Przetargi.pl
Świadczenie usług związanych z przygotowaniem całodziennego wyżywienia, z uwzględnieniem diet i kaloryczności dla pacjentów Kliniki Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego oraz Kliniki Toksykologii Instytutu Medycyny Pracy w Łodzi

Instytut Medycyny Pracy im. prof. dra med. Jerzego Nofera ogłasza przetarg

  • Adres: 91348 Łódź, ul. Św. Teresy od Dzieciątka Jezus
  • Województwo: łódzkie
  • Telefon/fax: tel. 42 6314 872; 871 , fax. 42 6314573
  • Data zamieszczenia: 2018-01-11
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Instytut Medycyny Pracy im. prof. dra med. Jerzego Nofera
    ul. Św. Teresy od Dzieciątka Jezus 8
    91348 Łódź, woj. łódzkie
    tel. 42 6314 872; 871, fax. 42 6314573
    REGON: 00028853800000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.imp.lodz.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Instytut badawczy

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Świadczenie usług związanych z przygotowaniem całodziennego wyżywienia, z uwzględnieniem diet i kaloryczności dla pacjentów Kliniki Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego oraz Kliniki Toksykologii Instytutu Medycyny Pracy w Łodzi
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    I. Przedmiotem zamówienia jest: 1. świadczenie usług związanych z przygotowaniem całodziennego wyżywienia, z uwzględnieniem diet i kaloryczności, dla pacjentów Kliniki Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego (Oddział Chorób Zawodowych) oraz Kliniki Toksykologii (Izba Przyjęć i Oddział Toksykologii) wraz z najmem pomieszczeń kuchni z wyposażeniem stanowiących własność Zamawiającego - wyposażenie kuchni zostało wyszczególnione w załącznikach do umowy, stanowiącej Załącznik nr 4 do niniejszej SIWZ. 2. Zakres świadczonych usług obejmuje przygotowanie następujących posiłków: śniadania, obiady, kolacje oraz diet wskazanych przez Zamawiającego, a także dostawę tzw. suchego prowiantu, zgodnie z wymaganiami Zamawiającego (w szczególności chleb, jaja, suchary, dżem, mięso gotowane, cukier). 3. Codzienną ilość posiłków należy ustalić z upoważnionym pracownikiem Kliniki Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego/Kliniki Toksykologii w oparciu o wystawiane codziennie druki „RELEWA”. 4. Wykonawca będzie wykonywał przedmiot zamówienia z zachowaniem należytej staranności, z uwzględnieniem zawodowego charakteru prowadzonej działalności, zgodnie z zasadami określonymi w przepisach dotyczących żywienia zbiorowego, w szczególności żywienia w szpitalach, w przepisach o bezpieczeństwie żywienia i żywności, oraz w przepisach sanitarno-epidemiologicznych. 5. Usługi związane z przygotowaniem całodziennego wyżywienia muszą być wykonywane przez Wykonawcę w okresie trwania umowy (tj. od dnia 1 marca 2018 roku do dnia 29 lutego 2020 roku), przez 7 dni w tygodniu, w tym w dni ustawowo wolne od pracy. 6. Wykonawca zobowiązany jest przygotowywać posiłki z własnych surowców. 7. Zamawiający przewiduje następujące średnie szacunkowe miesięczne zapotrzebowanie na posiłki: Średnie miesięczne zapotrzebowanie na wyżywienie pacjentów Kliniki Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego oraz Kliniki Toksykologii • Śniadania 450 • Obiady 450 • Kolacje 450 8. Transport posiłków do Kliniki Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego oraz Kliniki Toksykologii każdorazowo zapewnia Wykonawca. 9. Wykonawca ma obowiązek dostarczać posiłki codziennie do Kliniki Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego oraz Kliniki Toksykologii do miejsca wskazanego przez Zamawiającego wg następującego harmonogramu: • Śniadania: 7.30 - 8.30 • Obiady: 12.30 - 13.30 • Kolacje: będą dostarczane do miejsca wskazanego przez Zamawiającego wraz z obiadem. Transport posiłków będzie odbywał się w naczyniach Zamawiającego (Zamawiający posiada naczynia, sztućce). W soboty, niedziele i święta obiady dla Kliniki Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego oraz Kliniki Toksykologii wydawane są od godz. 12.00 do 13.00 razem z kolacją. 10. Dostawy posiłków do wyznaczonego pomieszczenia, nie mogą odbywać się poza wskazanymi w pkt 9 porami dostaw. 11. Posiłki nie mogą być zastępowane przemysłowymi posiłkami gotowymi. Zamawiający nie dopuszcza podawania posiłków nieświeżych, np. wyprodukowanych dzień wcześniej i poddanych regeneracji, muszą pochodzić z bieżącej produkcji dziennej. Posiłki muszą być przygotowane ze świeżych, naturalnych produktów o wysokiej jakości. Nie dopuszcza się żywności modyfikowanej genetycznie oraz żywności typu „instant”. Dostarczane posiłki powinny zawierać prawidłowy smak, zapach, barwę, konsystencję. 12. Wykonawca jest zobowiązany zapewnić odpowiedni jadłospis, z uwzględnieniem różnorodnych diet, na które będzie zapotrzebowanie w Klinice Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego oraz Klinice Toksykologii, uzgodniony z dietetykiem (własnym) oraz Zamawiającym jak również zapewnić recepturę posiłków zgodnych ze sztuką kulinarną (nie dotyczy suchego prowiantu, który będzie oddzielnie fakturowany): a) Diety indywidualne i specjalistyczne przygotowywane będą według zaleceń lekarskich. b) Diety realizowane będą zgodnie z zaleceniami lekarza prowadzącego, wydanymi po wizycie lekarskiej. Dane o rodzaju i ilości poszczególnych diet będą przekazywane pisemnie lub ustnie przez osoby upoważnione przez Zamawiającego. c) Diety zgłaszane będą rano przy pobieraniu pierwszego posiłku, tj. śniadania lub w trakcie dnia po zaleceniu lekarza. 13. Jadłospis będzie składany do uzgodnienia Przełożonej Pielęgniarce Klinik na dziesięć dni kalendarzowych przed rozpoczęciem jego realizacji i będzie zawierał następujące informacje: • wyszczególnienie potraw składających się na poszczególne posiłki; • wyszczególnienie użytych produktów, ich wagę, wartości energetyczne i odżywcze. Każdorazowo dla poszczególnych Klinik wraz z posiłkami dostarczany będzie przez Wykonawcę aktualny wyciąg z jadłospisu, zawierający ilość porcji oraz wagę pojedynczej porcji (ilość, objętość). Do wglądu w jadłospis upoważniony jest Kierownik Sekcji Administracyjnej oraz upoważnieni przez niego pracownicy. 14. Wykonawca dostarczy posiłki do Kliniki Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego oraz do Kliniki Toksykologii, do miejsca wskazanego przez Zamawiającego, w taki sposób by posiłki nie straciły na wartości i miały odpowiednią temperaturę do spożycia. 15. Zamawiający zastrzega sobie prawo do kontroli sporządzanych posiłków na każdym etapie ich produkcji pod względem ich jakości i zgodności z obowiązującymi normami żywieniowymi. Do kontroli upoważniona jest Przełożona Pielęgniarek Kliniki lub osoba przez nią upoważniona oraz Kierownik Działu Administracyjno-Technicznego lub osoby przez niego upoważnione. 16. Zamawiający wymaga również od Wykonawcy: a) przestrzegania zaleceń Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zamkniętych zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności, b) utrzymania należytego reżimu higieniczno-sanitarnego i epidemiologicznego. 17. Wykonawca zobowiązuje się wyznaczyć osobę odpowiedzialną za kontakt z Zamawiającym i nadzór nad realizacją usługi oraz zapewnić z nią stały kontakt telefoniczny. Zamawiający musi być pisemnie poinformowany przez Wykonawcę o zmianie osoby wyznaczonej do kontaktu w trakcie trwania umowy. 18. Zmniejszenie, bądź zwiększenie ilości wydawanych posiłków (w szczególności z przyczyn restrukturyzacji, zwiększenia lub zmniejszenia liczby pacjentów, nie spowoduje dla Zamawiającego ujemnych konsekwencji prawno – finansowych. 19. Zamawiający wyraża zgodę na produkcję i sprzedaż posiłków podmiotom zewnętrznym, pod warunkiem poinformowania o tym fakcie pisemnie Zamawiającego na dwa tygodnie przed podjęciem tych czynności. 20. Jednocześnie, w ramach realizacji przedmiotu niniejszego zamówienia, Wykonawca zobowiązuje się do zawarcia z Zamawiającym umowy najmu kuchni wraz z wyposażeniem będących własnością Zamawiającego. Wzór umowy najmu stanowi załącznik nr 5 do SIWZ II. W ramach prowadzenia działalności i świadczenia usług związanych z całodobowym wyżywieniem pacjentów, Wykonawca jest odpowiedzialny za: 1. Zakup surowców niezbędnych do przygotowania wszystkich posiłków (także suchego prowiantu), zapewnienie odpowiedniej kaloryczności i jakości, zgodnie z normami w żywieniu szpitalnym i zbiorowym, Wszystkie produkty wykorzystywane do produkcji przez Wykonawcę muszą posiadać aktualną datę przydatności do spożycia, a po jej upływie, Wykonawca nie może tych produktów używać do przygotowywania posiłków. Produkty takie jak miód, dżem oraz tłuszcz stosowany jako dodatek do pieczywa muszą być podawane w opakowaniach jednorazowych. 2. Zapewnienie ciągłości w dostarczaniu posiłków, także podczas przeprowadzanych w siedzibie Zamawiającego remontów czy prac budowlanych 3. Zatrudnianie do realizacji zamówienia pracowników posiadających aktualne książeczki zdrowia i aktualne orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych. Osoby wykonujące prace w procesie produkcji/wydawania posiłków zobowiązane są przestrzegać podstawowe zasady higieny osobistej, nosić właściwą, czystą odzież ochronną (w szczególności fartuch, jednorazowe rękawiczki) oraz jeśli to niezbędne obuwie robocze. Wykonawca zabezpieczy odzież ochronna i roboczą swoich pracowników (osób wykonujących przedmiot zamówienia) 4. Codzienne utrzymanie porządku, czystości i higieny dzierżawionych pomieszczeń oraz mebli (część magazynowa, produkcyjna, sala jadalna i pozostałe pomieszczenia), z uwzględnieniem utrzymania w bieżącej czystości przeszklonych drzwi wejściowych do sali jadalnej (od podłogi do sufitu) 5. Wykonywanie dwa razy w roku (lub w miarę potrzeby częściej) mycia okien i wymiany firanek w stołówce 6. Przestrzeganie aktualnych przepisów BHP, ppoż. oraz higieniczno-sanitarnych i epidemiologicznych, jak również stosowanie się do zaleceń służb Zamawiającego w tym zakresie. 7. Ubezpieczenie z tytułu wykonywanej działalności obejmującej odpowiedzialność za szkody z tytułu zdarzeń losowych oraz zatruć zbiorowych. Z chwilą zawarcia umowy Wykonawca przedłoży do wglądu aktualną polisę ubezpieczeniową. Polisa musi być ważna przez cały okres obowiązywania umowy. 8. Bezwzględne włączanie urządzeń wentylacyjnych kuchni i stołówki. 9. Wykonawca zobowiązany jest do przechowywania przez okres 72 godzin w oddzielnej lodówce próbek pokarmowych ze wszystkich dostarczonych każdego dnia posiłków, z oznaczeniem daty i godziny pobrania próbki pokarmowej, opatrzonej podpisem osoby odpowiedzialnej za pobranie próbki. III. Działalność o której mowa w pkt. I i II będzie prowadzona w pomieszczeniach o powierzchni użytkowej kuchni i magazynów 194,80 m2, położonych w pomieszczeniach budynku wysokiego stanowiących własność Instytutu Medycyny Pracy w Łodzi przy ul. Św. Teresy od Dzieciątka Jezus 8 . 1. Zamawiający oddaje Wykonawcy w/w pomieszczenia do użytkowania z przeznaczeniem na usługi w zakresie zbiorowego żywienia. 2. Wykonawca zobowiązany jest do używania przedmiotu najmu zgodnie z jego przeznaczeniem. 3. Przedmiot najmu nie może być bez zgody Zamawiającego przedmiotem użyczenia ani oddany w podnajem 4. Za używanie pomieszczeń Wykonawca zobowiązuje się płacić Zamawiającemu czynsz miesięczny nie niższy niż 3 321,00 zł brutto (słownie złotych: trzy tysiące trzysta dwadzieścia jeden 00/100) powiększony o koszty zużycia wody, energii elektrycznej oraz gazu (na podstawie odczytu liczników) 5. Wykonawca zobowiązuje się pokrywać koszty energii elektrycznej, wody i gazu, za faktyczne zużycie, zgodnie ze wskazaniem liczników. Rachunek za faktyczne zużycie energii elektrycznej, wody i gazu wystawia Zamawiający w terminie 10 dni od daty otrzymania faktur od dostawcy mediów. 6. Zamawiający przewiduje waloryzację stawek opłat używanych mediów według bieżących cen obowiązujących u dostawców . 7. W Instytucie obowiązuje selektywna zbiórka odpadów. Wykonawca obowiązany jest stosować się do Instrukcji prawidłowego gospodarowania odpadami w Instytucie – Zarządzenie Wewnętrzne Dyrektora Instytutu. W przypadku konieczności zainstalowania dodatkowego kontenera/kontenerów na wyłączne potrzeby kuchni do jego/ich zainstalowania i opłat z nim/nimi związanych zobligowany będzie Wykonawca. 8. Zamawiający zastrzega sobie prawo podwyższenia stawki czynszu w przypadku zwiększenia przez Wykonawcę ilości odbioru odpadów poprodukcyjnych bądź też w przypadku wzrostu stawek opłat za wywóz odpadów bez potrzeby zmiany umowy. 9. W przypadku zaistnienia potrzeby dodatkowego opróżnienia tłuszczownika, Zamawiający kosztami za ww. usługę obciąży Wykonawcę na zasadzie refakturowania usługi. 10. Wykonawcy przysługuje bezpłatny telefon stacjonarny do połączeń wewnętrznych w siedzibie Instytutu. Wykonawca zobowiązuje się pokrywać koszty zewnętrznych rozmów telefonicznych zgodnie z wydrukami z Centrali Instytutu. Na życzenie Wykonawcy istnieje możliwość blokady połączeń zewnętrznych. 11. Wykonawca zobowiązany jest zrealizować zamówienie na zasadach i warunkach określonych we wzorze umowy stanowiącym Załącznik nr 4 do SIWZ 12. Szczegółowe warunki najmu pomieszczeń określa Załącznik nr 5 – wzór umowy 13. Zamawiający wymaga zatrudnienia przez Wykonawcę lub podwykonawcę na podstawie umowy o pracę minimum 2 osób wykonujących następujące czynności w zakresie realizacji zamówienia: Przygotowania posiłków 14. Usługi będą świadczone przez osoby wskazane przez Wykonawcę w Załączniku nr 7 do Umowy, stanowiącym integralną część umowy - „Wykaz Pracowników świadczących usługi”, w dalszej treści zwanych „Pracownikami świadczącymi usługi” 15. Wykonawca zobowiązuje się, że Pracownicy świadczący usługi będą w okresie realizacji umowy zatrudnieni na podstawie umowy o pracę w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy 16. Każdorazowo na żądanie Zamawiającego, w terminie wskazanym przez Zamawiającego nie krótszym niż 3 dni robocze, Wykonawca zobowiązuje się przedłożyć do wglądu kopie umów o pracę zawartych przez Wykonawcę z Pracownikami świadczącymi usługi. W tym celu Wykonawca zobowiązany jest do uzyskania od pracowników zgody na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z przepisami o ochronie danych osobowych 17. Nieprzedłożenie przez Wykonawcę kopii umów zawartych przez Wykonawcę z Pracownikami świadczącymi usługi w terminie wskazanym przez Zamawiającego (tj. 3 dni robocze) będzie traktowane jako niewypełnienie obowiązku zatrudnienia Pracowników świadczących usługi na podstawie umowy o pracę 18. Za niedopełnienie wymogu zatrudniania Pracowników świadczących usługi na podstawie umowy o pracę w rozumieniu przepisów Kodeksu Pracy, Wykonawca zapłaci Zamawiającemu kary umowne w wysokości kwoty minimalnego wynagrodzenia za pracę ustalonego na podstawie przepisów o minimalnym wynagrodzeniu za pracę (obowiązujących w chwili stwierdzenia przez Zamawiającego niedopełnienia przez Wykonawcę wymogu zatrudniania Pracowników świadczących usługi na podstawie umowy o pracę w rozumieniu przepisów Kodeksu Pracy) oraz liczby miesięcy w okresie realizacji Umowy, w których nie dopełniono przedmiotowego wymogu – za każdą osobę poniżej liczby wymaganych Pracowników świadczących usługi na podstawie umowy o pracę wskazanej przez Zamawiającego w treści SIWZ Każdy Wykonawca może przeprowadzić wizję lokalną w pomieszczeniach przeznaczonych na funkcjonowanie kuchni, będących przedmiotem najmu w celu zdobycia wszelkich informacji niezbędnych do przygotowania oferty. Termin należy ustalić z osoba upoważnioną do kontaktu z Wykonawcą w sprawach merytorycznych, wskazaną w SIWZ.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15894220-9
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Zamawiający uzna spełnienie przez Wykonawcę przedmiotowego warunku, jeżeli Wykonawca jest wpisany do rejestru zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność, podległych urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach