Przetargi.pl
Usługa całodziennego kompleksowego żywienia pacjentów Samodzielnego Publicznego Sanatorium Gruźlicy i Chorób Płuc w Poniatowej.

Samodzielne Publiczne Sanatorium Gruźlicy i Chorób Płuc w Poniatowej ogłasza przetarg

  • Adres: 24-320 Poniatowa, ul. Fabryczna
  • Województwo: lubelskie
  • Telefon/fax: tel. 81 8204730 , fax. 81 8204832
  • Data zamieszczenia: 2018-07-27
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Samodzielne Publiczne Sanatorium Gruźlicy i Chorób Płuc w Poniatowej
    ul. Fabryczna 6
    24-320 Poniatowa, woj. lubelskie
    tel. 81 8204730, fax. 81 8204832
    REGON: 43102196500000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.sanatoriumpg.com.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Usługa całodziennego kompleksowego żywienia pacjentów Samodzielnego Publicznego Sanatorium Gruźlicy i Chorób Płuc w Poniatowej.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest usługa całodziennego kompleksowego żywienia pacjentów Samodzielnego Publicznego Sanatorium w Poniatowej. 2. Zakres zamówienia obejmuje : - przygotowywanie , gotowanie posiłków ; - dowożenie posiłków do siedziby Zamawiającego (w termosach i innych szczelnie zamkniętych pojemnikach zakupionych przez Wykonawcę - dla każdego pawilonu oddzielne); - dostarczanie posiłków na poszczególne pawilony i odbiór termosów ; - wydawanie posiłków w pawilonach “A”i”B” pacjentom Zamawiającego wspólnie z pracownikami Zamawiającego, - mycie ,poza siedzibą Zamawiającego, termosów i pojemników . 3.Zamówienie obejmuje przygotowanie i dostawę 78 000 posiłków dla hospitalizowanych w dwóch pawilonach , składających się na 26 000 osobodni. 4.Ilość łóżek w poszczególnych pawilonach: Pawilon ,,A” – 65 Pawilon ,,B” - 35 Razem: 100 5.Struktura diet: 1) O - ogólna - kaloryczność posiłków – nie niższa od 2500 kcal dziennie (w zależności od energia pochodząca z węglowodanów – 61,39% Wyżywienie musi odpowiadać normom żywieniowym zgodnie z obowiązującymi przepisami dla zamkniętych zakładów służby zdrowia pod względem ilościowym i jakościowym ,a w szczególności ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U . Nr 171 poz. 1225). Posiłki powinny mieć zachowaną równowagę kwasowo – zasadową .Zawierać węglowodany białko zwierzęce ( w tym białko z mleka), warzywa i owoce. Warzywa w formie surówek jak i sałatek powinny być w każdym posiłku obiadowym i w miarę możliwości śniadaniu czy kolacji. (np. warzywa sezonowe – sałatę , pomidor ,ogórek , kapustę kiszoną i inne. Dzienna racja pokarmowa dla diety ogólnej powinna składać się z trzech posiłków: śniadanie składające się z zupy mlecznej i drugiego dania - pieczywa mieszanego , masła roślinnego , wędliny , sera ( twaróg lub/i ser żółty), dżemu i napoju gorącego : herbata , kawa , kakao; obiad składający się z zupy , drugiego dania , surówki i kompotu ; kolacja składająca się z dania ciepłego lub zimnego , pieczywa ,masła, napoju gorącego: herbata, kawa, kakao i wędlina. Wędliny powinny być porcjowane i nie mogą zawierać środków konserwujących o przedłużonym działaniu. Temperatura posiłków podawanych na gorąco , w chwili dostarczenia powinna wynosić: napoje – kawa , herbata - 85 C ; zupy , ziemniaki , bigos i inne - 80 C ; dania gorące obiadowe - 80 C ; 2) L - dieta łatwo strawna ; 3) C – dieta cukrzycowa ( wyklucza cukier i jego przetwory) ; 4) W – dieta wątrobowa , wrzodowa (wyklucza pokarmy wzdymające , ostre , smażone , śmietanę i żółtka jaj) 6.W przypadku specyficznych schorzeń dietetyk Wykonawcy opracowuje diety z uwzględnieniem dozwolonych potraw i produktów w porozumieniu z lekarzem prowadzącym Zamawiającego i Przełożoną Pielęgniarek lub osobę przez nią upoważnioną. 7. Ilość osób żywionych będzie codziennie podawana przez Zamawiającego - tj. przez Przełożoną Pielęgniarek , a w razie jej nieobecności przez osobę przez nią upoważnioną – najpóźniej do godz . 7 min. 30. W razie zmian w stanie chorych uzupełnienia będą dokonywane 2 x dziennie: przed obiadem - do godz. 11 min 30 i przed kolacją do godz. 16-tej 8. Wykonawca zobowiązany się dostarczać wraz z dostawą śniadania Zamawiającemu na każdy dzień wyliczenia wartości odżywczych pod względem jakościowym i ilościowym na 1 osobę realizowanych zgodnie z jadłospisem posiłków . 9.Posiłek całodobowy składa się z : - śniadania stanowiącego 30% kosztu całodobowego - obiadu stanowiącego 45 % kosztu całodobowego - kolacji stanowiącej 25 % kosztu całodobowego - zupa i kompot w przypadku pacjentów przybyłych do godz.12 º° - 15% kosztu całodobowego Dodatkowo dla pacjentów z dietą cukrzycową przewiduje się : - kolację nocną - mieszczącą się w stawce żywieniowej. Określa się następujące godziny wydawania posiłków w pawilonach chorych: - śniadanie – godz. 8 º° – 8³° - obiad - godz.12³° – 13 º° - kolacja - godz.17 º° – 17³° - kolacja nocna dla chorych na cukrzycę – godz . 20 º° 10. Zestawienie rodzajów i ilości wydawanych posiłków z danego dnia Wykonawca usługi będzie zobowiązany przedkładać Przełożonej Pielęgniarek w dniu następnym. Wykaz zestawień z miesięcznego okresu zatwierdza Przełożona Pielęgniarek i będzie on załącznikiem do faktury zbiorczej. 11.Posiłki przysługujące pacjentom w zależności od godziny przyjęcia do Sanatorium: -przyjęcie pacjenta po godziny 8 º°- 2 posiłki /obiad + kolacja/ -przyjęcie pacjenta do godziny 12 º°- obiad/zupa + kompot/ + kolacja -przyjęcie pacjenta w godzinach 12 º° – 16 º°- kolacja - w dniu wypisu choremu przysługuje śniadanie + obiad 12. Dwa razy w tygodniu owoce sezonowe w ilości minimum 100g(sto) do obiadu , niezależnie od kompotu. 13. Ciasto - minimum 100 g (sto) co dziesięć dni , do obiadu, w dni , w które nie są podawane owoce. 14. Jadłospisy powinny być przygotowane przez dietetyka Wykonawcy w cyklu 14 dniowym z podaniem gramatury i przedstawione do zaakceptowania Przełożonej Pielęgniarek lub osoby przez nią upoważnionej Zamawiającego na 4 dni przed wprowadzeniem do realizacji. Zmiany w jadłospisie dopuszczane są po uzgodnieniu z dietetykiem Wykonawcy i zatwierdzeniu przez Przełożoną Pielęgniarek 15. Zamawiający nie dopuszcza wykonywania posiłków z półproduktów i wyrobów gotowych. 16.W sytuacjach nagłych niemożliwych do przewidzenia wcześniej odpowiedzialność za ciągłość żywienia ponosi Wykonawca. 17. Ilość zamawianych posiłków będzie zmienna z zależności od ilości pacjentów. 18. Wykonawca odpowiedzialny będzie za: - właściwe przechowywanie środków spożywczych/ spożywczych z uwzględnieniem segregacji, utrzymania temperatury i innych warunków przechowywania, stan opakowań itd. -higienę produkcji, postępowanie zgodnie z przepisami sanitarnymi z naczyniami, sposób wydawania i dystrybucji posiłków na pawilony ; - jakościową i ilościową ocenę przygotowanych posiłków -na żądanie Zamawiającego, Wykonawca dostarczy wyniki tych badań - pobieranie prób i wymazów w sytuacjach awaryjnych wymagających natychmiastowej interwencji. 19. Koszty leczenia pacjenta, jakie powstaną na skutek zatrucia pokarmowego/rozstroju zdrowia z winy Wykonawcy, a także związane z zatruciem/rozstrojem zdrowia roszczenia pacjenta , będą obciążały całkowicie Wykonawcę. 20. Zamawiający będzie miał prawo do przeprowadzania kontroli żywienia pacjentów pod względem gramatury, jakości, sposobu i warunków przyrządzania posiłków itp. 21. Obowiązkiem wykonawcy będzie zakup termosów, innych pojemników i naczyń kuchennych do transportu posiłków- pozwalających zachować odpowiednią ich temperaturę oraz sztućców niezbędnych przy dystrybucji posiłków -własnym staraniem i na własny koszt. 22.Wykonawca powinien posiadać odpowiednio wykwalifikowany personel oraz doświadczenie w żywieniu szpitalnym.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55321000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach