Przetargi.pl
Zapewnienie posiłków dla dzieci Publicznego Przedszkola nr 3 w Wieluniu

Publiczne Przedszkole nr 3 w Wieluniu ogłasza przetarg

  • Adres: 98-300 Wieluń, os. Armii Krajowej 11
  • Województwo: łódzkie
  • Telefon/fax: tel. 0 43 843 49 32
  • Data zamieszczenia: 2015-06-10
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Publiczne Przedszkole nr 3 w Wieluniu
    os. Armii Krajowej 11 11
    98-300 Wieluń, woj. łódzkie
    tel. 0 43 843 49 32
    REGON: 73101289100000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: http://bip-przedszk3.um.wielun.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: gminna samorządowa jednostka organizacyjna

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Zapewnienie posiłków dla dzieci Publicznego Przedszkola nr 3 w Wieluniu
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest zapewnienie posiłków dla dzieci Publicznego Przedszkola nr 3 w Wieluniu, os. Armii Krajowej 11 w ilości około 124 szt. (zapotrzebowanie na posiłki trzydaniowe ok. 83 szt., na posiłki dwudaniowe ok. 41 szt.). Wykonawca zobowiązany będzie do sukcesywnego świadczenia usług w terminie funkcjonowania przedszkola w roku szkolnym, począwszy od dnia 1 września 2015 r. do dnia 31 sierpnia 2017 r. Wymagane jest dostarczanie posiłków dwa i trzy razy dziennie: śniadanie od godz. 8.15 do godz. 8.45, obiad od godz. 11.15 do godz. 11.45, podwieczorek od godz.13.30 do godz. 14.00. Liczbę dzieci korzystających z posiłków należy traktować orientacyjne. Może ona ulegać niewielkim wahaniom w ciągu roku, a także całego okresu realizacji zamówienia. Uzależnione jest to od liczby dzieci zapisujących się corocznie do przedszkola, a także od frekwencji samych dzieci na zajęciach w przedszkolu. Frekwencja za ostatni okres rozliczeniowy wyniosła około 70 %. W związku z tym liczba dzieci korzystających z posiłków w przedszkolu może ulec zmniejszeniu. Podana ilość posiłków jest orientacyjna i służy jedynie do celu sporządzenia kalkulacji i dokonania oceny ofert i nie może stanowić podstawy do roszczeń Wykonawcy w stosunku do Zamawiającego. Żywienie dzieci w przedszkolu powinno odbywać się na następujących zasadach: 1)przygotowanie całodziennych posiłków zgodnie z zalecanymi normami żywieniowymi dla grup wiekowych dzieci przedszkolnych (wiek 3-6 lat), przewidywana ilość posiłków około 124 szt. dziennie; 2)przygotowanie posiłków dla dzieci może odbywać się z wykorzystaniem zaplecza kuchennego przedszkola lub posiłki mogą być dostarczane z zewnątrz: a)w przypadku korzystania z zaplecza kuchennego przedszkola wymagać się będzie od Wykonawcy zawarcia umowy z Zamawiającym na wynajem pomieszczeń zaplecza kuchennego. Czynsz za najem oraz opłaty za zużyte media określone są we wzorze Umowy Najmu - załącznik nr 11 do SIWZ, która reguluje zasady najmu oraz odpowiedzialność za powierzone mienie. Wykonawca powinien dokonać wizji lokalnej w przyszłym miejscu realizowania umowy, aby dokonać właściwej oceny wyposażenia technicznego zaplecza kuchennego przedszkola i stwierdzenia konieczności doposażenia go w dodatkowy sprzęt przez Wykonawcę i na jego koszt. Właścicielem zakupionego sprzętu jest Wykonawca. Na Najemcy ciążyć będzie obowiązek dokonania wszelkich uzgodnień i uzyskania wszelkich zezwoleń związanych z profilem prowadzonej działalności gospodarczej - od urzędów nadzoru państwowego takich jak SANEPID, PIH, PIP, a także innych, nakazanych obowiązującymi przepisami prawa oraz ponoszenia wszelkich, związanych z tym kosztów. Wykonawca podejmuje decyzję o przygotowywaniu posiłków na terenie placówki na cały okres zamówienia. Rezygnacja Wykonawcy z przygotowywania posiłków na terenie placówki w trakcie realizacji zamówienia będzie równoznaczna z rozwiązaniem umowy oraz rozumiana jako odstąpienie od umowy przez Zamawiającego z przyczyn za które ponosi odpowiedzialność Wykonawca oraz będzie skutkować naliczeniem kary umownej, b)w przypadku dostarczania posiłków z zewnątrz gorące posiłki należy dostarczać w termosach, zapewniających temperaturę żywności zgodną z wymogami, tzn. minimalna temperatura zupy winna wynosić 75 C, drugiego dania 65 C, płynów 80 C, a maksymalna temperatura produktów zimnych (sałatki, pasty, sery itp.) 15 C; 3)Wykonawca musi dysponować pojazdem posiadającym wymagane zgody na transport produktów żywienia; 4)wymagane jest dostarczanie posiłków: a)trzy razy dziennie - śniadania, obiady (dwudaniowe), podwieczorek, w godzinach: śniadanie - od 8.15 do 8.45, obiad - od 11.15do 11.45, podwieczorek - od 13.30 do 14.00, b)dwa razy dziennie - śniadania, obiady (dwudaniowe), w godzinach: śniadanie - od 8.15 do 8.45, obiad - od 11.15 do 11.45, c)raz dziennie - dostarczanie ciepłych napojów takich jak herbata, kompot, itp. a w sezonie letnim zimne napoje lub woda, wydawanych dzieciom pomiędzy śniadaniem i obiadem oraz obiadem i podwieczorkiem; 6)posiłki muszą być dostarczane codziennie przez 5 dni w tygodniu, przez 10,5 miesiąca w roku kalendarzowym, z wyłączeniem dni wolnych od zajęć przedszkolnych; 7)Zamawiający zapewnia naczynia, mycie i sprzątanie naczyń po posiłkach przez personel przedszkola; 8)Wykonawca zapewnia mycie termosów i innych pojemników, w których transportowana jest żywność, odpowiada za właściwy stan sanitarny podczas transportu posiłków; 9)Wykonawca zapewnia rozdysponowanie posiłków dla poszczególnych grup w odpowiedniej ilości, rozdysponowanie posiłków w grupie zapewnia Zamawiający; 10)Wykonawca zapewnia we własnym zakresie sprzęt do przechowywania i transportu posiłków; Posiłki dostarczane przez Wykonawcę winny być transportowane w odpowiednich, przeznaczonych do tego celu pojemnikach termoizolacyjnych wykonanych z tworzywa zabezpieczających posiłki przed wylaniem oraz schłodzeniem: termosy jednoskładnikowe przeznaczone do transportu gorących posiłków (zupa, napoje), termosy wieloskładnikowe wypełnione pojemnikami, które występują w różnej konfiguracji i zapewniają dostarczenie na sale poszczególnych części posiłków. 11)Wykonawca zapewnia przygotowanie, dostawę, złożenie posiłków oraz odbiór i utylizację odpadów z Publicznego Przedszkola nr 3 w Wieluniu; 12)posiłki muszą być przygotowywane zgodnie z procedurami niezbędnymi dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia z uwzględnieniem zapisów określonych w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. (Dz. U. z 2015 r. poz.594) oraz aktów wykonawczych, a także pozostałych obowiązujących przepisów prawa żywnościowego; 13)posiłki muszą spełniać wymagania norm żywieniowych zgodnie z polskimi normami żywieniowymi dla dzieci w wieku przedszkolnym. Wykonawca powinien przygotować posiłki o najwyższym standardzie na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwa zgodnie z normami HACCP. Nowe normy żywienia stanowią załącznik nr 9 do SIWZ. Przygotowywane posiłki muszą spełniać wymogi żywieniowe norm opracowanych dla danych grup wiekowych opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Przy planowaniu posiłków należy uwzględniać zalecaną wartość energetyczną oraz uwzględniać normy produktów każdej z grup, nad czym musi czuwać dietetyk; 14)Zamawiający zastrzega sobie prawo do bieżącej kontroli wykonywanego zamówienia, w tym poprawności sporządzenia i zrealizowania jadłospisów dekadowych przez upoważnionego przez siebie dietetyka. Ogólną kontrolę nad prawidłowością żywienia sprawować będzie Dyrektor Przedszkola nr 3 oraz upoważnione przez niego osoby. 15)ilość i rodzaj wydawanych posiłków w danym dniu dla danej grupy przedszkolnej odbywa się na podstawie dziennego zamówienia sporządzonego przez upoważnionego pracownika przedszkola, (dostarczenie dziennego zapotrzebowania nie później niż do godz. 9.30 w dniu, którego dotyczy zapotrzebowanie, korekty dziennego zapotrzebowania mogą dotyczyć obiadu i podwieczorku); 16)w jadłospisie winno się uwzględnić: zupę mleczną, mieszane pieczywo, różnorodne wędliny, potrawy z ryb, do posiłków dodatek sezonowych warzyw i owoców, zróżnicowane potrawy mięsne, zróżnicowane napoje na bazie mleka; 17)do przygotowywania posiłków należy używać produktów wysokiej jakości i zawsze świeżych, posiadających aktualne terminy ważności, nabytych w źródłach działających zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi i higienicznymi; 18)posiłki muszą posiadać odpowiednią temperaturę, proces produkcji oraz dystrybucji odbywać musi się zgodnie z wymogami sanitarnymi, zwłaszcza z wymogami dobrej praktyki higienicznej; 19) Zamawiający wymagać będzie od Wykonawcy, aby w ramach realizowanego zamówienia zapewniał posiłki dla grupy dzieci wymagających specjalnej diety (dzieci bezglutenowe, ze skazą białkową, z dietą cukrzycową, z alergią pokarmową oraz z innymi schorzeniami pokarmowymi); 20)Zamawiający wymagać będzie od Wykonawcy, aby w ramach realizowanego zamówienia zapewniał dostarczanie ciepłych napojów takich jak herbata, kompot itp. a w sezonie letnim zimne napoje lub wodę wydawanych dzieciom pomiędzy śniadaniem i obiadem oraz obiadem i podwieczorkiem; 21)w przypadku wyjazdu dzieci przedszkolnych na wycieczkę Wykonawca winien przygotować w ramach środków przeznaczonych na dany dzień żywieniowy tzw. suchy prowiant. O planowanej wycieczce Zamawiający poinformuje Wykonawcę pisemnie lub telefonicznie z 7 dniowym wyprzedzeniem; 22)wymagania dodatkowe: a)należy unikać mięsa przetworzonego na rzecz całych sztuk mięsa, b) w przypadku dań mięsnych należy serwować całe sztuki mięsa. Mięso przerobione (mielone) może się pojawiać sporadycznie zgodnie z zatwierdzonym jadłospisem. c)wymagane jest ograniczenie zastosowania produktów przetworzonych na poczet innych wartościowych składników odżywczych, d)wyklucza się sporządzanie potraw z proszku za wyjątkiem budyniu i kisielu, e)do przygotowania posiłków należy używać masła 82 % oraz tłuszczów roślinnych nieutwardzonych, a nie margaryny, Zamawiający nie zezwala również na stosowanie w procesie żywienia produktów masłopodobnych i seropodobnych, soków zagęszczonych. f)nie można używać gotowych produktów np. gołąbki, mrożone pierogi, g)wędliny nie mogą zawierać skrobi i soi, a mięso nie może być mechanicznie odkostnione, h)wyklucza się mięso i przetwory z puszek konserwowych, Zamawiający nie zezwala również na stosowanie w procesie żywienia następujących produktów: konserw, produktów z glutaminianem sodu, parówek o zawartości mięsa poniżej 85 %, i)posiłki muszą być sporządzane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, muszą być zróżnicowane, z pełnowartościowych produktów z zachowaniem właściwej proporcji składników odżywczych, należy zadbać również o urozmaicenie jadłospisów oraz dostosowanie podawanych potraw do rodzajów posiłków w ciągu dnia, j)owoce i warzywa użyte do przygotowania posiłku muszą być świeże lub mrożone - Zamawiający nie dopuszcza możliwości przygotowywania potraw i napojów na bazie suszu. k)zupy muszą być gotowane na wywarze mięsno-warzywnym. Zamawiający nie dopuszcza możliwości serwowania zup przygotowanych na bazie proszku lub wywaru z kości; l)wymagane jest umiarkowane stosowanie cukru i soli; m)obróbka termiczna potraw powinna polegać głównie na gotowaniu, pieczeniu i duszeniu, rzadziej na smażeniu; n)owoce podawane dzieciom mają być w całości - niedopuszczalne jest dzielenie jednego owocu pomiędzy kilkoro dzieci (nie dotyczy owoców typu arbuz, melon). 23)Zamawiający może ustalić szczegółową listę produktów dopuszczonych do stosowania w ramach żywienia zbiorowego w oparciu o przepisy wydane na podstawie ust. 6. ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r. poz.594). Powyższe ustalenia będą wiążące dla Wykonawcy. Listę produktów dopuszczonych do stosowania w ramach żywienia zbiorowego w Publicznym Przedszkolu nr 3 zawarto w załączniku nr 10 do SIWZ. 24)na 3 dni przed rozpoczęciem każdej dekady Wykonawca podawał będzie do wiadomości rodziców i personelu zróżnicowane jadłospisy zawierające opis posiłku wraz z gramaturą, zatwierdzone przez dietetyka; 25)Wykonawca zapewnia urozmaicenie jadłospisów oraz dostosuje rodzaje podawanych potraw do rangi posiłków w ciągu dnia; 26)w jadłospisach należy uwzględniać dodatki w postaci sezonowych warzyw i owoców oraz okazyjnie potrawy świąteczne; 27)Wykonawca jest zobowiązany do przestrzegania normatywnych wartości energetycznych, wartości odżywczych i smakowych potraw oraz do przygotowywania ich zgodnie z prawnymi regulacjami o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia dzieci od 1 roku do 6 lat przy równoczesnym zapewnieniu modyfikacji opracowanych jadłospisów przez urozmaicenia, sezonowość; 28)Zamawiający nie dopuszcza, żeby w ciągu 1 dekady (10 dni) wystąpiła powtarzalność tego samego rodzaju posiłku
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający wymaga wniesienia wadium do dnia 19.06.2015 r. do godz. 13.00 w wysokości 4 100,00 zł (słownie: cztery tysiące sto złotych 00/100)

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: termin płatności faktur
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://bip-przedszk3.um.wielun.pl

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach