Przetargi.pl
świadczenie usług cateringowych żywienia z uwzględnieniem zaleceń dietetycznych dla pacjentów PZOL w Grojcu

Powiatowe Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze w Grojcu ogłasza przetarg

  • Adres: 32-615 Grojec, Aleja Ogrodowa 1
  • Województwo: małopolskie
  • Telefon/fax: tel. 33 8428136 , fax. 33 8428903
  • Data zamieszczenia: 2013-03-05
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Powiatowe Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze w Grojcu
    Aleja Ogrodowa 1 1
    32-615 Grojec, woj. małopolskie
    tel. 33 8428136, fax. 33 8428903
    REGON: 00029830100000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.pzol.cba.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    świadczenie usług cateringowych żywienia z uwzględnieniem zaleceń dietetycznych dla pacjentów PZOL w Grojcu
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług całodziennego żywienia dla pacjentów PZOL w Grojcu ul.Al.Ogrodowa 1 w systemie cateringowym z uwzględnieniem zaleceń dietetycznych w zakresie przygotowywania i dostarczania do siedziby Zamawiającego oraz odbioru odpadów pokonsumcyjnych. Średnia szacunkowa ilość osobodni w ciągu 18 m-cy wynosi 63020. Zakład posiada dwa oddziały: psychiatryczny i ogólny z podziałem na: Oddział Psychiatryczny - II Oddział Ogólny - I, III Średnia miesięczna ilość osobodni żywienia wynosi 3501 uwzględniając dodatki w diecie cukrzycowej /osobodzień-stawka dzienna żywienia rozumiana jako 3 posiłki dziennie we wszystkich dietach lub 5 posiłków w diecie cukrzycowej, wysokokalorycznej, wysokobiałkowej/ Posiłki dla pacjentów winny być dostarczane codziennie o ściśle ustalonych godzinach - śniadanie - godzina 7.00 - obiad - godzina 11.00 - kolacja - godzina 16.00 Za każde opóźnienie w dostarczeniu posiłków Wykonawca zapłaci kary umowne zawarte w umowie. Przygotowanie posiłków odbywać się będzie z uwzględnieniem diet stosowanych w tutejszym Zakładzie oraz zgodnie z zaleceniem lekarza. Żywienie pacjentów w PZOL w Grojcu opiera się na niżej wymienionych dietach : 1.Dieta Podstawowa - podstawowa mielona - podstawowa redukcyjna - podstawowa redukcyjna mielona - podstawowa redukcyjna - podstawowa redukcyjna mielona - podstawowa wysokokaloryczna - 5 posiłków - podstawowa wysokokaloryczna mielona - 5 posiłków - podstawowa z ograniczeniem soli - podstawowa z ograniczeniem fosforu - podstawowa z ograniczeniem potasu 2.Dieta Wątrobowa - wątrobowa mielona - wątrobowa bez mleka i produktów mlecznych - wątrobowa bez mleka i produktów mlecznych mielona - wątrobowa redukcyjna 3.Dieta żołądkowa - żołądkowa mielona 4.Dieta Łatwostrawna - łatwostrawna mielona 5.Dieta Cukrzycowa - 5 posiłków - cukrzycowa mielona - 5 posiłków - cukrzycowa bez mleka, jarzyny, owoce gotowane- 5 posiłków 6.Dieta Wysokobiałkowa zawierająca 100-120g białka- 5 posiłków 7.Dieta Niskobiałkowa zawierająca do 40 g białka 8.Dieta Kleikowa 9.Diety indywidualne na zlecenie lekarza 10.Dieta niskotłuszczowa 11.Dieta z ograniczeniem produktów zawierających cholestorol Diety mogą ulec zmianie w zależności od stanu zdrowia pacjentów. Zamawiający zastrzega sobie prawo niezrealizowania całości zamówienia, jeżeli jego indywidualne potrzeby będą mniejsze od przewidywanych. Wykonawca będzie przygotowywać posiłki w oparciu o system HACCP zgodnie z ustawą z 25.08.2006 o bezpieczeństwie żywności i żywienia / Dz.U z 2010r Nr 136 poz.914 z późniejszymi zmianami/ Wykonawca będzie zobowiązany do sporządzenia dziennych jadłospisów w formie tzw.dekadówki /10-dniowy jadłospis/dla wszystkich diet obowiązujących u Zamawiającego, z podaniem gramatury potraw. Jadłospis winien być przedstawiony do akceptacji osobie wyznaczonej przez Zamawiającego z 7-dniowym wyprzedzeniem. Zamawiający ma 2 dni na akceptację i wniesienie uwag do jadłospisu. Jeżeli jadłospis nie zostanie zaakceptowany przez Zamawiającego, Wykonawca w terminie 2-dniowym ma obowiązek dostarczyć nowy jadłospis do akceptacji. Jadłospis dekadowy/po akceptacji/ dostarczony będzie w 5 - kopiach. Wykonawca zobowiązany jest do codziennego dostarczania w formie pisemnej dziennego jadłospisu z wyszczególnieniem diet oraz nanoszeniem aktualnych poprawek Wykonawca będzie przygotowywać posiłki tradycyjne w okresie świąt Bożego Narodzenia, Wielkanocy oraz na okazyjne uroczystości. Zamawianie ilości oraz rodzajów diet posiłków będzie się odbywało przez pracownika tutejszego Zakładu z wyprzedzeniem 1 -dniowym do godziny 13:00 z możliwością korekty zamówienia w dniu dostawy: do godziny 6:10 korekta śniadania, do godziny 10:00 korekta obiadu, do godziny 15:00 korekta kolacji. Zamawiający wymaga, aby dodatki do śniadania, obiadu, kolacji takie jak wędlina, sery, dodatki jarzynowe i owoce, ryby, mięso itp. były porcjowane, pozostałe jak zupy, napoje, jajecznica, galaretka drobiowa, ziemniaki, posiłki mączne itp. w odpowiednich zbiorczych pojemnikach z podziałem na poszczególne oddziały i opisem ilości porcji i rodzajem diety. Dostarczanie posiłków winno odbywać się w odpowiednio przeznaczonych do tego celu pojemnikach termoizolacyjnych z atestem, wykonanych z tworzywa zabezpieczającego posiłki przed wylaniem i schłodzeniem: -termosy jednoskładnikowe przeznaczone do transportu gorących posiłków /zupa, napoje/, -termosy wieloskładnikowe wypełnione pojemnikami, które występują w różnej konfiguracji, zapewnią dostarczanie na oddziały /Psychiatryczny -II, Ogólny I,III/ poszczególnych zamówionych posiłków-diet. Każdy pojemnik powinien być opisany / ilość porcji i rodzaj diety/. Należy zapewnić wymagany standard Sanitarno-Epidemiologiczny. Właścicielem niezbędnej ilości termosów jest Wykonawca. Dbanie o czystość termosów/mycie po każdym dostarczonym posiłku i dezynfekcja/ należy do Wykonawcy. Posiłki muszą się charakteryzować wysoką jakością, posiadać właściwe walory smakowe i estetyczne oraz właściwą temperaturę nie niższą niż: zupa - temperatura 75°C II danie- temperatura 63° C gorące napoje - temperatura 80° C dania zimne / sery, wędliny, sałatki itp./ - 4°C Wykonawca zobowiązuje się do odbioru odpadów pokonsumcyjnych. Odbiór następuje po każdym posiłku. Mycie i dezynfekcja pojemników należy do Wykonawcy. Koszt transportu odpadów pokonsumpcyjnych ponosi Wykonawca. Pojemniki na odpady powinny być zamykane. Pojemniki na odpady dostarcza Wykonawca. odpowiada on również za ich stan sanitarny. Wykonawca zobowiązany jest do pobierania i przechowywania oznakowanych próbek pokarmowych stosownie do Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007r w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego /Dz.U. Nr 80 poz. 545 / Zamawiający wyklucza użycia do przygotowania posiłków gotowych potraw /półproduktów, mrożonych pierogów, klusek, pulpetów/.Wyklucza się możliwość przygotowania potraw z proszku i mrożonych produktów. Jadłospis winien uwzględnić: -zupę mleczną -mieszane pieczywo krojone -bułki -różnorodne wędliny /z podaniem w jadłospisie rodzaju wędliny/ -do śniadań ,obiadów i kolacji dodatek sezonowych warzyw i owoców -pasty jako dodatek do śniadania, kolacji / z podaniem składników i gramatury poszczególnych składników/ -sery twarogowe topione, żółte -parówki -dżem, miód, krem czekoladowy / 1 x w dekadzie tylko jeden z tych wymienionych produktów/ -jajka, jajecznica -galaretka drobiowa -sałatki jarzynowe -różnorodne potrawy mięsne/ z podaniem w jadłospisie z jakiego mięsa jest przyrządzona potrawa/ - z wykluczeniem fasolki po bretońsku, makaronu, ryżu z sosem mięsnym-preferowane mięso w całości postaci sztuki mięsa ,fileta, udka, roladki, pieczeni, kotleta - co najmniej 5 x w dekadzie. -zróżnicowane potrawy mączne/ kluski naleśniki, makarony, pierogi -własny wyrób/ -bigos nie częściej niż 2X w miesiącu -placki ziemniaczane /nie z proszku ,mrożonek/ przynajmniej raz w miesiącu -pierogi /różny rodzaj/ 2 razy w dekadzie / własny wyrób z wykluczeniem mrożonych/ -naleśniki 1 raz w dekadzie -potrawy z ryb/ z wykluczeniem paluszków rybnych /zalecane 1 raz w dekadzie/ do drugiego dania obiadowego -kasza, ryż, makaron nie częściej niż 2 razy w miesiącu -zróżnicowane napoje na bazie mleka Dodatki do posiłków powinny być porcjowane. Przynajmniej raz w miesiącu ciasto własnego wypieku WYMAGANA MINIMALNA GRAMATURA PRODUKTÓW I POTRAW GOTOWANYCH (NA TALERZU) Na 1 posiłek L.P. RODZAJ PRODUKTU/ POTRAWY GRAMATURA Śniadanie kolacja 1 Pieczywo mieszany 100g 50g 2 Bułka kajzerka 1 szt. a 50g lub wek 50g - 3 Cukier do kawy zbożowej/herbaty 20 g 20g 4 Kawa zbożowa z mlekiem/kakao 250 ml 250 ml 5 Herbata 250 ml 250 6 Zupa mleczna 250 ml 7 Masło 82% tłuszczu 20g 20g 8 Wędlina krojona 50g 9 Kiełbasa, parówka na gorąco lOOg 10 Pasty do pieczywa 80g 11 Twarożek 80g 12 Jajecznica 100g 13 Ser żółty krojony 50g 14 Ser topiony 50g 15 Dżem 50g 16 Miód 40g 17 Krem czekoladowy 40g 18 Wędlina podrobowa 50g 19 Jajko 1 szt. 20 Galaretka drobiowa 100g 21 Sałatka jarzynowa 150g 22 Dodatki w postaci jarzyn 100g 23 Sałata zielona 20 g 24 Pomidor 1 szt. II. Posiłek obiadowy 1 Zupa 450 ml 2 Ziemniaki 250g 3 Kluski śląskie, kopytka 200g 4 Makaron do zup 50g 5 Sosy 80g 6 Dodatki warzywne do II dania np. surówki, marchewka z groszkiem, buraczki, kapusta biała duszona, jarzyny gotowane 15Og 7 Sałata zielona,mizeria ze śmietaną/sosem vinegrette 150-mizeia 50- sałata zielona + dodatki 8 Udko z kurczaka 1 szt. 9 Potrawka z kurczaka 180g, mięso -lOOg, 80g sos 10 Filet z kurczaka 80g 11 Zrazy zawijane 80g 12 Sztuka mięsa 80g 13 Kotlet mielony lOOg 14 Pieczeń wieprzowa + sos 80g +80g 15 Kotlet schabowy 80g 17 Gulasz wieprzowy, wołowy 180g: mięso lOOg, sos-80g 18 Bitki 80g, sos - 80g 19 Klopsiki, pulpet 80g 20 Ryba w jarzynach 80g ryba, jarzyny - 50g 21 Filet z ryby smażony 100g 22 Risotto z mięsem drobiowym i jarzynami 200g 23 Bigos 400g 24 Łazanki z kapustą i mięsem 300g 25 Pyzy z mięsem 200g 26 Kotlet z jaj 80g 27 Gołąbki z mięsem i ryżem / sos 250g/ lOOg 28 Naleśniki z serem 250g 29 Naleśniki z dżemem 150g 30 Placki ziemniaczane 300g 31 Makaron z serem białym 200g 32 Makaron do II dania 200g 33 Makaron z serem 300g 34 Ryż z jabłkami 300g 35 Ryż na sypko 150g 36 Pierogi z mięsem, owocami, ruskie z serem i inne 300g 37 Kasza na sypko 200g 38 Kompot lub sok 250 ml Do przygotowywania potraw należy używać produktów wysokiej jakości i zawsze świeżych. Wykonawca dostarcza na oddziały w razie zgłoszenia dodatki: cukier, herbata, suchary. Wykonawca będzie zobowiązany do umożliwienia Zamawiającemu przeprowadzenia kontroli poprawności realizacji postanowień umowy, udostępnić Zamawiającemu niezbędne dokumenty / wartości odżywcze potraw, ilość i rodzaj produktów zużytych do ich przygotowania, dokumenty z kontroli sanepidu i innych oceny stanu sanitarnego kuchni i pomieszczeń sanitarnych, jadłospisów dokonanej przez Sanepid/. W przypadku zakwestionowania wymagań dotyczących realizacji umowy, w tym przygotowywanych posiłków Wykonawca jest zobowiązany do ich wymiany w ciągu 40 minut od chwili zgłoszenia. W przypadku nie uznania zgłoszonej reklamacji Zamawiający zastrzega sobie prawo wezwania Wykonawcy w celu dokonania wspólnej oceny zasadności reklamacji. Osobami upoważnionymi ze strony Zamawiającego są: Dietetyk Przełożona Pielęgniarek lub upoważnione pielęgniarki Wymienieni wyżej pracownicy uprawnieni są zarówno do wstępnej kontroli organoleptycznej jak i do degustacji posiłków przed ich wydaniem. Odpowiednia adnotacja poczyniona zostanie w jadłospisie z zaznaczeniem dnia i godziny oceny. Za uchybienia ujawnione w trakcie kontroli np. Sanepidu wynikające ze świadczonej przez Wykonawcę usługi, której następstwem będą m.in. mandaty, Wykonawca zapewnia na własny koszt i we własnym zakresie ciągłość żywienia w przypadku awarii urządzeń bądź wystąpienia innych okoliczności uniemożliwiających przygotowanie posiłków. Wykonawca w tej sytuacji zobowiązany jest do natychmiastowego powiadomienia o tym Zamawiającego. Wykonawca jest zobowiązany do bieżącego informowania Zamawiającego o poczynionych działaniach w ramach zapewnienia ciągłości żywienia. Jednocześnie w wypadku o którym mowa jak wyżej w mocy pozostają wszelkie postanowienia umowy, zwłaszcza w zakresie reżimu sanitarnego. Upoważniony pracownik Zamawiającego ma prawo do przeprowadzenia dochodzenia epidemiologicznego obejmującego proces produkcji i transport posiłków w przypadku podejrzenia zatrucia pokarmowego. Faktura będzie wystawiona na podstawie rejestru osobodni żywienia prowadzonych i dostarczonych do 2 -go dnia po zakończeniu miesiąca przez Zamawiającego, za faktyczną ilość otrzymanych i wydanych śniadań, obiadów i kolacji.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: tak
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 18 miesięcy

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający żąda od wykonawców wniesienia wadium w wysokości: 6000 złotych Wadium wnosi się przed upływem terminu składania ofert. Wadium może być wniesione w jednej lub kilku następujących formach: -pieniądzu, -poręczeniach bankowych lub poręczeniach spółdzielczej kasy oszczędnościowo-kredytowej, z tym że poręczenie kasy jest zawsze poręczeniem pieniężnym; -gwarancjach bankowych; -gwarancjach ubezpieczeniowych; -poręczeniach udzielanych przez podmioty, o których mowa w art.6 b ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 9 listopada 2000r o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (Dz.U. z 2007r Nr 42, poz.275). Wadium wnoszone w pieniądzu wpłacić należy przelewem na rachunek bankowy: Bank Spółdzielczy w Andrychowie o/Oświęcim nr 87 8110 1023 2003 0300 8852 0001 W przypadku wniesienia wadium w innej formie niż pieniądz oryginał należy złożyć w Sekretariacie w siedzibie Zamawiającego. Potwierdzenie wpłacenia lub wadium w innej formie niż pieniądz należy złożyć w formie uwierzytelnionej kserokopii w osobnej kopercie z napisem (Potwierdzenie wpłaty wadium) wraz z ofertą w Sekretariacie Zamawiającego w Grojcu, Al.Ogrodowa 1. Wadium zostanie zwrócone zgodnie art.46 ustawy PZP.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.pzol.cba.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach