Przetargi.pl
Przygotowanie i dostawa posiłków dla uczniów szkół na terenie Gminy Jerzmanowa w roku kalendarzowym 2015

Publiczne Gimnazjum im. Bohaterów Narodowych w Jerzmanowej ogłasza przetarg

  • Adres: 67-222 Jerzmanowa, ul. Głogowska 19A
  • Województwo: dolnośląskie
  • Telefon/fax: tel. 76 838 21 04 , fax. 76 838 21 04
  • Data zamieszczenia: 2014-12-03
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Publiczne Gimnazjum im. Bohaterów Narodowych w Jerzmanowej
    ul. Głogowska 19A 19A
    67-222 Jerzmanowa, woj. dolnośląskie
    tel. 76 838 21 04, fax. 76 838 21 04
    REGON: 39071122700000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.jerzmanowagimnazjum.mojbip.eu
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie i dostawa posiłków dla uczniów szkół na terenie Gminy Jerzmanowa w roku kalendarzowym 2015
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia są usługi żywieniowe polegające na: a) przygotowaniu prognozowanej liczby ok. 180 gorących jednodaniowych posiłków dziennie, czyli w 2015 roku (od stycznia do grudnia) należy dostarczyć ok. 32 220 obiadów. Podana powyżej ilość posiłków jest szacunkowa i w czasie obowiązywania umowy może ulec zmianie. Nie stanowi to zatem ostatecznego wymiaru zamówienia, w wyniku czego nie może być podstawą do zgłoszeń z tytułu zrealizowanych dostaw lub być podstawą odmowy zrealizowania zamówienia. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmniejszenia lub zwiększenia liczby uczniów objętych dożywianiem, Wykonawcy wówczas będzie przysługiwało prawo do wynagrodzenia wyłącznie za faktycznie dostarczone posiłki. Ewentualne zmiany ilości zamawianych obiadów Zamawiający zgłaszać będzie Wykonawcy telefonicznie lub e-mailem najpóźniej do godz. 8:00 danego dnia. Szacunkowa ilość dni w których odbywają się zajęcia szkolne w 2015 roku: 179. Posiłki należy przygotować zgodnie z zaleceniami i normami żywienia Instytutu Żywności i Żywienia następującego rodzaju: poniedziałek: zupa na wywarze mięsno - warzywnym (300 ml) plus pieczywo (60g) plus jogurt plus owoc; wtorek: drugie danie mięsne np.: wołowina, drób, mięso wieprzowe (100 g) plus surówka (100 g) plus ziemniaki ( zamiennie: ryż, makaron, kasza - 200 g) plus napój (200 ml); środa: drugie danie mięsne np.: wołowina, drób, mięso wieprzowe ( 100 g) plus surówka (100 g) plus ziemniaki 200( zamiennie: ryż, makaron, kasza) plus napój (200 ml); czwartek: drugie danie mięsne np.: wołowina, drób, mięso wieprzowe ( 100 g) plus surówka (100 g) plus ziemniaki 200 g( zamiennie: ryż, makaron, kasza) plus napój (200 ml); piątek: danie drugie bezmięsne np. naleśniki, pierogi, pyzy, placki ( 300 g) lub (ryba 120 g plus ziemniaki 200 g) plus owoc lub surówka warzywna (100 g) plus napój (200 ml); Posiłki powinny być przygotowywane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych (konserwujących, zagęszczających, barwiących, sztucznie aromatyzowanych). W procesie przygotowywania posiłków zaleca się stosowanie tłuszczów roślinnych; b) dostawie gorących posiłków do szkół na terenie gminy Jerzmanowa od poniedziałku do piątku w godz. od 10.00 do 10.30. Szczegółowe harmonogramy dostawy posiłków zostaną ustalone z dyrektorami poszczególnych placówek: Publiczne Gimnazjum im. Bohaterów Narodowych w Jerzmanowej, Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Jerzmanowej, Szkoła Podstawowa im. Henryka Sienkiewicza w Jaczowie . 2. Wykonawca zobowiązany jest do: a) dostarczania posiłków do Publicznego Gimnazjum w Jerzmanowej w opakowaniach jednorazowego użytku. Wykonawca musi zapewnić naczynia jednorazowe (talerze, sztućce, kubki - koszty te należy ująć w kalkulacji ceny), a do Szkoły Podstawowej w Jaczowie i Szkoły Podstawowej w Jerzmanowej w termosach; b) dostarczania posiłków własnym środkiem transportu, przystosowanym do przewozu żywności, spełniającym wymogi sanitarne i epidemiologiczne. Transport posiłków powinien odbywać się w termosach zapewniających właściwą ochronę i temperaturę oraz jakość przewożonych potraw. Temperatura posiłków nie może być niższa niż 60 stopni C. Koszty transportu należy ująć w kalkulacji ceny; c) posiadania aktualnych badań lekarskich, niezbędnych przy wykonywaniu czynności polegających na kontakcie z żywnością dla osób, które będą uczestniczyły w wykonywaniu zamówienia; d) zapewnienia różnorodności zup i drugich dań z zachowaniem norm kaloryczności według zasad racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży; Przy spożyciu pięciu posiłków w ciągu dnia obiad powinien pokryć ok 30-35 % dziennego zapotrzebowania energetycznego, co w przypadku grupy chłopców i dziewcząt w przedziale wiekowym 7 - 16 lat wynosi średnio ok 700 - 880 kcal; e) przygotowywania jadłospisów które opierały się będą na wykorzystaniu sezonowości występowania produktów, z wykorzystaniem mięsa wołowego, wieprzowego, drobiowego i filetów rybnych o wyżej określonej gramaturze. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających kaloryczność i wagę posiłków. W przypadku stwierdzenia, że posiłek nie spełnia parametrów określonych w zamówieniu, kosztami badania Zamawiający obciąży Wykonawcę. Zamawiający zastrzega sobie prawo bieżącej kontroli w zakresie przestrzegania przez Wykonawcę przepisów dotyczących technologii produkcji i jakości wykonywanych usług. f) Wykonawca w tygodniu poprzedzającym (najpóźniej w piątek) dostarczał będzie tygodniowy jadłospis na kolejny tydzień z podaniem składników wagowych (gramatury) potraw do wiadomości Zamawiającego; g) posiłki muszą być sporządzone zgodnie z wymogami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914 ze zm.) i przepisami wykonawczymi. Bezwzględnie należy przestrzegać norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze, określone przez Instytut Żywienia i Żywności. Posiłki mają być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży; h) dostarczane posiłki muszą być jednakowe pod względem ilościowym i jakościowym (tego samego asortymentu) w danym dniu; i) odbioru resztek i odpadów pokonsumpcyjnych zgodnie z decyzją Państwowego Inspektora Sanitarnego; j) odbioru z Publicznego Gimnazjum im. Bohaterów Narodowych w Jerzmanowej zużytych opakowań jednorazowych i sztućców; k) Wykonawca zobowiązany jest do pobierania i przechowywania próbek żywnościowych w ilości i w sposób określony w Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 16 kwietnia 2004 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego; Usługi wchodzące w zakres przedmiotu zamówienia będą realizowane we wszystkie dni pracy poszczególnych szkół z wyjątkiem świąt, ferii szkolnych i wakacji oraz innych dni wolnych, o których poinformują dyrektorzy szkół.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.jerzmanowagimnazjum.mojbip.eu
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach