Przetargi.pl
Świadczenie usług cateringowych dla pacjentów 116 Szpitala Wojskowego z Przychodnią SP ZOZ

116 Szpital Wojskowy z Przychodnią SP ZOZ ogłasza przetarg

  • Adres: 45759 Opole, ul. Wróblewskiego
  • Województwo: opolskie
  • Telefon/fax: tel. 261 62 60 61;261 62 51 29 , fax. 261 62 60 51
  • Data zamieszczenia: 2017-11-16
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: 116 Szpital Wojskowy z Przychodnią SP ZOZ
    ul. Wróblewskiego 46
    45759 Opole, woj. opolskie
    tel. 261 62 60 61;261 62 51 29, fax. 261 62 60 51
    REGON: 53156361100000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.116szpital.opole.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Świadczenie usług cateringowych dla pacjentów 116 Szpitala Wojskowego z Przychodnią SP ZOZ
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest: Przygotowanie i dostarczanie posiłków do kuchenek oddziałowych z uwzględnieniem diet i kaloryczności dla pacjentów 116 Szpitala Wojskowego z Przychodnią SP ZOZ: a) codzienne (śniadanie, obiad, kolacja) dla oddziałów chirurgii ogólnej i laryngologii- 16 łóżek, chorób wewnętrznych – 42 łóżka, zakładu opiekuńczo-leczniczego (ZOL) – 40 łóżek, b) w dni powszednie (lunch typu drugie śniadanie) dla dziennego oddziału psychogeriatrycznego – 24 osoby. 2. Szczegółowy opis przedmiot zamówienia obejmuje: 2.1 Przygotowanie i dostawę do kuchenek oddziałowych szpitala całodziennych posiłków: a) wymagane jest dostarczanie posiłków trzy razy dziennie przygotowanych wg ustalonego jadłospisu w następujących godzinach:  śniadanie od 7.15 do 7.45,  obiad od 12.15 do 12.45,  kolacja od 16.15 do 16.45. Dopuszcza się dostarczanie kolacji wraz z dostawą obiadu, pod warunkiem zachowania świeżości posiłku i zabezpieczenia warunków zgodnie z obowiązującymi przepisami, b) posiłki muszą być dostarczane codziennie przez wszystkie dni w roku do kuchenek oddziałowych szpitala; c) posiłki dla pacjentów w ZOL-u powinny być dostosowane dla osób w podeszłym wieku (miękkie, rozdrobnione itp.), 2.2 Przygotowanie i dostawa posiłków - lunchu (np. w formie kanapki, zupy, gulaszu, sałatek z ugotowanych składników ) dla dziennego oddziału psychogeriatrycznego (dla pacjentów powyżej 60 roku życia): a) wymagane jest dostarczanie posiłku tzw. lunch jeden raz dziennie do godz. 11.00 w dni powszednie, b) Zamawiający dopuszcza dostarczanie lunchu razem z dostawą śniadania, z tym że lunch powinien być odpowiednio zabezpieczony i przechowywany w warunkach zapewniających świeżość posiłku do godz. 11.00, zgodnie z obowiązującymi przepisami. 2.3 Zapewnienie we własnym zakresie przez Wykonawcę sprzętu do przechowywania i transportu posiłków. 2.4 Wykonawca zapewni jakość posiłków oraz ich transport jak również przechowywanie próbek zgodnie z obowiązującym systemem analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli zw. “Systemem HACCP”. 2.5 Posiłki gorące należy dostarczać w termosach, zapewniających temperaturę żywności zgodną z wymogami, tzn.: minimalna temperatura zupy winna wynosić 75ºC, drugiego dania 65ºC, płynów 80ºC, a maksymalna temperatura produktów zimnych (sałatki, pasty, sery itp.) 15 ºC. 2.6 Zamawiający wymaga, by całodzienne żywienie opierało się na dietach, wg jadłospisów Zamawiającego, stanowiących załączniki 9-13 do SIWZ. a) podstawowa – załącznik nr 9 do SIWZ b) wątrobowa / wrzodowa / miażdżycowa – załącznik nr 9 do SIWZ c) cukrzycowa – załącznik nr 9 do SIWZ d) bezmleczna – załącznik nr 10 do SIWZ e) ubogo białkowa – załącznik nr 10 do SIWZ f) bezglutenowa – załącznik nr 10 do SIWZ g) łatwostrawna – załącznik nr 11 do SIWZ h) bogatobiałkowa – załącznik nr 11 do SIWZ i) ubogoresztkowa – załącznik nr 11 do SIWZ j) dna moczanowa– załącznik nr 12 do SIWZ k) sonda – płynna - papka– załącznik nr 13 do SIWZ 2.7 Ponadto Zamawiający wymaga aby: a) posiłki były przygotowywane zgodnie z Zarządzeniem Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 24 czerwca 1974 r. w sprawie ustalania racji pokarmowych w całodziennym wyżywieniu określonych grup ludności (Dz. Urz. MZ i OS nr 16 z 1974 r. poz. 69), zaleceniami opracowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, zgodnie z “Systemem HACCP” oraz ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2010 Nr 136 poz. 914 z późn. zm.) b) przygotowywane posiłki odbywały się wg przykładowych jadłospisów dla diet stosowanych w szpitalu zgodnie z załącznikami 9-13 z uwzględnieniem ewentualnych korekt dokonanych przez dietetyka; c) w jadłospisach uwzględnić: rodzaj potrawy (nazwę produktu), gramaturę potraw, wartość kaloryczną posiłków razem i w rozdziale na śniadanie, obiad, kolację, d) dostarczyć wraz z jadłospisem tygodniowym jadłospisy jednodniowe, sporządzone w estetycznej formie graficznej, na papierze o podwyższonej gramaturze, które będą dostarczane codziennie, najpóźniej do godz. 7.45, e) przekazywać codziennie jadłospisy jednodniowe do godz. 7.45 pielęgniarce oddziałowej Zamawiającego każdego oddziału lub osobie przez nią wyznaczoną, f) zmiany w jadłospisie zostały dokonywane w okresie:  Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy – wówczas Wykonawca ma obowiązek przygotować posiłki o charakterze świątecznym z zachowaniem tradycyjnych potraw,  zmiany pór roku – wówczas Wykonawca w jadłospisie ma obowiązek uwzględnić warzywa i owoce sezonowe g) dokonywać zmian w jadłospisie w przypadku stwierdzenia błędów przez organy kontrolne. Wówczas Wykonawca we współudziale z Zamawiającym ponownie zweryfikują jadłospisy i w razie potrzeby dostosują je do zaleceń pokontrolnych, h) do przygotowywania posiłków należy używać produktów wysokiej jakości i zawsze świeżych. Posiłki powinny posiadać odpowiednią temperaturę, tak jak to określono w pkt 5. Proces produkcji oraz dystrybucji odbywać musi się zgodnie z wymogami sanitarnymi, w tym zwłaszcza dobrej praktyki higienicznej i systemem HACCP. Wyklucza się możliwość przygotowywania potraw z proszku, stosowania sztucznych substancji wzmacniających smak i zapach np. glutaminianu sodu, stosowania półproduktów oraz dań gotowych. 2.8 Wykonawca zobowiązany będzie do: a) stosowania pojemników i termosów zamykanych szczelnie, tak aby podczas transportu posiłki w formie płynnej nie ulegały rozlaniu; b) stosowania do smarowania pieczywa produktów zawierających minimum 82% tłuszczu, przy czym tłuszcz palmowy jest wykluczony; c) zaopatrzenia pracowników Wykonawcy zajmujących się realizacją usługi w ubrania ochronne zgodnie z obowiązującymi przepisami; d) posiadania aktualnych badań sanitarno – epidemiologicznych dopuszczających do kontaktu z żywnością, to samo dotyczy przedstawiciela Wykonawcy dostarczającego posiłki do szpitala. Przedstawiciel Wykonawcy winien posiadać dokument przy sobie. e) zapewnienia pojemników hermetycznie zamykanych służących do transportu odpadów pokonsumpcyjnych, w ilości zgodnej z rzeczywistymi potrzebami, przy czym utrzymanie ich w czystości i we właściwym stanie technicznym spoczywać będzie na Wykonawcy, f) przechowywania próbek żywnościowych; g) dowożenia przygotowanych posiłków w oznakowanych pojemnikach, opisanych nazwą oddziału, nazwą produktu, oraz liczbą porcji; h) dostarczenia nieodpłatnie na żądanie Zamawiającego, jednej porcji posiłku dla upoważnionego pracownika Zamawiającego, celem kontroli gramatury, temperatury i walorów organoleptycznych posiłku. 2.9 Zamawiający zastrzega sobie prawo do: a) regularnej kontroli gramatury, kaloryczności, ilości, temperatury, zgodności diet, godziny dostaw; b) złożenia reklamacji na wykonaną usługę po stwierdzeniu, że dostarczony posiłek (posiłki) nie spełnia wymaganych parametrów ilościowych i jakościowych, c) wszystkie niezgodności i braki w realizacji usługi Zamawiający wpisuje do „Karty zgłoszenia”, w którym odnotowuje się datę i godzinę zgłoszenia Wykonawcy tej informacji. Złożenie podpisu przez osobę dostarczającą posiłki ze strony Wykonawcy uważa się za powiadomienie Wykonawcy o zdarzeniu. W szczególności niezgodności mogą dotyczyć różnicy pomiędzy liczbą lub rodzajem diet lub dostarczonych posiłków, dostarczenia posiłku niepełnego (brak składnika posiłku lub jego części), dostarczenia posiłków po upływie czasu jego dostarczenia, dostawy w brudnych pojemnikach, nieprawidłowej temperaturze (w takim wypadku Wykonawca usuwa niezgodności lub uzupełnia posiłki), d) nałożenia kar zgodnie z umową w przypadku wystąpienia zdarzenia opisanego powyżej. 2.10 Ilość wydawanych posiłków w danym dniu na dany oddział odbywa się na podstawie dziennego zamówienia sporządzonego przez pracownika Szpitala. Zamawiający zastrzega sobie, że posiłki będą dostarczane w ilościach podanych faxem przez pracownika Szpitala składającego dzienne zapotrzebowanie, do godz. 14.00 dnia poprzedniego. Ewentualne korekty ilości mogą być dokonywane nie później niż do godz. 10.00 dnia, w którym ma być wydany posiłek (korekty dot. obiadów i kolacji).
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55520000-1
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Zamawiający uzna ten warunek za spełniony, jeżeli wykonawca wykaże, że posiada: 1) decyzję Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego wydaną w trybie art. 62 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2006r. nr 171 poz. 1225 wraz z późniejszą nowelizacją Dz. U. 2010r. nr 21 poz. 105) w zakresie produkcji i obrotu żywnością z kuchni, z której dowożone będą posiłki. 2) decyzję potwierdzającą, że Wykonawca posiada środek transportu przeznaczony do przewozu żywności zgodnie z zaleceniami PPIS.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: 1. Zamawiający wymaga aby oferta Wykonawcy zawierała co najmniej: 1) Formularz oferty - załącznik nr 1 do SIWZ; 2) Formularz cenowy – załącznik nr 2 do SIWZ; 3) aktualne na dzień składania ofert oświadczenia, które będą stanowić wstępne potwierdzenie, że Wykonawca:  nie podlega wykluczeniu – załącznik nr 3 do SIWZ  spełnia warunki udziału w postępowaniu – załącznik nr 4 do SIWZ 4) Zobowiązanie lub inny dokument, że wykonawca będzie dysponował zasobami innych podmiotów przy realizacji zamówienia – jeżeli dotyczy; 5) Pełnomocnictwo – jeżeli dotyczy; 6) Zaakceptowany wzór umowy – załącznik nr 7 do SIWZ. 7) Wykaz zrealizowanych usług – załącznik nr 8 do SIWZ 8) Oświadczenie Wykonawcy – załącznik nr 5 do SIWZ

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach