Przetargi.pl
Przygotowanie i dostawa trzech posiłków dziennie do Przedszkola Samorządowego Nr 1 w Piechowicach. Znak sprawy: PS1/0700/619/14

Przedszkole Samorządowe Nr 1 w Piechowicach ogłasza przetarg

  • Adres: 58-573 Piechowice, Ul. Żymierskiego 77
  • Województwo: dolnośląskie
  • Telefon/fax: tel. 75 761 22 48
  • Data zamieszczenia: 2014-01-29
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Przedszkole Samorządowe Nr 1 w Piechowicach
    Ul. Żymierskiego 77 77
    58-573 Piechowice, woj. dolnośląskie
    tel. 75 761 22 48
    REGON: 02199216900000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: http://piechowice.bip.pbox.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: Samorządowa jednostka organizacyjna gminy

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie i dostawa trzech posiłków dziennie do Przedszkola Samorządowego Nr 1 w Piechowicach. Znak sprawy: PS1/0700/619/14
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest wykonanie usług dla zamówienia pn.: Przygotowanie i dostawa trzech posiłków dziennie do Przedszkola Samorządowego Nr 1 w Piechowicach. Zamówienie to opisane jest następującymi kodami wg. Wspólnego Słownika Zamówień CPV: CPV 55 52 31 00 - 3 Usługi w zakresie posiłków szkolnych CPV 55 32 10 00 - 6 Usługi przygotowywania posiłków CPV 55 52 40 00 - 9 Usługi dostarczania posiłków do szkół 2. Zamówienie obejmuje przygotowanie i dostawę trzech posiłków dziennie: śniadań, obiadów dwudaniowych, podwieczorków do: Przedszkola Samorządowego nr 1 w Piechowicach ul. Żymierskiego 77. Średnio dziennie przewiduje się dostawę około 60 śniadań, 75 obiadów i 75 podwieczorków. Przewiduje się, że w okresie realizacji umowy zostanie zakupionych około 11280 sztuk śniadań, 14100 obiadów i podwieczorków. Zamawiający zastrzega możliwość zmniejszenia lub zwiększenia ilości dostarczanych posiłków , jednak nie więcej niż o 30% w skali całego okresu realizacji umowy. 3. Wymagania dotyczące posiłków. a) śniadania ; mleko z mieszanką płatków zbożowych lub płatkami zbożowymi czekoladowymi , ryżowymi wzbogaconymi witaminami, napój mleczny + bułka z miodem lub kremem czekoladowo -orzechowym, kanapki z wędliną z dodatkiem warzyw + herbata, kiełbasa na gorąco z chlebem + herbata, b) obiady dwudaniowe : zupa i drugie danie: 2 posiłki mięsne ( udko , schab, pierś z kurczaka, kotlet mielony + ziemniaki do każdego mięsa) lub jeden posiłek półmięsny np. gołąbki z ryżem i mięsem itp., jeden posiłek bezmięsny mączny ( naleśniki, pierogi, makaron , ryż + sos), jeden posiłek : ryba + do każdego posiłku surówka i kompot lub sok, c) podwieczorki jogurt, kisiel, owoc typu jabłko lub banan, ciasteczka lub ciasta własnego wypieku, ciasta droż-dżowe, placek z jabłkami lub innymi owocami, koktajl owocowy, do bezowocowego podwieczorku napój . 4. Przykładowy jadłospis dołączono do SIWZ jako załącznik nr 8. Jest to jadłospis podstawowy. Wszystkie od-stępstwa od tego jadłospisu (związane w szczególności z sezonową dostępnością niektórych warzyw i owoców) muszą być zaakceptowane przez Zamawiającego. 5. Ustala się gramaturę posiłków dla dzieci: Jadłospis winien zawierać: a) śniadanie: mleko z mieszanką płatków zbożowych lub płatkami zbożowymi czekoladowym wzbogaconymi wi-taminami, oraz płatkami ryżowymi , kasza manna na mleku, kluski lane na mleku , napój mleczny+ bułka z mio-dem lub kremem czekoladowo-orzechowym, kanapki z wędliną z dodatkiem warzyw+ herbata, kiełbasa na gorą-co z chlebem +herbata, - pojemność - 150 ml zupy lub mlecznego napoju - gramatura 60 g kanapka lub bułka z dodatkami - kaloryczność 400 kcal b) obiad: b1) porcja zupy spełniająca następujące warunki: - pojemność - 200 ml, - kaloryczność 150 kcal, - temperatura w granicach 65 stopni Celsjusza b2) drugie danie spełniające następujące warunki: tygodniowo: 2 posiłki mięsne ( np. udko, schab, pierś z kurczaka, kotlet mielony + ziemniaki do każdego mięsa lub ryż, kasza, makaron) 1 posiłek pół mięsny np. gołąbki z mięsem i ryżem itp. 1 posiłek bezmięsny-mączny( naleśniki, pierogi, makaron, ryż + sos) 1 posiłek - ryba +do każdego posiłku surówka i kompot lub sok Co najmniej 540 g, w tym : 100 g ziemniaki ( kasza, ryż, makaron zamiennie) 50 g mięso lub ryba, 40 g su-rówka lub jarzyny gotowane, 150 g naleśniki lub pierogi, kompot 150 ml - kaloryczność - 495 kcal Temperatura w granicach 65 stopni Celsjusza, c) podwieczorek : np. jogurt, kisiel , owoc typu jabłko lub banan, ciasteczka lub ciasta własnego wypieku, ciasta drożdżowe, placek z jabłkami lub innymi owocami, koktajl owocowy , do bezowocowego podwieczorku napój. - napój - 150 ml - dodatki: ciastko i owoce - 60 g - kaloryczność 180 kcal. 6. Wymagania pozostałe: a) Posiłki muszą być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, urozmaicone, o wysokiej wartości odżywczej oraz w ciągu jednej dekady nie powinny się powtarzać. Posiłki winny być przygotowane zgodnie z normami żywieniowymi dla dzieci w wieku przedszkolnym na podstawie jadłospisu przygotowanego przez osobę po stronie Wykonawcy spełniającą arunki udziału w postępowaniu zawarte w rozdziale IV pkt 1 ppkt 3 SIWZ. b) Skład poszczególnych posiłków winien zapewniać zbilansowanie poszczególnych składników odżywczych w ciągu jednego dnia. c) liczba posiłków dziennie może ulec zmianie, gdyż ich ilość jest uzależniona od frekwencji dzieci w Przedszkolu. O zmianach ilości zamawianych na dany dzień posiłków Zamawiający poinformuje Wykonawcę najpóźniej w dniu poprzednim do godziny 14:00 (telefonicznie lub e-mailem wg. wyboru Zamawiającego). Przy czym Zamawiający zastrzega sobie możliwość telefonicznej zmiany ilości zamówionych wcześniej, na dany dzień obiadów i podwie-czorków od godziny 09:00 w dniu ich dostarczenia, o ile Wykonawca wyrazi zgodę na taką zmianę. c) śniadania dowożone będą gorące pomiędzy godz. 08:00 a 08:15 w dniu wydania, w opakowaniach zbiorczych (termosach), obiady dowożone będą gorące pomiędzy godz. 11:00 a 11:15 w dniu wydania w opakowaniach zbiorczych (termosach) spełniających wymagania sanitarno - higieniczne, podwieczorki dowożone będą pomiędzy godz. 13:15 a 13:30 w dniu wydania w opakowaniach zbiorczych (termosach) spełniających wymagania sanitarno - epidemiologiczne. d) w ramach wykonywanej usługi Wykonawca zobowiązany jest zapewnić naczynia do wydawania posiłków, sprzęt do mycia brudnych naczyń oraz sprzęt do ewentualnego podgrzania posiłków. Wykonawca zobowiązany jest do posiadania pojemników na czyste i zużyte naczynia oraz naczynia wielokrotnego użycia. Istnieje możli-wość skorzystania z naczyń, sztućców znajdujących się w Przedszkolu. Zasady korzystania z wyposażenia placówki należy bezpośrednio uzgadniać z Dyrektorem Przedszkola. Zasady te dotyczą odpłatności: za korzystanie z na-czyń i sztućców. e) Wykonawca będzie dostarczał posiłki do siedziby Zamawiającego tj. do Przedszkola do pomieszczenia Jadalni pok. nr 3 (na parterze) pojazdem przystosowanym do przewozu posiłków dopuszczonym przez właściwego Pań-stwowego Inspektora Sanitarnego, f) Wykonawca zobowiązany jest do: - odbioru termosów i pozostałości po posiłkach, - zapewnienia pojemnika/pojemników na pozostałości po posiłkach i opróżniania tego pojemnika/pojemników, w tym samym dniu w którym dostarczono posiłki najpóźniej do godziny 14:30. 7. Samochód do przewozu posiłków w ramach niniejszego zamówienia musi być przystosowany do przewozu żywności oraz spełniać podstawowe wymagania sanitarno - higieniczne potwierdzone stosownym zaświadcze-niem właściwego miejscowo organu inspekcji sanitarnej. 8. Zakład, w którym będą przygotowywane posiłki objęte zamówieniem musi spełniać wymagania sanitarno-higieniczne potwierdzone stosowną decyzją właściwego miejscowo organu inspekcji sanitarnej o zatwierdzeniu zakładu do prowadzenia działalności w zakresie przygotowywania i dowożenia posiłków w formie cateringu. 9. Zamawiający wymaga, aby Wykonawca przedstawił dekadowy jadłospis do akceptacji . Jadłospis by mógł być stosowany wymaga akceptacji Dyrektora Przedszkola lub osoby upoważnionej. Dekadowy jadłospis Wykonawca przedkłada (pisemnie lub e-mailem) Zamawiającemu na trzy dni przed dekadą do wcze-śniejszego zatwierdzenia. Zamawiający ma prawo wnieść (pisemnie lub e-mailem) uwagi w ciągu jednego dnia od daty otrzymania jadłospisu. Zatwierdzenie jadłospisu przez Zamawiającego odbywać się będzie pisemnie lub e-mailem. Jadłospis musi uwzględniać potrzeby dzieci będących na dietach specjalnych, w szczególności, obecnie do Przed-szkola uczęszcza jedno dziecko chore na nerczycę dla którego musi być zastosowana dieta wg. niżej podanych zaleceń oraz jedno dziecko uczulone na cytrusy oraz jedno dziecko uczulone na ryby. Jadłospis sporządzany przez Wykonawcę musi uwzględniać wymagania ww. diet specjalnych. Zamawiający zastrzega sobie prawo zgła-szania (pisemnie lub e-mailem) do jadłospisu innych diet specjalnych o ile wystąpi taka potrzeba. Dieta w nerczycy. Zalecane produkty: - pieczywo - wszystkie gatunki bez dodatku soli kuchennej, - mąka - wszystkie gatunki, - kasze - wszystkie gatunki, - mleko - we wszystkich postaciach, - ser - biały, twarogowy ( bez soli) - jaja - jaja całe, żółtka, białka, - mięso - chude gatunki mięsa: cielęcina, wołowina, konina, drób, kura, kurczaki, - ryby - chude gatunki ryb: szczupak, pstrąg, lin, leszcz, sandacz, dorsz, - masło - masło świeże nie solone, - śmietana - śmietana, śmietanka, - warzywa i owoce- wszystkie gatunki świeże, wliczając je w dozwolona ilość płynów, - ziemniaki - gotowane, pieczone, - groch, fasola - nie podaje się żadnych - cukier, słodycze - cukier, miód, przetwory owocowe na cukrze, - przyprawy - łagodne: pietruszka, seler, majeranek, cebula, szczypiorek, koperek, cynamon, wanilia, kwasek cytrynowy, skórka od cytryny i pomarańczowa, kminek i chrzan, - używki - słaba herbata, słabe kakao. Przeciwskazania: - solone ciastka, - sery żółte, topione, solone, podpuszczkowe, pikantne, - tłuste gatunki, podroby, wędliny, konserwy, - kiszonki, warzywa solone, - smażone, odsmażane, - nie podaje się żadnych roślin strączkowych, - czekolada, tłuste wyroby cukiernicze z kremem i ciasta spulchniane proszkiem, - pieprz, ocet, musztarda, sól, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, - kawa naturalna, alkohol. 10. Wykonawca jest zobowiązany przed podpisaniem umowy dostarczyć Zamawiającemu: a) jadłospis na pierwszą dekadę świadczenia usług, b) stosowną decyzję właściwego miejscowo organu inspekcji sanitarnej o zatwierdzeniu zakładu (w którym będą przygotowywane posiłki w ramach niniejszego zamówienia) do prowadzenia działalności w zakresie przygotowy-wania i dowożenia posiłków w formie cateringu, c) stosowne zaświadczenie właściwego miejscowo organu inspekcji sanitarnej, że samochód do przewozu posił-ków w ramach niniejszego zamówienia jest przystosowany do przewozu żywności. 11. Termin wykonania zamówienia. - termin rozpoczęcia: od dnia 03 marca 2014 r. - (jest to termin przewidywany, rozpoczęcie świadczenia usług jest uzależnione od rozstrzygnięcia procedury przedmiotowej przetargowej) - termin zakończenia: - 31 grudnia 2014 r. z wyłączeniem miesiąca lipca 2014 r. 12. Integralną częścią opisu przedmiotu zamówienia są obowiązki Wykonawcy wynikające z postanowień wzoru umowy, stanowiącego Załącznik nr 7 do SIWZ. UWAGA: ilekroć w niniejszym ogłoszeniu użyto skrótu: a) SIWZ nalezy przez to rozumieć Specyfikację Istotnych Warunków Zamówienia na zadanie pn.: Przygotowanie i dostawa trzech posiłków dziennie do Przedszkola Samorządowego Nr 1 w Piechowicach. Znak sprawy: PS1/0700/619/14, b) ustawa, PZP, ustawa PZP - nalezy przez to rozumieć obowiązującą ustawę z dnia 29 stycznia 2009 r. Prawo zamówień publicznych (tekst jednolity z 2013 r. Dz.U. poz. 907 wraz z późniejszymi zmianami).
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555231003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: 1.Wykonawca jest zobowiązany do wniesienia wadium w wysokości: 2.000,00 zł (słownie: dwa tysiące złotych). 2.Forma wadium. 1)Wykonawca może wnieść wadium w jednej lub kilku formach przewidzianych w art. 45 ust. 6 ustawy, tj.: a)pieniądzu, b)poręczeniach bankowych lub poręczeniach spółdzielczej kasy oszczędnościowo - kredytowej, z tym że poręczenie kasy jest zawsze poręczeniem pieniężnym, c)gwarancjach bankowych, d)gwarancjach ubezpieczeniowych, e)poręczeniach udzielanych przez podmioty, o których mowa w art. 6 b ust. 5 pkt 2 ustawy z dna 9 li-stopada 2000r., o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (tekst jednolity Dz.U. Nr z 2007 Nr 42, poz. 275 z późn. zm.). 2)W przypadku złożenia przez Wykonawcę wadium w formie gwarancji, gwarancja musi być gwarancją nieodwołalną, bezwarunkową i płatną na pierwsze pisemne żądanie Zamawiającego, sporządzoną zgodnie z obowiązującym prawem. Winna zawierać następujące elementy: a)nazwę dającego zlecenie (Wykonawcy), beneficjenta gwarancji (Zamawiającego), gwaranta (banku lub instytucji ubezpieczeniowej udzielającej gwarancji) oraz wskazanie ich siedzib, b)określenie wierzytelności, która ma być zabezpieczona gwarancją, c)kwotę gwarancji, d)termin ważności gwarancji, e)zobowiązanie gwaranta do bezwarunkowego zapłacenia kwoty gwarancji na pierwsze pisemne żądanie Zamawiającego zawierające następujące lub analogicznie brzmiące oświadczenia: Zobowiązujemy się nieodwołalnie i bezwarunkowo wypłacić Państwu-Beneficjentowi całą kwotę zobowiązania na pierwsze pisemne żądanie wraz z oświadczeniem, że: ................ (nazwa Wykonawcy) w odpowiedzi na wezwanie, o którym mowa w art. 26 ust.3 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamó-wień publicznych (tekst jednolity Dz.U. z 2010 r. Nr 113, poz. 759 z późn. zm.), nie złożył dokumentów lub oświadczeń, o których mowa w art. 25 ust.1 ww. ustawy, lub pełnomocnictw, a nie udowodnił, że wynikało to z przyczyn nieleżących po jego stronie, lub w przypadku kiedy nie wywiązał się ze zobowiązań wynikających z poniższych warunków wynikających z art. 46 ust. 5 ww. ustawy: odmówił podpisania umowy na warunkach określonych w ofercie, zawarcie umowy stało się niemożliwe z przyczyn leżących po stronie Wykonawcy. 3)Postanowienia podpunktu 2) stosuje się odpowiednio do poręczeń, określonych powyżej w podpunktach: 1) b) oraz 1) e). 3.Wykonawca zobowiązany jest wnieść wadium przed upływem terminu składania ofert. 4.Wadium w pieniądzu należy wnieść wyłącznie przelewem na rachunek bankowy Zamawiającego: prowadzony przez bank PKO PB S.A.: Nr 46 1020 2124 0000 8902 0152 8850 z adnotacją na tytule wpłaty: wadium - PS1-0700-619-14 - Przetarg: Posiłki dla Przedszkola Nr 1 w Piechowicach. 5.W przypadku wadium wnoszonego w pieniądzu, za skuteczne wniesienie Zamawiający uzna wadium, które w oznaczonym terminie w dniu otwarcia ofert znajduje się na rachunku Zamawiającego. 6.W przypadku wniesienia wadium w formie innej niż pieniądz - oryginał takiego dokumentu należy złożyć przed upływem terminu składania ofert w siedzibie Zamawiającego w pok. 7 -Księgowość - I piętro. Jeżeli Wykonawca prześle ofertę pocztą-przekaże za pośrednictwem kuriera lub innej osoby, winien kopię dowodu wniesienia wadium załączyć do oferty, natomiast oryginał dokumentu wadialnego umieścić np. w odrębnej kopercie oznaczonej -oryginał dowodu wniesienia wadium, przy czym oryginału dokumentu wadialnego nie należy trwale spinać z ofertą. 7.Wykonawca zostanie wykluczony z niniejszego postępowania, jeżeli jego oferta przed upływem terminu składania ofert nie zostanie zabezpieczona wadium w wymaganej wysokości. 8.Zamawiający zwraca wadium wszystkim Wykonawcom niezwłocznie po wyborze oferty najkorzystniejszej lub unieważnieniu postępowania, z wyjątkiem Wykonawcy, którego oferta została wybrana jako najkorzystniej-sza, z zastrzeżeniem pkt 11. 9.Wykonawcy, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza, Zamawiający zwraca wadium niezwłocznie po zawarciu umowy w sprawie zamówienia publicznego oraz wniesieniu zabezpieczenia należytego wy-konania umowy. 10.Zamawiający zwraca niezwłocznie wadium, na wniosek Wykonawcy, który wycofał ofertę przed upływem terminu składania ofert. 11.Zamawiający zatrzymuje wadium wraz z odsetkami, jeżeli Wykonawca w odpowiedzi na wezwanie, o którym mowa w art. 26 ust. 3 ustawy PZP, nie złożył dokumentów lub oświadczeń, o których mowa w art. 25 ust. 1, lub pełnomocnictw, chyba że udowodni, iż wynikało to z przyczyn nieleżących po jego stronie. UWAGA: W przypadku wadium w formie gwarancji lub poręczenia, dokument ten winien zawierać klauzulę gwarancji zapłaty wymaganej kwoty wadium po zaistnieniu ww. okoliczności - patrz punkt 2 ppkt 2) lit. e. 12.Zamawiający żąda ponownego wniesienia wadium przez Wykonawcę, któremu zwrócono wadium zgodnie z punktem 8, jeżeli w wyniku rozstrzygnięcia odwołania jego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza. Wykonawca wnosi wadium w terminie określonym przez Zamawiającego. 13.Jeżeli wadium wniesiono w pieniądzu, Zamawiający zwraca je wraz z odsetkami wynikającymi z umowy rachunku bankowego, na którym było ono przechowywane, pomniejszonym o koszty prowadzenia rachunku oraz prowizji bankowej za przelew pieniędzy na rachunek Wykonawcy. 14.Wykonawca, którego oferta została wybrana, traci wadium wraz z odsetkami na rzecz Zamawiającego w przypadku, gdy: a)odmówił podpisania umowy na warunkach określonych w ofercie, b)zawarcie umowy stało się niemożliwe z przyczyn leżących po stronie Wykonawcy. 16.UWAGA: Wadium wniesione w formie gwarancji i poręczeń musi obejmować wszystkie przypadki, w których Wykonawca traci wadium na rzecz Zamawiającego. W przypadku, gdy dokumenty te nie będą zabezpieczały w pełnym zakresie możliwych roszczeń Zamawiającego, określonych ustawą PZP - Wykonawca zostanie wykluczony z postępowania.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: piechowice.bip.pbox.pl w zakładce Zamówienia publiczne-Zamówienia jednostek organizacyjnych gminy
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach