Przetargi.pl
Dostawa posiłków do Oddziału Przedszkolnego w Dąbrówce w okresie od 02.09.2013r. do 30.06.2015r. w ramach realizacji projektu Dajmy szansę maluchom

Urząd Miejski w Kamieniu Krajeńskim ogłasza przetarg

  • Adres: 89-430 Kamień Krajeński, Plac Odrodzenia 3
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Telefon/fax: tel. 052 3894510, 3886392
  • Data zamieszczenia: 2013-08-05
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Urząd Miejski w Kamieniu Krajeńskim
    Plac Odrodzenia 3 3
    89-430 Kamień Krajeński, woj. kujawsko-pomorskie
    tel. 052 3894510, 3886392
    REGON: 00052745700000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.bip.kamienkrajneski.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Dostawa posiłków do Oddziału Przedszkolnego w Dąbrówce w okresie od 02.09.2013r. do 30.06.2015r. w ramach realizacji projektu Dajmy szansę maluchom
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: dostawy
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest dostawa posiłków dla 25 dzieci w wieku 3-5 lat z Oddziału Przedszkolnego w Dąbrówce, ul. Szkolna 17, 89-430 Kamień Krajeński, w szczególności: a.gotowych i gorących posiłków obiadowych (zupa, drugie danie, sok);b. produktów spożywczych do przygotowania lub gotowych podwieczorków. Dożywianie dzieci odbywać się będzie od poniedziałku do piątku w okresie od 2.09.2013r. do 30.06.2015r. z uwzględnieniem przerwy wakacyjnej w lipcu 2014r. Szacunkowa liczba dzieci objętych dożywianiem to 25 dzieci i może ulec zmianie. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmniejszenia liczby dożywianych dzieci w zależności od potrzeb. Dzienna ilość posiłków: 25 porcji (w tym: 25 obiadów, 25 podwieczorków). Szacunkowa liczba posiłków w ciągu trwania projektu to 434 obiady i 434 podwieczorki. Wykonawca przygotowuje posiłki z własnych produktów żywnościowych - produkty żywnościowe muszą być świeże, posiłki muszą posiadać wartość energetyczną odpowiednią dla grupy wiekowej (od 3 do 5 lat) i zgodną z normami i zasadami żywieniowymi Instytutu Żywności i Żywienia. Posiłki powinny być sporządzone zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla zbiorowego żywienia. Posiłki powinny uwzględniać powszechnie uznane preferencje pokarmowe dzieci. Posiłki Wykonawca będzie dostarczał własnym transportem (samochód spełniający wymogi sanitarno-techniczne do przewozu żywności), na własny koszt, w przenośnych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury posiłków i uwzględnieniem odpowiedniego czasu od przygotowania posiłku do jego dostawy (zgodnie z wymogami HACCP i Dobrych Praktyk). Wykonawca ponosi koszty załadunku, transportu i rozładunku posiłków. Zadba również o czystość termosów, w których odbywać się będzie transport posiłków. Surówki powinny być dostarczane w oddzielnych pojemnikach. Odbiór dostarczonych posiłków potwierdzony będzie każdorazowo protokołem ich dostarczenia, z wyszczególnieniem ilości dostarczonych posiłków i podpisem upoważnionego pracownika Oddziału Przedszkolnego w Dąbrówce. Wydawanie posiłków znajduje się po stronie Oddziału Przedszkolnego w Dąbrówce z wykorzystaniem własnych naczyń. Do obowiązków wykonawcy należeć będzie codzienny odbiór odpadów pokonsumpcyjnych niezależnie od ich ilości. Szacunkowa liczba dzieci objętych dożywianiem wynosi 25.Zamawiający ze względu na nieobecność dziecka w oddziale przedszkolnym w Dąbrówce ma prawo zmienić ilość zamówionych posiłków powiadamiając o tym niezwłocznie Wykonawcę. Za wystarczające uważa się powiadomienie telefoniczne dokonane co najmniej na jeden dzień przed dostawą posiłków do godz. 15.00. Jest to podstawą do zapłaty tylko faktycznie wydanych w danym miesiącu posiłków, a nie ilości szacunkowe. Zalecane przez zamawiającego posiłki to: Obiad: zupa - objętość min. 250ml., drugie danie musi posiadać gramaturę nie mniejszą niż 400 gramów, w tym mięso (bez kości) lub ryba min. jeden raz w tygodniu (filet bez ości) -masa 100 gramów i surówka - 100 gramów oraz ziemniaki lub ryż lub kasza lub makaron - 200 gramów oraz sok. Jeden raz w tygodniu drugie danie mogą stanowić pierogi, naleśniki z serem lub dżemem, krokiety. Podwieczorek: kanapki z różnymi dodatkami, ciasto drożdżowe z serem lub owocami lub jogurty, budynie, serki w opakowaniach, owoce. W przypadku kanapek - pieczywo , wędliny, ser należy przywozić pokrojone. Temperatura posiłku winna wynosić: zupa - +75°C, drugie danie - +63°C. Wykonawca jest zobowiązany do przedstawienia Dyrektorowi Zespołu Szkolno-Przedszkolnego Szkoły Podstawowej i Przedszkola Samorządowego im. I Armii Wojska Polskiego w Kamieniu Krajeńskim jadłospisu na kolejnych 10 dni roboczych z wyprzedzeniem na 2 dni, z uwzględnieniem gramatury poszczególnych składników oraz kalorycznością potraw. Każda zmiana w jadłospisie wymaga akceptacji Dyrektora. Zamawiający nie dopuszcza, aby w ciągu dwóch tygodni (10 dni roboczych) wystąpiła powtarzalność tego samego całodniowego posiłku. Dla potrzeb badań żywności przez Państwowy Inspektorat Sanitarny Wykonawca dostarczy codziennie obowiązkowo do miejsca wydawania posiłku próbki potraw zgodnie z §3 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17.04.2007 r. w sprawie popierania i przechowywania próbek żywności przez zakład żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz.U. z 2007 r. Nr 80, poz. 545 z późn. zm.) Godziny dostarczania posiłków Wykonawca ustali z Dyrektorem Zespołu Szkolno-Przedszkolnego Szkoły Podstawowej i Przedszkola Samorządowego im. I Armii Wojska Polskiego w Kamieniu Krajeńskim, któremu Oddział Przedszkolny w Dąbrówce podlega. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających posiłki zarówno pod względem higienicznym jak i kalorycznym oraz dokonywania oceny jadłospisów pod kątem zgodności z zasadami racjonalnego żywienia i zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia. W przypadku stwierdzenia, że posiłki nie spełniają parametrów określonych w obowiązujących przepisach, normach, zaleceniach oraz w specyfikacji istotnych warunków zamówienia, kosztami badania Zamawiający obciąży Wykonawcę. Wykonawca zobowiązany jest podać adres miejsca, w którym przygotowywane będą posiłki oraz przedstawić dokumenty wydane przez odpowiedniego Powiatowego Inspektora sanitarnego potwierdzające spełnienie wymagań do prowadzenia w/w działalności, w tym transportu posiłków. Dostarczane posiłki muszą spełniać wymagania wymienione w obowiązujących przepisach prawa dotyczącego żywności w szczególności: ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914 z późn. zm.); ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz.U. z 2005 r. Nr 171, poz. 1225 z późn. zm.); Rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Ministra z dnia 28 stycznia 2002 r. ustalające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. WE L 31 z 01.02.2002, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 6, str. 463); rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, str. 319); rozporządzenia (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz. Urz. UE L 338 z 13.11.2004, str. 4); Zaleca się aby Wykonawca, w celu przygotowania oferty i prawidłowego oszacowania kosztów realizacji zamówienia, na własną odpowiedzialność zapoznał się m.in. z odległością do Oddziału Przedszkolnego. Cena oferty jest ceną ryczałtową i zawiera wszystkie koszty związane z wykonaniem zamówienia. Wykonawcy nie przysługuje prawo żądania podwyższenia wynagrodzenia, z wyjątkiem pkt 3.3.2 SIWZ.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555231003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Nie wymaga się wniesienia wadium w przedmiotowym postepowaniu.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip.kamienkrajenski.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach