Gmina Wiśniowa ogłasza przetarg
- Adres: 38-124 Wiśniowa, Wiśniowa
- Województwo: podkarpackie
- Telefon/fax: tel. 172 775 062
- Data zamieszczenia: 2020-06-19
- Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe
Sekcja I - Zamawiający
- I.1. Nazwa i adres: Gmina Wiśniowa
Wiśniowa 150
38-124 Wiśniowa, woj. podkarpackie
tel. 172 775 062
REGON: 69058221700000 - Adres strony internetowej zamawiającego: www.wisniowa.pl
Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu
- II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
- II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
Przygotowanie i dostawa gorących posiłków do Żłobka Samorządowego w Wiśniowej, Przedszkola Samorządowego w Wiśniowej oraz dla uczniów szkół z terenu Gminy Wiśniowa w roku szkolnym 2020/2021 - II.1.2. Rodzaj zamówienia:
- II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
Przedmiotem zamówienia jest realizacja zadania pn.: „Przygotowanie i dostawa gorących posiłków do Żłobka Samorządowego w Wiśniowej, Przedszkola Samorządowego w Wiśniowej oraz dla uczniów szkół z terenu Gminy Wiśniowa w roku szkolnym 2020/2021”. 2. Rodzaj zamówienia: Usługi 3. Zakres zamówienia: I Zadanie 1: (Żłobek) obejmuje: 1) Świadczenie na rzecz Zamawiającego przez okres 11 miesięcy, od 1 września 2020 r. do 31 lipca 2021 r. w dniach roboczych, usług gastronomicznych polegających na dostawach: śniadań - około 30 dzieci, I danie (zupa) – około 30 dzieci II danie (obiad), około 30 dzieci podwieczorek - około 30 dzieci w Żłobku Samorządowym w Wiśniowej, odbiorze i utylizacji resztek po spożytych posiłkach, oraz dostarczenie na nich pojemników. 2) Dostawa konkretnej ilości posiłków będzie następować na podstawie codziennych zamówień Zamawiającego według następujących zasad: a) Zamawiający zamówi u Wykonawcy określoną ilość porcji posiłków przewidzianych do wydania do godziny 1430 każdego dnia poprzedzającego ich dostawę; - ewentualnie Zamawiający rano do godz 8.00 zgłosi ile dzieci będzie na obiedzie i podwieczorku - jeżeli rodzice zgłoszą rano, że dziecka nie będzie. 3) Dostawy posiłków będą dokonywane: W Żłobku w Wiśniowej 2 razy dziennie śniadanie w godzinach 8.00 – 8.30 , obiad i podwieczorek w godzinach 1100- 1130. 4) Przekazanie zawartości pojemników z żywnością utrzymujących właściwą temperaturę oraz następnie przekazywanie pustych pojemników następować będzie w pomieszczeniu zlokalizowanym w siedzibie Zamawiającego przez osoby upoważnione ze strony Wykonawcy i Zamawiającego. 5) Realizując dostawy Wykonawca zachowywać będzie segregację potraw, dostarczając je Zamawiającemu każdego dnia, w odpowiednich zbiorczych pojemnikach zapewniających przydatność potraw do spożycia. 6) Dostarczane posiłki odpowiadać będą jadłospisom potraw, które Wykonawca opracuje na każde kolejne 10 dni przez dietetyka pozostającego w dyspozycji Wykonawcy. Jadłospisy podlegają akceptacji Zamawiającego na 2-3 dni przed pierwszym dniem ich obowiązywania. 7) Potrawy odpowiadać będą następującym zaleceniom: a) Wykonawca zobowiązany jest do prowadzenia produkcji i dostawy posiłków z zachowaniem zasad systemu HACCP, czyli Zasad Dobrej Praktyki Higienicznej oraz Zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej. Miesięczny jadłospis powinien być urozmaicony, uwzględniający sezonowość surowców, a dzienny zestaw produktów winien gwarantować pełnowartościowe posiłki o odpowiedniej wartości energetycznej i odżywczej oraz wysokich walorach smakowych. b) Produkcja posiłków powinna odbywać się z surowców świeżych, najwyższej jakości, posiadających dokumenty dopuszczające je do spożywania, z zachowaniem reżimów dietetycznych i sanitarnych, 8) Posiłki muszą uwzględniać zalecane normy energii i składników pokarmowych. 9) Skład posiłków: a) Śniadanie (około 30 dzieci) pieczywo pszenne, razowe, pieczywo pszenno-żytnie, orkiszowe, wędliny, ryby, mleko i produkty mleczne, mleko modyfikowane i produkty zbożowe jajka, maślankę, kefir lub jogurt, jaja, dżemy. miód owoce, warzywa b) I danie: zupa zawierająca warzywa świeże z dodatkiem makaronu, kaszy, ryżu lub grzanek doprawiona świeżą zieleniną (około 30 dzieci) c) II danie (mięso minimum 3 razy w tyg.) (około 30 dzieci) posiłek mięsny (chude mięso czerwone w tym wędliny powinny być spożywane nie częściej niż dwa, trzy razy w tygodniu, mięso drobiowe powinno być spożywane 2 razy w tygodniu zawsze bez skóry, rybny (minimum raz ,dwa w tygodniu) lub jajeczny (w dni kiedy nie jest spożywane mięso), oprócz tego ziemniaki, makaron, ryż, lub kasza, pyzy, sos, surówka, surowe lub gotowane warzywa do każdego posiłku kompot, sok, lub woda. d) podwieczorek – jogurty, budyń, ryż na mleku z jabłkiem, produkty mleczne i zbożowe, kisiel, chrupki kukurydziane, ciasto owocowe bądź czekoladowe ewentualnie biszkopt, pieczywo, bułeczki, chałwa, wafel z owocami, naleśniki, owoce, sałatka owocowa (około 30 dzieci) - gdy będą podawane produkty stałe to należy podać również wodę, sok, herbatę, kawę zbożową, kakao. I Zadanie 2: (Przedszkole) obejmuje: 10) Świadczenie na rzecz Zamawiającego przez okres 11 miesięcy, od 1 września 2020 r. do 31 lipca 2021 r. w dniach roboczych, usług gastronomicznych polegających na dostawach: śniadań - około 140 dzieci, I danie (zupa) – około 100 dzieci II danie (obiad), około 140 dzieci podwieczorek - około 100 dzieci w Przedszkolu Samorządowym w Wiśniowej, odbiorze i utylizacji resztek po spożytych posiłkach, oraz dostarczenie na nie pojemników. 11) Dostawa konkretnej ilości posiłków będzie następować na podstawie codziennych zamówień Zamawiającego według następujących zasad: b) Zamawiający zamówi u Wykonawcy określoną ilość porcji posiłków przewidzianych do wydania do godziny 1400 każdego dnia poprzedzającego ich dostawę; - ewentualnie Zamawiający rano do godz 8.00 zgłosi ile dzieci będzie na obiedzie i podwieczorku - jeżeli rodzice zgłoszą rano, że dziecka nie będzie. c) W sytuacjach szczególnych (zorganizowane wyjazdy wychowanków przedszkola) Zamawiający ma prawo zgłosić Wykonawcy inny sposób przygotowania posiłków – suchy prowiant, a Wykonawca jest zobowiązany do ich realizacji, po uzgodnieniu z Zamawiającym terminu i sposobu wykonania wymaganych dostaw. 12) Dostawy posiłków będą dokonywane: W przedszkolu w Wiśniowej 2 razy dziennie śniadanie w godzinach 8.00 – 8.30 , obiad i podwieczorek w godzinach 1100- 1130. 13) Przekazanie zawartości pojemników z żywnością, utrzymujących właściwą temperaturę oraz następnie przekazywanie pustych pojemników następować będzie w pomieszczeniu zlokalizowanym w siedzibie Zamawiającego przez osoby upoważnione ze strony Wykonawcy i Zamawiającego. 14) Realizując dostawy Wykonawca zachowywać będzie segregację potraw, dostarczając je Zamawiającemu każdego dnia, w odpowiednich zbiorczych pojemnikach zapewniających przydatność potraw do spożycia. 15) Dostarczane posiłki odpowiadać będą jadłospisom potraw, które Wykonawca opracuje na każde kolejne 10 dni przez dietetyka pozostającego w dyspozycji Wykonawcy. Jadłospisy podlegają akceptacji Zamawiającego na 2-3 dni przed pierwszym dniem ich obowiązywania. 16) Potrawy odpowiadać będą następującym zaleceniom: c) Wykonawca zobowiązany jest do prowadzenia produkcji i dostawy posiłków z zachowaniem zasad systemu HACCP, czyli Zasad Dobrej Praktyki Higienicznej oraz Zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej. Miesięczny jadłospis powinien być urozmaicony, uwzględniający sezonowość surowców, a dzienny zestaw produktów winien gwarantować pełnowartościowe posiłki o odpowiedniej wartości energetycznej i odżywczej oraz wysokich walorach smakowych. d) Produkcja posiłków powinna odbywać się z surowców świeżych, najwyższej jakości, posiadających dokumenty dopuszczające je do spożywania, z zachowaniem reżimów dietetycznych i sanitarnych, 17) Posiłki muszą uwzględniać zalecane normy energii i składników pokarmowych. 18) Skład posiłków: e) Śniadanie (około 140 dzieci) pieczywo pszenne, razowe, wędliny, ryby, mleko i produkty mleczne i zbożowe, jajka, owoce, warzywa f) I danie: zupa (około 100 dzieci) g) II danie (mięso minimum 3 razy w tyg.) (około 140 dzieci) posiłek mięsny lub rybny lub jajeczny, oprócz tego ziemniaki, makaron, ryż, lub kasza, pyzy, sos, surówka, surowe lub gotowane warzywa lub posiłek mączny (kluski, pierogi, naleśniki) do każdego obiadu: kompot, sok lub napój h) podwieczorek – jogurty, pieczywo, owoce, desery, sałatki warzywne (około 100 dzieci) II . Zadanie 3 (szkoły) obejmuje: 1) przygotowywanie ciepłych jednodaniowych posiłków w postaci zup lub innych dań zgodnie z obowiązującymi normami żywieniowymi dla dzieci i młodzieży; 2) przygotowywanie posiłków o kaloryczności każdego nie mniejszej niż 550 kcal. i gramaturze: a) zupy – nie mniej niż 350 ml, b) inne dania – nie mniej niż 250 g, c) w przypadku dań mięsnych lub wkładki – mięsa nie mniej niż 80g, d) dania mięsne powinny zawierać „sztukę mięsa na osobę” (z wyłączeniem skrzydełek), a podawane mięso nie powinno być tłuste i przerośnięte; 3) posiłki będą dostarczane wg załączonego jadłospisu na 14 tygodni i po tym okresie jadłospis będzie obowiązywał od nowa na kolejne 14 tygodni; 4) Zmiany zapisu przedstawionego jadłospisu będą wymagały zgody dyrektora szkoły; 5) Dostarczanie posiłków w pojemnikach utrzymujących ich właściwą temperaturę i gotowych do spożycia po ich dostarczeniu; 6) Dostarczanie posiłków do stołówek szkolnych w następujących ilościach: 327 w podziale na poszczególne Szkoły. Dostarczanie posiłków codziennie we wszystkie dni nauki szkolnej począwszy od dnia 1.09.2020 r. do dnia 30.06.2021 r. w godzinach pomiędzy 9.00 a 11 00; 7) Uzgodnienie z dyrektorami poszczególnych szkół godziny dostawy do każdej ze szkół oraz zasad poruszania się samochodem na terenie szkoły; 8) Wykonywanie posiłków ze świeżych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy przydatności do spożycia; 9) Ponoszenia kosztów załadunku, transportu oraz rozładunku wszystkich dostaw posiłków w miejsce wskazane w szkołach. 10) Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia usług objętych przedmiotem zamówienia, w dniach nauki szkolnej. 11) Posiłki dostarczane do szkół powinny spełniać wymagania jakości zdrowotnej oraz zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. 12) Dowozu przygotowanych posiłków w atestowanych termoizolacyjnych termosach. 13) Wykonawca zobowiązany jest do nieodpłatnego udostępnienia próbek posiłków niezbędnych do oceny, zgodnie z odrębnymi przepisami sanitarnymi w tym zakresie. 14) Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmiany zmniejszenia lub zwiększenia ilości dziennej zamawianych posiłków w zależności od bieżących potrzeb zgłaszanych przez dyrektorów szkół. Wykonawca uwzględniać będzie przy przygotowywaniu posiłków zmienione ilości, które zgłoszone zostaną przez dyrektorów lub upoważnionych pracowników w dniu poprzedzającym dostawę do godziny 15.00. 15) Wykonawca oświadcza, że dysponuje odpowiednim zapleczem gospodarczym, osobowym na przygotowanie i dowóz gorących posiłków do wskazanych przez Zamawiającego szkół. 16) Wykonawca zapewnia odbiór resztek nie zjedzonych posiłków oraz dostarczy na nie pojemniki. 17) Dowóz posiłków do: Żłobka Samorządowego w Wiśniowej, Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Wiśniowej , Sz P Szufnarowa, Sz P Markuszowa, Sz P Różanka, Sz P Jaszczurowa, Sz P Kozłówek, Sz P Pstrągówka, ma być realizowany transportem Wykonawcy. I dostarczany na miejsce w szkole wskazane przez Zamawiajacego. 18) Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za szkody wyrządzone przez Wykonawcę podczas wykonywania przedmiotu zamówienia. 22) Zamawiający na podstawie art. 29 ust 3 a ustawy Pzp wymaga zatrudnienia przez Wykonawcę lub Podwykonawcę na podstawie umowy o pracę osób wykonujących czynności w zakresie realizacji zamówienia, jeżeli wykonanie tych czynności polega na wykonywaniu pracy w sposób określony w art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy. Szczegółowy sposób dokumentowania zatrudnienia osób, o których mowa w art. 29 ust. 3a ustawy, uprawnienia Zamawiającego w zakresie kontroli spełniania przez Wykonawcę wymagań, o których mowa w art. 29 ust. 3a, oraz sankcji z tytułu spełnienia tych wymagań, rodzaju czynności niezbędnych do realizacji zamówienia, których dotyczą wymagania zatrudnienia na podstawie umowy o pracę przez Wykonawcę lub Podwykonawcę osób wykonujących czynności bezpośrednio związane z przygotowaniem, załadunkiem, transportem, wyładunkiem posiłków. - II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55523100-3
- II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym
- III.1. Warunki dotyczące zamówienia
- Informacja na temat wadium: Wymagane wadium: 6 000,00 zł (sześć tysięcy złotych).
- III.2. Warunki udziału
- Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Warunek zostanie spełniony jeżeli wykonawca wykaże, że posiada aktualne zezwolenie Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w sprawie zatwierdzenia zakładu prowadzącego działalność związaną z produkcją i obrotem żywnością w zakresie przygotowania posiłków (od surowca do gotowego posiłku) oraz dostarczania ich.
- Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: a) wypełniony formularz ofertowy z wykorzystaniem wzoru (zał. Nr 1 do SIWZ), b) oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu i niepodleganiu wykluczeniu z postępowania (zał. nr 2 i 3), c) ewentualne pełnomocnictwo, d) dowód wniesienia wadium (w formie innej niż pieniężna, należy załączyć do oferty w formie oryginału).
Sekcja IV - Procedura przetargowa
- IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
- IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
- IV.2. Kryteria oceny ofert
- IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
- IV.3. Informacje administracyjne
- IV.3.5. Termin związania ofertą:
Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną
Podobne ogłoszenia o przetargach
- Przygotowywanie i wydawanie posiłków w szkołach na terenie gminy Jawornik Polski w okresie od września do grudnia 2023
Dodano: 2023-08-22 - „Sporządzenie posiłków w ramach całodziennego wyżywienia dla Przedszkola Integracyjnego nr 9 w Tarnobrzegu”.
Dodano: 2022-09-20 - Szkoła Podstawowa Nr 3 im. M. M. Kolbego w Chmielniku : “Przygotowanie i dostawa posiłków dla uczniów Szkoły Podstawowej Nr 3 im. Św. M.M.Kolbego w Chmielniku w okresie od 04.01.2021r. do 31.07.2021r.”
Dodano: 2021-01-08 - Przygotowanie i dostawa posiłków dla uczniów Szkoły Podstawowej Nr 3 im. Św. M.M.Kolbego w Chmielniku w okresie od 04.01.2021 do 31.07.2021
Dodano: 2020-12-08 - Przygotowanie i dostawa posiłków dla uczniów Szkoły Podstawowej Nr 1 im. por. Jana Bałdy w Chmielniku w roku szkolnym 2020/2021
Dodano: 2020-08-10 - Przygotowanie i dostawa posiłków dla uczniów Szkoły Podstawowej Nr 3 im. Św. M.M.Kolbego w Chmielniku w roku szkolnym 2020/2021
Dodano: 2020-08-10 - Przygotowywanie i wydawanie posiłków w szkołach na terenie gminy Jawornik Polski
Dodano: 2020-07-28 - Świadczenie usług w zakresie żywienia w oddziałach przedszkolnych SP Lubenia, SP Siedliska i SP Straszydle oraz dożywiania uczniów ze szkół Gminy Lubenia
Dodano: 2019-09-13 - Przygotowanie i wydawanie posiłków w szkołach na terenie gminy Jawornik Polski
Dodano: 2019-07-30 - „Przygotowanie i dostawa gorących posiłków do Żłobka Samorządowego w Wiśniowej, Przedszkola Samorządowego w Wiśniowej oraz dla uczniów szkół z terenu Gminy Wiśniowa w roku szkolnym 2019/2020”
Dodano: 2019-06-25