Przetargi.pl
Sukcesywne dostawy produktów żywnościowych dla potrzeb Domu Pomocy Społecznej w Młodzieszynie przy ulicy Wyszogrodzkiej 101 – od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia 2021 roku – z podziałem na zadania

Dom Pomocy Społecznej w Młodzieszynie ogłasza przetarg

  • Adres: 96-512 Młodzieszyn, ul. Wyszogrodzka
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 46 861 69 16, , fax. 46 863 55 07
  • Data zamieszczenia: 2020-12-10
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Dom Pomocy Społecznej w Młodzieszynie
    ul. Wyszogrodzka 101
    96-512 Młodzieszyn, woj. mazowieckie
    tel. 46 861 69 16, , fax. 46 863 55 07
    REGON: 30133900000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: http://dps.sochaczew-powiat.bip.org.pl/

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Sukcesywne dostawy produktów żywnościowych dla potrzeb Domu Pomocy Społecznej w Młodzieszynie przy ulicy Wyszogrodzkiej 101 – od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia 2021 roku – z podziałem na zadania
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy produktów żywnościowych dla potrzeb Domu Pomocy Społecznej w Młodzieszynie z siedzibą przy ulicy Wyszogrodzkiej 101 – od dnia podpisania umowy (nie wcześniej jednak, niż od dnia 1 stycznia 2021 roku) do dnia 31 grudnia 2021 roku – z podziałem na zadania – liczba zadań 8 (CPV: 15.00.00.00-8): 1.1. Zadanie nr 1 – dostawa produktów mleczarskich Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia dla zadania nr 1 zawarty jest w załączniku Nr 5.1. do SIWZ Oznaczenie przedmiotu zamówienia według Wspólnego Słownika Zamówień (CPV): 15.50.00.00-3 – Produkty mleczarskie 1.2. Zadanie nr 2 – dostawa mięsa, produktów mięsnych i wędlin Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia dla zadania nr 2 zawarty jest w załączniku Nr 5.2. do SIWZ Oznaczenie przedmiotu zamówienia według Wspólnego Słownika Zamówień (CPV): 15.10.00.00-9 – Produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne 15.13.11.30-5 – Wędliny 1.3. Zadanie nr 3 – dostawa różnych produktów spożywczych Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia dla zadania nr 3 zawarty jest w załączniku Nr 5.3. do SIWZ Oznaczenie przedmiotu zamówienia według Wspólnego Słownika Zamówień (CPV): 15.80.00.00-6 – Różne produkty spożywcze 1.4. Zadanie nr 4 – dostawa jaj Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia dla zadania nr 4 zawarty jest w załączniku Nr 5.4. do SIWZ. Oznaczenie przedmiotu zamówienia według Wspólnego Słownika Zamówień (CPV): 03.14.25.00-3 – Jaja 1.5. Zadanie nr 5 – dostawa pieczywa i wyrobów cukierniczych Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia dla zadania nr 5 zawarty jest w załączniku Nr 5.5. do SIWZ Oznaczenie przedmiotu zamówienia według Wspólnego Słownika Zamówień (CPV): 15.81.00.00-9 – Pieczywo, świeże wyroby piekarskie i ciastkarskie 1.6. Zadanie nr 6 – dostawa mrożonek warzywno – owocowych i mięsnych Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia dla zadania nr 6 zawarty jest w załączniku Nr 5.6. do SIWZ Oznaczenie przedmiotu zamówienia według Wspólnego Słownika Zamówień (CPV): 15.33.11.70-9 – Warzywa mrożone 1.7. Zadanie nr 7 – dostawa ryb i przetworów rybnych Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia dla zadania nr 7 zawarty jest w załączniku Nr 5.7. do SIWZ. Oznaczenie przedmiotu zamówienia według Wspólnego Słownika Zamówień(CPV): 15.20.00.00-0 – Ryby przetworzone i konserwowane 15.22.10.00-3 – Ryby mrożone 1.8. Zadanie nr 8 – dostawa świeżych owoców i warzyw Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia dla zadania nr 8 zawarty jest w załączniku Nr 5.8. do SIWZ. Oznaczenie przedmiotu zamówienia według Wspólnego Słownika Zamówień(CPV): 15.30.00.00-1 Owoce, warzywa i podobne produkty 2. Dostawy powinny odpowiadać normom sanitarnym i higienicznym przewidzianym dla żywności na terenie Rzeczypospolitej Polskiej (w szczególności pod kątem stosowania przez wykonawcę zasad GMP/GHP oraz systemu HACCP). 3. Przedmiot zamówienia będzie pochodził z bieżącej produkcji, tej samej partii produkcyjnej, będzie wytwarzany zgodnie z zasadami GMP (Dobrej Praktyki Produkcyjnej) i dostarczany zgodnie z obowiązującymi przepisami: 1) ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2019 roku, poz.1252 z późn. zm.); 2) ustawy z dnia 21 grudnia 2000 roku o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych (Dz. U. z 2019 roku, poz.2178) wraz z aktami wykonawczymi, 3) rozporządzenia (WE) 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 roku ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. U. UE L Nr 31, poz.1 z późn. zmianami), 4) rozporządzenia (WE) 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 roku w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającego Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz. U. UE L Nr 338, poz.4), 5) ustawy z dnia 16 grudnia 2005 roku o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2019 roku, poz. 824), 6) rozporządzenia (WE) 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 roku ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L Nr 139, poz.55 z późn. zmianami), 7) rozporządzenia (WE) 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 roku ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. UE L Nr 139, poz.206 z późn. zmianami), 8) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 roku w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015 roku, poz.29 z późn. zm.), 9) rozporządzenia (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 roku w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. UE L Nr 139, poz.1 z późn. zmianami). 4. Płatność za wykonanie przedmiotu umowy nastąpi przelewem na podstawie zbiorczych faktur częściowych, obejmujących minimum 2 – tygodniowy okres dostaw w terminie 14 ( – 30) dni, od daty ich złożenia (w zależności od oferty), które to faktury będą wystawiane na podstawie potwierdzonych dowodów dostawy (WZ) po każdorazowej dostawie. 5. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawiera załącznik nr 5 (od 5.1 do 5.8) do SIWZ. W przypadku podania w tabeli – wykaz asortymentu – załącznik nr 5.1 – 5.8, nazw własnych lub typów to zgodnie z art.29 ust.4 i 5 ustawy PZP, Zamawiający dopuszcza złożenie ofert „równoważnych”. Za „równoważne” Zamawiający uzna produkty, które posiadać będą te same składniki, konsystencję, gramaturę oraz wartości odżywcze i walory smakowe, co produkty podane przykładowo. W takim przypadku należy wpisać jaki produkt oferuje Wykonawca. Jeżeli w tabelach występują nazwy konkretnych produktów, wyrobów lub określenie sugerujące produkty konkretnych firm, Wykonawca winien uznać, iż podano produkty przykładowe, a Zamawiający dopuszcza możliwość zastosowania produktów, równoważnych o właściwościach, parametrach nie gorszych, niż określone w tabelach. Dopuszcza się zastosowanie rozwiązań równoważnych w stosunku do opisanych norm i systemów odniesienia. 6. Informacje ogólne dla zadania 1 – 8. 6.1. Zadanie będzie realizowane sukcesywnie wg zapotrzebowania Zamawiającego. 6.2. Zamawiający przekaże Wykonawcy faksem, telefonicznie lub pisemnie wykaz produktów wraz z terminem i godzinami dostawy. 6.3. Dostawy winny być realizowane przy użyciu środków transportowych przeznaczonych do przewozu żywności zgodnie z obowiązującymi przepisami – na podstawie posiadanych przez Wykonawcę zezwoleń z Inspekcji Sanitarnej – zapewniających utrzymanie wysokiej jakości towarów i brak uszkodzeń. 6.4. Odbioru towaru w siedzibie Zamawiającego, zgodnie z jego upoważnieniem, dokona wyznaczony przez Zamawiającego pracownik. 6.5. Koszty przewozu, zabezpieczenia towaru i ubezpieczenia za czas przewozu ponosi Wykonawca, a Zamawiający zapewni odbiór towaru w siedzibie Zamawiającego. 6.6. Za dostarczoną żywność (w tym za jej ubezpieczenie, stan jakościowy oraz ilościowy) odpowiada Wykonawca do czasu odbioru zrealizowanego zamówienia przez Zamawiającego. 6.7. Dostarczany towar winien być świeży z okresami ważności odpowiednimi dla danego asortymentu, wysokiej jakości tj. I – go gatunku, bez wad fizycznych i jakościowych i odpowiadać Polskim Normom. Wyroby winny być oznaczone zgodnie z obowiązującymi przepisami. W przypadku dostarczenia towaru niezgodnego z zamówieniem lub niewłaściwej jakości, bądź niedostarczenia zamówionego towaru, a także niedokonania niezwłocznej jego wymiany na towar właściwy, Zamawiający ma prawo dokonania zakupu zamówionego towaru w dowolnej jednostce handlowej (zakup zastępczy). Koszty różnicy w zakupie, powstałe z tego tytułu obciążają Wykonawcę. Zamawiającemu przysługuje w takiej sytuacji prawo potrącenia poniesionych kosztów z tytułu zakupu zastępczego z faktury Wykonawcy za kolejne realizowane dostawy. 6.8. Wykonawca winien posiadać atest laboratoryjny. 6.9. Przy posiadaniu towaru w innych opakowaniach Wykonawca winien wskazać wagę / objętość proponowanego towaru i przeliczyć wartość opakowania do gramatury podanej przez Zamawiającego. Dla potrzeb oceny brane są pod uwagę jednostki miar wskazane w formularzach cenowych. 6.10. W przypadku niezgodności dostarczanych artykułów z wymogami i opisem zawartym w SIWZ, Zamawiający odmówi odbioru tych artykułów a Wykonawca poniesie koszty zgodnie z zapisem pkt.3.6.5. 6.11. Zamawiający nie gwarantuje wykonawcom sumarycznego nabycia zamawianych towarów zgodnie z zapisami umowy. Zamawiający zastrzega sobie możliwość wprowadzania zmian do umowy w zakresie zmniejszania ilości dostaw w sytuacjach, których Zamawiający nie mógł przewidzieć w chwili jej zawarcia. Zamawiający nie będzie ponosił ujemnych skutków finansowych spowodowanych zmniejszeniem ilości dostaw przewidzianych w umowie. 6.12. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zakupu produktów żywnościowych nie uwzględnionych w opisie przedmiotu zamówienia, a należących do poszczególnych grup asortymentowych według opisu zadań 1 – 8, do kwoty 1.000 złotych brutto dla każdego z zadań w grupach 1 – 8 (tzw. zakup okolicznościowy). Przy dokonywaniu tego rodzaju zakupu, sprzedaż może nastąpić według hurtowych cen standardowych, stosowanych przez danego wykonawcę wobec swoich innych kontrahentów. Zakup ten może nastąpić w wyjątkowych okolicznościach, np. w związku ze specyficznymi potrzebami żywieniowymi mieszkańców (diety) lub pod potrzeby przygotowania posiłków warunkowanych kulturowo (np. podczas obrządków wyznaniowych).
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15000000-8
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach