Przetargi.pl
Przygotowywanie i dostarczanie posiłków w formie cateringu dla dzieci uczęszczających do Przedszkola Samorządowego Gminy Inowrocław.

Przedszkole Samorządowe Gminy Inowrocław ogłasza przetarg

  • Adres: 88-100 Inowrocław, ul. Szkolna 2
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Telefon/fax: tel. 52 519 02 19
  • Data zamieszczenia: 2014-11-21
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Przedszkole Samorządowe Gminy Inowrocław
    ul. Szkolna 2 2
    88-100 Inowrocław, woj. kujawsko-pomorskie
    tel. 52 519 02 19
    REGON: 34159290100000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: Przedszkole publiczne

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowywanie i dostarczanie posiłków w formie cateringu dla dzieci uczęszczających do Przedszkola Samorządowego Gminy Inowrocław.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostawa gotowych trzech posiłków: śniadanie, obiad i podwieczorek dla dzieci przedszkolnych w wieku 3-6 lat, uczęszczających do oddziałów Przedszkola Samorządowego Gminy Inowrocław, jako jednostki administracyjnej Gminy Inowrocław, w okresie od 2 stycznia 2015 r. do 31 grudnia 2015 r. z wyjątkiem miesiąca sierpnia co stanowi 11 miesięcy (232 dni robocze) do miejscowości: 1. Jaksice, ul. Szkolna 2, 2. Góra 4, 3. Orłowo 40, 4. Tupadły 95, 5. Turzany 6. Śniadanie musi spełniać następujące warunki ilościowe: ciepłe mleko + dostarczane osobno płatki śniadaniowe różnego rodzaju (płatki kukurydziane, kukurydziano-czekoladowe, kukurydziano-miodowe, itp.), kanapki z pieczywa mieszanego - min. 50% pieczywa ciemnego, szynka, ser (topiony, żółty, twarożek) herbata, lub napój mleczny, surowy owoc lub warzywo - minimalna waga warzywa lub owocu 50 g/ osobę. Minimalna wartość kaloryczna posiłku: 450 kcal Przykłady śniadań i gramatura: zupa mleczna: płatki owsiane (25 g), mleko 3,2% (200 ml) lub chleb żytni razowy (35 g), masło (5 g), sałata (4 g), szynka wiejska (20 g), papryka czerwona (20 g), rzodkiewka (5 g). Obiad ma składać się z zupy oraz dania mięsnego lub jarskiego lub ryby, surówki oraz kompotu z owoców. Do mięsa, ryb zamiennie mogą być podawane kasze, ryż lub makaron. Dania mięsne to np. sztuka mięsa, kotlet mielony, pulpety, udziec kurczaka, kotlet schabowy, filet drobiowy, bitki wołowe, gulasz itp. Dania jarskie to ryba, naleśniki, knedle, pierogi itp. Minimalna wartość kaloryczna to 450 kcal. Przykładowy obiad : I danie - zupa: pomidorowa z ryżem: włoszczyzna mrożona (100 g), koncentrat pomidorowy (3 g), pomidor (100 g), śmietana 18% (20 g), ryż (20 g). Gramatura zupy - nie mniej niż 250 ml. II danie: kolorowy kociołek: mięso z piersi kurczaka (100 g), cukinia (50 g), cebula (10 g), fasola szparagowa (40 g), dynia (30 g), olej rzepakowy (5 g), czosnek (2 g), ziemniaki (150 g), liście pietruszki (5 g)- nie mniej niż 300 g. napój: kompot z jabłek (200 ml): jabłka (20 g), cukier (5 g)-nie mniej niż 200 ml. podwieczorek- słodka bułka lub ciastko (preferowany wypiek własny) ,desery mleczne (w tym jogurt, kaszka manna na słodko, budyń itp.), kisiel z soku owocowego, galaretka, owoce (min. waga owocu nie mniej niż 70 g/osobę), sałatki owocowe lub warzywne, warzywa do chrupania (typu jabłko, marchew) soki lub herbata. Minimalna wartość kaloryczna 200 kcal Przykładowy podwieczorek: budyń waniliowy z bananami: mleko 3,2% (150 ml), skrobia ziemniaczana (15 g), cukier (10 g), banan (150 g), biszkopty (25 g) napój: herbata owocowa (200 ml): napar z herbaty, cukier (5 g) 2 .Określenie wielkości i zakresu zamówienia: - Posiłki wykonawca dostarczać będzie własnym transportem, w specjalistycznych pojemnikach (termosach), gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw: zupa + 75 stopni C gorące drugie danie + 63 stopnie C potrawy podawane na zimno +4 stopnie C - Wykonawca zapewni naczynia wielokrotnego użytku (plastikowe, kolorowe - z atestem do żywności oraz zgodnie z obowiązującym jadłospisem tj. miseczki do zup, talerzyki, kubeczki, i sztućce wraz z przyborami niezbędnymi do nałożenia posiłków tj. chochla do zupy oraz odpowiednie łyżki do nakładania drugich dań, naczynia wielokrotnego użytku muszą być dostarczone w pojemnikach szczelnie zamkniętych, czyste i wyparzone; - Po stronie wykonawcy należy odbieranie brudnych naczyń; - Wykonawca codziennie rano zobowiązany jest dostarczyć odpowiedni pojemnik do przechowywania resztek jedzenia, który odbierany jest tego samego dnia przed zamknięciem przedszkola; - Wykonawca będzie dostarczał produkty dwa razy dziennie: rano śniadanie, a podwieczorek wraz z obiadem. Wykonawca zobowiązany jest przechowywać, próbki żywności zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakład żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz. U. z 2007.80.545 ze zm.); - Wykonawca przedstawia jadłospisy dekadowe (10 dni roboczych) przygotowywane i podpisane przez dietetyka zgodnie z obowiązującymi normami, najpóźniej 2 dni przed końcem poprzedniego jadłospisu, zamawiający ma prawo dokonywania zmian w jadłospisie przedstawionym przez wykonawcę; - Jadłospis powinien być urozmaicony; rodzaj potrawy nie może powtarzać się w tym samym tygodniu - dekadówka (5 dań - mięsnych, jarskich i zupy), w tygodniu powinien być dostarczany, co najmniej 2 razy obiad z drugim daniem mięsnym (z przewagą drobiowego) lub rybnym wraz z surówką, potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowywane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych-konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych, w jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone, do przygotowania posiłku zalecane jest: stosowanie dużej ilości warzyw i owoców, w tym także nasion roślin strączkowych, różnego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli, zupy powinny być sporządzone na wywarze warzywno-mięsnym; - Wykonawca zobowiązany jest do przygotowywania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i normami bezpieczeństwa zgodnymi ze standardami HACCP, posiłki muszą być urozmaicone smaczne i estetyczne uwzględniające zapotrzebowanie na posiłki dietetyczne dla poszczególnych dzieci (np. bezglutenowe, bezmleczne, bez cukru, bez wołowiny, bez ryb, bez owoców itp.); - Posiłki nie mogą być przygotowywane z półproduktów, posiłki muszą posiadać wymaganą kaloryczność, a także być przygotowane zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej, sanitarnej dla żywienia zbiorowego, nie później niż 12 godzin przed spożyciem. Muszą być wykonane ze świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne daty ważności, nie dopuszcza się stosowania produktów masłopodobnych, mięsa tzw. MOM (mięso oddzielone mechanicznie), produktów typu instant, gotowych produktów typu gołąbki, pulpety, pierogi; - Wykonawca będzie dostarczał posiłki w godzinach ustalonych pomiędzy zamawiającym a wykonawcą do poszczególnych oddziałów zlokalizowanych w różnych miejscowościach; - Wykonawca zobowiązuje się do przygotowywania i dostarczania posiłków w dni, w które odbywają się zajęcia w przedszkolu tj. od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni, w których nie odbywają sie zajęcia dla dzieci w przedszkolach. Wykonawca zostanie o konkretnych datach poinformowany telefonicznie. Miesiącem ,w którym przedszkole jest nieczynne jest miesiąc sierpień. Forma wyżywienia: Dostawa całodziennego wyżywienia dla max. 155 dzieci w godzinach: Śniadanie: 8.30 - 9.00 Obiad: 11.30 -12.00 Podwieczorek: 13.30 -14.00 Wykaz przedszkoli i maksymalna ilość zamawianych posiłków: 1) Jaksice, ul. Szkolna 2 (max. 50 posiłków); 2) Góra 4 (max. 20 posiłków); 3) Orłowo 40 (max. 20 posiłków); 4) Tupadły 95 (max. 40 posiłków); 5) Turzany 6 (max. 25 posiłków). -------------------------------------------------------------------------------------------------- RAZEM maksymalnie 155 porcji dziennie Liczba posiłków uzależniona będzie od frekwencji dzieci w przedszkolu. Ilość posiłków określona została szacunkowo na podstawie danych z II połowy roku 2014 i może ulec zwiększeniu lub zmniejszeniu, o którym Zamawiający powiadomi Wykonawcę, a Wykonawcy z tego tytułu nie przysługuje żadne roszczenie. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany liczby dzieci i liczby dostarczonych posiłków zgodnie z rzeczywistą potrzebą. Szacunkowa ilość posiłków od stycznia 2015 do grudnia 2015 - ok. 25520 (Liczba dzieci w przedszkolu x 232 dni robocze tj.: 110 x 232 = 25 520) Jest to ilość szacunkowa i może ulegać zmianom w zależności od występujących w tym zakresie potrzeb. Maksymalna liczba dzieci jakie przedszkole jest w stanie przyjąć to 155. Obecnie do przedszkola uczęszcza 110 dzieci, szacunkowa ilość posiłków oparta jest na tej liczbie. Rozliczenia finansowe wykonawcy z zamawiającym odbywać się będą na podstawie liczby faktycznie dostarczonych posiłków i ceny brutto jednodniowego posiłku dla jednego dziecka. W przypadku wzmożonej zachorowalności lub nieobecności dzieci z innych powodów, Zamawiającemu przysługuje prawo do ograniczenia liczby posiłków z zastrzeżeniem, że wykonawca zostanie uprzedzony o tym fakcie. O liczbie posiłków w danym dniu wykonawca informowany będzie na bieżąco: w przypadku śniadania do godziny 15 dnia poprzedzającego, w przypadku obiadu do godziny 8.30 danego dnia. W oparciu o uzyskane informacje wykonawca dostarczać będzie określoną liczbę posiłków. Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez wykonawcę podczas wykonywania przedmiotu zamówienia. W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki o tej samej jakości na swój koszt z innych źródeł.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: nie dotyczy

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Termin zapłaty faktury
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip.inowroclaw.ug.gov.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach