Przetargi.pl
Przygotowanie i dostarczanie posiłków do Domu Pomocy Społecznej Nr 2 z filią „Dom w Połowie Drogi w Gorzowie Wlkp.

DOM POMOCY SPOŁECZNEJ NR 2 Z FILIĄ "DOM W POŁOWIE DROGI" ogłasza przetarg

  • Adres: 66-400 Gorzów Wielkopolski, WALCZAKA 42
  • Województwo: lubuskie
  • Telefon/fax: tel. 967358610
  • Data zamieszczenia: 2024-03-27
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: DOM POMOCY SPOŁECZNEJ NR 2 Z FILIĄ "DOM W POŁOWIE DROGI"
    WALCZAKA 42
    66-400 Gorzów Wielkopolski, woj. lubuskie
    tel. 967358610
    REGON: 211035392
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - inny zamawiającyGminna Samorządowa Jednostka Organizacyjna

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie i dostarczanie posiłków do Domu Pomocy Społecznej Nr 2 z filią „Dom w Połowie Drogi w Gorzowie Wlkp.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest usługa polegająca na przygotowaniu posiłków i dostarczaniu ich do Domu Pomocy Społecznej Nr 2 z filią „Dom w Połowie Drogi” w Gorzowie Wlkp. przy ul. Walczaka 42 i ul. Walczaka 27,2. Usługi będą świadczone zgodnie z obowiązującymi przepisami, w szczególności z:1) ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( tj Dz. U. z 2023r. poz. 1448) oraz przepisami wykonawczymi wydanymi na podstawie wyżej wymienionej ustawy,2) rozporządzeniem (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U.UE L Nr 139 poz.1),3) ze standardami GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna), GHP (Dobra Praktyka Higieniczna),4) systemem HACCP ( System zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności). 3. Zakres usług obejmuje przygotowanie i dostarczenie posiłków w stanie gotowym do spożycia w formie śniadań, obiadów dwudaniowych, podwieczorku i kolacji zgodnie z jadłospisem. 4. W trakcie trwania umowy przewidywana jest dzienna ilość posiłków do przygotowania i dostarczenia dla szacunkowo 90 mieszkańców, w tym:- dla szacunkowo 22 mieszkańców Domu przy ul. Walczaka 27 w Gorzowie Wlkp.- dla szacunkowo 68 mieszkańców Domu przy ul. Walczaka 42 w Gorzowie Wlkp.z uwzględnieniem diet takich jak: cukrzycowa, wątrobowa, lekkostrawna, bezmleczna.5. Liczba osób ( mieszkańców) podana w ust.3 i w związku z tym liczba posiłków są liczbami szacunkowymi i nie mogą stanowić podstawy do wnoszenia przez Wykonawcę jakichkolwiek roszczeń co do ilości posiłków faktycznie zamówionych przez Zamawiającego w toku realizacji umowy, przy czym Zamawiający nie może zamówić dziennie mniej posiłków niż dla 60 mieszkańców.Rozliczenie w toku realizacji umowy następować będzie w oparciu o faktycznie zamówione posiłki i cenę jednostkową zadeklarowaną w ofercie Wykonawcy określoną w § 5 ust 1 umowy.6. Wykonawca odpowiedzialny jest za przygotowanie trzech głównych posiłków w ciągu dnia oraz podwieczorku tj.- śniadania w skład którego wchodzi: zupa mleczna -500 ml na osobę z dodatkiem kaszy manny, ryżu, makaronu, płatków owsianych i innych / dla diety bezmlecznej - zamiennik zupy mlecznej i wydzielonego posiłku, pieczywo krojone 150 g na osobę (chleb zwykły, chleb razowy, bułka paryska), masło – 15 g na osobę, wędlina plastry lub na ciepło w całości 100g na osobę lub ser żółty lub biały lub pasztet lub potrawy z jaj 100 g na osobę (jajecznica lub pasta jajeczna ) lub jajko gotowane – 2 szt, warzywa (papryka lub ogórek kiszony, ogórek konserwowy, ogórek świeży, pomidor, sałata, rzodkiewka, itp. dodatek do śniadania, herbata ( 90 saszetek), cytryna ( 90 plastrów),- obiadu w skład którego wchodzi:zupa -450ml na osobę oraz drugie danie, przy czym drugie danie powinno być dostarczane trzy razy w tygodniu jako mięsne, trzy razy w tygodniu jako półmięsne lub jarskie i dwa razy w tygodniu rybę oraz dodatek do obiadów w postaci surówki lub warzyw gotowanych oraz kompot z owoców lub sok lub kisiel. Waga gotowych potraw nie może być mniejsza niż: danie mięsne – 100g bez kości, 120g z kością- waga mięsa po przetworzeniu, sosu i panierki, ziemniaki, kasza, makaron, ryż – 250 g, surówka – 150 g, kompot 250 ml, potrawy typu: fasolka po bretońsku, bigos, łazanki, pierogi, krokiety, gołąbki itp. w ilości 300g, ryba – 100 g bez panierki., sosy podprawiane nisko tłuszczową śmietaną dodatkowo w ilości 40ml przy potrawach mieszanych (kaszy, ryżu). Drugie danie powinno być przygotowane z produktów białkowych, najlepiej pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, ser, jaja, drób), produktów bogatych w węglowodany złożone( ziemniaki, kasza, ryż, kluski, makaron).- kolacji w skład której wchodzi: masło-15 g na osobę -, pieczywo krojone- 150 g na osobę (chleb zwykły, razowy, żytni, bułka paryska), pasztety lub ser żółty lub potrawy z jajek lub sałatki w tym rybne, jarzynowe lub pasty-100 g na osobę lub przetwory mięsne - 100g na osobę np. wędzonki, wędliny, w tym drobiowe lub produkty blokowe oraz dwa razy w tygodniu gorący posiłek, warzywa (papryka lub ogórek kiszony, ogórek konserwowy, ogórek świeży, pomidor, sałata, rzodkiewka, itp. dodatek do kolacji, herbata (90 saszetek), cytryna ( 90 plastrów),- podwieczorku od poniedziałku do piątku w skład którego wchodzą:produkty mleczne (serek hormonizowany lub jogurt owocowy, naturalny) lub owoce sezonowe lub kisiel, budyń 250 ml na osobę i inne,- w sobotę, niedzielę i w dni świąteczne dodatku w formie ciasta (min.100 gram)7. W przypadku diety cukrzycowej Wykonawca dostarczy i przygotuje pięć posiłków w ciągu dnia ustalonych przez dietetyka tj. I śniadanie, II śniadanie, obiad dwudaniowy w tym surówka, kompot, podwieczorek i kolacja, 8. Wykonawca raz w tygodniu dostarczy produkty tj. płatki kukurydziane w ilości 4 opakowań, kaszka manna (błyskawiczna) w ilości 2 opakowań, mleko (1 l) szt. 10.9. Dodatkowo raz w tygodniu (poniedziałek) Wykonawca dostarczy produkty tj. nie mniej jednak niż po 5 szt. -mięsne (konserwy), pasztety, nabiał różnego rodzaju, dżemy, miód naturalny itp., z których mieszkańcy będą korzystać między posiłkami.10. Wykonawca przygotuje zamiast całodziennego posiłku tzw. suchy prowiant dla mieszkańców Domu w dniach, w których wyjeżdżać oni będą na wyjazdy okolicznościowe. W ramach suchego prowiantu muszą znaleźć się również napoje ciepłe bądź zimne, w zależności od pory roku . Napoje ciepłe powinny być w termosach zabezpieczonych przez Wykonawcę. Rodzaj i ilość porcji uzgadniane będą z upoważnionym pracownikiem Zamawiającego. O planowanym wyjeździe Zamawiający poinformuje Wykonawcę z co najmniej dwudniowym wyprzedzeniem.11. Wykonawca zobowiązany jest do przewożenia śniadań, obiadów i kolacji w zabezpieczonych przed wylaniem w termosach gwarantujących utrzymanie temperatury zgodnie z obowiązującymi przepisami:a) dla potraw serwowanych na gorąco: zupa - temperatura nie niższa niż 75 oC,b ) II danie - temperatura nie niższa niż 65 oC,c) surówki, sałatki – temperatura od 4 do 10 oC.12. Przygotowywane posiłki dostarczane będą przez Wykonawcę siedem dni w tygodniu, od poniedziałku do niedzieli, o ustalonych godzinach:• 7.00 –7.30 - śniadania,• 12.00 – 12.30- obiady,• 17.00 – 17.30 –kolacje, z tym że kolacje nie podawane na ciepło mogą być dostarczane w godzinach dostarczania obiadów.13. Ilość posiłków do przygotowania na każdy dzień tygodnia poda Wykonawcy uprawniony pracownik Domu Pomocy Społecznej Nr 2 z filią „Dom w Połowie Drogi” (w każdy piątek na kolejny tydzień), z zastrzeżeniem, że Zamawiający w każdym dniu tygodnia może zgłaszać zmiany ilościowe zapotrzebowanych posiłków, z zastrzeżeniem ust.4.14. Posiłki muszą być przygotowywane przy bezwzględnym przestrzeganiu zaleceń organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Instytutu Żywienia, zgodnie z obowiązującymi normami w zakładach żywienia zbiorowego oraz uwzględniać potrzeby żywieniowe osób przebywających w placówce z uwzględnieniem diet.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55521200-0
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną