Przetargi.pl
Przygotowanie i dostawa posiłków dla Zespołu Szkół w Kalinówce w roku szkolnym 2016/2017

Zespół Szkół w Kalinówce ogłasza przetarg

  • Adres: 21-040 Świdnik, Kalinówka 78
  • Województwo: lubelskie
  • Telefon/fax: tel. 81 7512174 , fax. 81 7512174
  • Data zamieszczenia: 2016-07-26
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Zespół Szkół w Kalinówce
    Kalinówka 78 78
    21-040 Świdnik, woj. lubelskie
    tel. 81 7512174, fax. 81 7512174
    REGON: 43266388400000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: http://www.szkola.kalinowka.eu/
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie i dostawa posiłków dla Zespołu Szkół w Kalinówce w roku szkolnym 2016/2017
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiot zamówienia: Przygotowanie i dostawa posiłków dla Zespołu Szkół w Kalinówce w roku szkolnym 2016-2017 (znak sprawy ZSK 01.07.2016). 2. Opis przedmiotu zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostawa posiłków dla Zespołu Szkół w Kalinówce w roku szkolnym 2016-2017. Podane ilości poszczególnych produktów są wielkościami szacunkowymi, dlatego też zastrzega się możliwość zmiany zamawianych ilości w stosunku do szacunków określonych w opisie przedmiotu zamówienia, dostosowując je do rzeczywistych potrzeb Zamawiającego, co nie spowoduje dla Zamawiającego konsekwencji finansowych i odszkodowań na rzecz Dostawcy. 1. Termin realizacji zamówienia ustala się od dnia 02.09.2016 do końca roku szkolnego tj, 29.06.2017. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług polegających na przygotowaniu i dostarczeniu przez okres 10 miesięcy, dla co najmniej 155 uczniów dziennie- na potrzeby: - stołówki szkolnej (uczniowie szkoły podstawowej i gimnazjum) - gorącego posiłku: obiad dwudaniowy - 120 sztuk ( w okresie 10 miesięcy ok. 24000 sztuk obiadów) - stołówki oddziału przedszkolnego (dzieci w wieku 4-6 lat) -zestaw( śniadanie, obiad dwudaniowy, podwieczorek)- 20 sztuk ( w okresie 10 miesięcy ok. 4000 sztuk zestawów), obiady dwudaniowe -15 sztuk (w okresie 10 miesięcy ok. 3000 sztuk obiadów), 2. Ilość posiłków będzie się zmieniać w zależności od frekwencji dzieci. Wykonawca będzie zobowiązany dostarczyć ilość posiłków zgodną z zapotrzebowaniem złożonym na dany dzień. Wykonawca zobowiązuje się do przygotowania i dostarczenia posiłków wyłącznie w dni , w które odbywają się zajęcia dydaktyczne w szkole tj. od poniedziałku do piątku o godz.11.30. 3. Wszystkie posiłki powinny być przygotowane zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006 r. Nr 171 poz. 1225 z późn. zm.), łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy. Bezwzględnie należy przestrzegać norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywności i Żywienia. Posiłki mają być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży. 4. Posiłki wykonawca dostarczać będzie własnym transportem - pojazdem przystosowanym do przewozu posiłków dopuszczonym przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. Temperatura dostarczanych posiłków gorących nie powinna spaść poniżej 63 stopni Celsjusza. 5. Wykonawca zapewnia urozmaicenie jadłospisów oraz dostosuje rodzaje podawanych potraw (jadłospis powinien obejmować dania mięsne, pół mięsne oraz jarskie, jak również uwzględnić urozmaicenie posiłków ze względu na sezonowość i święta. Preferowane dania bezmięsne to pierogi, naleśniki, krokiety, kluski leniwe, kluski z serem, kluski z truskawkami. Na jadłospisie winna widnieć gramatura i kaloryczność posiłków. Podstawą drugiego dania powinny być potrawy z produktów białkowych np. mięsa, ryb, jaj, sera lub tzw. potrawa półmięsna złożona z mięsa i warzyw lub produktów mącznych, albo bezmięsna uzupełniona produktami białkowymi (serem, jajami), przy czym potrawa rybna powinna być podawana przynajmniej raz w tygodniu z wykorzystaniem fileta rybnego. Ziemniaki powinny stanowić oddzielną potrawę i nie mogą zastępować potraw z warzyw. W skład posiłku powinny wchodzić warzywa i owoce, zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, posiłki dla dzieci i młodzieży powinny być urozmaicone o wysokiej wartości odżywczej, a jednocześnie pełnym zaspokojeniu kalorycznym i witaminowym, bogatym w składniki mineralne. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków dobrej jakości o właściwej wadze i objętości oraz odpowiednim poziomie energetycznym i odżywczym. Posiłek powinien spełniać polskie normy żywieniowe odpowiednie do wieku osoby uprawnionej do posiłku (dla dzieci i młodzieży) w zakresie zaopatrzenia w jednostki kaloryczne. Obiady powinny obejmować kuchnię tradycyjną, charakterystyczną dla regionu z uwzględnieniem produkcji własnej posiłków. Śniadanie musi spełniać następujące warunki ilościowe: -kanapki z pieczywa mieszanego - min. 50% pieczywa ciemnego, wędlina 30 g, dodatek do kanapki (rzodkiewka, pomidor, ogórek)10g, Obiad musi spełniać następujące warunki ilościowe: stołówka przedszkolna - zupa: gramatura nie mniej niż 300 ml - drugie danie: gramatura nie mniej niż 200 gram stołówka szkolna - obiad dwudaniowy zupa i drugie danie zupa: gramatura nie mniej niż 350 ml -kotlet nie mniej 70g, ziemniaki nie mniej 120g, surówka nie mniej 80g Podwieczorek musi spełniać następujące warunki ilościowe - kanapka, owoce lub warzywa (w tym sezonowe), minimalna waga owocu lub warzywa 70 g/osobę albo słodka bułka (ciasto) lub desery mleczne - nie częściej niż 1 raz w tygodniu + owoce (minimalna waga owocu 70g/osobę) 6. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCP. Personel Wykonawcy powinien posiadać bieżące przeszkolenie z zakresu BHP oraz HACCP a także aktualne książeczki zdrowia. 7. Obowiązkiem Wykonawcy jest przechowywanie próbek pokarmowych ze wszystkich przygotowanych i dostarczonych posiłków, każdego dnia przez okres 72 godzin z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek. 8. Transport posiłków powinien odbywać się w termosach termoizolacyjnych zapewniających właściwą ochronę i temperaturę oraz jakość przewożonych potraw (termosy powinny być dublowane - przy dostawie obiadu wymieniane pełne na puste) środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności. 9. Dostarczenie posiłków z miejsca produkcji do pomieszczeń dystrybucji w szkole i przedszkolu realizowane będzie przez Wykonawcę na jego koszt. 10. Zamawiający posiada własne naczynia między innymi (talerze, sztućce, itp). 11. Koszty związane z zatrudnieniem pracowników do wydawania obiadów, myciem naczyń i sztućców, sprzątaniem stołówki ponosić będzie Zamawiający. Zamawiający dostarczy płyny myjące i czyszczące, naczynia, wodę oraz urządzenie myjąco-wyparzające. 12. Mycie i wyparzanie naczyń do przewozu - termosów odbywać się będzie na koszt i przez wykonawcę poza siedzibą zamawiającego. Koszt odpowiednich (posiadających odpowiednie parametry czyszczące) środków czyszczących i higienicznych ponosi Wykonawca. Użyte środki muszą posiadać odpowiednie atesty i świadectwa dopuszczenia do obrotu wydane przez Państwowy Zakład Higieny. Zamawiający przyjmuje na siebie wszelkie sprawy organizacyjne związane z bezpośrednim wydawaniem posiłków dzieciom korzystającym z usług stołówki szkolnej i przedszkolnej. 13. Wykonawca gwarantuje niezmienność ceny wydanych obiadów przez cały okres obowiązywania umowy. 14. Dostawa przedmiotu zamówienia nastąpi sukcesywnie transportem Wykonawcy oraz na jego koszt i ryzyko. 15. Zamawiający nie zamierza zawierać umowy ramowej. 16. Zamawiający nie przewiduje wyboru najkorzystniejszej oferty z zastosowaniem aukcji elektronicznej. 17. Zamawiający nie przewiduje udzielenia zaliczek na poczet wykonania zamówienia. 18. Zamawiający nie przewiduje zwrotu kosztów udziału w postępowaniu. 19. Zamawiający nie przewiduje ustanowienia dynamicznego systemu zakupów. 20. Zamawiający wyklucza z postępowania o udzielenie zamówienia wykonawcę, który w okresie 3 lat przed wszczęciem postępowania, w sposób zawiniony poważnie naruszył obowiązki zawodowe, w szczególności, gdy wykonawca w wyniku zamierzonego działania lub rażącego niedbalstwa nie wykonał lub nienależycie wykonał zamówienie, co zamawiający jest w stanie wykazać za pomocą dowolnych środków dowodowych. Zamawiający nie wyklucza z postępowania o udzielenie zamówienia wykonawcy, który udowodni, że podjął konkretne środki techniczne, organizacyjne i kadrowe, które mają zapobiec zawinionemu i poważnemu naruszaniu obowiązków zawodowych w przyszłości oraz naprawił szkody powstałe w wyniku naruszenia obowiązków zawodowych lub zobowiązał się do ich naprawienia.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555240009
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Termin płatności faktury przez Zamawiającego
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: ugglusk.bip.lubelskie.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach