Przetargi.pl
”Świadczenie usług w zakresie przygotowania oraz dystrybucji całodziennego wyżywienia dla pacjentów Kliniki Instytutu Medycyny Pracy w Sosnowcu”.

Instytut Medycyny Pracy i Zdrowia Środowiskowego ogłasza przetarg

  • Adres: 41200 Sosnowiec, ul. Kościelna
  • Województwo: śląskie
  • Telefon/fax: tel. 322 660 885 , fax. 322 661 124
  • Data zamieszczenia: 2018-10-08
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Instytut Medycyny Pracy i Zdrowia Środowiskowego
    ul. Kościelna 13
    41200 Sosnowiec, woj. śląskie
    tel. 322 660 885, fax. 322 661 124
    REGON: 28854400000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.imp.sosnowiec.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Instytut Badawczy

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    ”Świadczenie usług w zakresie przygotowania oraz dystrybucji całodziennego wyżywienia dla pacjentów Kliniki Instytutu Medycyny Pracy w Sosnowcu”.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest: ”Świadczenie usług w zakresie przygotowania oraz dystrybucji całodziennego wyżywienia dla pacjentów Szpitala Instytutu Medycyny Pracy w Sosnowcu”. Dieta: 1. ogólna - podstawowa -35% 2. wątrobowa- 45 % 3. cukrzycowa- 8 % 4. wrzodowa- 4% 5. marchwiana- 6% 6. inna 2% Zalecane normy kalorii i składników pokarmowych obliczone na osobodzień: Nazwa składnika Zalecane ilości Kalorie ok. 2200 - 2400 Węglowodany ok. 300 g Białko ogółem ok. 70 g w tym białko zwierzęce ok. 20-30 g Tłuszcz ok. 70 g 1.Białko powinno pokrywać od 20-30% całodobowego zapotrzebowania kalorycznego, tłuszcze nie więcej niż 15-25% całodobowego zapotrzebowania kalorycznego, natomiast reszta kalorii powinna zostać pokryta przez węglowodany(50-65%). Wykonawca jest zobowiązany do przestrzegania normatywnych wartości energetycznych, wartości odżywczych i smakowych potraw oraz do przygotowywania ich zgodnie z prawnymi regulacjami o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, przy równoczesnym zapewnieniu modyfikacji opracowanych jadłospisów przez urozmaicenia, sezonowość, święta. Całodobowe wyżywienie powinno składać się z trzech posiłków: śniadanie, obiad, kolacja (przy diecie cukrzycowej obowiązują dodatki na 5 posiłków) np. Śniadanie: pieczywo 130g, masło 15g, herbata 250ml. dodatek (np. wędlina 50g, jajko 1szt, dżem 60g itp). Obiad: zupa 400ml, drugie danie (np. porcja kurczaka 100g, ziemniaki 250g, surówka 150g), kompot 250 ml. Kolacja: pieczywo 130g, masło 15g, herbata 250ml, dodatek (np. twarożek 50g, ser żółty 50g itp.). Zamawiający wyklucza stosowanie przez Wykonawcę półproduktów i posiłków regenerowanych Wykonawca jest zobowiązany zapewnić ciepłe napoje dla pacjentów (oprócz napojów do posiłków) na porę nocną i między posiłkami zgodnie z zapotrzebowaniem. Zamawiający wymaga aby w jadłospisie dekadowym występowały co najmniej: 4 posiłki mięsne, 3 półmięsne oraz 3 bezmięsne 2.Wykonawca zapewni dostawę porcjowanego cukru do gorących napojów. 3. Wykonawca dostarczy depozyt produktów dla zabezpieczenia wyżywienia nieujętych w grafiku pacjentów. Jednomiesięczny skład depozytu powinien zawierać na każdy oddział: -dżem- 250 g. -2 serki topione-100 g. -2 paszteciki-150 g. -małe masło 15gx2 W razie wykorzystania Wykonawca jest zobowiązany do uzupełnienia depozytu. 4.Dystrybucja objętych przedmiotem zamówienia posiłków odbywać się będzie na 2 oddziałach szpitala, zlokalizowanych na I i II piętrze. Wykonawca zobowiązany będzie do dostarczenia posiłków do kuchenek na oddziały oraz do odbioru z oddziałów resztek pokonsumpcyjnych z kuchenek oddziałowych po każdorazowym wydaniu posiłków. W tym celu Wykonawca zobowiązany będzie zapewnić odpowiednie termosy do przewożenia ciepłych posiłków oraz pojemniki na resztki pokonsumpcyjne (jeden na resztki po wszystkich pacjentach, jeden na resztki po pacjentach tzw. wysoce zakaźnych np. z izolatek). 5. Naczynia oraz sztućce potrzebne do wykonania zamówienia zapewnia Zamawiający. 6. Posiłki należy dostarczać: • śniadanie do 7.30 • obiad do 12.30 • kolacja do 17.00 W przypadku wcześniejszych (maks. 2 godz. przed podaniem) dostaw ciepłych posiłków Wykonawca zapewni urządzenia do utrzymywania odpowiedniej temperatury posiłku. 7. Wykonawca zobowiązany będzie dostarczyć tzw. łyżki porcjowe niezbędne do prawidłowego wydawania posiłków wykonanych ze stali nierdzewnej i posiadające atest 8.Wykonawca zobowiązany będzie dostarczyć dwa termometry zanurzeniowe do pomiaru ciepłoty dostarczanych posiłków na własny koszt do dyspozycji osoby nadzorującej realizację przedmiotu umowy ze strony Zamawiającego. 9. Szacowana liczba osobodni wynosi 14 000 w ciągu 2 lat i Zamawiający zastrzega, że może ulec zmianie w zależności od ilości pacjentów. 10. Zamawiane posiłki muszą spełniać odpowiednie normy dietetyczne i estetyczne. 11. Racje pokarmowe, ich wartość kaloryczna i zawartość składników odżywczych będzie przygotowana zgodnie z wykazem norm dziennych racji pokarmowych dla zakładów służby zdrowia opracowanym przez Instytut Żywienia i Żywności w Warszawie oraz zgodnie z wymaganiami określonymi przepisami wdrożenia i stosowania zasad systemu HACCP. 12. Zamawiający określa na 7,00 PLN brutto minimalną wysokość wsadu do kotła. Zamawiający ma prawo żądać od Wykonawcy zestawienia wartościowego wsadu do kotła. 13. Dostarczane posiłki obiadowe lub inne gorące dania muszą posiadać następującą temperaturę: • Gorące zupy – minimum 75oC, • Gorące drugie dania – minimum 65oC, • Gorące napoje – minimum 80oC, • Sałatki i surówki – minimum 4oC, 14.Wykonawca będzie zobowiązany do sporządzania jadłospisów dekadowych z uwzględnieniem sezonowości i przedstawienia ich do akceptacji Zamawiającemu co najmniej na dwa dni przed wprowadzeniem nowego jadłospisu, a w przypadku zmian w jadłospisie Wykonawca zobowiązany jest o tym fakcie wcześniej uprzedzić Zamawiającego. Dostarczane posiłki muszą charakteryzować się estetycznym wyglądem i muszą spełniać standardowe normy smakowe. 15.Dowóz do szpitala i dystrybucję posiłków na poszczególne oddziały Wykonawca winien wkalkulować w koszt przygotowania posiłków. 16. Zamawiający zastrzega możliwość przeprowadzenia wizytacji kuchni, przed wyborem Wykonawcy, jak również w trakcie trwania umowy.. 17.W przypadku dostarczenia przez Wykonawcę posiłków nie spełniających wymagań jakościowych, po telefonicznym powiadomieniu przez Zleceniodawcę, Wykonawca zobowiązany będzie dostarczyć nowy posiłek lub suchy prowiant. 18.Wszelkie naczynia, w których Wykonawca dostarcza posiłki, Zamawiający będzie oddawał Wykonawcy bez obowiązku ich mycia. 19. Wykonawca zapewni estetyczne i funkcjonalne urządzenia do transportu posiłków, gwarantujące ciepły posiłek dla pacjenta. 20. Urządzenia do transportu posiłków, do ich przechowywania i podgrzewania muszą posiadać odpowiednie atesty i dopuszczenia do użytku w obiektach użyteczności publicznej, muszą być sprawne, a wszelkie koszty związane z ich naprawą, badaniem i legalizacją ponosi Wykonawca. W przypadku zabrania urządzenia do naprawy Wykonawca zobowiązany jest dostarczyć urządzenie zastępcze. 21. W wyjątkowych wypadkach w razie braku możliwości wywiązania się z obowiązku przygotowania posiłków, Wykonawca zobowiązany będzie na swój koszt, we właściwym czasie zapewnić posiłki dla pacjentów (wykonanych przez osobę trzecią), bez ponoszenia dodatkowych kosztów przez Zamawiającego. Zleceniodawca nie dopuszcza sytuacji niedostarczenia posiłków.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55523000-2
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Wykonawca musi posiadać decyzję właściwego organu Inpekcji Sanitarnej potwierdzającą spełnienie wymagań koniecznych do prowadzenia zakładu zywienia zbiorowego z uwzględnieniem świadczenia usług dla klientów zewnętrznych

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach