Przetargi.pl
Usługa dostawy posiłków dla dzieci uczęszczających do Żłobka Gminnego Sudeckie Skrzaty w Dzierżoniowie

ŻŁOBEK GMINNY SUDECKIE SKRZATY ogłasza przetarg

  • Adres: 58-200 Dzierżoniów, ul. Ząbkowicka 70
  • Województwo: dolnośląskie
  • Telefon/fax: tel. 798 705 371
  • Data zamieszczenia: 2023-07-20
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: ŻŁOBEK GMINNY SUDECKIE SKRZATY
    ul. Ząbkowicka 70
    58-200 Dzierżoniów, woj. dolnośląskie
    tel. 798 705 371
    REGON: 385888027
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka budżetowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Usługa dostawy posiłków dla dzieci uczęszczających do Żłobka Gminnego Sudeckie Skrzaty w Dzierżoniowie
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1) Przedmiotem zamówienia jest przygotowywanie i dowożenie gotowych posiłków dla dzieci w wieku od 20 tygodnia do 3 lat, które uczęszczają do Żłobka Gminnego Sudeckie Skrzaty przy ul. Ząbkowickiej 70, 58-200 Dzierżoniów.2) Zamawiający określa wielkość przedmiotu zamówienia w okresie trwania umowy średnio na 21 dni miesięcznie, co w okresie trwania umowy (12 miesięcy) stanowi 252 dni z zakładaną ilością dzieci 50 tj. maksymalna ilość jednodniowych zestawów wyżywienia wynosi 12600. 3) Usługa cateringowa dla dzieci do lat 3 zgłoszonych przez Zamawiającego musi spełniać minimalne warunki określone poniżej (jednodniowy zestaw wyżywienia):a) śniadanie + napój;b) drugie śniadanie + napój;c) obiad obejmujący dwa dania (zupę, drugie danie) oraz napój;Napoje: woda mineralna niegazowana, sok owocowy 100%, kompot – 0,75 l / dziecko.Usługa obejmuje przygotowywanie i dostarczanie w/w zestawów wyżywienia na adres: Żłobek Gminny Sudeckie Skrzaty, ul. Ząbkowicka 70, 58-200 Dzierżoniów.4) Wykonawca zapewnieni różnorodność wyżywienia, z wykluczeniem półproduktów, na bazieproduktów najwyższej jakości, z zachowaniem diet pokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb dzieci wskazanych przez zamawiającego.5) Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków spełniających wymogi żywieniazalecane przez Instytut Matki i Dziecka oraz zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa:a) przygotowane posiłki muszą być zgodne z procedurami niezbędnymi do zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia z uwzględnieniem zapasów określonych w ustawie z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2022 r. poz. 2132 ze zm.).b) przy przygotowaniu posiłków należy stosować tylko takie środki spożywcze, które spełniająwymagania, ustalone w przepisach, wydanych w drodze rozporządzenia przez właściwego ministra zdrowia, a w szczególności przez rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środkispożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach(Dz. U. z 2016 r. poz. 1154).c) świadczenia usługi zgodnie z normami HACCP i zaleceniami SANEPID-u.d) zgodnie z poradnikiem „Żywienie dzieci w Żłobkach” - publikacja opracowana została pod redakcją Stowarzyszenia „Zdrowe Pokolenia” oraz objęta jest Honorowym patronatem Głównego Inspektora Sanitarnego. Dostępna do pobrania pod linkiem: Żywienie dzieci w żłobkach - Główny Inspektorat Sanitarny - Portal Gov.pl (www.gov.pl)6) Warunki dotyczące transportu posiłków: Wykonawca dostarcza posiłki własnym transportem, spełniającym warunki sanitarne Państwowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, zgodnie z normami HACCP: środkiem transportu dopuszczonym decyzją właściwego inspektora sanitarnego do przewozu posiłków dla potrzeb zbiorowego żywienia dzieci, w specjalistycznych termosach, gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw.7) Wykonawca jest zobowiązany do:a) dbania o to, by wszystkie posiłki były bezwzględnie świeże oraz charakteryzowały się wysoką jakością w odniesieniu do użytych składników;b) kontroli aktualnych badań sanitarno-epidemiologicznych pracowników mających kontakt z przygotowaniem, wydawaniem i transportem posiłków;c) zapewnienia transportu cateringu oraz podanie go zgodnie z wymaganiami sanitarnymi dotyczącymi żywności.8) Zamawiający zastrzega sobie w trakcie realizacji umowy prawo dostępu do wszystkich atestów na surowce, urządzenia, sprzęt, naczynia, opakowania transportowe wykorzystywane w procesie przygotowania i transportu posiłków oraz wyrywkowej kontroli gramatury potraw.9) Wszelkie zmiany w jadłospisie sugerowane przez Zamawiającego będą wiążące dla Wykonawcy.10) Wykonawca będzie dostarczał posiłki od poniedziałku do piątku w godzinach:− 8:00 śniadanie plus napój i drugie śniadanie plus napój;− 11:30 obiad (pierwsze i drugie danie) plus napój;z wyłączeniem okresu przerw świątecznych, dni ustawowo lub dodatkowo wolnych od zajęć wŻłobku Gminnym w Dzierżoniowie.11) Przewidywana liczba dzieci:− 50 dzieci od dnia zawarcia umowy przez okres kolejnych 12 miesięcy;− maksymalna ilość jednodniowych zestawów w okresie trwania umowy 12600.12) Ilość posiłków będzie ulegać zmianie w zależności od frekwencji dzieci.13) Ilość dowożonych posiłków (jednodniowych zestawów) w ramach przedmiotowego zamówienia określonych w niniejszym ogłoszeniu stanowi maksymalną ilość zamówienia. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zamówienia mniejszej ilości niż wskazana w SWZ, do ilości nie mniejszej niż 30 % wartości umowy, a Wykonawca nie będzie wnosił żadnych roszczeń z tego tytułu.14) Rozliczanie będzie następować zgodnie z rzeczywistym wykonaniem przedmiotu zamówienia.15) Ceny jednostkowe zaoferowane przez Wykonawcę w ofercie przetargowej mogą ulec zmianie jedynie w sposób przewidziany w zapisach umowy.16) Warunki jakościowe dotyczące posiłków muszą spełniać poniższe kryteria: a) danie zawierające rybę (obiad) będzie dostarczane min. co drugi tydzień,b) jadłospis powinien być urozmaicony, a dania obiadowe nie mogą się powtarzać w tym samym tygodniu,c) należy przygotowywać potrawy lekkostrawne, z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, bez użycia substancji dodatkowych – konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych przyprawami typu vegeta/maggi,d) z jadłospisu wyklucza się: kiełbasy, pasztety, wysoko przetworzone wędliny, zupę grzybową, zupę pieczarkową oraz posiłki na bazie fast food. Zamawiający zakazuje stosowania: konserw, produktów z glutaminianem sodu, mięsa odkostnionego mechanicznie,e) w jadłospisie muszą przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone,f) Zamawiający nie dopuszcza, żeby w ciągu tygodnia (5 dni) wystąpiła powtarzalność tego samego rodzaju posiłku w daniach obiadowych.g) W przypadku wyjazdu dzieci ze żłobka na wycieczkę Wykonawca zobowiązany jest przygotować w ramach dziennej stawki żywieniowej tzw. „suchy prowiant”. O planowanej wycieczce Zamawiający poinformuje Wykonawcę z min. 3 dniowym wyprzedzeniem.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55321000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach