Przetargi.pl
Przygotowanie i dostawa posiłków szkolnych dla uczniów szkół i oddziałów przedszkolnych na terenie gminy Piecki, podzielone na II części.

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Pieckach ogłasza przetarg

  • Adres: 11-710 Piecki, pl. Zwycięstwa
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Telefon/fax: tel. 89 741 38 90 , fax. 89 741 38 90
  • Data zamieszczenia: 2019-08-01
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Pieckach
    pl. Zwycięstwa 12816
    11-710 Piecki, woj. warmińsko-mazurskie
    tel. 89 741 38 90, fax. 89 741 38 90
    REGON: 44496360000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: http://www.bip.gops.piecki.com.pl/

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie i dostawa posiłków szkolnych dla uczniów szkół i oddziałów przedszkolnych na terenie gminy Piecki, podzielone na II części.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest usługa przygotowania i dostawy posiłków szkolnych dla uczniów szkół i oddziałów przedszkolnych z terenu Gminy Piecki. Zamówienie podzielono na następujące części: Część I : „Przygotowanie i dostawa posiłków szkolnych dla uczniów szkół na terenie gminy Piecki”, Część II : „Przygotowanie i dostawa posiłków dla dzieci w oddziałach przedszkolnych na terenie gminy Piecki”. Szczegółowy zakres zamówienia wskazano w pkt 3.2, w tym 3.2.1 dla części I oraz 3.2.2 dla części II niniejszej SIWZ. Część I: „Przygotowanie i dostawa posiłków szkolnych dla uczniów szkół na terenie gminy Piecki” Przedmiotem zamówienia jest: 1) przygotowanie prognozowanej liczby 68 ciepłych posiłków dziennie, 2) dostawa ciepłych posiłków do przedstawionych poniżej szkół na terenie gminy Piecki : ( jeden raz dziennie w godzinach od 1100 do 1200) -Szkoła Podstawowa w Nawiadach, Nawiady 31, 11-710 Piecki, -Szkoła Podstawowa im. Karola Wojtyły w Pieckach- Szkoła Filialna w Krutyni, Krutyń 23, 11-710 Piecki, -Szkoła Podstawowa im. Karola Wojtyły w Pieckach- Szkoła Filialna w Dłużcu, Dłużec 17, 11-710 Piecki. 3) informacje dodatkowe: - środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty (w ramach niniejszego zamówienia), muszą spełniać odpowiednie wymagania dla danej grupy wiekowej, wynikające z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej- § 2 pkt 1 i 2 Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016r., poz. 1154 z późn. zm.) -Zamawiający wymaga, aby surowcowy, uśredniony tzw. „wsad do kotła” umożliwiający wyprodukowanie gorącego posiłku o charakterze obiadu dwudaniowego, z uwzględnieniem wymogów niniejszego SIWZ, nie był niższy niż 5.50 zł brutto licząc w cenach hurtowych. 4) Wykonawca zobowiązany jest do: a) dostarczania posiłków odpowiednim pojazdem, przystosowanym do tego typu usług (catering); b) posiadania aktualnych badań lekarskich, niezbędnych przy wykonywaniu czynności polegających na kontakcie z żywnością dla osób, które będą uczestniczyły w wykonywaniu zamówienia; c) zapewnienia różnorodności zup (rodzaj zupy nie może powtarzać się w tygodniu) i drugich dań, d) zapewnienia drugiego dania typu: - mięsne (wołowina, drób, schab, mięso wieprzowe), - jarskie, półmięsne , danie z rybą - tylko i wyłącznie filet. - makaron, ryż lub kasza nie mogą stanowić podstawy dania, a jedynie uzupełnienie; e) przygotowywania jadłospisów które opierać się będą na wykorzystaniu sezonowości występowania produktów (w okresie zimowym dopuszcza się stosowanie mrożonek warzywno-owocowych), z wykorzystaniem mięsa wcześniej nieprzetworzonego; f) potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych – konserwujących, zagęszczających; nie dopuszcza się produktów typu instant, gotowych sosów i ziemniaków w proszku (typu puree); g) w jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, rzadziej smażone; h) zupy powinny być sporządzone na wywarze warzywno-mięsnym; i) ważna jest estetyka potraw i posiłków; j) dostarczania jadłospisów na dany miesiąc do każdego 28 dnia miesiąca poprzedzającego wydawanie posiłków; k) przygotowania posiłków zgodnie z wcześniej sporządzonym jadłospisem (z zachowaniem zasad racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży oraz odpowiednią normą ilościową); l) dostarczania gorących posiłków do szkół w sposób zapewniający odpowiednie warunki higieniczno – sanitarne; m) odbioru resztek i odpadów pokonsumpcyjnych; n) dostarczania gorącej zupy i gorącego drugiego dania w pojemnikach termoizolacyjnych lub termosach, temperatura zupy winna wynosić 75oC, drugiego dania 65oC, a maksymalna temperatura produktów zimnych (surówki) 15oC. 5) Zamawiający zastrzega u Wykonawcy możliwość wykupienia posiłków bezpośrednio przez uczniów nie objętych dożywianiem, w cenie podanej w złożonej ofercie. 6) Zamawiający przyjął prognozowaną liczbę posiłków dziennie w oparciu o analizę liczby dzieci objętych dożywianiem w latach ubiegłych. Ilość obiadów podczas trwania umowy może ulec zmianie (zwiększeniu lub zmniejszeniu) w zależności od liczby dzieci objętych dożywianiem, na co Wykonawca wyraża zgodę. Wykonawca nie będzie dochodził roszczeń z tytułu zmian ilościowych w trakcie trwania umowy. W przypadku, gdy ilość faktycznie dostarczonych posiłków będzie odbiegała od ilości określonej w Formularzu Ofertowym, wynagrodzenie Wykonawcy określone w umowie zostanie proporcjonalnie zmniejszone lub zwiększone, przy zachowaniu cen jednostkowych przedstawionych w ofercie. 7) Termin wykonania zamówienia: Realizację przedmiotu zamówienia ustala się na okres od dnia 09.09.2019 r. do dnia 17.01.2020r. Usługi wchodzące w zakres przedmiotu zamówienia będą realizowane przez ok. 84 dni tj. we wszystkie dni pracy poszczególnych szkół, z wyjątkiem świąt, ferii oraz innych dni wolnych, o których poinformują dyrektorzy szkół. 3.2.2 Część II: „Przygotowanie i dostawa posiłków dla dzieci w oddziałach przedszkolnych na terenie gminy Piecki” Przedmiotem zamówienia jest: 1) przygotowanie prognozowanej liczby 59 posiłków dziennie, na który składa się: a) śniadanie, b) obiad dwudaniowy z kompotem lub sokiem naturalnym, c) podwieczorek, ) dostawa posiłków do przedstawionych poniżej oddziałów przedszkolnych: ( dwa razy dziennie w godzinach od 700-800 -śniadanie oraz od 1100 do 1200 obiad i podwieczorek) - oddział przedszkolny w Nawiadach, Nawiady 31, 11-710 Piecki, - oddział przedszkolny w Krutyni, Krutyń 23, 11-710 Piecki, -oddział przedszkolny w Dłużcu, Dłużec 17, 11-710 Piecki. 3) informacje dodatkowe: a) środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty (w ramach niniejszego zamówienia), muszą spełniać odpowiednie wymagania dla danej grupy wiekowej, wynikające z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej- § 2 pkt 1 i 2 Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016r., poz. 1154 z późn. zm.). b) Zamawiający wymaga, aby surowcowy, uśredniony tzw. „wsad do kotła” umożliwiający wyprodukowanie gorącego posiłku o charakterze obiadu dwudaniowego, z uwzględnieniem wymogów niniejszego SIWZ nie był niższy niż 5.50 zł brutto licząc w cenach hurtowych. 4) Wykonawca zobowiązany jest do: a) dostarczania posiłków odpowiednim pojazdem, przystosowanym do tego typu usług (catering); b) posiadania aktualnych badań lekarskich, niezbędnych przy wykonywaniu czynności polegających na kontakcie z żywnością dla osób, które będą uczestniczyły w wykonywaniu zamówienia; c) w przypadku podawania dzieciom kanapek należy za każdym razem dołączyć do nich warzywa pokrojone - umieszczone osobno, aby każde dziecko miało możliwość skorzystania z takiej opcji, d) zapewnienia różnorodności zup (rodzaj zupy nie może powtarzać się w tygodniu) i drugich dań, e) zapewnienia drugiego dania typu:- mięsne (wołowina, drób, schab, mięso wieprzowe), - jarskie, półmięsne , danie z rybą - tylko i wyłącznie filet. Makaron, ryż lub kasza nie mogą stanowić podstawy dania, a jedynie uzupełnienie; f) ciasto lub ciastka podawane w ramach podwieczorku, winny być własnego wypieku (niedopuszczalne jest podawanie kupionych słodyczy np. batoniki, czekoladki, ciastka), g) przygotowywania jadłospisów które opierać się będą na wykorzystaniu sezonowości występowania produktów (w okresie zimowym dopuszcza się stosowanie mrożonek warzywno-owocowych), z wykorzystaniem mięsa wcześniej nieprzetworzonego; h) potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych – konserwujących, zagęszczających; (nie dopuszcza się produktów typu instant, gotowych sosów i ziemniaków w proszku typu puree); i) w jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, rzadziej smażone; j) zupy powinny być sporządzone na wywarze warzywno-mięsnym, k) ważna jest estetyka potraw i posiłków; l) dostarczania jadłospisów na dany miesiąc do każdego 28 dnia miesiąca poprzedzającego wydawanie posiłków; m) przygotowania posiłków zgodnie z wcześniej sporządzonym jadłospisem (z zachowaniem zasad racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży oraz odpowiednią normą ilościową); n) dostarczania gorących posiłków do szkół w sposób zapewniający odpowiednie warunki higieniczno – sanitarne; o) odbioru resztek i odpadów pokonsumpcyjnych; p) dostarczania gorącej zupy i gorącego drugiego dania w pojemnikach termoizolacyjnych lub termosach. Temperatura zupy winna wynosić 75oC, drugiego dania 65oC, a maksymalna temperatura produktów zimnych (surówki) 15oC; q) zapewnienia posiłków dla dzieci specjalnej diety (bezglutenowej, ze skazą białkową, z alergią pokarmową lub innymi schorzeniami pokarmowymi). Dzieci uczulone na produkty mleczne będą otrzymywały zupę bez śmietany. Produkty nabiałowe zastępowane będą innymi produktami np. mleko krowie- mlekiem ryżowym, ser – wędliną, pieczywo zbożowe – pieczywem bezglutenowym itd. Dzieci uczulone na inne pokarmy będą musiały mieć przygotowane posiłki alternatywne; r) zapewnienia wody naturalnej źródlanej bądź niskozmineralizowanej, która będzie dostępna bez ograniczeń; s) zapewnienia tzw. suchego prowiantu w przypadku wyjazdu dzieci na wycieczkę. Dyrektor oddziału przedszkolnego poinformuje Wykonawcę o planowanej wycieczce telefonicznie lub osobiście z 3-dniowym wyprzedzeniem. 5) Liczba posiłków, będących przedmiotem zamówienia może ulec zwiększeniu lub zmniejszeniu w trakcie realizacji umowy, w zależności od liczby dzieci przebywających w oddziałach przedszkolnych, na co Wykonawca wyraża zgodę. Zamawiający przyjął prognozowaną liczbę posiłków dziennie w oparciu o analizę liczby dzieci zapisanych do oddziałów przedszkolnych. Wykonawca nie będzie dochodził roszczeń z tytułu zmian ilościowych w trakcie trwania umowy. W przypadku, gdy ilość faktycznie dostarczonych posiłków będzie odbiegała od ilości określonej w Formularzu Ofertowym, wynagrodzenie Wykonawcy określone w umowie zostanie proporcjonalnie zmniejszone lub zwiększone, przy zachowaniu cen jednostkowych przedstawionych w ofercie. 6) Termin wykonania zamówienia: Realizację przedmiotu zamówienia ustala się na okres od dnia 02.09.2019 r. do dnia 31.01.2020r. Usługi wchodzące w zakres przedmiotu zamówienia będą realizowane przez ok. 102 dni tj. we wszystkie dni pracy poszczególnych oddziałów, z wyjątkiem świąt oraz innych dni wolnych, o których poinformują dyrektorzy oddziałów przedszkolnych. 3.3 Dodatkowe wymagania i informacje dotyczące części I i części II : 3.3.1. Wykonawca odpowiedzialny będzie za całokształt, w tym za przebieg oraz terminowe wykonanie zamówienia, za jakość, zgodność z warunkami technicznymi i jakościowymi określonymi dla przedmiotu zamówienia. Wymagana jest należyta staranność przy realizacji zamówienia, rozumiana jako staranność profesjonalisty w działalności objętej przedmiotem niniejszego zamówienia. Wykonawca dla wypełnienia swoich zobowiązań powinien zapewnić doświadczone i wykwalifikowane osoby zdolne do prowadzenia wszelkich powierzonych zadań, uprawnione do przygotowywania żywności oraz do jej transportu, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa i w zgodzie z postanowieniami odpowiednich decyzji, uzgodnieniami i opiniami, warunkującymi prawidłową realizację zamówienia. 3.3.2. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości, świeżych, naturalnych, zgodnie z normami bezpieczeństwa i standardami HACCP oraz przepisami zawartymi w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. 2016 r., poz. 1154). 3.3.3. Wykonawca przy realizacji zamówienia zobowiązany jest do przestrzegania Zaleceń i Norm obowiązujących i zalecanych przez Instytut Żywności i Żywienia, a także zasad zdrowego żywienia oraz zasad żywienia zbiorowego, jak również jakości i zgodności z warunkami umowy. 3.3.4. Posiłki mają być przygotowane zgodnie z procedurami niezbędnymi do zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia z uwzględnieniem zapisów określonych w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. : Dz.U. z 2019 r., poz. 1252 z późn. zm.), oraz zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. 2016 r., poz. 1154). 3.3.5. Wykonawca przez cały okres realizacji umowy, zobowiązany będzie do posiadania polisy lub innego dokumentu ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej w wysokości min. 100% zatwierdzonej kwoty kontraktowej. 3.3.6. Zamawiający wymaga aby przy realizacji przedmiotu zamówienia wskazanego w opisie przedmiotu zamówienia, Wykonawca (Podwykonawca) zatrudniał na podstawie umowy o pracę osoby wykonujące czynności: pomocy kuchennej oraz wykonujące inne prace – jeżeli wykonanie tych czynności polega na wykonywaniu pracy w rozumieniu przepisów kodeksu pracy (kp), w szczególności art. 22 § 1 kp, W trakcie realizacji zamówienia Zamawiający będzie uprawniony do wykonywania czynności kontrolnych wobec Wykonawcy odnośnie spełniania przez Wykonawcę lub Podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób wykonujących czynności wskazane powyżej. Zamawiający uprawniony jest w szczególności do: 1) żądania oświadczeń i dokumentów w zakresie potwierdzenia spełniania w/w wymogów i dokonywania ich oceny, 2) żądania wyjaśnień w przypadku wątpliwości w zakresie potwierdzenia spełniania w/w wymogów, 3) przeprowadzania kontroli na miejscu wykonywania świadczenia 3.3.7 W trakcie realizacji zamówienia na każde wezwanie Zamawiającego w wyznaczonym w tym wezwaniu terminie Wykonawca przedłoży Zamawiającemu wskazane w tym wezwaniu dowody w celu potwierdzenia spełnienia wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę przez Wykonawcę lub Podwykonawcę osób wykonujących wskazane czynności w trakcie realizacji zamówienia. Dowodami tymi mogą być w szczególności: 1) oświadczenie Wykonawcy lub Podwykonawcy o zatrudnieniu na podstawie umowy o pracę osób wykonujących czynności, których dotyczy wezwanie Zamawiającego. Oświadczenie to powinno zawierać w szczególności: dokładne określenie podmiotu składającego oświadczenie, datę złożenia oświadczenia, wskazanie, że objęte wezwaniem czynności wykonują osoby zatrudnione na podstawie umowy o pracę wraz ze wskazaniem liczby tych osób, imion i nazwisk tych osób, rodzaju umowy o pracę i wymiaru etatu oraz podpis osoby uprawnionej do złożenia oświadczenia w imieniu Wykonawcy lub Podwykonawcy; 2) poświadczoną za zgodność z oryginałem odpowiednio przez Wykonawcę lub Podwykonawcę kopię umowy/umów o pracę osób wykonujących w trakcie realizacji zamówienia czynności, których dotyczy ww. oświadczenie Wykonawcy lub Podwykonawcy (wraz z dokumentem regulującym zakres obowiązków, jeżeli został sporządzony). Kopia umowy/umów powinna zostać zanonimizowana w sposób zapewniający ochronę danych osobowych pracowników, zgodnie z przepisami ustawy z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych (tj. w szczególności bez adresów, nr PESEL pracowników). Imię i nazwisko pracownika nie podlega anonimizacji. Informacje takie jak: data zawarcia umowy, rodzaj umowy o pracę i wymiar etatu powinny być możliwe do zidentyfikowania; 3) zaświadczenie właściwego oddziału ZUS potwierdzające opłacanie przez Wykonawcę lub Podwykonawcę składek na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne z tytułu zatrudnienia na podstawie umów o pracę za ostatni okres rozliczeniowy; 4) poświadczoną za zgodność z oryginałem odpowiednio przez Wykonawcę lub Podwykonawcę kopię dowodu potwierdzającego zgłoszenie pracownika przez pracodawcę do ubezpieczeń, zanonimizowaną w sposób zapewniający ochronę danych osobowych pracowników, zgodnie z przepisami ustawy z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych. Imię i nazwisko pracownika nie podlega anonimizacji. 3.3.8. Z tytułu niespełnienia przez Wykonawcę lub Podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane w pkt. 3.3.6 czynności, Zamawiający przewiduje sankcję w postaci obowiązku zapłaty przez Wykonawcę kary umownej w wysokości określonej we wzorze umowy w sprawie zamówienia publicznego. Niezłożenie przez Wykonawcę w wyznaczonym przez Zamawiającego terminie żądanych przez Zamawiającego dowodów w celu potwierdzenia spełnienia przez Wykonawcę lub Podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę traktowane będzie jako niespełnienie przez Wykonawcę lub Podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane w pkt. 3.3.6 czynności. 3.3.9. W przypadku uzasadnionych wątpliwości co do przestrzegania prawa pracy przez Wykonawcę lub Podwykonawcę, Zamawiający może zwrócić się o przeprowadzenie kontroli przez Państwową Inspekcję Pracy.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55523100-3
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: 12.1. Przystępując do niniejszego postępowania, Wykonawca jest zobowiązany wnieść wadium w wysokości: 1) dla części I - 1 000,00 zł (słownie: jeden tysiąc złotych), 2) dla części II - 1 500,00 zł (słownie: jeden tysiąc pięćset złotych). 12.2. Wadium może być wnoszone w jednej lub kilku następujących formach: 1) pieniądzu, 2) poręczeniach bankowych lub poręczeniach spółdzielczej kasy oszczędnościowo – kredytowej, z tym że poręczenie kasy jest zawsze poręczeniem pieniężnym, 3) gwarancjach bankowych, 4) gwarancjach ubezpieczeniowych, 5) poręczeniach udzielanych przez podmioty, o których mowa w art. 6 b ust. 5 pkt. 2 ustawy z dnia 9 listopada 2000 r. o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (Dz. U. Nr z 2019, poz. 310). 12.3. Jeżeli wadium zostanie wniesione w formie niepieniężnej, kserokopia takiego dokumentu powinna stanowić integralną część oferty, natomiast oryginał dokumentu winien być dołączony do oferty tak, aby można go było przekazać do referatu księgowego GOPS, bez potrzeby rozpinania oferty 12.4. Wadium wniesione w formie gwarancji bankowej lub ubezpieczeniowej musi zawierać klauzule gwarantujące bezwarunkową wypłatę na rzecz Zamawiającego w przypadku wystąpienia okoliczności wymienionych w art. 46 ust. 4a i ust. 5 ustawy Pzp. 12.5. Wadium wniesione w pieniądzu należy wpłacić przelewem na konto: w Warmińsko-Mazurskim Banku Spółdzielczym O/Piecki, nr 42 9364 0000 2006 0009 4120 0001 z dopiskiem „Przygotowanie i dostawa posiłków szkolnych dla uczniów szkół i oddziałów przedszkolnych na terenie gminy Piecki, cz. ….. ” w terminie do dnia 09.08.2019 r. do godz. 8.00, a kopię dowodu wpłaty dołączyć do oferty. 12.6. Wadium wniesione w pieniądzu Zamawiający przechowuje na rachunku bankowym. 12.7. Wadium wniesione przelewem na rachunek bankowy musi wpłynąć, najpóźniej przed upływem terminu składania ofert. Zamawiający będzie uważał za skuteczne wniesienie wadium tylko wówczas, gdy bank prowadzący rachunek Zamawiającego potwierdzi, że otrzymał taki przelew przed upływem terminu składania ofert. 12.8. Zamawiający zwróci wadium na zasadach określonych w art. 46 ust.1, 1a, 2 i 4 ustawy Pzp. 12.9. Zamawiający żąda ponownego wniesienia wadium przez wykonawcę, któremu zwrócono wadium na podstawie art. 46 ust. 1 ustawy Pzp, jeżeli w wyniku rozstrzygnięcia odwołania jego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza. Wykonawca wnosi wadium w terminie określonym przez Zamawiającego. 12.10. Zamawiający zatrzyma wadium wraz z odsetkami, w przypadkach określonych w art. 46 ust. 4a i 5 ustawy Pzp. 12.11. W ofercie należy wpisać nr konta, na które Zamawiający będzie mógł zwrócić wadium wniesione w pieniądzu.
  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Warunkiem udziału w postepowaniu jest posiadanie zezwolenie na prowadzenie działalności cateringowej wydane w drodze decyzji właściwego Państwowego Inspektora Sanitarnego wydanego na podstawie ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2019 r. , poz. 1252 z późn. zm.) zezwalające na prowadzenie działalności gastronomicznej w zakresie produkcji od surowca do wyrobu gotowego dań kulinarnych na potrzeby usług cateringowych przewożonych środkiem transportu;
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: 9.1.1 Sporządzony przez Wykonawcę FORMULARZ OFERTY - wg wzoru stanowiącego załącznik nr 1 do SIWZ. 9.1.2 Aktualne na dzień składania ofert oświadczenie zawierające informacje stanowiące wstępne potwierdzenie, że Wykonawca nie podlega wykluczeniu oraz spełnia warunki udziału w postępowaniu. 1) Treść i zakres wymaganego oświadczenia Zamawiający przekazuje na: - załączniku nr 2a do SIWZ - dotyczy spełniania warunków udziału w postępowaniu, - załączniku nr 2b do SIWZ - dotyczy przesłanek wykluczenia z postępowania. 2) Wykonawca, który powołuje się na zasoby innych podmiotów, w celu wykazania braku istnienia wobec nich podstaw wykluczenia oraz spełnienia, w zakresie, w jakim powołuje się na ich zasoby, warunków udziału w postępowaniu, zamieszcza informacje o tych podmiotach w oświadczeniu. 3) W przypadku wspólnego ubiegania się o zamówienie przez wykonawców oświadczenie składa każdy z Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie. Dokument ten potwierdza spełnianie warunków udziału w postępowaniu oraz brak podstaw wykluczenia w zakresie, w którym każdy z wykonawców wykazuje spełnianie warunków udziału w postępowaniu oraz brak podstaw wykluczenia. 9.1.3 Pisemne zobowiązanie (tylko w formie oryginału) podmiotów, na których zdolnościach technicznych lub zawodowych lub sytuacji finansowej lub ekonomicznej powołuje się Wykonawca w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu - wg wzoru stanowiącego załącznik nr 3 do SIWZ 9.1.4 Pełnomocnictwo do podpisywania oferty i składania ewentualnych wyjaśnień, jeżeli osobą podpisującą nie jest osoba upoważniona na podstawie dokumentu wymienionego w pkt. 9.4.1 – w oryginale lub poświadczone notarialnie lub opatrzone adnotacją „za zgodność z oryginałem” pieczęcią Wykonawcy, imienną pieczątką osoby upoważniającej na podstawie dokumentu wymienionego w punkcie 9.4.1. oraz jej podpisem 9.1.5 Oświadczenie o powstaniu obowiązku podatkowego - na druku Formularza Ofertowego 9.2 Oświadczenie składane przez wszystkich Wykonawców po otwarciu ofert. Oświadczenia Wykonawcy o przynależności albo braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt. 23 ustawy. 1) Wykonawca przedmiotowe oświadczenie przekazuje Zamawiającemu w terminie 3 dni od dnia zamieszczenia na stronie internetowej informacji, o której mowa w art. 86 ust. 5 ustawy, 2) Wraz ze złożeniem oświadczenia, Wykonawca może złożyć dokumenty bądź informacje, potwierdzające, że powiązania z innym Wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu o udzielenie zamówienia, 3) Oświadczenie należy złożyć wg wzoru stanowiącego załącznik nr 4 do SIWZ. 4) W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia oświadczenie składa każdy z Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach