Przetargi.pl
Zakup wraz z dostawą gorących posiłków

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 26910 Magnuszew, ul. Saperów
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 48 621 71 05 , fax. 48 621 70 25
  • Data zamieszczenia: 2018-12-29
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej
    ul. Saperów 24
    26910 Magnuszew, woj. mazowieckie
    tel. 48 621 71 05, fax. 48 621 70 25
    REGON: 14017622000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.ugmagnuszew.bip.org.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Zakup wraz z dostawą gorących posiłków
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest sukcesywny zakup dla 170 dzieci przez 79 dni tj. 13430 gorących posiłków jednodaniowych z dowozem do czterech szkół na terenie gminy Magnuszew. 1) posiłki jednodaniowe przygotowane zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U. z 2018r. poz. 1541 z późn. zm.) oraz Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. z 2016 r. poz. 1154). Bezwzględnie należy przestrzegać norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności. Posiłki mają być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży. Wykonawca ponosi odpowiedzialność za jakość posiłku, temperaturę w chwili podania oraz jego walory smakowe i estetyczne. Posiłki muszą być świeżo przygotowane w dniu dostaw, do przygotowywania posiłków należy używać produktów wysokiej jakości i zawsze świeżych, posiadających aktualne terminy ważności, nabytych w źródłach działających zgodnie zobowiązującymi przepisami sanitarnymi i higienicznymi, wyklucza się posiłki z papierka lub puszki, bez potraw tłustych, ciężko strawnych, a także potraw kwaśnych, bardzo słonych. Nie należy używać ostrych przypraw i octu, ale naturalnych (np. pietruszka, koper, cytryna). W jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone. 2) Wykonawca jest odpowiedzialny za sporządzanie posiłków zgodnie z jadłospisem, który musi być przedłożony przez Wykonawcę Zamawiającemu oraz Dyrektorom szkół. Wykonawca będzie dostarczał jadłospis na nadchodzące dwa tygodnie najpóźniej ostatniego dnia tygodnia poprzedzającego przyszłe dwa tygodnie (tzw. jadłospis dekadowy). Jadłospis musi zawierać wykaz rodzajowy posiłków ich gramaturę, alergeny i być potwierdzony przez osobę do tego upoważnioną. Jadłospis powinien być urozmaicony w ten sposób, że te same posiłki nie mogą się powtarzać w okresie 2 tygodniowym. 3) Wykonawca zobowiązany będzie do przygotowania obiadów jednodaniowych wydawanych w systemie: - trzy razy w tygodniu (poniedziałek, środa, piątek), zupa (400 g) z wkładką mięsną (z ograniczeniem kiełbasy) lub jarską typu pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki, placki ziemniaczane (100 g) plus pieczywo(25g) zupa na wywarach warzywno-mięsnych, nie z proszku zupę i makaron dostarczać oddzielnie - dwa razy w tygodniu (wtorek, czwartek) drugie danie mięso lub ryba (100 g), ziemniaki lub ryż lub kasza lub makaron (200 g), surówki lub jarzyny (100 g), kompot (200ml). Do wyrobu kompotu nie wolno stosować syropów syntetycznych, barwników i innych konserwantów. Wszystkie posiłki muszą być przygotowane i podane z zawartością warzyw lub owoców w każdym posiłku. 4) Wykonawca zobowiązany jest do dostarczania naczyń jednorazowych na których wydawane będą posiłki wraz ze sztućcami. Naczynia jednorazowe oraz sztućce muszą posiadać wymagane atesty. Koszt naczyń i sztućcy Wykonawca uwzględnia w cenie jednostkowej posiłku. 5) Zamawiający informuje, że wskazana powyżej ilość posiłków ma charakter szacunkowy a rzeczywista liczba dziennych posiłków może ulec zmianie i wynikać będzie z bieżących potrzeb zamawiającego. Zmiana ilości posiłków nie będzie powodować zmiany ceny posiłku ani zmiany warunków umowy, nie spowoduje dla Zamawiającego konsekwencji finansowych i odszkodowań na rzecz Wykonawcy. 6) Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia posiłków w naczyniach będących w jego dyspozycji (własności) z zastosowaniem wymogów higieniczno – sanitarnych, dostaw musi odbywać się w naczyniach przystosowanych do przewozu żywności i zapewniających właściwa i ochronę, temperaturę . Samochód do przewozu posiłków musi być przystosowany do przewozu żywności oraz spełniać podstawowe wymagania sanitarno-higieniczne, 7) dowóz posiłków do Szkoły Podstawowej w Rozniszewie godz. 09:40, Szkoły Podstawowej w Mniszewie godz. 09:50, Szkoły Podstawowej w Chmielewie godz. 10:10, Szkoły Podstawowej w Przydworzycach godz. 10:30. 8) miejsce wydawania posiłków wyznaczają Dyrektorzy szkół. Liczba dzieci objętych dożywianiem przez Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Magnuszewie w poszczególnych szkołach zostanie przekazana mailem lub faksem przez pracownika GOPS. Zmiany w ilości zamawianych posiłków będą zgłaszane Wykonawcy najpóźniej do godz. 15:00 dnia poprzedniego. 9) Wykonawca jest zobowiązany do odbioru pozostałości po wydanych posiłkach (odpadów). 10) Wykonawca zobowiązany jest codziennie przechowywać próbki żywności dla potrzeb badań żywności przez Państwową Inspekcję Sanitarną zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 r. w sprawie probiernia i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz.U. z 2007 r. Nr 80, poz. 545) 11) Wykonawca będzie przygotowywał oraz dostarczał posiłki, zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie, 12) Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność cywilną i finansową za jakość dostarczanych posiłków oraz skutki wynikające z zaniedbań przy ich przygotowaniu i transporcie, mogące mieć negatywny wpływ na zdrowie żywionych dzieci. W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany zapewnić dostawę posiłków zgodnych z wymogami SIWZ z innych źródeł. 13) Prawidłowość realizacji zamówienia podlegać będzie comiesięcznej ocenie przeprowadzanej przez komisję powołaną przez Zamawiającego. W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości w realizacji zamówienia Zamawiającemu przysługiwać będzie prawo rozwiązania umowy z zachowaniem dwutygodniowego okresu wypowiedzenia. W celu potwierdzenia wiarygodności danych Wykonawca każdorazowo udostępni na wniosek Zamawiającego oryginały dowodów (faktur) zakupu produktów stanowiących dowód zakupu „wsadu do kotła”. 14) dokonanie zakupu posiłków winno nastąpić z zachowaniem efektywnego wydatkowania środków finansowych, co oznacza, że posiłki muszą być odpowiednie jakościowo tj. smaczne, gorące i w całości spożyte. 15) Rozliczenia pomiędzy Zamawiającym a Wykonawcą będą następowały miesięcznie. Do faktury zostaną dołączone codzienne potwierdzenia odbioru określonej ilości posiłków potwierdzonej przez Dyrektora Szkoły.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55500000-5
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Wykonawca, w terminie 3 dni od dnia zamieszczenia na stronie internetowej informacji z otwarcia ofert (o której mowa w art. 86 ust. 5 ustawy), samodzielnie (bez odrębnego wezwania ze strony zamawiającego) przekaże zamawiającemu oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej z innymi wykonawcami składającymi oferty w danym postępowaniu (o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23 PZP) . Wraz ze złożeniem oświadczenia, wykonawca może przedstawić dowody, że powiązania z innym wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu o udzielenie zamówienia.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach