. 17) Wykonawca zobowiązany jest do przedkładania rachunku lub faktury za wykonaną usługę do 5-go dnia roboczego każdego miesiąca – następującego po miesiącu, w którym wykonana została usługa z wyjątkiem miesiąca lipca 2024 roku, Wykonawca zobowiązuje się do przedłożenia rachunku lub faktury za wykonaną usługę do 26 lipca 2024 roku. 18) Wykonanie zadania przez Wykonawcę podlegać będzie kontroli ze strony Zamawiającego w zakresie prawidłowości wykonania zadania w tym:• formy i warunków przygotowywania posiłków (gotowania),• jakości i różnorodności posiłków,19) W zakresie wizytacji, Zamawiający: będzie degustował wydawane posiłki oraz sprawdzał przestrzeganie zasad higieny przy sporządzaniu i dostawie posiłków będzie przeprowadzał ankiety i inne wywiady z osobami korzystającymi z posiłków, sporządzi końcowy protokół z wizytacji, w którym Zamawiający dokona podsumowania poziomu i zakresu świadczonych przez Wykonawcę posiłków, jak również sposobu realizacji zamówienia.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55321000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: 1. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy nie podlegają wykluczeniu na zasadach określonych w Rozdziale VIII SWZ oraz spełniają określone przez Zamawiającego warunki udziału w postępowaniu.2. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy spełniają warunki dotyczące:1) zdolności do występowania w obrocie gospodarczym:Opis spełnienia warunku:Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.2) uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów:Opis spełnienia warunku:Wykonawca spełni warunek jeżeli:posiada decyzję lub inne dokumenty Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego zatwierdzające zakład, podmiot, który produkuje lub wprowadza do obrotu żywnośćw zakresie przygotowywania posiłków od surowca do gotowej potrawy oraz rozprowadzania, podawania posiłków w rozumieniu ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywnościi żywienia (t.j. Dz. U. z 2023 r., poz. 1448);3) sytuacji ekonomicznej lub finansowej:Opis spełnienia warunku:Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.4) zdolności technicznej lub zawodowej:Opis spełnienia warunku:Wykonawca spełni warunek jeżeli: dysponuje odpowiednim potencjałem technicznym: Wykonawca powinien udokumentować dysponowanie minimum jednym środkiem transportu, spełniającym wymagania sanitarne na przewóz i dostawę posiłków cateringowych.Zamawiający dokona oceny spełnienia przez Wykonawców warunków udziału w postępowaniu na zasadzie spełnia/nie spełnia na podstawie oświadczeń i dokumentów jakie maja załączyć Wykonawcy.3. Zamawiający, w stosunku do Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, w odniesieniu do warunku dotyczącego zdolności technicznej lub zawodowej – dopuszcza łączne spełnianie warunku przez Wykonawców.4. Zamawiający może na każdym etapie postępowania, uznać, że Wykonawca nie posiada wymaganych zdolności, jeżeli posiadanie przez Wykonawcę sprzecznych interesów,w szczególności zaangażowanie zasobów technicznych lub zawodowych Wykonawcy w inne przedsięwzięcia gospodarcze Wykonawcy może mieć negatywny wpływ na realizację zamówienia.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Tak

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą: 2024-01-26

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach