Przetargi.pl
PRZYGOTOWANIE I DOSTAWĘ CIEPŁYCH POSIŁKÓW OBIADOWYCH DO SZKÓŁ I PRZEDSZKOLI NA TERENIE GMINY KOŚCIAN OD WRZEŚNIA 2016 R. DO CZERWCA 2017 R

Gminny Ośrodek Pomocy Społeczej ogłasza przetarg

  • Adres: 64-000 Kościan, ul. Młyńska 15
  • Województwo: wielkopolskie
  • Telefon/fax: tel. 65 5 123 543 , fax. 65 5 123 543
  • Data zamieszczenia: 2016-06-07
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gminny Ośrodek Pomocy Społeczej
    ul. Młyńska 15 15
    64-000 Kościan, woj. wielkopolskie
    tel. 65 5 123 543, fax. 65 5 123 543
    REGON: 41142178100000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.koscian.gopsinfo.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    PRZYGOTOWANIE I DOSTAWĘ CIEPŁYCH POSIŁKÓW OBIADOWYCH DO SZKÓŁ I PRZEDSZKOLI NA TERENIE GMINY KOŚCIAN OD WRZEŚNIA 2016 R. DO CZERWCA 2017 R
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Zakres zamówienia: 1. Przedmiotem zamówienia są usługi żywieniowe polegające na przygotowaniu i dostawie ciepłych posiłków obiadowych, jednodaniowych dla dzieci i młodzieży w termoizolacyjnych termosach zapewniających zachowanie odpowiedniej temperatury przy ich spożyciu - zupa +75?C, pozostałe dania + 63?C, potrawy na zimno + 4?C, do poszczególnych placówek oświatowych, na terenie Gminy Kościan. W placówkach tych Dyrektorzy wskażą osobę odpowiedzialną za odbiór od Wykonawcy oraz wydawanie posiłków, zapewnią naczynia i sztućce niezbędne do spożycia posiłku. Posiłek, sposób jego przygotowania oraz transport powinien odbywać się z zachowaniem odpowiednich warunków higieniczno - sanitarnych oraz spełniać warunki określone w powszechnie obowiązujących przepisach prawa. Zamawiający dopuszcza udział podwykonawców w realizacji zamówienia. 2.Przewiduje się dostawę około 200 obiadów dziennie. UWAGA! Ilość posiłków została określona szacunkowo i w czasie obowiązywania umowy może ulec zmianie, co oznacza, że nie stanowi ostatecznego wymiaru zamówienia, w wyniku czego nie może być podstawą do zgłaszania roszczeń z tytułu nie zrealizowanych dostaw lub podstawą odmowy wykonania zamówienia. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmniejszenia lub zwiększenia wielkości /+30%, -30%/ zamówienia w zależności od ilości osób objętych dożywianiem. Wykonawcy będzie przysługiwało prawo do wynagrodzenia wyłącznie za faktycznie dostarczone posiłki. 3.Żywienie dzieci prowadzone będzie w okresie od 01.09.2016r. do 30.06.2017r., pięć razy w tygodniu, od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem wakacji, ferii zimowych, przerw świątecznych oraz dodatkowych dni wolnych od zajęć szkolnych. 4.Wykonawca zobowiązany będzie do przygotowywania i dostarczania obiadów także dla uczniów nie objętych dożywianiem ze środków GOPS w Kościanie, a zgłaszających chęć odpłatnego korzystania z obiadów - w cenie i na warunkach ustalonych w wyniku niniejszego przetargu. Lista osób nie objętych dożywianiem ze środków GOPS zostanie sporządzona bezpośrednio przez placówki oświatowe natomiast rozliczenia finansowe związane z odpłatnym korzystaniem z posiłków będą prowadzone bezpośrednio z osobami zainteresowanymi. Szacunkowa liczba osób korzystająca z obiadów na podstawie roku szkolnego 2015/2016 - 162 osoby. 4. Rodzaj posiłków: a) trzy razy w tygodniu - obiad mięsny (danie mięsne musi występować w co najmniej czterech rodzajach nie powtarzających się w przeciągu dwóch tygodni, do dań mięsnych nie zalicza się bigosu) lub ryba. Konieczne jest aby minimum dwa razy w miesiącu w menu została uwzględniona ryba. Mięso nie może być tłuste i przerośnięte. Jeśli mięso lub ryba wymaga panierki, to ma być ona zrobiona przez wykonawcę bezpośrednio przed spożyciem (niedopuszczalne jest wykorzystanie gotowych produktów np. gołąbki, paluszki rybne). Jeśli do posiłku jest podawany sos wówczas jego waga nie może zostać wliczona do wagi mięsa. Jeśli mięso lub ryba podane są w postaci zmielonej (np. kotlet mielony) wówczas zawartość mięsa lub ryby w gotowym produkcie nie może być niższa niż 80%. b) raz w tygodniu - obiad z jajkiem albo też naleśniki z serem, owocami, farszem, placki ziemniaczane, pierogi, twaróg, kluski (jajko, naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, ser itp. mogą być podawane przemiennie - w każdym tygodniu inne danie), niedopuszczalne jest wykorzystanie gotowych produktów, do tej grupy posiłków mają być podawane przemiennie: owoce (np. jabłko, banan). c) raz w tygodniu posiłek - zupa z wkładką mięsa + kromka chleba lub bułka (co najmniej 4 rodzaje zup nie powtarzających się w przeciągu miesiąca, natomiast bułka lub chleb mają być podawane przemiennie w danym tygodniu). Wkładka mięsa ma posiadać gramaturę: 100g w szkole podstawowej i przedszkolu oraz 150g w gimnazjum. Nie przewiduje się podawania rosołu i barszczu. Niedopuszczalne jest stosowanie zup w proszku. d) do posiłków drugodaniowych mają być podawane przemiennie w danym tygodniu surówki i jarzyny gotowane (obowiązek ten nie dotyczy dni, w którym podawane będą naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, twaróg). W tym samym tygodniu dany rodzaj surówki lub jarzyn gotowanych nie może się powtórzyć. Surówki powinny być wykonane przez wykonawcę bezpośrednio przed spożyciem (niedopuszczalne jest wykorzystanie gotowych produktów). Do posiłków drugodaniowych co najmniej dwa razy w tygodniu mają być podawane ziemniaki, co najmniej dwa razy w miesiącu ma być podana naprzemiennie kasza, ryż lub makaron (obowiązek ten nie dotyczy dni, w którym podawane będą naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, twaróg). Nie dopuszcza się stosowania produktów masło i seropodobnych. e) codziennie do posiłku ma być podana naturalna woda mineralna nisko lub średniozmineralizowana, woda źródlana lub stołowa w plastikowej butelce o pojemności 0,5l. f) jadłospis na następny miesiąc ma być dostarczany do szkół, przedszkoli i do Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Kościanie najpóźniej do ostatniego dnia poprzedzającego miesiąc, w którym świadczona będzie usługa. Każda zmiana w jadłospisie wymaga akceptacji Zamawiającego. Miesięczny jadłospis powinien być zgodny z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełnić środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach. Jadłospis musi opierać się na normach określonych przez Instytut Żywności i Żywienia Dzieci i Młodzieży, w szczególności posiłki muszą posiadać wymaganą przepisami kaloryczność przy wykorzystaniu sezonowości występowania produktów, z wykorzystaniem mięsa wieprzowego, wołowego, drobiu, podrobów, ryb o określonej gramaturze. i muszą być sporządzone zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Posiłki powinny być przygotowywane z wysokiej jakości surowców, świeżych, naturalnych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych (konserwujących, zagęszczających, barwiących, sztucznie aromatyzowanych). Wykonawca zobowiązany będzie do dostarczenia obliczonej i potwierdzonej przez dietetyka informacji dotyczącej kaloryczności i składników mineralnych posiłków sporządzonej zgodnie z wcześniej przedstawionymi jadłospisami za okresy: - wrzesień, październik 2016r. w terminie do 30 października 2016r., - listopad, grudzień 2016r. w terminie do 30 grudnia 2016r., - styczeń, luty, marzec 2017r. w terminie do 30 marca 2017r., - kwiecień, maj 2017r. w terminie do 30 maja 2017r. 5. Gramatura posiłku: a) dla szkoły podstawowej i przedszkoli: - ziemniaki, kasza, ryż, makaron 150 g. - mięso, ryba, kiełbasa 100 g. - surówka lub jarzyny gotowane 100 g. - naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, racuchy 300 g. - twaróg 120g. - zupa 300 g. - chleb 60g. lub bułka 1 sztuka (min. 60 gram) b) dla gimnazjum: - ziemniaki, kasza, ryż, makaron 200 g. - mięso, ryba, kiełbasa 150 g. - surówka lub jarzyny gotowane 150 g. - naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, racuchy 350 g. - twaróg 150g. - zupa 450 g. - chleb 120g. lub bułka 1 sztuka (min. 80 gram) . Szczegóły zawarte są w SIWZ
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553220003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: nie dotyczy

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: ODLEGŁOŚĆ KUCHNI, W KTÓREJ BĘDĄ PRZYGOTOWYWANE POSIŁKI OD SIEDZIBY ZAMAWIAJĄCEGO
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.koscian.gopsinfo.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach