Przetargi.pl
Dostawa artykułów żywnościowych dla Przedszkola nr 76 w Lublinie, ul. Paderewskiego 12

Przedszkole nr 76 ogłasza przetarg

  • Adres: 20-860 Lublin, ul. Ignacego Paderewskiego 12
  • Województwo: lubelskie
  • Telefon/fax: tel. 81 741 54 34; 661 307 549
  • Data zamieszczenia: 2013-02-11
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Przedszkole nr 76
    ul. Ignacego Paderewskiego 12 12
    20-860 Lublin, woj. lubelskie
    tel. 81 741 54 34; 661 307 549
    REGON: 43103088100000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: http://www.p76.bip.lublin.eu
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: przedszkole publiczne

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Dostawa artykułów żywnościowych dla Przedszkola nr 76 w Lublinie, ul. Paderewskiego 12
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: dostawy
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest Dostawa żywności dla Przedszkola Nr 76 w Lublinie, ul. Paderewskiego 12. Oznaczenie przedmiotu zamówienia wg Wspólnego Słownika Zamówień (CPV): główny przedmiot: 15000000-8. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawiera Specyfikacja oraz wzór umowy (stanowiący załącznik nr 1 do Specyfikacji). Zamawiający nie przewiduje możliwości udzielania zamówień uzupełniających, o których mowa w art. 67 ust. 1 pkt 7 ustawy. Zamawiający nie dopuszcza złożenia oferty wariantowej. Zamawiający dopuszcza składanie ofert częściowych. Wykonawca może złożyć ofertę na jedną, kilka, lub wszystkie części zamówienia. Oferta częściowa musi obejmować wszystkie pozycje określone w danej części: Część 1 - Produkty mleczarskie - CPV 15500000 - 3 Część 2 - Produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne - CPV 15100000 - 9 Część 3 - Owoce i warzywa - CPV 15300000 -1 Część 4 - Pieczywo, świeże wyroby piekarskie i ciastkarskie - CPV 15810000 - 9 Część 5 - Produkty mrożone - CPV 15896000-5 Część 6 - Jaja - CPV 03142500 - 3 Część 7 - Różne produkty spożywcze - CPV 15800000 - 6 Szczegółowy wykaz produktów dla poszczególnych części zamówienia stanowi załącznik nr 4 do niniejszej Specyfikacji. Wykonawca zobowiązany będzie do dostarczenia przedmiotu umowy do siedziby Przedszkola po uprzednim zamówieniu telefonicznym lub pisemnym składanym z jednodniowym wyprzedzeniem, do godziny 15.00 przez pracownika Przedszkola oraz wniesienia przedmiotu zamówienia do pomieszczeń wskazanych przez Zamawiającego. Podane ilości produktów w poszczególnych częściach są szacunkowe i mogą ulec zmniejszeniu. Służyć one będą wyłącznie do porównania ofert oraz wybrania oferty najkorzystniejszej tzn., że nie stanowią ostatecznego rozmiaru zamówienia, w wyniku, czego nie mogą stanowić podstaw do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanych dostaw albo podstawy do odmowy realizacji dostaw. Zamawiający nie będzie ponosił ujemnych skutków finansowych spowodowanych zmniejszeniem ilości i wartości dostaw. Zamawiającemu przysługuje prawo zamawiania poszczególnych pozycji asortymentowych w innych ilościach niż wynika to z załącznika nr 4 do niniejszej Specyfikacji pod warunkiem, że łączna wartość dostaw nie przekroczy wartości umowy. Zamawiający nie przewiduje waloryzacji cen w trakcie realizacji umowy. Cena jednostkowa brutto oferowanych produktów może ulec zmianie tylko w przypadku wprowadzenia innej stawki VAT, o której mowa w pkt 16.7 niniejszej specyfikacji. Należność za dostawy będzie płatna przelewem na konto Wykonawcy w terminie 21 dni po otrzymaniu prawidłowo wystawionej faktury od Wykonawcy. Dostawa zamówionych produktów ma być wykonywana środkami transportu spełniającymi wymogi sanitarne, zgodnie z Ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r., nr 136, poz. 914) udokumentowane decyzją/opinią wydaną przez Państwowego Inspektora Sanitarnego lub Państwową Stację Sanitarno - Epidemiologiczną dla danej grupy produktów. Dokumenty te wykonawca zobowiązany jest okazać przy dostawie na każde żądanie zamawiającego. Osoby wykonujące dostawę muszą legitymować się aktualnym zaświadczeniem lekarskim do celów sanitarno-epidemiologicznych, które okazują na każde żądanie zamawiającego. Oferowane produkty winny spełniać wymagania wymienione w obowiązujących przepisach prawa dotyczącego produkcji i obrotu żywności, a w szczególności: Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia wraz z przepisami wykonawczymi oraz Ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r., nr 187, poz. 577, z późn. zm.). Każdy produkt winien być wyprodukowany i wprowadzony do obrotu zgodnie z normami systemu HACCP. Dostarczane produkty winny odpowiadać Polskim Normom oraz być zgodne z normami określonymi i obowiązującymi na obszarze Unii Europejskiej. Opakowania powinny stanowić pojemniki wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością, zamknięte pokrywą i oplombowane pieczęcią producenta w sposób uniemożliwiający ich otwarcie bez uszkodzenia plomby. Opakowania powinny zabezpieczać produkt przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniem, powinny być czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń, pleśni i uszkodzeń mechanicznych. Każdy asortyment produktów musi być dostarczony w oddzielnym pojemniku. Produkty w puszkach winny być wyposażone w elementy do otwierania ręcznego, bez pomocy otwieracza mechanicznego. Jakość dostarczanych produktów winna być zgodna z obowiązującymi przepisami oraz atestami dla produktów pierwszego gatunku/ klasy. Produkty oznakowane mają być zgodnie z wymaganiami rozporządzenia w sprawie oznakowania środków spożywczych (Dz. U. z 2007 r., nr 137, poz. 966), tzn. muszą zawierać: nazwę, wykaz i ilość składników lub kategorii składników, zawartość netto w opakowaniu, datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia, warunki przechowywania, firmę i adres producenta lub przedsiębiorcy paczkującego środek spożywczy, nazwę i adres producenta. Przy każdej dostawie jaj konsumpcyjnych oraz mięsa i wędlin zamawiający wymaga przedstawienia handlowego dokumentu identyfikacyjnego (HDI) zgodnie z ustawą o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2006 r., nr 17, poz. 127) oraz rozporządzeniem WE 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r., ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L139 z dnia 30 kwietnia 2004 r.). Jaja konsumpcyjne muszą być oznakowane weterynaryjnym numerem zakładu i zdezynfekowane za pomocą promienia ultrafioletowego. Dostawca, na każde żądanie zamawiającego, zobowiązany jest przedstawić stosowne zaświadczenie właściwego lekarza weterynarii poświadczające badanie dostarczanego mięsa. Dostarczane produkty powinny być świeże, pełnowartościowe, należytej jakości oraz będą dostarczane nie później, niż w połowie okresu przydatności do spożycia przewidzianego dla danego produktu, z zastrzeżeniem: pieczywo, wyroby piekarskie i cukiernicze wyprodukowane będą w dobie dostawy; ryby mrożone, warzywa mrożone będą posiadać termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 30 dni od dostawy; jaja konsumpcyjne nie będą starsze niż 7 dni od daty pakowania; warzywa i owoce świeże cechować się będą regularnym kształtem właściwym dla danej odmiany, będą wolne od szkodników, znaków chorobowych, zanieczyszczeń ziemią, uszkodzeń, oznak wyrastania korzenia w pęd nasienny, brakiem oznak więdnięcia, wyschnięcia czy gnicia; mięso i wędliny będą produktami świeżymi, z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 5 dni od dostawy. Wykonawca ponosi odpowiedzialność za wady jakościowe dostaw (ukryte, nie ukryte) oraz uszkodzenia powstałe w transporcie produktów oraz zobowiązany jest do niezwłocznej wymiany wadliwego towaru we własnym zakresie i na własny koszt. Poniżej cechy dyskwalifikujące dla poszczególnego asortymentu; Cechy dyskwalifikujące wspólne dla mięsa: obce posmaki, zapachy, oślizgłość, nalot pleśni, zazielenienie mięsa, występowanie gruczołów, fragmentów kości. Cechy dyskwalifikujące wspólne dla wędlin: obce posmaki, zapachy, oślizgłość, nalot pleśni, barwa szarozielona, zacieki tłuszczu i galarety pod osłonką, pęknięcia osłonki i wycieki farszu, w osłonkach naturalnych jak i sztucznych, składniki użyte do produkcji pozaklasowe lub z chrząstkami, ścięgnami itp., skupiska jednego ze składników, obecność szkodników oraz ich pozostałości, brak oznakowania opakowań, ich uszkodzenia mechaniczne, objawy obniżenia jędrności i elastyczności, nieprzyleganie osłonki do wędlin itp. Cechy dyskwalifikujące wspólne dla pieczywa: pieczywo zdeformowane, zgniecione, uszkodzone mechanicznie; pieczywo zabrudzone, spalone; miękisz lepki, niedopieczony, z zakalcem, z obecnością grudek mąki i soli; smak gorzki, kwaśny, zbyt słony lub niesłony; ciasta zabrudzone, spalone, niedopieczone, o wyraźnie niewłaściwej porowatości ciasta, kruszące się; objawy pleśnienia, psucia; uszkodzenia mechaniczne, ciasta zdeformowane, zgniecione, porozrywane; obecność szkodników żywych, martwych, oraz ich pozostałości. Cechy dyskwalifikujące wspólne dla wyrobów mleczarskich: obce posmaki, zapachy, smak gorzki, mocno kwaśny, słony, stęchły, mdły; zanieczyszczenia mechaniczne, organiczne; objawy pleśnienia, psucia; uszkodzenia mechaniczne, zdeformowane, zgniecione, porozrywane; obecność szkodników żywych, martwych, oraz ich pozostałości, brak oznakowania opakowań. Cechy dyskwalifikujące wspólne dla warzyw i owoców: mające oznaki niewłaściwego przechowywania i transportu. Mocne zniekształcenia, oznaki choroby, zaparzenie, zgnicie, obce zapachy, pozostałości środków ochrony roślin. Cechy dyskwalifikujące produkty mrożone i mające oznaki niewłaściwego przechowywania i transportu (oznaki wcześniejszego rozmrażania), uszkodzenia, mechaniczne zdeformowania, zgniecenia, porozrywane, uszkodzone opakowania. Wykonawca dostarcza produkty od poniedziałku do piątku do siedziby zamawiającego w następujących przedziałach godzinowych: produkty mleczarskie: w godzinach od 6.00 do 7.00 produkty zwierzęce, mięso: w godzinach od 7.00 do 9.00 owoce i warzywa: w godzinach od 7.00 do 8.00 pieczywo i wyroby piekarskie: w godzinach od 6.00. do 7.00 produkty mrożone: w godzinach od 8.00 do 9.00 jaja: w godzinach od 8.00 do 9.00 różne produkty spożywcze: w godzinach od 8.00 do 9.00 Zamawiający zastrzega sobie prawo do uzupełnienia zamówienia i dostarczenia produktów przez wykonawcę do siedziby przedszkola w czasie 2 godzin od telefonicznego złożenia zamówienia. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmniejszenia i zwrotu nadwyżki zamówionych w dniu wcześniejszym artykułów w przypadku nagłej dużej absencji dzieci.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 150000008
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: nie dotyczy

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://www.p76.bip.lublin.eu
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach