Przetargi.pl
Świadczenie usług cateringowych dla dzieci uczęszczających do Przedszkola w Zespole Szkolno – Przedszkolnym w Wielkich Oczach

Zespół Szkolno - Przedszkolny w Wielkich Oczach ogłasza przetarg

  • Adres: 37-627 Wielkie Oczy, Leśna
  • Województwo: podkarpackie
  • Telefon/fax: tel. 166 310 196, , fax. 166 310 107
  • Data zamieszczenia: 0000-00-00
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Zespół Szkolno - Przedszkolny w Wielkich Oczach
    Leśna 13
    37-627 Wielkie Oczy, woj. podkarpackie
    tel. 166 310 196, , fax. 166 310 107
    REGON: 381192872
  • Adres strony internetowej zamawiającego: zspwielkieoczy.szkolna.net

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Świadczenie usług cateringowych dla dzieci uczęszczających do Przedszkola w Zespole Szkolno – Przedszkolnym w Wielkich Oczach
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest usługa cateringu – przygotowanie i dostawa posiłków w formie cateringu dla : a) od 02.01.2019 r. do 19.07.2019 r. – 65 dzieci b) od 02.09.2019 r. do 31.12.2019 r. – 75 dzieci ( liczba prognozowana ) ( przy 100% frekwencji) uczęszczających do Przedszkola w Wielkich Oczach. Wiek dzieci : od 2,5 do 6 lat. Określona przez Zamawiającego liczba dzieci objętych posiłkiem jest wartością zmienną i nie może stanowić podstawy do wnoszenia przez Wykonawcę jakichkolwiek roszczeń, co do faktycznej należności z tytułu wykonania zamówienia. Ilość posiłków będzie się zmieniać w zależności od frekwencji dzieci. 2. Przedmiot zamówienia obejmuje przygotowanie i dostarczenie do przedszkola trzech posiłków dziennie tj. śniadania, obiadu dwudaniowego ( zupa + drugie danie ) i podwieczorku w okresie: a) od 02.01.2019 r. do 19.07.2019 r. tj. 137 dni b) od 02.09.2019 r. do 31.12.2019 r. tj. 81 dni 3. Posiłki będą dostarczane dwa razy dziennie od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni świątecznych i innych dni, w których nie odbywają się zajęcia dla dzieci: a) do godz. 8:15 śniadanie, b) do godz. 11: 30 obiad i podwieczorek. 4. Produkty w dziennym jadłospisie muszą być zgodne z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 26.07.2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań , jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach ( Dz. U. z 2016 r. poz. 1154 ) i muszą obejmować: a) śniadanie : zupa mleczna lub potrawy mleczne i mlekopochodne, kanapki z pieczywa różnorodnego tzn. pszennego, razowego, żytniego, mieszanego z dodatkiem masła, wędliny, sera żółtego, sera białego, jajka gotowanego, ryby, past mięsnych lub/i warzywnych, dżemu, warzyw. Napoje, takie jak: herbata owocowa, słaba herbata czarna, kakao, kawa zbożowa, kompot, sok jabłkowy. b) obiad: pożywna zupa + drugie danie tj. ziemniaki lub zamiennie: ryż, kasza, kopytka, makaron, kluski śląskie ; dania mięsne np. udziec z kurczaka, pierś z indyka, kotlet schabowy, stek z piersi z kurczaka, bitki wołowe, pulpety, pierogi, naleśniki, ryba, knedle; surówka, kompot lub sok; c) podwieczorek : kanapka, drożdżówka, owoce ( w tym sezonowe), deser mleczny, jogurt, budyń lub kisiel z owocami, sok naturalny, woda niegazowana. Wskazane menu stanowi otwarty katalog proponowanych posiłków i może zostać poszerzone o dodatkowe pozycje w porozumieniu z Zamawiającym. Jadłospis powinien być urozmaicony , uwzględniający sezonowość surowców, a dzienny zestaw produktów winien gwarantować pełnowartościowe posiłki o odpowiedniej wartości energetycznej i odżywczej oraz o wysokich walorach smakowych. 5. Wyklucza się posiłki sporządzone na bazie półproduktów i Fast Food. 6. Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności rodzajowo tych samych posiłków w ciągu tygodnia. Jadłospis przedstawiany będzie co najmniej z tygodniowym wyprzedzeniem i może obejmować okres dwóch tygodni lub miesiąca. 7. Wykonawca zobowiązany będzie do zachowania diet pokarmowych w zależności od zgłoszonych przez Zamawiającego indywidualnych potrzeb dzieci. 8. Posiłki Wykonawca dostarczać będzie własnym transportem – spełniającym wymogi niezbędne do przewozu żywności i norm określonych standardami HACCP – w specjalistycznych termosach i opakowaniach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury i stanu. W przypadku dań ciepłych mają one być utrzymane w odpowiedniej temperaturze do momentu wydania ich dzieciom. Dostarczanie posiłków z miejsca produkcji do pomieszczeń przedszkola realizowane będzie przez Wykonawcę na jego koszt. 9. Do obowiązków Zamawiającego należeć będzie, za pomocą personelu własnego, porcjowanie posiłków oraz sprzątanie, ponoszenie kosztów środków czyszczących i higienicznych zużywanych do sprzątania po posiłku. 10. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania z każdego dnia próbek żywnościowych zgodnie z obowiązującymi przepisami. 11. Wykonawca zobowiązuje się bezwzględnie przestrzegać norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności. 12. Posiłki muszą być wykonane pod nadzorem dietetyka Wykonawcy przy współpracy ze służbami sanitarno – epidemiologicznymi. 13. Wykonawca zobowiązany jest do zabezpieczenia jednorazowych naczyń i sztućców. 14. Do obowiązków Wykonawcy należy codzienny odbiór pojemników i odpadów pokonsumpcyjnych. 15. W sytuacji nieprzewidzianych zdarzeń, awarii Wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki o wymaganej jakości na swój koszt z innych źródeł. 16. Cena jednostkowa posiłku winna zawierać koszt przygotowania i dostarczania posiłku oraz koszt naczyń i sztućców jednorazowych. 17. Należność za usługę będzie płatna przelewem na konto Wykonawcy w terminie 7 dni od daty złożenia bezusterkowej faktury, która powinna wskazywać: a) Nabywca : Gmina Wielkie Oczy, ul. Leśna 2 37-627 Wielkie Oczy, NIP: 7931505467 b) Odbiorca: Zespół Szkolno – Przedszkolny w Wielkich Oczach, ul. Leśna 13, 37 – 627 Wielkie Oczy. 18. Wykonawca zobowiązany jest zapewnić ilość posiłków zgodnie z zapotrzebowaniem złożonym na dany dzień przez upoważnionego przedstawiciela Zamawiającego z możliwością korekty liczby posiłków. Przedstawiciel Zamawiającego zgłosi Wykonawcy korektę liczby posiłków z dwudniowym wyprzedzeniem. Ustalenie należności za zrealizowane usługi następować będzie na podstawie faktycznie wydanych posiłków potwierdzonych przez Dyrektora Zespołu Szkolno – Przedszkolnego w Wielkich Oczach na podstawie miesięcznego zestawienia. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany ilości przedmiotu zamówienia w trakcie trwania umowy. 19. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badan sprawdzających posiłki zarówno pod względem higienicznym jak i kalorycznym. W przypadku , gdy posiłek nie będzie spełniał parametrów określonych w obowiązujących przepisach – kosztami badania Zamawiający obciąży Wykonawcę.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55321000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: 1. Wykonawca przystępujący do postępowania jest zobowiązany wnieść wadium w kwocie: 2000,00 zł (słownie: dwa tysiące złotych) 2. Wadium wnosi się przed upływem terminu składania ofert. 3. Wadium może być wniesione w jednej lub kilku następujących formach: a) pieniądzu, b) poręczeniach bankowych lub poręczeniach spółdzielczej kasy oszczędnościowo-kredytowej, z tym, że poręczenie kasy jest zawsze poręczeniem pieniężnym, c) gwarancjach bankowych, d) gwarancjach ubezpieczeniowych, e) poręczeniach udzielanych przez podmioty, o których mowa w art. 6b ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 9 listopada 2000 r. o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (tekst jednolity Dz. U. z 2018 r., poz. 110 z późn. zm.). 4. W przypadku wniesienia wadium w formie poręczeń lub gwarancji - wraz z ofertą należy złożyć oryginał dokumentu potwierdzającego wniesienie wadium. Dodatkowo wskazane jest dołączenie do oferty kopii tego dokumentu poświadczonej „za zgodność z oryginałem”. 5. Wadium wnoszone w pieniądzu należy wpłacić przelewem na rachunek Zamawiającego: Bank Spółdzielczy w Lubaczowie 63 9101 1013 2005 5101 9444 0001 z tytułu przelewu: „Wadium – Świadczenie usług cateringowych dla dzieci uczęszczających do Przedszkola w Wielkich Oczach Wadium wniesione w pieniądzu musi wpłynąć na wskazany wyżej rachunek bankowy Zamawiającego przed upływem terminu składania ofert. 6. Jeżeli wadium nie zostało wniesione lub zostało wniesione w sposób nieprawidłowy Zamawiający odrzuca ofertę. 7. Zamawiający zwróci wadium: a) wszystkim Wykonawcom niezwłocznie po wyborze najkorzystniejszej oferty lub unieważnieniu postępowania, z wyjątkiem Wykonawcy, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza, z zastrzeżeniem pkt 10, b) Wykonawcy, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza, Zamawiający zwraca wadium niezwłocznie po zawarciu umowy w sprawie zamówienia publicznego. 8. Jeżeli wadium wniesiono w pieniądzu, Zamawiający zwraca je na rachunek wskazany przez Wykonawcę. Uwaga: Zamawiający zażąda ponownego wniesienia wadium przez Wykonawcę, któremu zwrócono wadium, jeżeli w wyniku rozstrzygnięcia odwołania jego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza. Wykonawca wnosi wadium w terminie określonym przez Zamawiającego. 9. Zamawiający zwróci niezwłocznie wadium na pisemny wniosek Wykonawcy, który wycofał ofertę przed upływem terminu składania ofert. 10. Zamawiający zatrzymuje wadium, jeżeli Wykonawca w odpowiedzi na wezwanie, o którym mowa w art. 26 ust. 3 i 3a Pzp, z przyczyn leżących po jego stronie, nie złożył oświadczeń lub dokumentów potwierdzających okoliczności, o których mowa w art. 25 ust. 1 Pzp, oświadczenia, o którym mowa w art. 25a ust. 1 Pzp, pełnomocnictw lub nie wyraził zgody na poprawienie omyłki, o której mowa w art. 87 ust. 2 pkt 3 Pzp, co spowodowało brak możliwości wybrania oferty złożonej przez Wykonawcę jako najkorzystniejszej. 11. Zamawiający zatrzyma wadium, jeżeli Wykonawca, którego oferta została wybrana: a) odmówi podpisania umowy w sprawie zamówienia publicznego na warunkach określonych w ofercie, b) zawarcie umowy w sprawie zamówienia publicznego stało się niemożliwe z przyczyn leżących po stronie Wykonawcy.
  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Zamawiający wymaga, aby Wykonawca wykazał, że posiada aktualną decyzję właściwego terenowego Organu Inspekcji Sanitarnej, stwierdzającą spełnienie wymagań higieniczno - zdrowotnych do produkcji posiłków oraz możliwości prowadzenia cateringu (zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia).
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Wykonawca w terminie 3 dni od zamieszczenia przez Zamawiającego na stronie internetowej informacji, o której mowa w art. 86 ust. 5 Pzp zobowiązany jest złożyć: - oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23 Pzp - wg wzoru określonego w Załączniku nr 3 do SIWZ. W przypadku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, wraz ze złożeniem oświadczenia, Wykonawca może przedstawić dowody, że powiązania z innym Wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu o udzielenie zamówienia. Wymagana forma – oryginał Wykonawca zobowiązany jest do zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób przygotowujących, lub dowożących posiłki, jeżeli wykonywanie tych czynności polega na wykonywaniu pracy w rozumieniu przepisów kodeksu pracy w sposób określony w art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy (tekst jednolity Dz. U. z 2018 r. poz. 917 z późn. zm.). Zamawiający wymaga zatrudnienia min. 2 osób. Wykonawca najpóźniej w terminie 5 dni od podpisania umowy przedłoży Zamawiającemu oświadczenie o zatrudnieniu na podstawie umowy o pracę osób wyznaczonych do realizacji zamówienia w rozumieniu art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy (tekst jednolity Dz. U. z 2018 r. poz. 917 z późn. zm.) według wzoru stanowiącego Załącznik nr 8 do SIWZ. Wymagana forma – oryginał

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach