Przetargi.pl
Przygotowanie i dowóz gorących posiłków (catering) dla 20 uczestników projektu „Katowice, Miasto Otwarte – Rozwój Usług Społecznych – I etap

Miasto Katowice - Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 40-032 Katowice, ul. Jagiellońska
  • Województwo: śląskie
  • Telefon/fax: tel. 032 2511451, 2517817 , fax. 032 2512712 w. 129 lub 136
  • Data zamieszczenia: 2018-03-22
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miasto Katowice - Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej
    ul. Jagiellońska 17
    40-032 Katowice, woj. śląskie
    tel. 032 2511451, 2517817, fax. 032 2512712 w. 129 lub 136
    REGON: 345138700000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: http://www.mops.katowice.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie i dowóz gorących posiłków (catering) dla 20 uczestników projektu „Katowice, Miasto Otwarte – Rozwój Usług Społecznych – I etap
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dowóz gorących posiłków (catering) dla 20 uczestników projektu „Katowice Miasto Otwarte – Rozwój Usług Społecznych – I etap” (współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego dla osi priorytetowej: IX Włączenie społeczne dla działania: 9.2. Dostępne i efektywne usługi społeczne i zdrowotne dla poddziałania: 9.2.1. Rozwój usług społecznych i zdrowotnych - ZIT), korzystających z krótkookresowego pobytu dziennego w ramach Centrum Usług Społecznych. 2. Gorący posiłek to posiłek dwudaniowy: zupa (na wywarze mięsnym lub warzywnym) i drugie danie: mięsne lub rybne z surówką lub danie jarskie oraz kompot (na bazie owoców świeżych lub mrożonych) lub sok owocowy do każdego posiłku, z zapewnieniem stawki żywieniowej na kwotę minimum 5,00 zł/os. 3. Zamawiający wyklucza posiłki przygotowywane z proszku oraz sporządzane na bazie półproduktów (np. mrożone pierogi, klopsy, gołąbki itp). 4. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zamówienia posiłków dietetycznych uwzględniających dietę zgodną ze wskazaniem lekarza. 5. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmiany ilości dostarczanych posiłków w zależności od dziennego zapotrzebowania wśród uczestników projektu. Przekazanie informacji o ilości zamawianych posiłków nastąpi na podstawie telefonicznego zgłoszenia określającego ilość posiłków a informacja taka będzie przekazana przez pracownika wyznaczonego przez Zamawiającego nie później niż do godz. 9.00 w dniu, którego dotyczy zamówienie. 6. Wykonawca zobowiązuje się do przedstawienia propozycji jadłospisu tygodniowego w formie zestawów na każdy dzień do wyboru dla zamawiającego, z minimum 7 – dniowym wyprzedzeniem. Propozycje jadłospisu mają być przekazywane drogą elektroniczną, a Zamawiający będzie odsyłać wybrany jadłospis także drogą elektroniczną. 7. Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności tych samych posiłków w ciągu 10 dni roboczych. 8. Posiłki mają być dostarczane pod jeden adres, Katowice ul. Francuska 43. 9. Przygotowywanie i dostarczanie gorących posiłków realizowane będzie od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni ustawowo wolnych od pracy. 10. Posiłki przygotowywane dla uczestników projektu powinny być dowożone w godz. 12.00- 12.30. 11. Zamawiane posiłki będą dowożone w termosach przystosowanych do przewozu żywności, gwarantujących odpowiednią temperaturę oraz jakość przewożonych posiłków. 12. Dowożenie posiłków musi odbywać się środkiem transportu dopuszczonym do przewozu żywności przez właściwego państwowego inspektora sanitarnego. Osoba przewożąca posiłki, dokonująca załadunku i rozładunku posiłków ma obowiązek posiadać aktualną książeczkę do celów sanitarno-epidemiologicznych. 13. Awaria pojazdu nie zwalnia Wykonawcy z wykonania usługi dowozu posiłków. Wykonawca zapewnia pojazd zastępczy na własny koszt, a w przypadku nie wywiązania się z tego obowiązku Wykonawca zobowiązuje się zapłacić Zamawiającemu poniesione koszty zakupu danej usługi tj. dowozu posiłków u innego wykonawcy. 14. Wymagany sposób realizacji zamówienia i dokumentowania poszczególnych czynności określa umowa stanowiąca załącznik do SIWZ. 15. Zamawiający nie dopuszcza składania ofert częściowych. 16. Wykonawca zobowiązany jest do: 1) zapewnienia i utrzymania wysokiego poziomu czystości i higieny w lokalu (zaplecze kuchenne wraz z wyposażeniem kuchennym) w zakresie przygotowywania posiłków, 2) posiadania decyzji zatwierdzającej właściwego państwowego inspektora sanitarnego na prowadzenie działalności będącej przedmiotem niniejszej umowy (żywienia zbiorowego) zgodnie z wymogami przepisów prawa, w tym na obiekt, środek transportu i usługę lub zaświadczenie o wpisie do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, 3) dowozu posiłków środkiem transportu przeznaczonym wyłącznie do tego celu i w pojemnikach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury i jakości przywożonych potraw, 4) posiadania aktualnego orzeczenia lekarskiego dla celów sanitarno-epidemiologicznych o braku przeciwwskazań do wykonywania prac przez pracowników przygotowujących oraz dowożących posiłki, 5) okazywania dokumentów określonych w pkt. 2, 3 i 4 na każde żądanie uprawnionych do kontroli realizacji umowy pracowników Zamawiającego, 6) realizacji zamówienia w oparciu o przepisy ustawy z dnia 25.08.2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity: Dz.U. z 2017r. poz. 149 ze zm.), w szczególności z zachowaniem zasad systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP). Wymagany sposób dokumentowania działalności merytorycznej określa umowa stanowiąca załącznik do SIWZ. 17. Zamawiający zastrzega iż, rozliczenie z Wykonawcą będzie się odbywały w oparciu o zaoferowaną cenę jednostkową i ostateczną liczbę wydanych w ciągu miesiąca posiłków, podana w ogłoszeniu o zamówieniu liczba osób oraz ilość dni przyjęta do obliczenia ceny oferty jest liczbą maksymalną, która może ulec zmniejszeniu w okresie realizacji umowy i Wykonawcy nie będzie przysługiwać z tego tytułu żadne roszczenie. 18. Zamawiający określa dodatkowe wymagania społeczne związane z realizacją przedmiotu zamówienia : 1) wykonawca lub podwykonawca w terminie 14 dni od dnia zawarcia umowy zobowiązany jest zatrudnić osobę na stanowisku kucharza na podstawie umowy o pracę, wymiarze co najmniej ½ etatu; 2) zamawiający informuje, że istnieje możliwość oddelegowania do pracy przy przedmiotowym zamówieniu pracownika już zatrudnionego spełniającego kryteria w w/w punkcie; 3) wymagania w zakresie zatrudnienia, odnoszą się do zaangażowania wyżej wymienionej osoby do realizacji przedmiotu zamówienia, a zatrudnienie powinno trwać nieprzerwanie przez cały okres realizacji zamówienia, z zastosowaniem pkt.4); 4) w przypadku rozwiązania lub wygaśnięcia umowy o pracę z powyżej wskazanym pracownikiem w okresie obowiązywania umowy, Wykonawca zobowiązuje się nawiązać stosunek pracy z inną osobą, w terminie 14 dni od dnia rozwiązania lub wygaśnięcia umowy o pracę; 5) w przypadku określonym w pkt. 1) lub 2) Wykonawca zobowiązany jest do przedłożenia Zamawiającemu umowy o pracę oraz dokumentu potwierdzającego spełnianie warunków określonych w Załączniku nr 2 do umowy w odniesieniu do osoby zatrudnionej w terminie 7 dni od dnia nawiązania stosunku pracy; 6) wykonawca jest zobowiązany w trakcie realizacji umowy do przestrzegania zadeklarowanej w formularzu ofertowym liczby osób zatrudnionych przez Wykonawcę, spośród wszystkich wykonujących zamówienie, zatrudnionych w okresie obowiązywania umowy o pracę; 7) w celu weryfikacji realizacji zobowiązań wskazanych w punktach 1) i 6) Wykonawca zobowiązany będzie do comiesięcznego raportowania stanu zatrudnienia przez cały okres realizacji zamówienia, w terminie do 10 dnia każdego miesiąca. Na każde żądanie Zamawiającego, w terminie do 2 dni roboczych i w formie przez Zamawiającego określonej, Wykonawca będzie zobowiązany udzielić wyjaśnień w powyższym zakresie; 8) w przypadku niezatrudnienia przy realizacji zamówienia osoby o której mowa w pkt.1) przez Wykonawcę, przez okres realizacji umowy, w wyznaczonych powyżej terminach, Wykonawca będzie zobowiązany do zapłacenia Zamawiającemu kary umownej w wysokości iloczynu kwoty minimalnego wynagrodzenia ustalonego dla pracowników zgodnie z obowiązującymi przepisami oraz liczby miesięcy w okresie realizacji zamówienia, w czasie których ww. obowiązek nie był realizowany, chyba, że Wykonawca wykaże, że przedstawił zgłoszenie ofert pracy powiatowemu urzędowi pracy albo odpowiedniemu organowi zajmującemu się realizacją zadań z zakresu rynku pracy w państwie, w którym ten Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, a niezatrudnienie osób nastąpiło z przyczyn nieleżących po jego stronie; za przyczynę nieleżącą po stronie Wykonawcy będzie uznany w szczególności brak na obszarze, w którym jest realizowane zamówienie i w okresie jego realizacji, osób zdolnych do wykonania zamówienia lub odmowa podjęcia pracy przez taką osobę. 19. Zakres czynności pracownika zatrudnionego na stanowisku kucharza obejmuje: Obowiązki podstawowe: • Przestrzeganie przepisów prawa i ustalonego porządku. • Wykonywanie zadań służbowych sumiennie, sprawnie i bezstronnie, w czasie i miejscu określonym przez Pracodawcę. • Udział w szkoleniach z zakresu bhp oraz ochrony przeciwpożarowej i poddawanie egzaminom sprawdzającym. • Dbałość o należyty stan urządzeń i sprzętu oraz porządek i ład w miejscu pracy. • Stosowanie środków ochrony zbiorowej i indywidualnej oraz odzieży i obuwia roboczego zgodnie z ich przeznaczeniem. • Poddawanie się wstępnym, okresowym i kontrolnym oraz innym badaniom lekarskim i stosowanie się do wskazań lekarskich. • Niezwłoczne zawiadamianie przełożonego o zauważonym w zakładzie pracy wypadku albo zagrożeniu życia lub zdrowia ludzkiego. Obowiązki szczegółowe: • Właściwe organizowanie pracy personelu kuchennego. • Dbanie o przestrzeganie zasad BHP oraz właściwe wykorzystanie sprzętu kuchennego. • Uczestniczenie w planowaniu jadłospisów i przygotowywaniu według niego posiłków. • Przestrzeganie receptury przygotowywanych posiłków. • Oszczędne gospodarowanie produktami spożywczymi. • Właściwe porcjowanie posiłków zgodnie z normami żywienia. • Dbałość o najwyższą jakość, smak i estetykę wydawanych posiłków • Wydawanie posiłków o wyznaczonych godzinach. • Dbałość o wzorową czystość w kuchni i pomieszczeniach przyległych. • Natychmiastowe zgłaszanie Pracodawcy powstałych usterek oraz wszelkich nieprawidłowości stanowiących zagrożenie zdrowia lub życia.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55321000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: W odniesieniu do warunków udziału w postępowaniu dotyczących kompetencji lub uprawnień do prowadzenia określonej działalności zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów, Zamawiający wymaga, aby Wykonawca wykazał, że posiada uprawnienia do prowadzenia działalności, zgodnie z wymogami o których mowa w Dziale IV Rozdziale II ustawy z dnia 25.08.2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity: Dz.U. z 2017r. poz. 149 ze zm.), w zakresie przygotowania i dowozu gorących posiłków.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: 1. Oferta musi zostać sporządzona w języku polskim w formie pisemnej, na maszynie do pisania, komputerze lub inną trwałą i czytelną techniką. 2. Oferta musi być podpisana - za podpisanie uznaje się własnoręczny podpis złożony przez osobę/osoby upoważnioną/upoważnione do reprezentowania Wykonawcy lub Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia publicznego. 3. Jeżeli Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zamiast dokumentów, o których mowa w pkt 6.1. SIWZ składa dokument lub dokumenty wystawione w kraju, w którym Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, potwierdzające, że nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości. 4. Dokumenty, o których mowa w ust. 7 SIWZ , powinny być wystawione nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert. 5. Wykonawca, który powołuje się na zasoby innych podmiotów, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia składa dokumenty o których mowa w pkt. 6.1. SIWZ odnośnie tych podmiotów. 6. W przypadku wspólnego ubiegania się o zamówienie przez Wykonawców dokumenty o których mowa w ust. 5 SIWZ oraz w pkt 6.1 , 6.2., 6.6 SIWZ należy złożyć odnośnie każdego z Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia. Natomiast dokumenty o których mowa w pkt. 6.3., 6.4., 6.5., 6.7 SIWZ , Wykonawcy składają wspólnie. 7. Jeżeli okaże się to niezbędne do zapewnienia odpowiedniego przebiegu postępowania o udzielenie zamówienia, Zamawiający może na każdym etapie postępowania wezwać Wykonawców do złożenia wszystkich lub niektórych oświadczeń lub dokumentów potwierdzających, że nie podlegają wykluczeniu, spełniają warunki udziału w postępowaniu lub kryteria selekcji, a jeżeli zachodzą uzasadnione podstawy do uznania, że złożone uprzednio oświadczenia lub dokumenty nie są już aktualne, do złożenia aktualnych oświadczeń lub dokumentów. 8. Oświadczenia, o których mowa w ust. 2.1, 5 i 6 SIWZ dotyczące Wykonawcy i innych podmiotów, na których zdolnościach lub sytuacji polega Wykonawca na zasadach określonych w art. 22a ustawy Prawo zamówień publicznych składane są w oryginale. 9. Dokumenty, o których mowa w ust. 6 SIWZ, inne niż oświadczenia o których mowa w pkt. 12 SIWZ składane są w oryginale lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem. 10. Poświadczenie za zgodność z oryginałem dokonuje odpowiednio Wykonawca, podmiot, na którego zdolnościach lub sytuacji polega Wykonawca, Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia publicznego albo podwykonawca, w zakresie dokumentów, które dotyczą każdego z nich. 11. Poświadczenie za zgodność z oryginałem następuje w formie pisemnej lub w formie elektronicznej. 12. Dokumenty sporządzone w języku obcym składane są wraz z tłumaczeniem na język polski. 13. W przypadku, gdy Wykonawcy wspólnie ubiegają się o udzielenie zamówienia muszą postępować z uwzględnieniem następujących zasad: 13.1. Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia zobowiązani są do złożenia wraz ofertą pełnomocnictwa do ich reprezentowania w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego. Pełnomocnictwo powinno być złożone w oryginale lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez notariusza. 13.2. Jeżeli oferta Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia publicznego zostanie wybrana, Zamawiający żąda złożenia przed zawarciem umowy w sprawie zamówienia publicznego umowy regulującej współpracę tych Wykonawców. 14. Wykonawca zobowiązany jest złożyć wypełniony formularz oferty sporządzony według wzoru stanowiącego Załącznik nr 1 do SIWZ . 15. Do oferty Wykonawca zobowiązany jest dołączyć: 15.1. aktualne na dzień składania ofert oświadczenie stanowiące wstępne potwierdzenie, że Wykonawca nie podlega wykluczeniu zgodnie z Załącznikiem nr 3 do SIWZ oraz spełnia warunki udziału w postępowaniu zgodnie z Załącznikiem nr 4 do SIWZ; oraz Oświadczenie wykonawcy o zatrudnieniu osób na umowę o pracę zgodnie z art. 29 ust. 3a ustawy Pzp. 15.2. stosowne oryginalne lub notarialnie poświadczone pełnomocnictwo lub inny stosowny dokument, jeżeli oferta podpisywana jest przez pełnomocnika lub też w przypadku, gdy umocowanie do podpisania oferty nie wynika z dokumentu rejestrowego Wykonawcy. 16. Wykonawca, który powołuje się na zasoby innych podmiotów, w celu wykazania braku istnienia wobec nich podstaw wykluczenia oraz spełniania, w zakresie, w jakim powołuje się na ich zasoby, warunków udziału w postępowaniu zamieszcza informacje o tych podmiotach w oświadczeniach, o których mowa w pkt 2.1 SIWZ. 17. W przypadku wspólnego ubiegania się o zamówienie przez Wykonawców, oświadczenia składa każdy z Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie. 18. Wykonawca, w terminie 3 dni od zamieszczenia na stronie internetowej informacji, o której mowa w art. 86 ust. 5, przekazuje Zamawiającemu oświadczenie o przynależności albo braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23 ustawy Prawo zamówień publicznych zgodnie ze wzorem stanowiącym Załącznik nr 2 do SIWZ. W przypadku przynależności do tej samej grupy kapitałowej Wykonawca może złożyć wraz z oświadczeniem dokumenty bądź informacje potwierdzające, że powiązania z innym Wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu o udzielenie zamówienia. 19. Zamawiający przed udzieleniem zamówienia, wezwie Wykonawcę, którego oferta została najwyżej oceniona do złożenia w wyznaczonym, nie krótszym niż 5 dni, terminie aktualnych na dzień złożenia oświadczeń lub dokumentów potwierdzających okoliczności, o których mowa w art. 25 ust. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach