Przetargi.pl
Świadczenie usług cateringowych – przygotowanie i dostawa posiłków dla uczniów Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Władysława Stanisława Reymonta w Radomiu

ZESPÓŁ SZKÓŁ CENTRUM KSZTAŁCENIA ROLNICZEGO IM. WŁADYSŁAWA STANISŁAWA REYMONTA W RADOMIU ogłasza przetarg

  • Adres: 26-600 Radom, UNIWERSYTECKA 6
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel.
  • Data zamieszczenia: 2023-07-10
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: ZESPÓŁ SZKÓŁ CENTRUM KSZTAŁCENIA ROLNICZEGO IM. WŁADYSŁAWA STANISŁAWA REYMONTA W RADOMIU
    UNIWERSYTECKA 6
    26-600 Radom, woj. mazowieckie
    REGON: 672884719
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.agroradom.edu.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Świadczenie usług cateringowych – przygotowanie i dostawa posiłków dla uczniów Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Władysława Stanisława Reymonta w Radomiu
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest wytwarzanie i dostawa całodziennego wyżywienia dla wychowanków internatu Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Radomiu w okresie od 04.09.2023 r. do 21.06.2024 r.2. Miejsce świadczenia usługi: Internat ZSCKR, ul. Wośnicka 125D, 26-612 Radom.3. Łączna liczba uczniów: do 70 osób dziennie, aktualnie – 60 dziennie. Łącznie w roku w liczbie 14 000.4. Zakres zamówienia obejmuje żywienie młodzieży na zasadach usługi cateringu który obejmuje: przygotowanie posiłków, dowóz posiłków do placówki wskazanej w ust. 2 i wniesienie w miejsce wskazane przez pracownika Zamawiającego oraz odbiór pojemników siedem dni w tygodniu.5. Zamawiający zastrzega sobie prawo korekty ilości posiłku wskazanych w pkt. 3, w zależności od bieżących potrzeb, zmiany liczby wychowanków i ilości dostarczanych posiłków zgodnie z rzeczywistą potrzebą. Rozliczenia finansowe Wykonawcy usługi z Zamawiającym odbywać się będzie na podstawie faktycznie dostarczonych posiłków i ceny brutto jednodniowego posiłku dla jednego dziecka. Z tytułu wykorzystania mniejszej ilości posiłków, Wykonawcy nie przysługują żadne roszczenia.6. Ceny zaoferowane przez Wykonawcę nie ulegną podwyższeniu przez cały okres obowiązywania umowy.7. Wykonawca jako zakład prowadzący działalność w zakresie produkcji posiłków musi posiadać Decyzję wydaną przez właściwego miejscowo Państwowego Inspektora Sanitarnego na podstawie przepisów ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. Dz.U. z 2020 r. poz. 2021)Uwaga! Decyzja powinna być wydana na produkcję żywności oraz dystrybucję żywności w ramach cateringu (m.in. ze względu na potrzebę uwzględnienia przepisów w zakresie warunków transportu żywności, dezynfekcji pojemników do przewożenia żywności).8. Wykonawca przejmuje pełną odpowiedzialność, w tym finansową za jakość przedmiotu zamówienia oraz wszelkie nieprawidłowości w tym zakresie oraz ewentualne koszty związane ze skutkami tych nieprawidłowości.9. Wykonawca ponosi koszty zakupu produktów, załadunku, transportu i rozładunku wszystkich dostarczonych posiłków, a także odbioru i utylizacji pozostałości po posiłkach. 10. Wymagania dotyczące realizacji usługi żywienia - przedmiotu zamówienia: śniadanie - codziennie: 3 rodzaje pieczywa (pełnoziarniste, żytnie, pszenne), napoje do wyboru: herbata z cukrem, kakao, kawa zbożowa z mlekiem, masło typu “extra” o zawartości tłuszczu 82%, dżem owocowy; oprócz tego śniadanie powinno zawierać: posiłek mleczny np. zupę mleczną, płatki śniadaniowe, bułkę słodką, wędlinę dobrej jakości, ser żółty, ser biały warzywo, owoc; obiad - I danie (zupa z dodatkiem makaronu, ryżu lub kaszy), II danie (mięso, ryby, krokiety, pierogi) + dodatki (ziemniaki, kasze, ryż, makaron, surówki , gotowane jarzyny)+ kompot lub sok + deser (ciasto własnego wypieku, owoc, kisiel, jogurt naturalny); Kolacja - wędlina dobrej jakości, ser żółty, inne potrawy gotowane, zapiekanki, sałatki11. Posiłki muszą spełniać następujące warunki jakościowe:1) zupa - ilość łączna minimum 250 ml,2) drugie danie - gramatura łączna min. 350 g, 3) kompot, kisiel, owoc lub drożdżówka/ciastko - ilość minimum 200 ml / 1 sztuka.Waga składowych drugiego dania powinna kształtować się następująco:1) sztuka mięsa lub ryby – 100 g,2) ziemniaki, kasza, ryż lub makaron – 150 g,3) surówki lub jarzyny – 100 g,4) pierogi, naleśniki, krokiety itp. – min. 200 g, plus dodatki stanowić mogą 100 g.12. Łączna wartość energetyczna posiłku o którym mowa w punkcie 10 nie może być niższa niż 3 200 kcal.13. Posiłki dostarczane będą w dniach: od poniedziałku do niedzieli według następującego grafiku:a) śniadanie - dowóz 1 x dziennie w godzinach od 05:00 do 05:30 w dni nauki szkolnej, od 07:00 do 07:30 w dni wolne od zajęć lekcyjnych i w dni świąteczne;b) obiad - dowóz 1 x dziennie w godzinach od 12:30 do 13:30 w dni nauki szkolnej, od 12:00 do 12:30 w dni wolne od zajęć lekcyjnych i w dni świąteczne;c) kolacja - dowóz 1 x dziennie w godzinach od 17:30 do 18:00 w dni nauki szkolnej, od 17:00 do 17:30 w dni wolne od zajęć lekcyjnych i w dni świąteczne.14. Zamawiający zastrzega, iż w okresie przerw świątecznych, liczba posiłków może być zdecydowanie niższa.15. Jadłospis układany będzie przez Wykonawcę cyklicznie na okres 14 dni i dostarczany Zamawiającemu (pisemnie lub drogą elektroniczną) z co najmniej 3 - dniowym wyprzedzeniem uwzględniając gramaturę i kaloryczność potraw oraz alergeny.16. Do jadłospisu złożonego Zamawiającemu zgodnie z pkt 15, Zamawiający, w terminie 3 dni roboczych od jego otrzymania, zgłasza zastrzeżenia albo zatwierdza jadłospis bez zastrzeżeń. W przypadku zgłoszenia zastrzeżeń do jadłospisu z uwagi na jego niezgodność z postanowieniami SWZ, Wykonawca na wezwanie Zamawiającego zobowiązany będzie do poprawienia jadłospisu zgodnie z uwagami Zamawiającego oraz dostarczenia poprawionego jadłospisu w terminie określonym przez Zamawiającego.17. Jadłospis dostarczony Zamawiającemu musi być zatwierdzony przez Wykonawcę i osobę decyzyjną ze strony Zamawiającego.18. Zamawiający zastrzega sobie prawo bieżącej kontroli w zakresie przestrzegania przez Wykonawcę przepisów dotyczących technologii produkcji i jakości wykonywanych usług.19. Przedstawiciel szkoły będzie miał prawo do przeprowadzenia kontroli żywienia młodzieży.20. Zmiany w jadłospisie sugerowane przez Zamawiającego będą wiążące dla Wykonawcy. Wykonawca nie może wprowadzać żadnych zmian do jadłospisu bez zgody Zamawiającego. Wszelkie ewentualne zmiany w jadłospisie muszą być zgłaszane z co najmniej 2 - dniowym wyprzedzeniem i zaakceptowane przez Zamawiającego. Zgłoszenie podpisane przez osobę upoważnioną powinno być dostarczone do siedziby Zamawiającego przez pracownika przywożącego posiłki.21. Posiłki muszą być przygotowane na bieżąco, w dniu spożycia zgodnie z zasadami sztuki kulinarnej.22. Artykuły spożywcze dostarczane przez Wykonawcę powinny być pierwszego gatunku, których termin ważności upływa nie wcześniej niż 5 dni po dacie dostawy. Ponadto nie mogą być genetycznie modyfikowane.23. W jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone. Do przygotowania posiłków zalecane jest stosowanie tłuszczów roślinnych (ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych), stosowanie dużej ilości warzyw i owoców, różnego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli. Niewskazane jest używanie produktów typu instant czy gotowych półproduktów. Mięso przeznaczone do obróbki nie może być MMO (mięso oddzielane mechanicznie).24. Wykonawca zapewnia urozmaicenie jadłospisów oraz różnorodność przygotowanych dań. Rodzaj serwowanej potrawy nie może powtarzać się częściej niż raz na dwa tygodnie.25. Zamawiający zobowiązuje Wykonawcę do realizacji przedmiotu zamówienia z uwzględnieniem szczególnych potrzeb żywieniowych ze względu na uwarunkowania zdrowotne oraz kulturowe poprzez przygotowanie posiłków uwzględniających: 1) dietę bezglutenową - dietę polegającą na eliminacji z pożywienia produktów zawierających gluten, czyli na wykluczeniu pokarmów z dodatkiem naturalnych bądź przetworzonych zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia i inne zboża zawierające gluten,2) dietę uwzgledniającą nietolerancję laktozy - dietę wykluczającą z przygotowywanych posiłków produkty mleczne zawierające laktozę,3) dietę wegańską - dietę pozbawioną produktów pochodzenia zwierzęcego.26. Wykonawca zobowiązany będzie zapewnić ilość posiłków zgodną z zapotrzebowaniem złożonym na dany dzień przez upoważnionego przedstawiciela Zamawiającego do godz. 20:00 dnia poprzedniego.27. Wszystkie posiłki powinny być przygotowane zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa. Wykonawca gwarantuje, że będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz przepisach wykonawczych, w szczególności w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełnić środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.28. Wykonawca zobowiązany będzie do bezwzględnego przestrzegania norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywności i Żywienia. 29. Posiłki Wykonawca dostarczać będzie własnym środkiem transportu, w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury potraw oraz jakości i higieny przewożonych potraw.30. Temperatura dostarczanych posiłków powinna wynosić:1) pierwsze danie: co najmniej +65 ° C,2) danie mięsne: co najmniej + 60 ° C,3) potrawy podawane na zimno: + 4 ° C,4) napoje gorące, zupy mleczne: co najmniej + 65 ° C.31. Za zbieranie odpadów pokonsumpcyjnych (niezależnie od ich ilości) oraz mycie termosów, dostarczenie czystych pojemników każdego dnia odpowiedzialny jest Wykonawca.32. Obowiązkiem Wykonawcy będzie przechowywanie próbek pokarmowych ze wszystkich przygotowanych i dostarczonych posiłków przez okres 72 godzin, z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek.33. Zamawiający zastrzega sobie, że nieprzestrzeganie terminowości dostarczania posiłków jak i również odpowiedniej gramatury oraz jakości posiłków skutkować będzie możliwością rozwiązania umowy po wcześniejszym pisemnym zawiadomieniu Wykonawcy.34. Szkoła zastrzega sobie prawo zmiany przedmiotu zamówienia w zakresie ilościowym w przypadku, gdy konieczność tej zmiany spowodowana jest okolicznościami, których Zamawiający działając z należytą starannością nie mógł przewidzieć, nie więcej jednak niż 85% szacunkowej ilości. ( w szczególności w przypadku odwołania zajęć z uwagi na przejście na pracę zdalną, nadzwyczajną, niezależną od woli Zamawiającego, nieprzewidzianą okoliczność typu np.: strajk nauczycieli/pracowników oświaty.)
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55524000-9
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów;Wykonawca spełni warunek jeżeli wykaże, że posiada uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania tj. posiada aktualne zezwolenia Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej stwierdzające spełnienie wymagań higieniczno-zdrowotnych do żywienia zbiorowego oraz możliwości prowadzenia cateringu.1.4. Zdolności technicznej lub zawodowej;Wykonawca spełni warunek, jeżeli wykaże, że: wykonał, a w przypadku świadczeń powtarzających lub ciągłych również wykonywanych, w okresie ostatnich 3 lat, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, minimum 1 usługę żywienia dzieci lub młodzieży, w zakresie przygotowywania posiłków w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży o łącznej wartości tych usług minimum 150.000,00 zł brutto, w przedszkolach, innych formach wychowania przedszkolnego, szkołach, z wyłączeniem szkół dla dorosłych, a także w placówkach systemu oświaty, o których mowa w art. 2 pkt 1 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. Prawo oświatowe (t. j. Dz.U. z 2020 poz. 910 ze zm.).Usługi przygotowywania posiłków wykonywane w ramach jednej umowy traktuje się jak jedną usługę.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Tak

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą: 2023-07-18

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach