Przetargi.pl
Przygotowanie, dowóz i wydawanie obiadów w placówkach oświatowych na terenie Miasta i Gminy Sieniawa

Gmina Sieniawa ogłasza przetarg

  • Adres: 37530 Sieniawa, Rynek
  • Województwo: podkarpackie
  • Telefon/fax: tel. 166 227 301 , fax. 166 227 301
  • Data zamieszczenia: 2018-07-03
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gmina Sieniawa
    Rynek 1
    37530 Sieniawa, woj. podkarpackie
    tel. 166 227 301, fax. 166 227 301
    REGON: 65090057100000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: http://bip.sieniawa.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie, dowóz i wydawanie obiadów w placówkach oświatowych na terenie Miasta i Gminy Sieniawa
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Gmina Sieniawa zaprasza do wzięcia udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia w trybie przetargu nieograniczonego na przygotowywanie, dowóz i wydawanie obiadów w placówkach oświatowych na terenie Miasta i Gminy Sieniawa. 2. Przedmiotem zamówienia jest przygotowywanie i wydawanie obiadów 2-daniowych (zupa, drugie danie) i napoju dla uczniów Szkoły Podstawowej w Sieniawie, Gimnazjum w Sieniawie, Zespołu Szkół w Sieniawie w stołówce Szkoły Podstawowej w Sieniawie oraz przygotowywanie, dowóz i wydawanie obiadów 2-daniowych (zupa, drugie danie) i napoju do Szkoły Podstawowej w Dobrej, Szkoły Podstawowej w Czerwonej Woli, Szkoły Podstawowej w Rudce, Szkoły Podstawowej w Wylewie. Obiady wydawane będą w dni nauki szkolnej – od poniedziałku do piątku. 3. Pod pojęciem obiadów 2-daniowych należy rozumieć: - zupa podana ze świeżym pieczywem bez ograniczenia ilościowego. - drugie danie ma być posiłkiem mięsnym/rybnym z urozmaiconymi surówkami lub gotowanymi jarzynami. Do mięsa mogą być podawane ziemniaki, kasze, ryż lub makaron. Drugie danie mogą też stanowić pierogi, naleśniki, kopytka, makaron z sosem, krokiety lub inne. - napój (sok/kompot/herbata). 4. Obiady powinny być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia. Powinny być urozmaicone o wysokiej wartości odżywczej, atrakcyjne pod względem organoleptycznym. Waga posiłków powinna się przedstawiać następująco: zupa 400 g, ziemniaki, kasza, ryż lub makaron – 200g, mięso lub ryba – 100g, surówka lub jarzyny – 100 g; pierogi, naleśniki z serem, kopytka, makaron z sosem, krokiety lub inne – 400g, napój ( sok/kompot / herbata) - 200 ml. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających kaloryczność i wagę zamawianego posiłku oraz organizację dożywiania, jakość wydawanych posiłków i zgodność ich przygotowania z zasadami racjonalnego żywienia. W przypadku stwierdzenia, że posiłek nie spełnia parametrów określonych w zamówieniu, Zamawiający kosztami badania obciąży Wykonawcę. Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności rodzajowo tych samych posiłków w ciągu tygodnia. Wykonawca w ramach świadczonych usług zobowiązany jest do współpracy z Dyrektorami Szkół i Dyrektorem Ośrodka Pomocy Społecznej w Sieniawie. Wykonawca w pierwszym dniu roboczym każdego miesiąca będzie dostarczał miesięczny jadłospis do Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Sieniawie, oraz do Dyrektorów Szkół, w których prowadzone jest dożywianie. 5. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania, wydawania i dostarczania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwa zgodnie z normami HACCP. Ciepły posiłek musi odpowiadać normom odżywczym obowiązującym w tzw. punktach zbiorowego żywienia tj. posiłki winny być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, sporządzone z pełnowartościowych, świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne terminy ważności. 6. Wykonawca gwarantuje wysoką, jakość dostarczanego produktu, terminowość dostaw oraz zgodność z obowiązującymi normami i wymogami sanitarnymi. 7. Wykonawca zabezpiecza własny środek transportu przystosowany do przewozu żywności, spełniając przy tym wszelkie wymogi sanitarno-higieniczne oraz naczynia do wydawania posiłków w przypadku takiej konieczności. Długość tras dowozu posiłków wynosi : - Szkoła Podstawowa Sieniawa – Szkoła Podstawowa w Dobrej – Sieniawa = 14 km, - Szkoła Podstawowa Sieniawa – Szkoła Podstawowa w Czerwonej Woli – Sieniawa = 20 km, - Szkoła Podstawowa Sieniawa – Szkoła Podstawowa w Rudce – Sieniawa = 20 km, - Szkoła Podstawowa Sieniawa – Szkoła Podstawowa w Wylewie – Sieniawa = 4 km. 8. Wykonawca jest zobowiązany do sprzedaży posiłków uczniom nieobjętym niniejszym zamówieniem w cenie równej, jaką podał w ofercie (samodzielnie wykupującym posiłki). CPV – 55523100-3 usługi w zakresie posiłków szkolnych 55524000-9 usługi dostarczania posiłków szkolnych 55321000-6 usługi przygotowania posiłków IV. WARUNKI PRZYGOTOWANIA POSIŁKÓW: 1. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowywania wszystkich posiłków objętych przedmiotem zamówienia w pomieszczeniach kuchennych o powierzchni 39,75 m2 budynku Szkoły Podstawowej w Sieniawie, które wyposażone są w podstawowe urządzenia i sprzęt niezbędny do ich przygotowania i wydawania. Wykonawcy w/w pomieszczenie wraz z wyposażeniem włącznie z urządzeniami zostanie udostępnione nieodpłatnie na podstawie protokołu przekazania. Wykonawca zobowiązany jest do wykorzystywania lokalu wraz z wyposażeniem i urządzeniami zgodnie z przeznaczeniem na działalność będącą przedmiotem zamówienia. Pomieszczenie kuchenne wraz z wyposażeniem i urządzeniami będzie przekazane Wykonawcy w użytkowanie nieodpłatnie na okres prowadzenia działalności będącej przedmiotem zamówienia. Wykonawca będzie ponosił pełną odpowiedzialność materialną za oddane w użytkowanie pomieszczenia i wyposażenie tych pomieszczeń, zobowiązuje się do utrzymania wyposażenia kuchni w należytym stanie technicznym i ponoszenia ewentualnych kosztów napraw sprzętu i urządzeń znajdujących się w w/w lokalu. Wykonawca zobowiązany jest do bezwzględnego przestrzegania przepisów higieniczno – sanitarnych podczas przygotowywania, transportu, wydawania posiłków oraz po ich wydaniu w placówkach oświatowych, w których prowadzone jest dożywianie. Wykonawca zobowiązany jest do utrzymania w czystości naczyń przed i po spożyciu przez dzieci posiłków, ponosi wszelkie koszty z tym związane (m. in. zapewnienie środków czystości do mycia naczyń, środków do zmywarek itp.) Wykonawca zobowiązany jest do zawarcia umowy na odbiór i unieszkodliwianie odpadów pokonsumpcyjnych. Posiłki Wykonawca dostarczać będzie własnym środkiem transportu przystosowanym do przewozu żywności, spełniając przy tym wszelkie wymogi sanitarno-higieniczne w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej ochrony, temperatury oraz jakości przewożonych posiłków. Harmonogram dostarczania oraz miejsce wydawania posiłków Wykonawca ustali bezpośrednio z Dyrektorami poszczególnych szkół. Dożywianiem objęte będą dzieci zakwalifikowane do tej formy pomocy przez Miejsko – Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Sieniawie. Wykonawca będzie pokrywał koszty zużycia gazu, energii elektrycznej, zimnej i ciepłej wody, zgodnie ze wskazaniem liczników oraz koszty wywozu nieczystości stałych. 2. Przewidywana ilość posiłków dofinansowywanych przez Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Sieniawie wynosi: - pełnych obiadów – około 125 dziennie, - ½ pełnej porcji – około 75 dziennie. ½ pełnej porcji oznacza połowę porcji 2-daniowego obiadu plus pełna porcja napoju dla dzieci do III klasy Szkoły Podstawowej. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmiany liczby obiadów w zależności od liczby dzieci, które kwalifikują się do dofinansowania. Dzienny koszt ½ porcji obiadu nie może przekroczyć 50% kwoty pełnego obiadu. Posiłki wydawane będą w dniach nauki szkolnej w okresie 184 dni – taką wielkość należy przyjąć do wyliczenia ceny. 3. Wymagania stawiane Wykonawcy w zakresie realizacji zamówienia: 1. Wykonawca jest odpowiedzialny, za jakość zgodność z warunkami technicznymi i jakościowymi opisanymi dla przedmiotu zamówienia. 2. Wymagana jest należyta staranność przy realizacji zobowiązań umowy. 3. Ustalenia i decyzje dotyczące wykonywania zamówienia uzgadniane będą przez zamawiającego z ustanowionym przedstawicielem Wykonawcy. 4. Określenie przez Wykonawcę telefonów kontaktowych i numerów fax. oraz innych ustaleń niezbędnych dla sprawnego i terminowego wykonania zamówienia. 5. Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za szkody wyrządzone przez Wykonawcę podczas wykonywania przedmiotu zamówienia. Personel Wykonawcy winien posiadać aktualne badania sanitarno - epidemiologiczne oraz odpowiednie przygotowanie. 6. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność cywilną, administracyjną i karną, za jakość dostarczanych posiłków oraz skutki wynikające z zaniedbań przy ich przygotowaniu i transporcie, mogące mieć negatywny wpływ na zdrowie żywionych osób. 7. Sposób przygotowania posiłku oraz transport powinien odbywać się z zachowaniem odpowiednich warunków higieniczno-sanitarnych, oraz spełniać warunki określone w powszechnie obowiązujących przepisach prawa, w szczególności w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U. z 2017r., poz. 143) oraz w przepisach wykonawczych, w szczególności Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016r. poz. 1154) oraz normami żywienia i zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia. 8. Zgodnie z art. 29 ust. 3a ustawy Prawo zamówień publicznych, Zamawiający wymaga zatrudnienia przez Wykonawcę lub podwykonawcę osób wykonujących czynności związane z realizacją zamówienia, polegające na wykonywaniu pracy w sposób określony w art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r.- Kodeks pracy (Dz.U. z 2018 r. poz. 917, z późn. zm.), tj. wykonywaniu przez pracownika określonego rodzaju pracy za wynagrodzeniem na rzecz pracodawcy i pod jego kierownictwem oraz w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę, a więc wykonujących następujące czynności: Polegających na zapewnieniu sprawnej organizacji funkcjonowania kuchni oraz odpowiedniej jakości podawanych potraw wraz z transportem, sporządzaniu potraw dla osób żywionych w punkcie wydawania posiłków oraz szkołach objętych dożywianiem. W trakcie realizacji zamówienia Wykonawca, na każde wezwanie Zamawiającego, w terminie określonym w tym wezwaniu, zobowiązany jest przedłożyć dowody potwierdzające spełnianie wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę przez Wykonawcę lub podwykonawcę osób wykonujących wyżej wskazane czynności. Dowodami, o których mowa w zdaniu poprzedzającym będą w szczególności: - oświadczenie Wykonawcy lub podwykonawcy o zatrudnieniu na podstawie umowy o pracę osób wykonujących czynności, których dotyczy wezwanie Zamawiającego; oświadczenie powinno zawierać w szczególności: dokładne określenie podmiotu składającego oświadczenie, datę złożenia oświadczenia, wskazanie, że objęte wezwaniem czynności wykonują osoby zatrudnione na podstawie umowy o pracę wraz ze wskazaniem liczby tych osób, imion i nazwisk tych osób, rodzaju umowy o pracę i wymiaru etatu, wskazanie miejsca wykonywania czynności (nazwy zamówienia) oraz podpis osoby uprawnionej do złożenia oświadczenia w imieniu Wykonawcy lub podwykonawcy, - poświadczoną za zgodność z oryginałem odpowiednio przez Wykonawcę lub podwykonawcę kopię umowy/ umów o pracę osób wykonujących w trakcie realizacji zamówienia czynności, których dotyczy ww. oświadczenie wykonawcy lub podwykonawcy (wraz z dokumentem regulującym zakres obowiązków, jeżeli został sporządzony). Kopia umowy/umów powinna zostać zanonimizowana w sposób zapewniający ochronę danych osobowych pracowników, zgodnie z przepisami ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (tj. w szczególności bez adresów, nr PESEL pracowników). Imię i nazwisko pracownika nie podlega anonimizacji. Informacje takie jak: data zawarcia umowy, rodzaj umowy o pracę i wymiar etatu powinny być możliwe do zidentyfikowania; - zaświadczenie właściwego oddziału ZUS, potwierdzające opłacanie przez Wykonawcę lub podwykonawcę składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne z tytułu zatrudnienia na podstawie umów o pracę za ostatni okres rozliczeniowy; - poświadczoną za zgodność z oryginałem odpowiednio przez Wykonawcę lub podwykonawcę kopię dowodu potwierdzającego zgłoszenie pracownika przez pracodawcę do ubezpieczeń, zanonimizowaną w sposób zapewniający ochronę danych osobowych pracowników, zgodnie z przepisami ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych. Imię i nazwisko pracownika nie podlega anonimizacji. Zamawiający uprawniony jest ponadto do żądania w wyznaczonym terminie wyjaśnień od Wykonawcy w przypadku wątpliwości w zakresie potwierdzenia spełniania ww. wymogów oraz przeprowadzenia kontroli na miejscu wykonywania czynności. W przypadku uzasadnionych wątpliwości, co do przestrzegania prawa pracy przez Wykonawcę lub podwykonawcę, Zamawiający może zwrócić się o przeprowadzenie kontroli do Państwowej Inspekcji Pracy. Z tytułu niespełnienia przez wykonawcę lub podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane powyżej czynności, zamawiający przewiduje sankcję w postaci obowiązku zapłaty przez wykonawcę kary umownej w wysokości określonej w zał. nr 5 do siwz – „Wzór umowy”. Brak przedłożenia przez Wykonawcę w terminie określonym przez Zamawiającego w wezwaniu dokumentów lub ich kopii uważane będzie przez Zamawiającego za niespełnienie przez Wykonawcę wymogu zatrudnienia pracowników i skutkować będzie naliczeniem kary umownej, o której mowa w zał. nr 5 do siwz – „Wzór umowy”.”
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55523100-3
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: 1) wypełniony i podpisany Formularz ofertowy stanowiący załącznik do Formularza ofertowego nr 1a (załącznik nr 1 do SIWZ) 2) pełnomocnictwo dla osoby/osób podpisującej/cych ofertę do podejmowania zobowiązań w imieniu wykonawcy składającego ofertę, gdy prawo do podpisania oferty nie wynika z innych dokumentów do niej załączonych (w formie oryginału lub kopii poświadczonej za zgodność przez notariusza) 3) pełnomocnictwo ustanawiającego Pełnomocnika – gdy ofertę składają wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia publicznego – w formie oryginału albo kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez notariusza, ustanawiające pełnomocnika do reprezentowania Wykonawców w postępowaniu o udzielenie niniejszego zamówienia albo reprezentowania i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego. Treść pełnomocnictwa powinna wskazywać rodzaj uprawnień, do których upoważniony jest Pełnomocnik, tj. np. podpisanie oferty, potwierdzenie za zgodność z oryginałem kopii dokumentów, składanie oświadczeń woli i wiedzy itp. 4) zobowiązanie podmiotu trzeciego do oddania do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby wykonania zamówienia – jeżeli wykonawca dla wykazania spełniania warunków udziału w postępowaniu powołuje się na zasoby innych podmiotów.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach