Przedszkole Nr 286 ogłasza przetarg
- Adres: 02796 Warszawa, ul. Mandarynki
- Województwo: mazowieckie
- Telefon/fax: tel. 22 648 74 26
- Data zamieszczenia: 2019-01-18
- Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe
Sekcja I - Zamawiający
- I.1. Nazwa i adres: Przedszkole Nr 286
ul. Mandarynki 1
02796 Warszawa, woj. mazowieckie
tel. 22 648 74 26
REGON: 1300276000000 - Adres strony internetowej zamawiającego: http://www.przedszkole286.waw.pl/
- I.2. Rodzaj zamawiającego: JEDNOSTKA SAMORZĄDU TERYTORIALNEGO - PRZEDSZKOLE
Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu
- II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
- II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
ZAKUP I SUKCESYWNA DOSTAWA ŚRODKÓW ŻYWNOŚCI DO STOŁÓWKI PRZEDSZKOLNEJ W PRZEDSZKOLU NR 286 - II.1.2. Rodzaj zamówienia:
- II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
Opis przedmiotu zamówienia Przedmiotem zamówienia jest zakup i sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych do stołówki przedszkolnej mieszczącej się w Przedszkolu Nr 286, 02-796 Warszawa, ul. Mandarynki 1. Zamawiający pogrupował zamawianą żywność na 2 części. Zamawiający dopuszcza składanie ofert częściowych na dowolną ilość części, spośród 2, które obejmuje postępowanie. Wykonawca może złożyć ofertę na całość zamówienia lub na wybraną część. Podane ilości zamawianych produktów są ilościami szacunkowymi. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia, rodzaj asortymentu oraz orientacyjne ilości zamawianego asortymentu dla poszczególnych części w okresie objętym zamówieniem wraz z kalkulacją ceny oferty, zawierają: załącznik nr 1a, 1b, do SIWZ. Okres trwania dostawy wyniesie nie więcej niż 12 miesięcy, rozpocznie się od dnia podpisania umowy, a upłynie w dniu 30 grudnia 2019 r. Cykliczność dostaw uzależniona będzie od potrzeb Zamawiającego i odbywać się będzie od poniedziałku do piątku (z wyłączeniem sobót, niedziel i świąt). W zakresie dostaw. „Dostawę” – Zamawiający określa, jako przygotowanie asortymentu zgodnie z zamówieniem, jego dowóz do Zamawiającego oraz wyładunek asortymentu do magazynu żywnościowego mieszczącego się w Przedszkolu Nr 286 przy ul. Mandarynki 1 w Warszawie. Zamawiający wymaga, aby warunki transportu zamawianych artykułów odpowiadały zasadom GMP/GHP i odbywały się środkami transportu spełniającymi wymogi sanitarne, zgodnie z Ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, a osoby wykonujące „Dostawę” muszą legitymować się aktualnym zaświadczeniem lekarskim do celów sanitarno-epidemiologicznych, które okażą na każde żądanie Zamawiającego. W zakresie wymagań jakościowych. Oferowane artykuły żywnościowe oraz pozostałe produkty winny być świeże z okresami ważności odpowiednimi dla danego asortymentu, wysokiej jakości, tj. I-go gatunku, bez wad fizycznych i jakościowych oraz spełniać wymogi: Zamawiający wymaga, aby wszystkie zaoferowane przez Wykonawcę artykuły będące przedmiotem zamówienia spełniały wymagania jakościowe zawarte w załącznikach od nr 1a do nr 1b do SIWZ (szczegółowy opis przedmiotu zamówienia) oraz wypełniały przesłanki normy prawnej, określone w poniżej wymienionych aktach normatywnych oraz ich przepisach wykonawczych: Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. jedn. DZ.U. 2018.0.1541 Tj.); Ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r., o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (t. jedn. Dz. U. 2017 poz. 2212 oraz z 2018 poz. 650 i 664); Ustawa z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (t. jedn. Dz. U. 2017 poz. 242 i 471 oraz z 2018 poz. 650) Zamawiający wymaga, aby dostarczone artykuły były oznakowane zgodnie z wymaganiami rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. z 2015 poz. 29), tj. oznakowanie musi zawierać nazwę, pod którą środek jest wprowadzony do obrotu, wykaz i ilości składników lub kategorii składników, zawartość netto w opakowaniu, datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia, warunki przechowywania, firmę i adres producenta lub przedsiębiorcy paczkującego środek spożywczy, nazwę i adres producenta W przypadku mięsa i produktów mięsnych Wykonawca przez cały okres realizacji umowy musi posiadać decyzję właściwego organu Inspekcji Weterynaryjnej lub Państwowej Inspekcji Sanitarnej dotyczące możliwości produkcji lub obrotu danym produktem spożywczym, będącym przedmiotem zamówienia. Artykuły będące przedmiotem zamówienia winny posiadać odpowiednie atesty świadczące o dopuszczeniu dostarczanych towarów do obrotu handlowego oraz powinny odpowiadać normom branżowym przyjętym dla tego rodzaju asortymentu. Zamawiający wymaga, aby wszystkie oferowane przez Wykonawcę artykuły będące przedmiotem zamówienia były wyprodukowane i wprowadzone do obrotu zgodnie z normami systemu HACCP. Zamawiający przedstawił parametry artykułów, które spełniałyby założone wymagania jakościowe. W niektórych pozycjach Zamawiający podał konkretną nazwę artykułów, jakie chciałby otrzymać, jednak Wykonawca może zaoferować produkty równoważne jakościowo, czyli takie, które będą spełniać wszystkie wymagane parametry, normy, standardy jakościowe i właściwości jak produkty określone w opisie przedmiotu zamówienia. Parametry jakościowe artykułów równoważnych winny być takie same lub lepsze jak parametry tej samej klasy produktów od zaproponowanych przez Zamawiającego. W przypadku wątpliwości Zamawiającego, co do równoważności zaoferowanych artykułów, ciężar udowodnienia równoważności spoczywa na Wykonawcy (zgodnie z art. 30 ust. 5 ustawy P.z.p.) pod rygorem odrzucenia oferty. Jeżeli zaoferowane artykuły będą posiadały parametry gorsze od wymaganych w opisie przedmiotu zamówienia publicznego, Zamawiający odrzuci ofertę na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2 ustawy prawo zamówień publicznych. Ciężar udowodnienia, że zaoferowane przez Wykonawcę artykuły odpowiadają wymaganiom wskazanym przez Zamawiającego, spoczywa na Wykonawcy. Badanie, ocena ofert oraz wybór najkorzystniejszej oferty zostanie przeprowadzone osobno dla każdej części zamówienia. Pozostałe warunki dotyczące realizacji zamówienia zostały określone w Załączniku Nr 2 do SIWZ – Wzór Umowy. - II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15110000-2
- II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak
Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym
- III.2. Warunki udziału
- Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Zamawiający nie stawia w tym zakresie żadnych warunków.
- Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Oryginał pełnomocnictwa w przypadku wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia.
Sekcja IV - Procedura przetargowa
- IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
- IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
- IV.2. Kryteria oceny ofert
- IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną
Podobne ogłoszenia o przetargach
- Dostawy mięsa, wędlin, drobiu
Dodano: 2024-02-29 - Dostawa artykułów spożywczych do Publicznego Przedszkola w Młochowie
Dodano: 2024-02-04 - Dostawa artykułów spożywczych do Publicznego Przedszkola w Wolicy
Dodano: 2024-01-28 - Dostawa artykułów spożywczych do Publicznego Przedszkola w Nadarzynie
Dodano: 2024-01-24 - Sukcesywne dostawy produktów żywnościowych – mięsa, drobiu i wędlin
Dodano: 2024-01-18 - Dostawa artykułów spożywczych do Publicznego Przedszkola w Wolicy
Dodano: 2023-12-19 - Dostawa artykułów spożywczych do Publicznego Przedszkola w Młochowie
Dodano: 2023-12-14 - Dostawa artykułów spożywczych do Publicznego Przedszkola w Nadarzynie
Dodano: 2023-12-13 - „Dostawy mięsa, wędlin i drobiu dla Domu Pomocy Społecznej w Ołdakach w I półroczu roku 2024”
Dodano: 2023-12-04 - sprzedaż i dostawa artykułów spożywczych do punktów żywienia w ośrodkach dla cudzoziemców w Podkowie Leśnej - Dębaku i w Lininie
Dodano: 2023-11-27