Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Sękowej ogłasza przetarg
- Adres: 38-307 Sękowa, Sękowa 252
- Województwo: małopolskie
- Telefon/fax: tel. 18 35 18 010, 354 02 35 , fax. 18 35 18 010
- Data zamieszczenia: 2013-11-15
- Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe
Sekcja I - Zamawiający
- I.1. Nazwa i adres: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Sękowej
Sękowa 252 252
38-307 Sękowa, woj. małopolskie
tel. 18 35 18 010, 354 02 35, fax. 18 35 18 010
REGON: 00442416800000 - Adres strony internetowej zamawiającego: www.wrotamalopolski.pl
- I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa
Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu
- II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
- II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
Przygotowanie, dowóz i wydanie posiłków do Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Sękowej, oddziału zamiejscowego w Męcinie Wielkiej, Zespołu Szkół w Siarach, Niepublicznych Szkół w Bodakach i Krzywej oraz Niepublicznego Przedszkola w Ropicy Górnej posiłku w ramach programu wieloletniego Pomoc państwa w zakresie dożywiania. - II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
- II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie, dostawa oraz wydanie osobom uprawnionym tj: uczniom Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Sękowej, oddziału zamiejscowego w Męcinie Wielkiej, Zespołu Szkół w Siarach, Niepublicznych Szkół w Bodakach i Krzywej oraz Niepublicznego Przedszkola w Ropicy Górnej, zwanych dalej szkołami posiłku w ramach realizacji programu wieloletniego Pomoc państwa w zakresie dożywiania (Dz. U. z 2009 r. Nr 175, poz. 1362 ze zm.). 2. Przedmiot zamówienia obejmuje zapewnienie tj: przygotowanie, dostawę oraz wydanie jednego gorącego posiłku dziennie dla uczniów Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Sękowej, oddziału zamiejscowego w Męcinie Wielkiej, Zespołu Szkół w Siarach, Niepublicznych Szkół w Bodakach i Krzywej oraz Niepublicznego Przedszkola w Ropicy Górnej oraz przygotowanie i dostawę produktów na śniadanie dla uczniów Niepublicznego Przedszkola w Ropicy Górnej. 3. Posiłek ma być wydany uczniom z terenu Gminy Sękowa wskazanym przez Gminny Ośrodek pomocy Społecznej w Sękowej zwany w treści SIWZ GOPS tj: Zamawiającego. Lista zawierająca liczbę uczniów objętych pomocą z podziałem na szkoły zostanie przekazana przez Zamawiającego na dwa dni robocze przed realizacją zamówienia. W przypadku zmiany liczby uczniów objętych pomocą w postaci posiłku, aktualizacja listy zostanie przekazana Wykonawcy najpóźniej w dniu poprzedzającym przygotowanie i dostawę posiłków w zmienionej liczbie. 4. Posiłek będzie wydany przez wykonawcę w naczyniach będących własnością szkoły. 5. Pomoc winna być udzielana 5 razy w tygodniu, od poniedziałku do piątku w okresie od 13.01.2014 r. do 31.12.2014 r. z wyłączeniem dni wolnych od nauki szkolnej tj: przerw świątecznych, ferii szkolnych, wakacji oraz dni ustawowo i dodatkowo wolnych od nauki szkolnej przy czym okres udzielania pomocy każdemu uczniowi zostanie określony w decyzji administracyjnej, wydanej przez GOPS w Sękowej osobie zainteresowanej tj: opiekunowi ucznia. 6. Pomoc winna być udzielana na podstawie listy zawierającej liczbę uczniów objętych pomocą w postaci posiłku z podziałem na szkoły wydanej Wykonawcy w dniu zawarcia umowy oraz ewentualnych aktualizacji listy wydanej Wykonawcy, w trakcie trwania umowy, w terminie wskazanym w piśmie najpóźniej w dniu poprzedzającym przygotowanie i dostawę posiłków w zmienionej liczbie. 7. Zamówienie dotyczy przygotowania i dostawy i wydania 30.000 posiłków w całym okresie wykonywania zamówienia, w tym 27.000 posiłków dla uczniów Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Sękowej, oddziału zamiejscowego w Męcinie Wielkiej, Zespołu Szkół w Siarach, Niepublicznych Szkół w Bodakach i Krzywej oraz 3.000 posiłków dla uczniów Niepublicznego Przedszkola w Ropicy Górnej, przy czym na potrzeby niniejszego postępowania w przypadku Niepublicznego Przedszkola w Ropicy Górnej Zamawiający jako jeden posiłek traktuje posiłek gorący i śniadanie. 8. Posiłki muszą posiadać wymaganą przepisami kaloryczność i muszą być sporządzone zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej dla żywienia zbiorowego, przepisami prawa, winny spełniać normy żywieniowe oraz sanitarno - epidemiologiczne. 9. Posiłki winny być przygotowywane ze świeżych produktów spożywczych, posiadających aktualne terminy przydatności do spożycia. Zamawiający nie dopuszcza sporządzania posiłków z proszku ani półproduktów. 10. Posiłki mają być różnorodne, przy zachowaniu niepowtarzalności tego samego dania w ciągu jednego tygodnia (5 dni nauki szkolnej). 11. Zamawiający wymaga dostarczenia jadłospisów Dyrektorom szkół wskazanych w opisie zamówienia na dany tydzień najpóźniej 7 dni przed tygodniem, w którym będą dostarczane posiłki, z podziałem na następujące dane: nazwa dania, gramatura gotowego posiłku z podziałem na części składowe wyrażone w gramach. Zamawiający zastrzega sobie prawo wglądu w sporządzone jadłospisy. 12. Jadłospis tygodniowy winien obejmować jedno gorące danie dziennie w postaci: zupa (1 raz w tygodniu), danie mięsne (2 razy w tygodniu), danie jarskie (2 razy w tygodniu). Posiłek dostarczany do Niepublicznego Przedszkola w Ropicy Górnej winien obejmować jeden gorący posiłek w formie dwudaniowej wraz z kompotem oraz produkty na śniadanie, przy czym jako drugie danie Zamawiający wymaga dania mięsnego (2 razy w tygodniu) i dania jarskiego (3 razy w tygodniu). Zupa winna być podana z ziemniakami, fasolą, makaronem, ryżem, chlebem itp. Danie mięsne winno składać się z: ziemniaków lub zamiennika tj: kaszy, makaronu, ryżu itp. mięsa oraz surówek, danie jarskie to np. naleśniki, pierogi itp. Śniadanie powinno składać się z: kanapki lub płatków z mlekiem lub parówki lub jajecznicy oraz napoju w postaci herbaty lub mleka lub kakao. 13. Gramatura dań w formie gorącego posiłku winna wynosić min. 500 gram na porcję, w przypadku drugiego dania, przy czym w przypadku dania mięsnego, porcja mięsa niemniej niż 100 gram oraz 500 ml. w przypadku zupy. Kompot nie mniej niż 200 ml. Gramatura śniadania min. 30 gram pieczywo, masło 5 gram, szynka 20 gram, jarzyna do kanapki 15 - 20 gram, parówka min. 50 gram, zupa mleczna 200 ml, płatki kukurydziane 30 gram. Oferowany asortyment ma być zgodny z zapotrzebowaniem na wartości energetyczne i odżywcze młodego organizmu. 14. Wykonawca zapewni właściwą wysokość temperatury potraw tj: zupy co najmniej 750 C, drugie danie co najmniej 630 C, a surówki nie wyżej niż 400 C. 15. Wykonawca zobowiązany jest do codziennego odbioru odpadów pokonsumpcyjnych, niezależnie od ich ilości. 16. Przygotowanie oraz dostawę posiłków należy wykonywać z należytą starannością, przy zachowaniu odpowiednich norm higieny i wymagań sanitarnych, oraz przestrzeganiu norm ilościowych. Posiłki muszą być sporządzone zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Świadczenie usług żywieniowych winno być zgodne z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914 zez m.) oraz zaleceniami Głównego Inspektora Sanitarnego i Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności, z uwzględnieniem zaleceń dotyczących: a) wyposażenia (stan techniczny i sanitarny pomieszczeń i urządzeń), b) personelu (kwalifikacje i niezbędne badania lekarskie), c) cyklu produkcyjnego i jego poszczególnych etapów (przestrzegania zasad sanitarno - higienicznych na każdym etapie: produkcji posiłków, wydawania posiłków, składowania i magazynowania produktów, przewozu posiłków), d) w zakresie jakości usług (w sposób gwarantujący jakość posiłków zgodną z zalecanymi normami dotyczącymi zawartości składników pokarmowych zapewniając różnorodność diety, właściwy stan dostarczania posiłków tj: posiłki winny być gorące, świeże, smaczne i estetyczne), 17. Rozliczenie finansowe Wykonawcy z Zamawiającym odbywać się będzie na podstawie faktycznie dostarczonych posiłków i ich ceny jednostkowej w miesięcznym okresie rozliczeniowym na podstawie faktury VAT/ rachunku wraz z załącznikiem w postaci list zawierających liczbę rzeczywiście przygotowanych, dostarczonych i wydanych posiłków z podziałem na szkoły, sporządzonych przez Wykonawcę i zatwierdzonych przez Dyrektora placówki. W przypadku wzmożonej zachorowalności lub nieobecności uczniów, Zamawiającemu przysługuje prawo do ograniczania ilości posiłków z zastrzeżeniem dokonania uprzedzenia Wykonawcy, co najmniej z jednodniowym wyprzedzeniem. 18. Posiłki mają być wydawane w następujący sposób: a/ dwukrotnie w ciągu dnia w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Sękowej oraz w Zespole Szkół w Siarach, tj. pierwsze wydanie posiłków w godzinach pomiędzy 11.00 -11.30 i drugie wydanie posiłków pomiędzy 12.00 - 12.30. W pozostałych szkołach i przedszkolu posiłki będą wydawane raz dziennie w godzinach pomiędzy 10.00 i 13.00. Zamawiający dopuszcza możliwość dostarczenia posiłków na śniadanie do Niepublicznego Przedszkola w Ropicy Górnej wraz z posiłkiem gorącym w dniu poprzedzającym wydanie śniadania, przy obowiązku po stronie Wykonawcy zachowania świeżości posiłków, odpowiedniej jakości i warunków oraz opakowania do przechowywania produktów. Szczegółowy harmonogram godzinowy dostarczania posiłków do poszczególnych szkół zostanie ustalony z Wykonawcą przy podpisaniu umowy (Załącznik Nr 1 do umowy). 19. Dostawa posiłków odbywać się będzie środkiem transportu Wykonawcy i na jego koszt i ryzyko. Wykonawca dołączy do oferty wykaz środków transportu dopuszczonych do przewozu posiłków przez Inspekcję Sanitarną wraz z dokumentem, z którego wynika zgoda Inspekcji Sanitarnej na przewóz posiłków. Wykaz środków transportu stanowi Załącznik Nr 7 do SIWZ. Każdorazowo na prośbę Zamawiającego, Wykonawca jest zobowiązany do przedłożenia Książki kontroli sanitarnej. 20. Naczynia transportowe, w których jest żywność muszą być czyste, bez uszkodzeń, bez znaczących zmian fizycznych mogących przyczynić się do zagrożenia epidemiologicznego a pojemniki zamykane szczelnie, tak aby podczas transportu posiłki w formie płynnej nie uległy rozlaniu oraz posiadające właściwości do utrzymania odpowiedniej temperatury posiłków. 21. Wykonawca odpowiedzialny będzie za właściwe przechowywanie środków spożywczych, utrzymanie temperatury i innych warunków przechowywania, stan opakowań i naczyń itd. higienę produkcji, sposób transportu posiłków. 22. Osoby przygotowujące, dostarczające oraz wydające posiłki winny mieć aktualne badania lekarskie oraz ubranie robocze (fartuch, czepek itp.). 23. W razie stwierdzenia braków lub niezgodności w dostawie Wykonawca ma obowiązek dostarczyć posiłek zgodnie z zamówieniem w ciągu godziny. W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki o nie gorszej jakości z innych źródeł na własny koszt i ryzyko. 24. Odpowiedzialność za ciągłość żywienia ponosi Wykonawca. 25. Obowiązkiem /wykonawcy jest pobranie i przechowywanie próbek pokarmowych ze wszystkich przygotowanych i dostarczonych posiłków, każdego dnia z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek. 26. Wykonawca jest zobowiązany posiadać ważną decyzję (zezwolenie, opinię, protokół) lub inny dokument właściwego Inspektora Sanitarnego o dopuszczenie do przygotowania posiłków w zbiorowym żywieniu, w tym zezwolenie na prowadzenie cateringu. Zamawiający zastrzega sobie prawo wglądu w posiadana przez Zamawiającego dokumentację. 27. Wykonawca będzie ponosił pełną odpowiedzialność za przestrzeganie zasad wynikających z systemu HACCP oraz zapewnienie właściwej jakości zdrowotnej żywności, a także za przestrzeganie zasad dotyczących przygotowania i dostawy i wydawania posiłków zgodnie z wymogami i przepisami sanitarno - epidemiologicznymi. 28. W przypadku zatrucia pokarmowego jedzeniem dostarczonym przez Wykonawcę, Wykonawca ponosi odpowiedzialność za wywołane zatruciem koszty leczenia ucznia oraz powstałą z tego tytułu szkodę, a w przypadku pokrycia tych kosztów przez Zamawiającego, Zamawiającemu przysługuje roszczenie zwrotne do Wykonawcy. 29. Wykonawca usługi, na podstawie kalkulacji własnej, może dokonać sprzedaży posiłków innym osobom nieobjętym niniejszym zamówieniem tj: uczniom, nauczycielom, pracownikom szkół itp. z zastrzeżeniem jednak, iż pozostałe osoby nieobjęte niniejszym zamówieniem, wykupujący samodzielnie posiłek otrzymają posiłek w cenie równej podanej w ofercie oraz taki sam pod względem jakościowym (zupa, drugie danie), ilościowym (kaloryczność) oraz w takich samych naczyniach i w tym samym czasie. 30. Oferowana cena jednego posiłku winna uwzględniać wszelkie koszty, w szczególności koszt przygotowania, transportu, rozładunku i wniesienia i wydania posiłków do szkoły oraz odbiór resztek po posiłkach. 31. Zamawiający zastrzega możliwość przeprowadzenia wizytacji kontrolnych w trakcie realizacji przedmiotu zamówienia. 32. Zamawiający zastrzega sobie prawo badań higienicznych, sprawdzania gramatury i zgodności posiłków z jadłospisem. - II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555240009
- II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
- II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
- II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym
- III.1. Warunki dotyczące zamówienia
- Informacja na temat wadium: nie dotyczy
Sekcja IV - Procedura przetargowa
- IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
- IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
- IV.3. Informacje administracyjne
- IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.wrotamalopolski.pl
- IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)
Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną
Podobne ogłoszenia o przetargach
- Przygotowanie, dowóz i wydanie posiłków do Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Sękowej, oddziału zamiejscowego w Męcinie Wielkiej, Zespołu Szkół w Siarach, Niepublicznych Szkół w Bodakach i Krzywej oraz Niepublicznego Przedszkola w Ropicy Górnej posiłku w ramach wieloletniego programu wspierania finansowego gmin w zakresie dożywiania Pomoc państwa w zakresie dożywiania
Dodano: 2015-12-22 - Przygotowanie i dostarczenie gorącego posiłku - obiadu dla dzieci uczęszczających do szkół podstawowych i gimnazjów na terenie Gminy Ochotnica Dolna w roku 2016
Dodano: 2015-11-27 - Przygotowanie i dostarczenie gorącego posiłku - obiadu dla dzieci uczęszczających do szkół podstawowych i gimnazjów na terenie Gminy Ochotnica Dolna w roku 2015
Dodano: 2014-12-05 - Wykonywanie, dostarczanie i wydawanie gorących posiłków jednodaniowych dla uczniów szkół na terenie Gminy Kościelisko.
Dodano: 2014-08-04 - Dostawa zestawów poczęstunkowych dla uczniów Gimnazjum oraz szkół podstawowych z terenu Gminy Alwernia w ramach realizacji projektu Młodzi, wykształceni realizowanego przez Gminę Alwernia
Dodano: 2014-04-17 - Dostawa zestawów poczęstunkowych dla uczniów szkół podstawowych w związku z realizacją projektu Młodzi, wykształceni.
Dodano: 2014-01-13 - Przetarg nieograniczony na: udzielenie osobom uprawnionym tj: uczniom Szkoły im. Jana Pawła II w Sitnicy, Szkoły Podstawowej w Bugaju, Szkoły Podstawowej im. Stefana Czarnieckiego w Racławicach, Szkoły Podstawowej im. Marii Konopnickiej w Grudnej Kępskiej oraz Zespołu Szkół Nr 2 w Bieczu - Szkoła Podstawowa Nr 2 i Gimnazjum Nr 2 w Bieczu gorącego posiłku w ramach realizacji zadań z zakresu pomocy społecznej
Dodano: 2013-12-13 - ŚWIADCZENIA USŁUGI DOSTARCZANIA CIEPŁYCH POSIŁKÓW (DRUGIEGO DANIA OBIADOWEGO) DLA DZIECI WYMAGAJĄCYCH TEJ FORMY POMOCY DO SZKÓŁ PODSTAWOWYCH I GIMNAZJUM NA TERENIE GMINY KOCMYRZÓW-LUBORZYCA W ROKU 2014
Dodano: 2013-12-11 - Przygotowanie i dostarczenie gorącego posiłku - obiadu dla dzieci uczęszczających do szkół podstawowych i gimnazjów na terenie Gminy Ochotnica Dolna w roku 2013
Dodano: 2013-12-04 - Świadczenie usługi cateringowej w zakresie dożywiania dzieci uczęszczających do oddziałów przedszkolnych w szkole podstawowej w Zabierzowie oraz uczniów uczęszczających do szkoły na rok 2014 z przerwami przewidzianymi przepisami o organizacji roku szkolnego.
Dodano: 2013-11-05