Przetargi.pl
Świadczenie usługi żywienia w oparciu o dzierżawę kuchni wraz z zapleczem wyposażonej w urządzenia i sprzęt.

Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy ogłasza przetarg

  • Adres: 55-100 Trzebnica, ul. Nowa 1
  • Województwo: dolnośląskie
  • Telefon/fax: tel. 071 3120740 , fax. 071 3120740
  • Data zamieszczenia: 2009-12-01
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy
    ul. Nowa 1 1
    55-100 Trzebnica, woj. dolnośląskie
    tel. 071 3120740, fax. 071 3120740
    REGON: 00070227400000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: soswtrzebnica.edupage.org
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: jednostka organizacyjna powiatu

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Świadczenie usługi żywienia w oparciu o dzierżawę kuchni wraz z zapleczem wyposażonej w urządzenia i sprzęt.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usługi żywienia w oparciu o dzierżawę kuchni wraz z zapleczem wyposażonej w urządzenia i sprzęt. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie, gotowanie i podawanie posiłków uczniom Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Trzebnicy przez 5 dni w tygodniu (dni nauki szkolnej) w okresie od 01.01. 2010 r. do 31.12.2010 r. Przyjmujący zamówienie (wykonawca) będzie przygotowywał w ciągu dnia 5 posiłków dla wychowanków Ośrodka, tj. śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolację. Posiłki będą podawane w godzinach uzgodnionych z Zamawiającym odpowiednio do organizacji pracy placówki na podstawie list podopiecznych Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego, które Zamawiający dostarczy Wykonawcy codziennie do godziny 12 00. Wydawane posiłki muszą być przygotowane według zasad racjonalnego żywienia. Posiłki powinny być skomponowane w różnych proporcjach - np. minimum trzy razy w tygodniu obiady mięsne. Wartość kaloryczna posiłku powinna uwzględniać wiek ucznia. Posiłki muszą być estetycznie podane a jeden posiłek co najmniej gorący (obiad). Zamawiający będzie sprawdzać jakość posiłków . Zamawiający może żądać przedstawienia przykładowego jadłospisu na okres 5 dni kalendarzowych, zawierający m. in. dane o kaloryczności posiłku, składzie, gramaturze. Zamawiający dopuszcza możliwość powtarzania jadłospisu po 14 dniach z możliwością zamiany kolejności zestawów np. obiadowych. Przeciętna ilość osób korzystających z posiłków dziennie - 42 uczniów z wyłączeniem dni wolnych od nauki szkoły. Dzienny koszt surowca potrzebnego na przygotowanie posiłku wynosi 8,90 zł w przeliczeniu na jedną osobę. Zamawiający będzie obciążony kosztami tylko za faktycznie wydane posiłki uczniom. Osoby zatrudnione przy przygotowywaniu i podawaniu posiłków muszą posiadać odpowiednie zaświadczenie dokumentujące dopuszczenie tych osób do pracy przy żywieniu zbiorowym. Wykonawca przedstawi Zamawiającemu wykaz personelu, który będzie zatrudniony przy przygotowywaniu i podawaniu posiłków. Wykonawca będzie dbał o estetyczny wygląd zatrudnionego personelu i czystość urządzeń gastronomicznych. 2. Dane ogólne o przedmiocie dzierżawy. a) Wykonawca dzierżawi od Zamawiającego kuchnię wraz zapleczem o powierzchni łącznej 102, 82 m? wraz z wymienionym wyposażeniem. Powierzchnia poszczególnych pomieszczeń kształtuje się następująco: - kuchnia - 44,62 m?, - pomieszczenia pomocnicze: magazyny, obieralnia, szatnia, natryski i wc dla personelu - 58.20 m? b) Urządzenia i sprzęt znajdujący się w dzierżawionych pomieszczeniach: lodówka 1-4 szt. kuchnia gazowa 2 szt. taboret gazowy 2 szt. patelnia elektryczna 2 szt. maszyna do obierania ziemniaków 1 szt. krajalnica 1 szt. zamrażarka 1 szt. bemar podgrzewaczy 1 szt. 3. Czynsz dzierżawy kuchni wraz z zapleczem wynosi 8,00 zł za 1 m?. 4. Wykonawca zobowiązany jest zapewnić realizowanie praktycznej nauki zawodu uczniom Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 2. 5. Zamawiający wyraża zgodę na korzystanie przez Wykonawcę z dzierżawionych pomieszczeń na potrzeby własne w okresie dni wolnych od nauki szkolnej, tj. soboty, niedziele, dni świąteczne, ferie, wakacje. 6. Media rozliczane będą w formie procentowego udziału użytkowników w kosztach utrzymania obiektu, natomiast w częściach posiadających podliczniki według ich wskazań.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555000005
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: 1. Oceny ofert będzie dokonywała komisja. Zamawiający może żądać udzielania przez Wykonawców wyjaśnień dotyczących treści złożonych ofert oraz dokonać poprawek oczywistych omyłek pisarskich oraz omyłek rachunkowych w obliczeniu ceny niezwłocznie zawiadamiając o tym wszystkich Wykonawców, którzy złożyli oferty. 2. W odniesieniu do Wykonawców, którzy spełnili postawione warunki komisja dokona oceny ofert na podstawie następujących kryteriów: cena 100% 3. Zamawiający udzieli zamówienia Wykonawcy, którego oferta odpowiada wszystkim wymaganiom określonym w niniejszej specyfikacji i została oceniona jako najkorzystniejsza w oparciu o podane kryteria wyboru. 4. Zamawiający powiadomi o wynikach postępowania wszystkich Wykonawców. Wybranemu Wykonawcy Zamawiający wskaże termin i miejsce podpisania umowy.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: 1. Oferta musi zawierać: - Formularz ofertowy wg załączonego wzoru - załącznik nr 1 - Zaakceptowany podpisem oferenta wzór umowy - załącznik nr 2 - Oświadczenie wykonawcy o dokonanej wizji lokalnej pomieszczeń kuchni z zapleczem - załącznik nr 3 - Oświadczenie wykonawcy o spełnieniu warunków w związku z art. 22 i 24 Ustawy Prawo zamówień publicznych - Aktualny odpis z właściwego rejestru albo aktualnego zaświadczenia o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub zgłoszenie do ewidencji działalności gospodarczej, wystawione nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert. - Oświadczenie lub aktualne (wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed terminem składania ofert) zaświadczenie o nie zaleganiu w składkach i opłatach do ZUS i urzędu skarbowego - Polisę, a w przypadku jej braku inny dokument potwierdzający, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności . 2. Wymienione w niniejszej SIWZ dokumenty powinny być oryginałami albo kopiami potwierdzonymi za zgodność z oryginałem przez upoważnionych przedstawicieli Wykonawcy. Dokument taki jak wypis z rejestru powinien posiadać aktualną datę ważności, co najmniej do dnia złożenia ofert, a w przypadku jej braku data wystawienia lub aktualizacji dokumentu nie może być wcześniejsza niż 6 miesięcy od daty składania ofert określonej w niniejszej SIWZ.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: soswtrzebnica.edupage.org
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach