Przetargi.pl
Powiatowy Urząd Pracy w Otwocku ul.Górna 11 05-400 Otwock 22 779 3714, fax.22 779 37 14 woj.mazowieckie

Powiatowy Urząd Pracy w Otwocku ogłasza przetarg

  • Adres: 05-400 Otwock, ul. Górna 11
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 022 7793714 , fax. 022 7793714
  • Data zamieszczenia: 2014-05-07
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Powiatowy Urząd Pracy w Otwocku
    ul. Górna 11 11
    05-400 Otwock, woj. mazowieckie
    tel. 022 7793714, fax. 022 7793714
    REGON: 01626171600000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Powiatowy Urząd Pracy w Otwocku ul.Górna 11 05-400 Otwock 22 779 3714, fax.22 779 37 14 woj.mazowieckie
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest organizacja i przeprowadzenie szkolenia w ramach projektu CZAS NA ZMIANY współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki- priorytet VI. Działanie 6.1 Podziałanie 6.1.3 dla osób bezrobotnych zarejestrowanych w Powiatowym Urzędzie Pracy w Otwocku w zakresie : Mała gastronomia dla 10 osób zarejestrowanych w Powiatowym Urzędzie Pracy w Otwocku, Kod przedmiotu zamówienia zgodnie z CPV - 80500000-9 usługi szkoleniowe. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia - stanowi załącznik nr 1 do SIWZ. Przedmiotem zamówienia jest zorganizowanie i przeprowadzenie kursu w przedmiotowym zakresie jednej 10-osobowej grupy osób bezrobotnych skierowanych przez Powiatowy Urząd Pracy w Otwocku w okresie od maja 2014r. do czerwca 2014r. Ilość godzin na jednego uczestnika min. 155 w tym 5 godzin z aktywnego poszukiwania pracy, przy czym jedną godzinę zajęć należy rozumieć jako 60 min w tym 45 minut zajęć + 15 minut przerwy. Celem szkolenia jest przygotowanie słuchaczy do uzyskania wiedzy teoretycznej i umiejętności praktycznych z zakresu: surowców gastronomicznych, przygotowania stanowiska pracy, obróbki wstępnej surowców, techniki sporządzania dań podstawowych, sporządzania przekąsek i deserów oraz praktyczne wykorzystanie kas fiskalnych i wdrażania systemu HACCP. Program powinien zawierać minimum: 155 godzin lekcyjnych w tym: 70 godziny zajęć teoretycznych 80 godzin zajęć praktycznych 5 godzin na zajęcia z aktywnego poszukiwania pracy. Zagadnienia teoretyczne: podstawowe normy i przepisy obowiązujące w gospodarce żywnościowej, charakterystyka pracy w placówkach gastronomicznych, organizacja stanowiska i miejsca pracy zgodnie z zasadami BHP, obsługa narzędzi, maszyn i urządzeń, które stanowią wyposażenie placówek gastronomicznych, stosowanie zasad prawidłowego żywienia, charakterystyka procesów technologicznych, planowanie i organizowanie pracy własnej i innych, planowanie posiłków i układanie prostego menu w małej gastronomii, dokonywanie oceny jakościowej surowców, półproduktów i gotowych potraw, savoir-viver, elementy autoprezentacji w kontakcie z klientem, organizacja i prezentacje potraw, zasady sporządzania dań zasadniczych, przechowywanie, wydawanie i dystrybucja potraw, dobór napojów alkoholowych, zasady sporządzania i serwowania napojów zimnych, etyka i kultura zawodowa, wdrożenie systemu HACCP, teoretyczne zagadnienia z zakresu kas fiskalnych, aktywne poszukiwanie pracy. Zagadnienia praktyczne: obejmujące 80 godzin zajęć, powinny odbywać się w zakładach gastronomicznych, stołówkach, restauracjach lub odpowiednio przystosowanym i wyposażonym pomieszczeniu gastronomicznym. Pracownie kuchnie do zajęć praktycznych, gdzie uczestnicy będą odbywać praktykę powinny być wyposażone w sprzęt gastronomiczny oraz spełniać wymagania sanitarno-epidemiologiczne. Praktyczne wykorzystanie kas fiskalnych. Zakończenie szkolenia - szkolenie zakończy się egzaminem wewnętrznym przed Komisją Kwalifikacyjną potwierdzającym wydaniem zaświadczenia kursu zgodnie z roz. MEN z dnia 11 stycznia 2012r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych Dz. U. poz.186. Egzamin powinien zostać przeprowadzony w ramach godzin ustalonych w niniejszej specyfikacji, zgodnie z opisaną formą pozwalającą zweryfikować wiedzę i zdobyte umiejętności przez każdego uczestnika szkolenia. Zaświadczenie certyfikat dyplom - zgodnie z Wytycznymi dotyczącymi oznaczania projektów w ramach PO KL muszą zawierać dwa podstawowe logotypy: Logo PO KL i flagę Unii Europejskiej z dwoma podpisami oraz informację o wspófinansowaniu Szkolenie współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego oraz hasło określone dla PO KL Człowiek - najlepsza inwestycja. Wykonawca ubezpieczy uczestnika szkolenia od następstw nieszczęśliwych wypadków w przypadku gdy uczestnikowi nie będzie przysługiwało stypendium oraz który w trakcie szkolenia podejmie zatrudnienie, inną pracę zarobkową lub działalność gospodarczą. Wyżej wymienione ubezpieczenie ma obejmować okres od dnia podjęcia zatrudnienia do dnia zakończenia szkolenia Zamawiający nie dopuszcza składania ofert wariantowych. Nie przewiduje się zawierania umowy ramowej. Zamawiający nie przewiduje możliwość udzielenia zamówień uzupełniających, o których mowa w art.67, ust.1, pkt.6 ustawy z dnia 29.01.2004r. Prawo zamówień publicznych (Dz.U. z 2013r. poz.907 z póż. zm.). Zamawiający nie dopuszcza składania ofert częściowych. Miejsce odbywania szkolenia: powiat Otwocki, Warszawa. Wskazane terminy realizacji szkoleń : Mała gastronomia od maja 2014r. do czerwca 2014r. Liczba godzin szkolenia: Liczba godzin szkolenia wynosi 155 godzin w tym 5 godzin z aktywnego poszukiwania pracy (1 godzina zegarowa obejmująca 45 min lekcyjnych + 15 minut przerwy) Zamawiający nie dopuszcza dołączenia do grupy szkoleniowej innych osób niż te skierowane przez Zamawiającego (np. osób z wolnego naboru). Proponowany sposób organizacji szkolenia: Zakłada się organizację zajęć w każdym tygodniu (biorąc pod uwagę pełne tygodnie), z pominięciem niedziel i świąt, w oparciu o plan nauczania obejmujący co najmniej 25 godzin zegarowych na każdego uczestnika kursu w tygodniu (godzina zegarowa liczy 60 minut i obejmuje zajęcia dydaktyczne liczące 45 minut oraz przerwę, liczącą średnio 15 minut; długość przerwy może być ustalana w sposób elastyczny). Zajęcia powinny być zorganizowane w godzinach od 8.00 do 17.00, maksymalnie 6-7 godzin dydaktycznych w ciągu dnia od poniedziałku do piątku. Powinien być zgodny ze standardami kwalifikacji zawodowych i modułowych programów szkoleń zawodowych, dostępnych w bazie danych prowadzonych przez Ministra Pracy i Polityki Społecznej na stronie www.standardyiszkolenia.praca.gov.pl Wymagana jakość pomieszczeń oraz wyposażenie jednostki w sprzęt i pomoce dydaktyczne: Sala wykładowa powinna być odpowiednio oświetlona, przestronna, o powierzchni co najmniej 30m2, wyposażona w minimum 10 stolików biurek, 10 krzeseł (dla każdego uczestnika szkolenia), 10 kas fiskalnych, spełniająca wymogi BHP oraz posiadać zaplecze sanitarne (WC, umywalka, salę lub kącik do spożycia posiłku); powinna być wyposażona w sprzęt dydaktyczny, niezbędny do prowadzenia zajęć, tablicę lub filipchart, komputery, rzutnik pisma lub projektor multimedialny. W ramach prowadzonych zajęć praktycznych, należy zapewnić każdemu uczestnikowi odrębne samodzielne stanowisko do pracy. Pomieszczenie, w którym realizowane jest szkolenie powinno zostać oznaczone poprzez wywieszenie plakatu, tablicy informacyjnej, naklejki lub innego rodzaju materiału zawierającego dwa podstawowe logotypy: Logo PO KL i flagę Unii Europejskiej z dwoma podpisami oraz informacją o realizowaniu szkolenia współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Informacja o współfinansowaniu powinna być umieszczona w widocznym miejscu i czytelna dla wszystkich osób uczestniczących w szkoleniu. Materiały szkoleniowe i pomoce szkoleniowe oferowane uczestnikom szkolenia na własność: Wykonawca zapewni każdemu uczestnikowi na własność: materiały dydaktyczne niezbędne do utrwalenia wiadomości w celu pozytywnego zdania egzaminu, notatnik (format A4, twarda oprawa), długopis oraz teczki na materiały dydaktyczne. Materiały dydaktyczne powinny być przekazane na własność każdemu uczestnikowi w dniu rozpoczęcia zajęć które zgodnie z Wytycznymi dotyczącymi oznaczenia projektów w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki z dnia 31.12.2013r., muszą zawierać dwa podstawowe logotypy: Logo PO KL i flagę Unii Europejskiej z dwoma podpisami oraz informację o współfinansowaniu: Szkolenie współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego oraz hasło określone dla PO KL Człowiek - najlepsza inwestycja. Catering dla uczestników szkolenia Uczestnicy kursu mają mieć zapewniony catering (jeden ciepły posiłek, kawa i herbata, zimne napoje, ciasteczka) w wysokości do 20 zł na osobę dziennie. Kadra dydaktyczna wskazana przez wykonawców powinna obejmować co najmniej dwie osoby wyznaczone do realizacji niniejszego zamówienia, które posiadają kwalifikacje zawodowe, związane ze specyfiką szkolenia, posiadają minimum roczne doświadczenie w prowadzeniu tego typu szkoleń czy nauczania danego przedmiotu w szkole lub przeprowadziły co najmniej trzy szkolenia w zakresie objętym przedmiotem zamówienia. Szkolenie powinno mieć opiekuna z ramienia Wykonawcy, czyli osobę odpowiedzialną za organizację szkolenia, wskazaną do kontaktu z uczestnikami szkolenia oraz Zamawiającym. Szkolenie kończy się przeprowadzeniem ankiety oceniającej szkolenie, oceną nabytych umiejętności i wydaniem zaświadczenia ukończenia kursu zgodnie z rozporządzeniem Ministra Edukacji i Nauki z dnia 11 stycznia 2012 r. (Dz.U.z 2012r., poz.186), w sprawie uzyskiwania i uzupełniania przez osoby dorosłe wiedzy ogólnej, umiejętności i kwalifikacji zawodowych w formach pozaszkolnych.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 805000009
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: nie dotyczy

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Doświadczenie wykonawców w prowadzeniu tego typu szkoleń
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip.powiat-otwocki.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach