Przetargi.pl
Kompleksowe świadczenie usługi żywieniowej dla osób przebywających w Zakładzie Pielęgnacyjno - Opiekuńczym

Samodzielny Publiczny Zespół Zakładów Opieki Zdrowotnej w Szydłowcu ogłasza przetarg

  • Adres: 26-500 Szydłowiec, ul. Wschodnia 23
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 048 6170300 , fax. 048 6170980
  • Data zamieszczenia: 2015-10-12
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Samodzielny Publiczny Zespół Zakładów Opieki Zdrowotnej w Szydłowcu
    ul. Wschodnia 23 23
    26-500 Szydłowiec, woj. mazowieckie
    tel. 048 6170300, fax. 048 6170980
    REGON: 67012987000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.zoz.szydlowiec.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Kompleksowe świadczenie usługi żywieniowej dla osób przebywających w Zakładzie Pielęgnacyjno - Opiekuńczym
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest kompleksowe świadczenie usługi żywieniowej dla osób przebywających w Zakładzie Pielęgnacyjno - Opiekuńczym zgodnie z załącznikami numer 6 i 6a do SIWZ. PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA Załącznik nr 6 ŚREDNIA ILOŚĆ WYDAWANYCH POSIŁKÓW JEDNEGO DNIA Śniadanie do 40 Obiad do 40 Kolacja do 40 PODZIAŁ NA GRUPY DIET W NASZYM ZAKŁADZIE I.DIETA PODSTAWOWA - Obejmuje pokarmy spożywane przez ludzi zdrowych. Dieta ta stanowi podstawę do kształtowania diet leczniczych. Normy zalecane przez Instytut Żywności i Żywienia: Kalorie - 2600 Białko - 75 g Tłuszcze - 80 g Węglowodany - 370 g II.DIETA LEKKOSTRAWNA - Obejmuje żywienie wszystkich chorych, jest modyfikacja, diety podstawowej dzieli się na kilka diet: 1) Dieta wrzodowa - bogata w białko i tłuszcze, z odmierzeniem pokarmów pobudzających wydzielanie kwasów żołądkowych zarówno termicznie, chemicznie jak i mechanicznie. W diecie oprócz 3 podstawowych posiłków są jeszcze dwa dodatkowe II śniadanie i podwieczorek. Normy: Kalorie 2500 Białko 80 - 100 g Tłuszcze 80 g Węglowodany 340 g 2) Dieta wysokobiałkowa - Dieta ze zwiększoną ilością białka w dziennej racji pokarmowej. W tej diecie również występują dwa posiłki: Normy: Kalorie - 2000 - 2500 Białko - 100 - 120 g Tłuszcze - 40 - 50 g Węglowodany - 340 g 3) Dieta wątrobowa - Dieta z ograniczeniem produktów wysokotłuszczowych i tłuszczy wzbogacone produktami białkowymi i węglowodanami. W diecie oprócz 3 podstawowych posiłków są jeszcze dwa dodatkowe - II śniadanie i podwieczorek. Normy: Kalorie - 2500 Białko - 100 g Tłuszcze - 30 - 400 g Węglowodany - 340 - 430 g 4) Dieta cukrzycowa - Dieta ta powinna być ustalona indywidualnie dla każdego pacjenta. Ustala się ją w zależności od wagi, wieku, wzrostu, pracy wykonywanej przez pacjenta. Zaleca się wartości kaloryczne: Dla chorego leżącego 20 - 25 kcl:1 kg masy ciała Dla chorego niepracującego, ale czynnego - 25 -30 kcl:1 kg masy ciała Dla chorego lekko pracującego 30 - 35 kcl:1 kg masy ciała Dla chorego ciężko pracującego 35 - 40 kcl:1 kg masy ciała W diecie tej dzienną rację pokarmową rozkłada się na 5 lub 6 posiłków. 5) Dieta dziecięca - Stosuje się dietę lekkostrawną, kalorie i składniki pokarmowe ustala się w zależności od wieku dziecka. W diecie tej dodatków jest II śniadanie i podwieczorek. Normy dla dzieci powyżej 10 roku życia: Kalorie - 2500 Białko - 900 g Tłuszcz - 800 g Węglowodany - 330 g III.DIETY POZOSTAŁE - W tej grupie znajdują się diety ustalone w zależności od jednostki chorobowej pacjenta, często niefizjologiczne niskokaloryczne. Stosowane przez kilka dni. 1)Dieta bezsolna 2)Dieta ziemniaczana 3)Dieta biegunkowa 4)Dieta w zatruciu pokarmowym 5)Dieta bez glutenowa 6)Dieta papkowata 7)Dieta płynna 8)Dieta miksowana 9)Dieta niskoresztkowa 10)Diety próbne 11)Dieta mleczna 12)Dieta kiełkowa 13)Dieta ścisła Za podstawę do przygotowania posiłków służą normy dziennej racji pokarmowej ustalone przez Instytut Żywności i Żywienia w podziale na 12 grup: 1)Produkty zbożowe - 240 g pieczywo mieszane - 200 g mąka i makaron - 55 g kasze- 40 g 2)Mleko i produkty mleczne - 1150 ml mleko - 600 ml sery twarogowe - 60 g sery podpuszczkowe- 15 g 3)Jajka - 1 szt. 4)Mięso wędliny ryby - 200 g mięso - 130 g wędliny - 30 g ryby - 30 g 5)Masło i śmietana - 40 g masło - 30 g śmietana - 30 g 6)Inne tłuszcze - 20 g 7)Ziemniaki - 400 g 8)Warzywa, owoce bogate w witaminę C - 150 g owoce - 50 g 9)Warzywa i owoce bogate w karoten -150 g 10)Inne warzywa i owoce - 300 g warzywa - 150 g owoce - 150 g 11)Strączkowe suche - 2 g 12)Cukier i słodycze- 80 g cukier - 70 g dżemy- 25 g Przeciętne zużycie produktów rynkowych w gramach na 1 osobę do przygotowania potraw i planowania posiłków. 1)Produkty zbożowe pieczywo- główne danie - 150 g - dodatek do zupy - 50 g mąka pszenna - na pierogi - 80 - 100 g - do zupy - 3 - 5 g - do sosów - 5 - 7 g - do warzyw- 2 - 3 g makaron - dodatek do zup - 20 - 30 g - samodzielne danie - 80 - 100 g - dodatek do II dania - 50 - 80 g kasza, ryż - dodatek do zup- 20 - 30 g - samodzielne danie - 80 - 100 g 2)Mleko, produkty mleczne mleko - do śniadania, kolacji - 300 - 400 ml - dodatek do kawy- 200 ml - do zupy mlecznej- 250 ml twaróg - pierogi, naleśniki - 100 g - do II dania - 100 g - do śniadania i kolacji - 100 g - dodatek do zupy mlecznej - 50 g 3)Jajka- podstawowy posiłek - 2 szt. - dodatek do zupy mlecznej - 1 szt. - do mięsa mielonego - ? szt. - do naleśników - 1/5 szt. 4)Mięso, wędliny i ryby mięso- wołowe gotowane - 100 g - wołowe na pulpety - 70 g - schab gotowany - 120 g - schab pieczony - 120 g mięso od szynki wieprzowe pieczone - 100 g - drób (kurczak) - 180 - 200 g wędliny - dodatek do zup - 30 - 60 g - podstawowy posiłek - 60 - 100 g ryby - gotowana (filet) - 140 g - pieczona (filet) - 140 g - kotlet rybny - 70 g - ryba wędzona - 130 g 5)Masło i śmietana masło - do pieczywa - 10 - 20 g śmietana - do zup i sosów - 30 g - do surówek - 20 - 30 g 6)Inne tłuszcze olej - do smażenia - 20 - 30 g - do surówek - 5 g 7) Ziemniaki - do zupy - 150 - 250 g - do II dania - 300 - 400 g 8) Warzywa i owoce buraki - na barszcz - 80 - 100 g - do II dania - 150 - 180 g brukselka - do II dania - 150 g cebula - do zupy - 5 g - do mięsa i pieczywa - 10 g fasolka szparagowa - do II dania - 150 g - do zupy - 50 g fasola sucha - do zupy - 2 g - do II dania - 80 g groszek zielony - do sałatek i zup - 150 g jabłka - do kompotu - 150 g - do surówki - 30 g - dodatki posiłku - 50 g kalafior - do zupy - 50 g - do II dani - 150 g kapusta - do II dania - 120 - 150 g - do zupy - 50 - 80 g - na bigos - 300 - 350 g - na gołąbki -300 g koper - do zupy - 200 g marchew - do zupy - 40 g - do sosów - 30 g - do II dania - 140 g ogórki - do zupy (kiszone) - 50 g - do II dania - 80 - 120 g pieczarki - do zupy - 50 g - do sosów - 100 g - do sałatek - 100 g pomidory - do II dania - 100 g 9) Cukier i słodycze cukier - do kawy i herbaty - 20 g - do kompotu - 15 g - do surówki - 10 g miód, dżem - do pieczeni - 50 g - do zupy mlecznej - 30 g Załącznik nr 6a Wymogi żywieniowe, co do całodobowych posiłków dla pacjentów ZPO w Szydłowcu objętych dietą: 1)Średnia ilość wydawanych posiłków jednego dnia: Śniadanie - do 40 II śniadanie - 10 Obiad - do 40 Podwieczorek - 10 Kolacja - do 40 2)DIETA LEKKOSTRAWNA - 30 pacjentów. Modyfikacja diety podstawowej wg norm zalecanych przez Instytut Żywności i Żywienia: Kalorie - 2600 Białko - 75 g Tłuszcze - 80 g Węglowodany - 370 g W tej diecie dzienna racja pokarmowa rozkłada się na 3 posiłki 3)DIETA WĄTROBOWA - 10 pacjentów. Dieta z ograniczeniem produktów wysokotłuszczowych i tłuszczy wzbogacona o produkty białkowe i węglowodany. Normy zalecane przez Instytut Żywności i Żywienia: Kalorie - 2500 Białko - 100 g Tłuszcze - 30 - 400 g Węglowodany - 390 - 430 g W tej diecie dzienna racja pokarmowa rozkład się na 5 posiłków. 4)Brak pacjentów nie objętych dietą.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 24 miesięcy

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Wadium nie jest wymagane

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: termin płatności
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.zoz.szydlowiec.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach