Przetargi.pl
: Usługa cateringowa dla pacjentów w ramach realizacji projektu „Utworzenie Dziennego Domu Opieki Medycznej w SP ZOZ w Brzesku dla osób niesamodzielnych w tym starszych z powiatu brzeskiego, szansą na poprawę jakości życia”

Samodzielny Publiczny Zespół Opieki Zdrowotnej ogłasza przetarg

  • Adres: 32800 Brzesko, ul. Kościuszki
  • Województwo: małopolskie
  • Telefon/fax: tel. , fax. 146 621 155
  • Data zamieszczenia: 2019-02-08
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Samodzielny Publiczny Zespół Opieki Zdrowotnej
    ul. Kościuszki 68
    32800 Brzesko, woj. małopolskie, fax. 146 621 155

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    : Usługa cateringowa dla pacjentów w ramach realizacji projektu „Utworzenie Dziennego Domu Opieki Medycznej w SP ZOZ w Brzesku dla osób niesamodzielnych w tym starszych z powiatu brzeskiego, szansą na poprawę jakości życia”
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Usługa cateringowa dla pacjentów w ramach realizacji projektu „Utworzenie Dziennego Domu Opieki Medycznej w SP ZOZ w Brzesku dla osób niesamodzielnych w tym starszych z powiatu brzeskiego, szansą na poprawę jakości życia” nr RPMP.09.02.01-12-0011/18. 1. Zapewnienie wyżywienia pacjenta DDOM Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostarczanie posiłków dla Dziennego Domu Opieki Medycznej w Brzesku, w sposób ciągły 5 dni w tygodniu od poniedziałku do piątku zgodnie z zapotrzebowaniem dietetyczno – ilościowym określonym przez Zamawiającego oraz harmonogramami dostaw dziennych. Dostawy posiłków odbędą się w dni robocze, z wyłączeniem świąt oraz dni ustawowo wolnych od pracy. 1)Zasady przygotowywania posiłków,-rodzaje diet Zamówienie opiera się na dietach podstawowej (standardowej) i dietach specjalnych tj. cukrzycowej, lekkostrawnej, wątrobowej, bezglutenowej, bezmlecznej, bezlaktozowej, wegetariańskiej lub innej zlecone przez lekarza. UWAGI: • W przypadku diet specjalnych (eliminacyjnych) np. cukrzycowa, wątrobowa, bezglutenowa, bezlaktozowa etc, posiłki należy przygotowywać z wykorzystaniem odpowiednich zamienników dostępnych na rynku np. mleko bez laktozy, sojowe, ryżowe, ser i jogurt bez laktozy; chleb bezglutenowy makaron bezglutenowy itp. • Posiłki z wyżej wymienionych diet na żądanie Zamawiającego należy dostarczać w postaci rozdrobnionej (mielonej), a do obiadu dodatkowo osobno zapakowany sos. Każda z diet musi uwzględniać (i przestrzegać) aktualnie obowiązującą wiedzę i przyjęte standardy żywienia ludzi, a w szczególności osób chorych i w okresie rekonwalescencji. 2) Rodzaje posiłków Poszczególne posiłki muszą składać się z: a) Śniadanie/Serwis kawowy: śniadanie: pieczywo, masło i 2 dodatki. b) Serwis kawowy: Sposób podania: w formie stołu szwedzkiego. • 2 filiżanki kawy (1 filiżanka – 250 ml) na jedną osobę • 2 filiżanki herbaty (1 filiżanka – 250 ml, herbata sucha tzw. ekspresowa) na jedną osobę • 1 butelka x 0,5 l wody mineralnej niegazowanej na jedną osobę • 1 butelka x 0,5 l wody mineralnej gazowanej na jedną osobę • soki owocowe 250 ml na osobę • cukier – 8 łyżeczek lub 8 saszetek x 2g na jedną osobę • mleko płynne 2% - 100 ml. na jedną osobę • cytryna 2 plasterki na jedną osobę Wykonawca dostarczy niezbędne produkty do samodzielnego przygotowania napojów gorących w aneksie kuchennym DDOM tj. kawa rozpuszczalna/sypana 500 g/tydzień, herbata ekspresowa szt. 150szt./tydzień,/,cukier –1 kg/tydzień ,75 butelek wody niegazowanej,05 l,75 butelek wody gazowanej 0,5 l / tydzień ,około 8 litrów mleka 2%,/tydzień ,około 1 kg cytryn/tydzień . c) Obiad: Zupa, drugie danie, kompot niesłodzony (+ cukier w ilości wynikającej z zapotrzebowania określonej w tabelach poniżej). Budynie, kisiele, galaretki, jogurty wyporcjowane w jednorazowych opakowaniach przeznaczonych do żywności, owoce, pieczywo cukiernicze, itp. 3) Zamawiający wymaga zaplanowania w jadłospisach 10-dniowych minimum 4 dań mięsnych, 3 półmięsnych, 1 dania bezmięsnego, 1 dania z rybą. 2.Wymagana minimalna gramatura przykładowych produktów: Posiłki (1 osobodzień) l.p. Produkt/potrawa Śniadanie Obiad 1 Pieczywo pszenne, żytnie, razowe (zależne od rodzaju diety) pokrojone 130g 2 Cukier do napojów W ilości wskazanej w pkt dot. serwisu kawowego 10g 3 Masło 82% tłuszczu 15g 4 Wędlina krojona (rodzaj stosownie do diety), o zawartości mięsa min. 75%oznakowana datą przydatności do spożycia i informacją o składzie. 50 g Kiełbasa, parówka na ciepło, o zawartości mięsa min. 60%oznakowana j.w. 80 g (1 szt) 5 Pasty do pieczywa (np. rybna, jajeczna, itp.) 50 g 6 Ser żółty krojony, serek topiony itp. 50 g 7 Ser twarogowy (w całości -poporcjowany,pasta) serek homogenizowany w opakowaniach jednostkowych 70 g 8 Dżem, miód 50 g 9 Jajko kurze na twardo (wielkość M) 1 szt. 10 Warzywa, takie jak np. pomidor, ogórek zielony, rzodkiewka, papryka itp. – obrane, pokrojone, przygotowane do spożycia pomidor 100g (1 szt.) ogórek zielony 80g papryka 80g rzodkiewka 80g 11 Zupa obiadowa 400 ml 12 Ziemniaki jadalne (tłuczone na puree – z wyjątkiem wczesnych) 250 g 13 Kluski śląskie , kopytka 200 g 14 Makaron, kasza, np. jaglana, jęczmienna, gryczana itp. do II dania 200 g 15 Ryż na sypko 150 g 16 Sosy 80 g 17 Dodatki warzywne do II dania (surówki, warzywa gotowane) 150 g 18 Porcja mięsa (wieprzowe, wołowe) 100g 19 Udko z kurczaka (250g) 1 szt. 20 Filet z drobiu 80 g 21 Ryba filetowana: pieczona, smażona, gotowana (przygotowana w sposób umożliwiający łatwe porcjowanie) 100 g 22 Potrawy półmięsne z zawartością mięsa min. 50g 250 g 23 Kotlet z jaj 80 g 24 Potrawy bezmięsne 300 g 25 Kompot 250 ml 26 Owoce 150 g 27 Galaretka (w opakowaniach jednoporcjowych) 150 g 28 Budyń, kisiel, kasza manna (w opakowaniach jednoporcjowych) 200 g 29 Pieczywo cukiernicze 50 g 30 Jogurt smakowy, jogurt naturalny z musli, itp. 120-150g 1 szt. Zamawiający ma prawo do kontroli zgodności każdego z posiłków z przyjętym w danym okresie jadłospisem oraz rodzajami diet, w tym poprzez porównanie umówionej i rzeczywistej wielkości poszczególnych dostaw, faktycznej gramatury posiłków z deklarowaną w jadłospisie, temperatury dostarczanych posiłków, ich oceny organoleptycznej oraz estetyki przyrządzenia i podania. 3.Organizacja dostaw posiłków 1) Miejsca dostaw dziennych posiłków (tzw. punkt odbioru) Dostawa dzienna posiłków i ich wydawanie Zamawiającemu przez Wykonawcę następuje w Dziennym Domu Opieki Medycznej zlokalizowanych w Brzesku, ul. Kościuszki 68. I piętro skrzydło A, segment zachodni (wejście –nowa przewiązka) . 2) Harmonogram dostaw Posiłki są dostarczane codziennie w określonych poniżej godzinach: Śniadania/ Serwis kawowy - od godziny 800, do godziny 830 Obiad - od godziny 1200do godziny 1230 Ww. godziny dostaw dziennych posiłków uważa się za dotrzymane w przypadku osobistego zgłoszenia przez Wykonawcę (osobę dostarczającą posiłki) osobie upoważnionej przez Zamawiającego, po wjeździe na teren Zamawiającego, w zakreślonym przedziale czasowym, przywozu danej dostawy zgodnej ze złożonym przez Zamawiającego zapotrzebowaniem. 3)Wielkości dziennych dostaw: Zamawiający przewiduje następujące dzienne ilości posiłków: • w Dziennym Domu Opieki Medycznej będzie przebywać równocześnie 15 pacjentów. • posiłek dla jednej osoby ma składać się ze śniadania/serwisu kawowego, dwudaniowego obiadu. Zamawiający ma prawo nie zamawiania ilości określonych powyżej, a Wykonawcy nie przysługują wobec Zamawiającego żadne roszczenia z tego tytułu. 4.Jadłospisy, zamawianie dostaw dziennych: 1) Jadłospisy dla każdej z wskazanych przez Zamawiającego diet przygotowuje Wykonawca na okresy 10 – dniowy i przedkłada je Zamawiającemu najpóźniej na 5 dni roboczych przed początkiem okresu, w jakim jadłospisy mają obowiązywać, mailem. Zamawiający, w ciągu 2 dni roboczych od doręczenia mu przez Wykonawcę jadłospisów posiłków standardowych, zobowiązany jest do potwierdzenia ich zaakceptowania lub wniesienia do nich zastrzeżeń, z zastrzeżeniem, że zaakceptowanie przedstawionych jadłospisów nie wyłącza prawa Zamawiającego do zobowiązania Wykonawcy do ich zmiany w ciągu okresu, w jakim będą obowiązywać w przypadku szczególnie uzasadnionych okoliczności. Pierwsze jadłospisy Wykonawca przedkłada Zamawiającemu najpóźniej na 2 dni przed pierwszym dniem dostarczania posiłków. 2) Każdy z jadłospisów musi uwzględniać urozmaicenie planowanych w danym okresie posiłków, w tym w szczególności poprzez eliminację powtarzalności dań oraz poprzez uwzględnienie owoców i warzyw tzw. sezonowych. 3) Na żądanie Zamawiającego Wykonawca ma obowiązek przedstawić szczegółową analizę każdego jadłospisu złożonego Zamawiającemu lub jego części, to jest poprzez podanie składników i zawartości dań, kaloryczności i wartości odżywczej oraz innych żądanych przez Zamawiającego danych. W przypadku złożenia przez Zamawiającego zastrzeżeń wynikających z zapoznania się przez Zamawiającego z analizą, o której mowa w zdaniu poprzednim, Wykonawca jest zobowiązany do niezwłocznego dostosowania danego jadłospisu lub jego części do wytycznych Zamawiającego przed wprowadzeniem tego jadłospisu do stosowania. 4) Posiłki dostarczane będą w dni robocze od poniedziałku do piątku. 5) Śniadania, obiady muszą być dostarczane w sposób i w ilościach pozwalających na ich rozdysponowanie wg poszczególnych rodzajów diet. 6) W przypadku konieczności skorygowania zamówienia (zapotrzebowania dziennego) na poszczególne posiłki i diety w związku ze zmianą liczby osób, Zamawiający informuje o tym Wykonawcę telefonicznie z co najmniej 1,5 godz. przed wymaganą porą danej dostawy dziennej (1,5 h przed początkiem przedziału czasowego dziennych dostaw posiłków) oraz potwierdza to Wykonawcy pisemnie do 1 godziny mailem. Wykonawca jest zobowiązany uwzględnić ww. zmianę zakresu zapotrzebowania. 7) W opracowywanych jadłospisach oraz dostawach posiłków Wykonawca jest zobowiązany uwzględnić posiłki tradycyjne serwowane w dniach okolicznościowych powszechnie obchodzonych (środa popielcowa, tłusty czwartek, itp.), chyba że rodzaje zamawianych diet nie będą na to pozwalały. 8) Wykonawca jest zobowiązany do prowadzenia ewidencji dostaw dziennych posiłków w formie pisemnej w dwóch egzemplarzach, potwierdzanych w każdym dniu przez osobę upoważnioną przez Zamawiającego, z czego jeden egzemplarz jest przeznaczony dla Wykonawcy i jeden dla Zamawiającego. 15) Zamawiający ma prawo do kontroli zgodności każdego posiłku z jadłospisem, deklarowaną gramaturą oraz ilością i rodzajem diet. Jak również do kontroli temperatury dostarczanych posiłków, ich oceny organoleptycznej oraz estetyki przyrządzenia i podania. 9) Każdy jadłospis musi zawierać gramaturę potraw, skład potraw wraz z wykazem alergenów użytych do przyrządzenia posiłków. 10) 5. Sposób dostarczania posiłków i odbioru pojemników. 1) Wykonawca dostarcza posiłki własnymi siłami bezpośrednio do miejsca DDOM na adres SP ZOZ w Brzesku, ul. Kościuszki 68, I piętro skrzydło A, segment zachodni (wejście –nowa przewiązka) . 2)Upoważniony przez Zamawiającego pracownik ma prawo koordynowania czynności Wykonawcy w ciągu wykonywania danej dostawy dziennej. 3) Dostarczane posiłki muszą być umieszczone w przeznaczonych do tego celu czystych pojemnikach dopuszczonych do bezpośredniego kontaktu z żywnością (dokumenty dopuszczające ww. pojemniki do kontaktu z żywnością – do wglądu na wezwanie Zamawiającego), osadzonych dodatkowo w tzw. „termoportach” zabezpieczających przed przemieszczeniem, utratą ilości (np. wylanie) lub schłodzeniem. Pojemniki z poszczególnymi posiłkami muszą być oznaczone informacją o ilości porcji oraz nazwą diety. Jedna porcja posiłku powinna zostać dostarczona w jednym opakowaniu (w tzw. menuboxie). Dostawa posiłków do punktów odbioru odbywa się w pojemnikach i w ww. „termoportach”. „Termoporty” podlegają odbiorowi przez Wykonawcę bezpośrednio po ich opróżnieniu z wsadu (wskutek wydania pojemników z posiłkami Zamawiającemu). 4)Temperatura każdego posiłku ciepłego musi wynosić minimum: zupa 75°C, drugie danie 65°C, gorące napoje 80°C, natomiast kaloryczność i gramatura uzależniona jest od zapotrzebowania dziennego i rodzaju diety. Herbata przygotowywana jest przez Zamawiającego na bazie „suchych” herbat dostarczonych przez Wykonawcę. 5)Wszystkie naczynia, urządzenia i sprzęty służące do przewozu i przechowywania posiłków muszą spełniać powszechnie obowiązujące wymogi sanitarno - epidemiologiczne. Mycie i wyparzanie (dezynfekcja) pojemników, o których mowa w punktach wyżej, jest obowiązkiem Wykonawcy. 6)Wykonawca musi posiadać dokumenty potwierdzające wykonywanie badań mikrobiologicznych środowiska w kuchni (min. 3 próby czystościowe jednorazowo w szczególności ze sprzętu i naczyń kuchennych – termoporty, pojemniki na posiłki, w tym inne pojemniki np. kosze transportowe, w których dostarczane są posiłki do Zamawiającego), potwierdzone przez Stację Sanitarno-Epidemiologiczną lub laboratorium akredytowane przez Polskie Centrum Akredytacji. 7)Wykonawca zobowiązany jest zapewnić pojemniki i worki na odpady organiczne. 8) Zamawiający ma prawo do kontroli zgodności każdego posiłku z jadłospisem, deklarowaną gramaturą oraz ilością i rodzajem diet. Jak również do kontroli temperatury dostarczanych posiłków, ich oceny organoleptycznej oraz estetyki przyrządzenia i podania. 9)Jadłospisy muszą być urozmaicone, aby uniknąć powtarzalności dań z uwzględnieniem sezonowych owoców i warzyw. 10)Każdy jadłospis musi zawierać gramaturę potraw, skład potraw wraz z wykazem alergenów użytych do przyrządzenia posiłków. 6. Zapewnienie wyżywienia uczestnikom szkolenia – 24 spotkania spotkanie 1x na miesiąc –dla 12 osób 1)Wykonawca w ramach realizowanego zadania zobowiązany będzie zapewnić serwis kawowy, podczas odbywających się spotkań w Dziennym Domie Opieki Medycznej (DDOM) w Brzesku (Brzesko, ul. Kościuszki 68). 2)Jednorazowo w spotkaniu będzie brało udział maksymalnie 10 uczestników projektu (tj. 5 opiekunów i 5 pacjentów DDOM) oraz 2 osoby prowadzące szkolenie. Łącznie 12 osób. Zamawiający poinformuję Wykonawcę mailowo z dwutygodniowym wyprzedzeniem o terminie potkania. W ramach zadania Wykonawca zapewni w formie stołu szwedzkiego: 3) filiżanki kawy (1 filiżanka – 250 ml) na jedną osobę 4) filiżanki herbaty (1 filiżanka – 250 ml, herbata sucha tzw. Ekspresowa) na jedną osobę 5) 1 butelka x 0,5 l wody mineralnej niegazowanej na jedną osobę 6) 1 butelka x 0,5 l wody mineralnej gazowanej na jedną osobę 7) soki owocowe 250 ml na osobę 8) cukier – 8 łyżeczek lub 8 saszetek x 2g na jedną osobę 9) mleko płynne 2% - 100 ml. na jedną osobę 10) cytryna 2 plasterki na jedną osobę 11) ciastka kruche bankietowe lub słone przekąski minimum 3 rodzaje (minimum 100 g/os.) Wykonawca dostarczy niezbędne produkty do samodzielnego przygotowania napojów gorących w aneksie kuchennym DDOM tj. kawa rozpuszczalna/sypana 250 g/na miesiąc ,herbata ekspresowa szt. 24./miesiąc ,/ cukier –1 kg/miesiąc oraz butelkowaną wodę mineralną gazowaną i niegazowaną (12 butelek wody niegazowanej, 0,5l -12 butelek wody gazowanej 0,5 l / miesiąc ),około 1,5 L mleka 2%,/miesiąc ,około 0,5 kg cytryn/miesiąc, soki owocowe -12 butelek 250 ml /miesiąc, ciastka suche min. 3 rodzaje około 1,2 kg na miesiąc . .
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55321000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Zamawiający wymaga aby ,Wykonawca posiadał; a) Aktualne zezwolenie na prowadzenie działalności gospodarczej wydane przez właściwy Powiatowy Inspektorat Sanitarny, potwierdzający ,że Wykonawca objęty jest nadzorem sanitarnym i spełnia wymagania higieniczne i zdrowotne konieczne do zapewnienia bezpieczeństwa procesu przygotowania posiłków oraz realizuje program i procedury z zakresu bezpieczeństwa żywności zgodnie z ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006.r(Dz. U. z 2017.r. poz.149 póź.zm.) b) aktualną decyzje dopuszczenia środka transportu do przewożenia żywności wydana przez Powiatowy Inspektorat Sanitarny. c)dokument potwierdzający, że Wykonawca wdrożył obligatoryjny system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności ,na którą składają się : GMP- Dobra Praktyka Produkcyjna GHP -Dobra Praktyka Higieniczna HACCAP- Analiza Zagrożeń i Krytyczny
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: 1.Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczpospolitej Polskiej, zamiast dokumentu, o którym mowa w pkt.6.4.1) może złożyć dokument lub dokumenty, wystawione w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, potwierdzające odpowiednio, że nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości ( wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert). Uwaga: jeżeli w kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania lub miejsce zamieszkania ma osoba, której dokument dotyczy, nie wydaje się dokumentu, o którym mowa w pkt. 6.5, zastępuje się go dokumentem zawierającym odpowiednio oświadczenie wykonawcy, ze wskazaniem osoby lub osób uprawnionych do jego reprezentacji, lub oświadczenie osoby, której dokument miał dotyczyć, złożone przed notariuszem lub organem sądowym, administracyjnym albo organem samorządu zawodowego lub gospodarczego, właściwym ze względu na siedzibę lub miejsce zamieszkania wykonawcy lub miejsce zamieszkania tej osoby. Powyższy dokument obejmuje okres odpowiednio jak w pkt.6.5.). 2. Zamawiający przewiduje wykluczenie wykonawcy na podstawie art.24 ust.5 pkt.1 ustawy Pzp., w stosunku do którego otwarto likwidację, w zatwierdzonym przez sąd układzie w postępowaniu restrukturyzacyjnym jest przewidziane zaspokojenie wierzycieli przez likwidację jego majątku lub sąd zarządził likwidację jego majątku w trybie art. 332 ust. 1 ustawy z dnia 15 maja 2015 r. – Prawo restrukturyzacyjne (Dz. U. z 2017 r. poz. 1508 z późn. zm.) lub którego upadłość ogłoszono, z wyjątkiem wykonawcy, który po ogłoszeniu upadłości zawarł układ zatwierdzony prawomocnym postanowieniem sądu, jeżeli układ nie przewiduje zaspokojenia wierzycieli przez likwidację majątku upadłego, chyba że sąd zarządził likwidację jego majątku w trybie art. 366 ust. 1 ustawy z dnia 28 lutego 2003 r. – Prawo upadłościowe (Dz. U. z 2017 r. poz. 2344 z późn. zm.);

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach