Przetargi.pl
Żywienie pacjentów Szpitala Na Wyspie Sp. z o.o. z siedzibą w Żarach przy ul. Pszennej 2

Szpital Na Wyspie Sp. z o.o. ogłasza przetarg

  • Adres: 68200 Żary, ul. Pszenna
  • Województwo: lubuskie
  • Telefon/fax: tel. 068 4757600, 4757615 , fax. 684 757 700
  • Data zamieszczenia: 2019-02-07
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Szpital Na Wyspie Sp. z o.o.
    ul. Pszenna 2
    68200 Żary, woj. lubuskie
    tel. 068 4757600, 4757615, fax. 684 757 700
    REGON: 97794709400000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.szpitalnawyspie.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Żywienie pacjentów Szpitala Na Wyspie Sp. z o.o. z siedzibą w Żarach przy ul. Pszennej 2
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiot zamówienia dotyczy usługi żywienia pacjentów Szpitala Na Wyspie Sp. z o.o. z siedzibą w Żarach przy ul. Pszennej 2 i obejmuje świadczenie kompleksowych usług całodziennego żywienia dla pacjentów po przez produkcję 3 posiłków dziennie dla pacjentów oddziałów szpitalnych w Żarach i w Lubsku przez Wykonawcę poza obiektami Zamawiającego z podziałem na 2 Zadania: Zadanie nr 1 – usługa żywienia pacjentów Szpitala w Żarach Zadanie nr 2 – usługa żywienia pacjentów Szpitala w Lubsku 2. Odbiór posiłków od Wykonawcy i dostarczenie ich do oddziałów szpitalnych odbywać się będzie transportem Zamawiającego, gdy odległość od miejsca odbioru do oddziału szpitalnego ( Lubsko – ZOL, ul. Poznańska 2, Żary – ul. Pszenna 2) nie jest większa niż 5 km. A w pozostałych przypadkach dostarczenie posiłków do w/w oddziałów szpitalnych odbywać się będzie staraniem (transportem) i na koszt wykonawcy. 3. Realizacja usługi powinna być zgodna z obowiązującymi aktami prawnymi regulującymi kwestię żywienia m. in.: • Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (j.t. Dz.U. z 2018 r. poz.1541 z późn. zm.) oraz przepisami wykonawczymi do niej. • Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych • Rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz. U. 2007 nr 80, poz. 545 z póź. zm.) • Rozporządzenie (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające durektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG 4. Dodatkowo usługa powinna być realizowana w oparciu o normy z 2018 roku opracowane przez Instytut żywności i żywienia oraz o obowiązujące publikacje: • „Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka” wyd.4, Helena Ciborowska, Anna Rudnicka, Warszawa 2018 • Normy żywienia człowieka Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych, Jarosz Mirosław, Bułhak-Jachymczyk Barbara. PZWL warszawa 2018 • Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach, prof. dr. hab. n. med. Mirosław Jarosz IŻŻ warszawa 2011 • Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie dr hab. M. Krawczyński Kraków 2015 • Zasady racjonalnego żywienia, zalecane racje pokarmowe dla wybranych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego, Urszula Pelzner, Lucjan Szponar, Halina Turlejska , ODDK, Gdańsk, 2014. 5. Przewidziana ilość całodobowych posiłków wynosi miesięcznie około 2800 posiłków dla pacjentów w Żarach i około 1200 posiłków dla pacjentów w Lubsku. Liczba ta jest zależna od obłożenia szpitala. 6. Zasady przygotowywania posiłków: - Posiłki powinny być zapakowane na kuchni wykonawcy w pojemniki GN, szczelnie zamknięte i umieszczone w pojemniki termoizolacyjne. Czynności te powinny być wykonane w specjalnym miejscu wyznaczonym do pakowania posiłków z zachowaniem wszystkich zasad higieny. - POSIŁKI POWINNY ODPOWIADAĆ wszelkim rygorom recepturowym, smakowym i estetycznym. Proponowane w jadłospisach potrawy nie mogą się powtarzać przez okres 10 dni. Jadłospis musi posiadać wyszczególnioną gramaturę poszczególnych potraw i produktów. - Porcjowanie posiłków odbywa się w kuchenkach oddziałowych zamawiającego przy użyciu specjalnych porcjonerów dostarczonych przez wykonawcę, które pozwalają dokładnie odmierzyć wielkość porcji. - Wszystkie posiłki powinny być przygotowane zgodnie z obowiązującymi, najnowszymi normami żywieniowymi opracowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia, z przepisami prawa z zakresu higieny żywienia. - Dostarczone posiłki musza być świeże z bieżącej produkcji dziennej bez dodatkowej obróbki technologicznej. Posiłki muszą być przygotowane ze świeżych i naturalnych produktów wysokiej jakości, nie dopuszcza się stosowania mięsa garmażeryjnego przy produkcji potraw mięsnych. - Wykonawca jest zobowiązany do przygotowywania dla pacjentów szpitala posiłków z uwzględnieniem właściwej jakości w zakresie zawartości kalorii i składników odżywczych, pokarmowych, urozmaicenia, objętości i wagi potraw, sezonowości przewidzianych dla poszczególnych grup pacjentów i diet zgodnych z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia w zakresie żywienia w szpitalach - Bezwzględnie wymaga się zgodności diet z jednostką chorobową ze szczególnym uwzględnieniem produktów dozwolonych i zakazanych oraz technologii sporządzania posiłków. - Na całodzienne wyżywienie składają się 3 główne posiłki ( śniadanie obiad kolacja )i 4 posiłki dla diety cukrzycowej, dzieci i pacjentów w Zol w Lubsku ( śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja) uwzględniające podstawowe składniki i produkty spożywcze o wysokiej jakości stosowane w żywieniu dietetycznym. W Indywidulnych przypadkach liczba posiłków może ulec zmianie wg wskazań lekarza. - Podwieczorki mają być urozmaicone i zgodne z zaleceniami diety. - Wykonawca będzie dostarczał produkty suche, tj. kleik, herbata, cukier, sól, wg potrzeb Zamawiającego. - Wykonawca będzie także przygotowywał posiłki tradycyjne w okresie świąt (Boże Narodzenie i Wielkanoc) na zlecenie Zamawiającego. - Wykonawca zobowiązany jest do nadzoru nad prawidłowością przygotowywania posiłków w dziale żywienia przez podległy personel. - Wykonawca zobowiązany jest do konsultowania szczegółowych wymagań dietetycznych z dietetykiem szpitala zamawiającego i uwzględniać wszystkie jego uwagi. - Posiłki przygotowywane i dostarczone będą na podstawie pisemnego dziennego zapotrzebowania z podziałem na oddziały szpitalne i rodzaje diet składane wykonawcy przez dietetyka. Ewentualne domawianie diet na bieżąco będzie odbywać się droga telefoniczną. - W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości ilościowych np. niewłaściwa gramatura potraw, niewłaściwa ilość posiłków lub jakościowych, np. niewłaściwa temperatura posiłków zamawiający sporządzi protokół zwrotu posiłku a wykonawca zobowiązuje się do niezwłocznego usunięcia stwierdzonych nieprawidłowości. W przypadku powtarzających się nieprawidłowości zamawiający może zastosować kary umowne opisane w projekcie umowy. - W przypadku serwowania posiłków na oddział OIOM wykonawca dostarczy je w postaci indywidualnych tac żywieniowych/ jednorazowe opakowania. - Wykonawca jest zobowiązany do pobierania próbek i przechowywania próbek podanych posiłków w specjalnie przeznaczonych do tego lodówkach przez okres 72 godzin od upływu dnia wydania zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami prawa w tym zakresie. - Przygotowywanie posiłków odbywać się będzie z uwzględnieniem diet stosowanych w szpitalu : • Dieta podstawowa ( normalna) • Dieta łatwostrawna • Dieta wątrobowa • Dieta cukrzycowa • Dieta bogatobiałkowa • Dieta płynna wzmocniona ( sonda) • Dieta płynna • Dieta papkowata • Dieta przecierana • Dieta bezmleczna • Dieta dla dzieci 1-3 lat • inne diety będą realizowane na indywidualne zalecenia lekarza. - Wartość procentowa każdej diety w stosunku do całości przedstawia się następująco: • normalna (ok. 30%); • lekkostrawna (ok. 35%) • wątrobowa (ok. 1%); • cukrzycowa (ok. 22%); • przecierana; przecierana cukrzycowa (ok. 2%) • przecierana-sonda ( ok. 1%) • specjalna dla dzieci;(biegunkowa, normalna w wieku od 1do 3 lat) ok. 4% • papkowata (ok. 4%) • inne w zależności od zaleceń lekarza (ok. 1%) 7. Ustala się że wartość energetyczna całodziennego pożywienia powinna dostarczać 2200 kcal dla jednej osoby. Kaloryczność może być zmieniona na indywidualne zapotrzebowanie pacjenta na zlecenie dietetyka. Białko ma dostarczać 14-16% energii, tłuszcze 30%, a węglowodany uzupełniają dobowe zapotrzebowanie energetyczne. 8. Procentowy rozdział całodziennego zapotrzebowania energetycznego na poszczególne posiłki w przypadku trzech posiłków dziennie: śniadanie, obiad, kolacja kolejno 30-35%, 35-40%, 25-30%. W przypadku czterech posiłków dziennie: śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja odpowiednio: 25-30%, 35-40%, 5-10%, 25-30%. 9. Przybliżone ilości gramowe podstawowych produktów: • Pieczywo mieszane 120g • Masło/margaryna miękka 20g • Makaron, kasza ryż ziemniaki 200-250g • Dodatki warzywne do kolacji i śniadania 50-80g • Surówki 100-150g • Sałatki 100g • Owoce surowe (dod. Do posiłki) 100-150g • Zupy mleczne 350g • Ser żółty 50g • Twaróg, 70 g • Wędlina 60-80g • Pasty 80g • Zupy obiadowe 350-400g • Mięso : • -mięsa bez kości 80-120g • - mięso z kością 150-200g • Ryby 100-120g • Potrawka , gulasz 150-180g • Dania mączne 250g 10. Posiłki powinny być urozmaicone, z uwzględnieniem zasad nowej piramidy żywieniowej, czyli Wykonawca powinien dostarczać warzywa lub owoce do każdego posiłku. Wykonawca musi dbać o różnorodność dodatków do śniadania i kolacji, tzn. różne dobro gatunkowe wędliny (co najmniej 80% mięsa, bez MMO), jajka, pasty, sałatki, ryby. Pieczywo na przemian mieszane i razowe. W posiłkach obiadowych powinny znajdować się dania naprzemiennie: mięsne, półmięsne i bezmięsne. Pieczywo na śniadania i kolacje w diecie podstawowej 50% pszenno–żytnie i 50% razowe. W diecie lekkostrawnej pieczywo mieszane a diecie wątrobowej pieczywo pszenne. Tłuszcz stosowany do pieczywa to masło 82 % naprzemiennie z margaryna miękką kubełkową w porcjach min 20g na osobę. W jadłospisach powinny występować owoce podane jako dodatek oraz mleko acidofilne, kefiry, jogurty. Kompoty podawane do posiłków powinny być przygotowywane ze świeżych lub mrożonych owoców. Dieta cukrzycowa z ograniczeniem węglowodanów prostych, czyli ograniczona podaż takich produktów jak: biała mąka, białe ryże i makarony, ziemniaki. Zupy mleczne do śniadania maksymalnie 3x w tygodniu tylko z węglowodanami złożonymi, nie rozgotowane, a w pozostałe dni produkty zastępcze o zmniejszonej zawartości laktozy typu jogurt, maślanka, kefir. 11. Posiłki będą odbierane od Wykonawcy w termosach będących własnością Zamawiającego. Temperatura posiłków w chwili dostarczenia do pomieszczeń dystrybucji u Zamawiającego musi wynosić: minimalna temperatura zupy, drugiego dania, płynów winna wynosić 63ºC, maksymalna temperatura produktów zimnych (sałatki, pasty, sery, itp.) 4-7 ºC. 12. Odbieranie posiłków od Wykonawcy będzie odbywać się transportem Zamawiającego (jeżeli odległość od miejsca odbioru do oddziału szpitalnego nie przekracza 5 km)lub transportem wykonawcy ( w pozostałych przypadkach) w godzinach wyznaczonych przez Zamawiającego,, tj.: Dla pacjentów znajdujących się w oddziałach szpitalnych w Żarach -śniadanie 730 -obiad, podwieczorek (dla dzieci i pacjentów z cukrzycą) 1200 -kolacja 1530 Dla pacjentów znajdujących się w oddziałach szpitalnych w Lubsku: -śniadanie 730 -obiad, podwieczorek 1200 -kolacja 1530 13. Całodzienne żywienie pacjentów sporządzane będzie na podstawie: - uzgodnionego pomiędzy Zamawiającym a Wykonawcą jadłospisu dekadowego (dotyczy wyżywienia całodobowego ) Uwaga: Opracowany jadłospis wraz z określoną gramaturą i wartością odżywczą ( kalorie, białka, tłuszcze, węglowodany) wszystkich potraw, na 5 dni przed wprowadzeniem do realizacji wykonawca przedkłada w celu zatwierdzenia upoważnionemu pracownikowi zamawiającego, natomiast jadłospisy dzienne, których podstawę stanowią zatwierdzone 10 dniowe jadłospisy należy przekazywać do poszczególnych oddziałów szpitalnych w dniu poprzedzającym dzień którego dotyczą. - uzgodnionych pomiędzy zamawiającym a wykonawcą diet, z tym że, diety indywidualne będą wykonywane wg zaleceń lekarza. 14. Obowiązki Wykonawcy: - Wykonawca zobowiązany jest do powiadamiania o zmianach w jadłospisach, których wcześniej nie mógł przewidzieć, - Wykonawca zobowiązany jest do uwzględniania w opracowywanych jadłospisach potraw zgodnych z tradycją świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy, - Wykonawca jest zobowiązany do podjęcia natychmiastowego działania i likwidacji wszystkich nieprawidłowości zgłoszonych przez zamawiającego w zakresie realizacji przedmiotu zamówienia. - Wykonawca ponosi odpowiedzialność za wystąpienie zatrucia pokarmowego z winy wykonawcy, jeśli wina zostanie mu udowodniona - Wykonawca jest zobowiązany do stosowania Dobrej Praktyki Higienicznej, Dobrej Praktyki Produkcyjnej, systemu Analiza Ryzyka i Kontroli Punktów Krytycznych (HACCP) oraz oświadcza, że do produkcji będzie używał tylko produktów dobrej jakości. - Wykonawca jest zobowiązany do Przedstawiania zamawiającemu wyników kontroli nadzoru sanitarnego w zakresie stanu sanitarnego pomieszczeń kuchni, w której są przygotowywane posiłki, a także w zakresie oceny jadłospisów i posiłków przygotowywanych dla zamawiającego bezzwłocznie po ich uzyskaniu, jednocześnie zastrzega sobie prawo do kopii protokołów pokontrolnych - Wykonawca zobowiązuje się do dostarczania Posiłków trzy razy dziennie przez wszystkie dni w roku. - Wykonawca ma obowiązek odbierania od Zamawiającego odpadów pokonsumpcyjnych ok. 50l w skali miesiąca. - Wykonawca ma obowiązek mycia i dezynfekcji termosów termoizolacyjnych stanowiących własność Zamawiającego, - Wykonawca zapewni możliwość doprowiantowania pacjentów, które odbywać się będzie drogą telefoniczną jednak nie prędzej niż: • doprowiantowanie do śniadania – do godz. 7:15 • doprawiantowanie do obiadu – do godz. 11:15 • doprawiantowanie do kolacji – do godz. 14:00 15. Uprawnienia Zamawiającego: - Zamawiający zastrzega sobie prawo do kontroli przez upoważnionego przez siebie pracownika w kuchni wykonawcy przygotowującej posiłki: a) czystości pomieszczeń, urządzeń i sprzętu przy produkcji. b) stosowanych surowców, gramatury, przebiegu procesów technologicznych, c) higieny sporządzania posiłków, d) higieny środków transportu. e) Badań okresowych osób zatrudnionych przy przygotowywaniu posiłków. - Zamawiający zastrzega sobie prawo wglądu do dokumentacji związanej z żywieniem w celu oceny wywiązywania się wykonawcy ze zobowiązań. - Upoważniony pracownik zamawiającego ma prawo do kontrolowania: temperatury dostarczanych posiłków, oceny organoleptycznej, estetyki , walorów smakowych dostarczanych posiłków oraz punktualności dostawy posiłków, wyniki kontroli będą dokumentowane w książce kontroli żywienia. 16. UWAGA! - Zamawiający dopuszcza możliwość składania ofert częściowych na jedno z dwóch zadań. - Zamawiający nie dopuszcza możliwości składania oferty wariantowej. - Zamawiający zastrzega sobie, że podana ilość przedmiotu zamówienia stanowi wielkość szacunkową, tym samym dopuszcza możliwość zmniejszenia lub zwiększenia ilości dostaw w zależności od potrzeb bieżących Zamawiającego. - Zamawiający nie przewiduje wyboru oferty najkorzystniejszej z zastosowaniem aukcji elektronicznej. - Zamawiający nie przewiduje zawarcia umowy ramowej. - Zamawiający nie przewiduje zwrotu kosztów udziału w postępowaniu za wyjątkiem sytuacji o których mowa w art. 93 ust. 4 ustawy Pzp. 17. Wymagania stawiane Wykonawcy: - Wykonawca jest odpowiedzialny za jakość, zgodność z warunkami technicznymi i jakościowymi opisanymi dla przedmiotu zamówienia. - Wymagana jest należyta staranność przy realizacji zobowiązań umowy, - Ustalenia i decyzje dotyczące wykonywania zamówienia uzgadniane będą przez zamawiającego z ustanowionym przedstawicielem wykonawcy. - Określenie przez Wykonawcę telefonów kontaktowych i numerów fax. oraz innych ustaleń niezbędnych dla sprawnego i terminowego wykonania zamówienia. - Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za szkody wyrządzone przez Wykonawcę podczas wykonywania przedmiotu zamówienia. - Wymagany termin płatności faktury – od 21 do 30 dni, licząc od dnia doręczenia faktury zamawiającemu, - Zaoferują stałość cen przez okres trwania umowy - Wykonawca jest zobowiązany do zatrudnienia na podstawie umowy o prace w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (t.j. Dz. U. z 2018r. poz. 917 z późn. zm.) pracowników wykonujących następujące czynności w zakresie realizacji zamówienia, tj. przygotowanie posiłków, gotowanie posiłków, dostarczanie posiłków. 18. Zamawiający zgodnie z art. 29 ust. 3a ustawy PZP oraz art. art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy, wymaga zatrudnienia przez Wykonawcę i podwykonawcę na podstawie umowy o pracę (w rozumieniu przepisów Kodeksu pracy), osób wykonujących następujące czynności w zakresie realizacji zamówienia, tj. przygotowanie posiłków, gotowanie posiłków, dostarczanie posiłków. Zgodnie z art. 36 ust. 2 pkt 8a) ustawy PZP w związku z wymaganiami, o których mowa w art. 29 ust. 3a ustawy PZP Zamawiający określa sposób dokumentowania zatrudnienia ww. osób: a) Realizacja zamówienia w zakresie czynności określonych SIWZ przez cały okres trwania umowy odbywać się będzie przy udziale minimalnej wymaganej ilości osób wykonujących następujące czynności w zakresie realizacji zamówienia, tj. przygotowanie posiłków, gotowanie posiłków, dostarczanie posiłków zatrudnionych na podstawie umowy o pracę w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (t.j. Dz. U. z 2018r. poz. 917 z późn. zm.). b) Wykonawca/podwykonawca dla udokumentowania okoliczności i wykonywania czynności, o których mowa w pkt. a) przedstawi na wezwanie Zamawiającego przed przystąpieniem do realizacji usługi oświadczenie o zatrudnieniu pracowników na podstawie umowy o pracę. Oświadczenie powinno zawierać w szczególności: dokładne określenie podmiotu składającego oświadczenie, datę złożenia oświadczenia, wskazanie, że objęte wezwaniem (zamówieniem) czynności wykonują osoby zatrudnione na podstawie umowy o prace wraz ze wskazaniem liczby tych osób, rodzaj umowy o pracę i wymiar etatu oraz podpis osoby uprawnionej do złożenia oświadczenia w imieniu wykonawcy lub podwykonawcy. c) W trakcie realizacji zamówienia zamawiający uprawniony jest do wykonywania czynności kontrolnych wobec wykonawcy odnośnie spełniania przez wykonawcę lub podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane w punkcie a czynności. Zamawiający uprawniony jest w szczególności do: - żądania oświadczeń i dokumentów w zakresie potwierdzenia spełniania ww. wymogów i dokonywania ich oceny, - żądania wyjaśnień w przypadku wątpliwości w zakresie potwierdzenia spełniania ww. wymogów, - przeprowadzania kontroli na miejscu wykonywania świadczenia. d) W trakcie realizacji zamówienia na każde wezwanie zamawiającego w wyznaczonym w tym wezwaniu terminie wykonawca przedłoży zamawiającemu wskazane poniżej dowody w celu potwierdzenia spełnienia wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę przez wykonawcę lub podwykonawcę osób wykonujących wskazane w punkcie a) czynności w trakcie realizacji zamówienia: • oświadczenie wykonawcy lub podwykonawcy o zatrudnieniu na podstawie umowy o pracę osób wykonujących czynności, których dotyczy wezwanie zamawiającego. Oświadczenie to powinno zawierać w szczególności: dokładne określenie podmiotu składającego oświadczenie, datę złożenia oświadczenia, wskazanie, że objęte wezwaniem czynności wykonują osoby zatrudnione na podstawie umowy o pracę wraz ze wskazaniem liczby tych osób, imion i nazwisk tych osób, rodzaju umowy o pracę i wymiaru etatu oraz podpis osoby uprawnionej do złożenia oświadczenia w imieniu wykonawcy lub podwykonawcy; • poświadczoną za zgodność z oryginałem odpowiednio przez wykonawcę lub podwykonawcę kopię umowy/umów o pracę osób wykonujących w trakcie realizacji zamówienia czynności, których dotyczy ww. oświadczenie wykonawcy lub podwykonawcy (wraz z dokumentem regulującym zakres obowiązków, jeżeli został sporządzony). Kopia umowy/umów powinna zostać zanonimizowana w sposób zapewniający ochronę danych osobowych pracowników, zgodnie z przepisami Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, str. 1 z późn. zm.), tj. w szczególności bez adresów, nr PESEL pracowników. Imię i nazwisko pracownika nie podlega anonimizacji. Informacje takie jak: data zawarcia umowy, rodzaj umowy o pracę i wymiar etatu powinny być możliwe do zidentyfikowania; • zaświadczenie właściwego oddziału ZUS, potwierdzające opłacanie przez wykonawcę lub podwykonawcę składek na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne z tytułu zatrudnienia na podstawie umów o pracę za ostatni okres rozliczeniowy; • poświadczoną za zgodność z oryginałem odpowiednio przez wykonawcę lub podwykonawcę kopię dowodu potwierdzającego zgłoszenie pracownika przez pracodawcę do ubezpieczeń, zanonimizowaną w sposób zapewniający ochronę danych osobowych pracowników, zgodnie z przepisami Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, str. 1 z późn. zm.),. Imię i nazwisko pracownika nie podlega anonimizacji. e) Z tytułu niespełnienia przez wykonawcę lub podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane w punkcie a) czynności zamawiający przewiduje sankcję w postaci obowiązku zapłaty przez wykonawcę kary umownej w wysokości określonej w projekcie umowy stanowiącej załącznik do niniejszej SIWZ w Rozdziale III. Niezłożenie przez wykonawcę w wyznaczonym przez zamawiającego terminie żądanych przez zamawiającego dowodów w celu potwierdzenia spełnienia przez wykonawcę lub podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę traktowane będzie jako niespełnienie przez wykonawcę lub podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane w punkcie a) czynności. f) W przypadku uzasadnionych wątpliwości co do przestrzegania prawa pracy przez wykonawcę lub podwykonawcę, zamawiający może zwrócić się o przeprowadzenie kontroli przez Państwową Inspekcję Pracy.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15894220-9
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Opis sposobu dokonywania oceny spełnienia tego warunku : - decyzja właściwego miejscowo organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej, w sprawie zatwierdzenia zakładu prowadzącego działalność związana z produkcją i obrotem żywności w zakresie przygotowania posiłków od surowca do gotowej potrawy oraz świadczenia usług dla odbiorców zewnętrznych. - Wykaz środków transportu wraz z informacjami o podstawie do dysponowania tymi środkami oraz aktualna decyzja Państwowego Powiatowego inspektora Sanitarnego zatwierdzająca środek transportu do służący do wykonywania zamówienia jako spełniający odpowiednie wymagania do celów przewozu środków spożywczych, - certyfikat potwierdzający, ż wykonawca opracował, wykonuje i utrzymuje stała procedurę lub procedury na podstawie zasad HACCP
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: a) Wykaz środków transportu wraz z informacjami o podstawie do dysponowania tymi środkami oraz aktualna decyzja Państwowego Powiatowego inspektora Sanitarnego zatwierdzająca środek transportu do służący do wykonywania zamówienia jako spełniający odpowiednie wymagania do celów przewozu środków spożywczych, b) zatwierdzony formularz organizacyjno-techniczny (Załącznik nr 5),

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach