Przetargi.pl
Wyposażenie pracowni garncarskiej, kuźni, stanowiska kuchennego oraz przeprowadzenie warsztatów garncarskich, kowalskich i termicznej obróbki potraw z okresu szeroko pojętego średniowiecza, w ramach realizacji zadania pn.: Zachowanie i promocja dziedzictwa kulturowego poprzez odtworzenie życia średniowiecznej osady na grodzisku wczesnohistorycznym w Grudusku.

Urząd Gminy Grudusk ogłasza przetarg

  • Adres: 06-460 Grudusk, ul. Ciechanowska 54
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 023 6715012, 6715206 , fax. 023 6715012
  • Data zamieszczenia: 2015-03-19
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Urząd Gminy Grudusk
    ul. Ciechanowska 54 54
    06-460 Grudusk, woj. mazowieckie
    tel. 023 6715012, 6715206, fax. 023 6715012
    REGON: 00054161200000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.grudusk.com
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Wyposażenie pracowni garncarskiej, kuźni, stanowiska kuchennego oraz przeprowadzenie warsztatów garncarskich, kowalskich i termicznej obróbki potraw z okresu szeroko pojętego średniowiecza, w ramach realizacji zadania pn.: Zachowanie i promocja dziedzictwa kulturowego poprzez odtworzenie życia średniowiecznej osady na grodzisku wczesnohistorycznym w Grudusku.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Określenie wielkości i zakresu zamówienia: Przeprowadzenie warsztatów garncarskich i wyposażenie pracowni garncarskiej z epoki średniowiecza Przeprowadzenie warsztatów garncarskich Warsztaty garncarskie - 48 godz. dla grupy 4 - 6 osób dorosłych, zajęcia odbywać się będą w grupach, 6 spotkań każdorazowo po 8 godzin, łącznie 48 godzin, warsztaty przeprowadzone będą z zastosowanie kół garncarskich oraz narzędzi garncarskich i glin właściwych epoce średniowiecza. Zajęcia warsztatowe obejmują : uzdatnianie naturalnych glin garncarskich, technikę ręcznego lepienia, techniki formowania naczyń na kole wolno i szybkoobrotowym, wypał w piecu garncarskim opalanym drewnem. Warsztaty odbywać się będą w oparciu o program autorski, na podstawie doświadczeń prowadzącego, z wykorzystaniem metod aktywnych, pokazów, prezentacji multimedialnych. Efektem końcowym warsztatów będzie nabycie przez uczestników warsztatów podstawowych umiejętności wytwarzania ceramiki w pełnym cyklu technologicznym, właściwym epoce średniowiecza. Wykonawca zapewnia podstawowe narzędzia i materiały do przeprowadzenia warsztatów garncarskich. Wyposażenie pracowni garncarskiej z epoki średniowiecza W skład pracowni garncarskiej wchodzą : Piec garncarski - 1 sztuka, o komorze wypałowej o objętości co najmniej 300 l. Wybudowanie pieca garncarskiego kopułowego z poziomą kratą ogniową, z zastosowaniem technik i materiałów właściwych epoce średniowiecza oraz przeprowadzenie próbnego wypału naczyń. Piec ma być obiektem wolno stojącym, usytuowanym na zewnątrz budynku, trwale związany z gruntem. Koło garncarskie sponowe, ciężkie - 1 sztuka. Drewniane, umożliwiające tworzenie ceramiki w technikach ręcznego lepienia oraz obtaczania. Koło garncarskie sponowe, lekkie - 5 sztuk. Drewniane, umożliwiające tworzenie ceramiki w technikach ręcznego lepienia oraz obtaczania. Ławy do strugania gliny - 2 sztuki. Wysokość 45 cm, szerokość 30 cm, grubośc siedziska 50 mm, stylistyką nawiązujące do okresu szeroko pojmowanego średniowiecza. Grzędy garncarskie - 2 sztuki. Półki do suszenia ceramiki zawieszane wewnątrz pracowni garncarskiej, stylistyką nawiązujące do okresu szeroko pojmowanego średniowiecza. Tezy garncarskie - 50 sztuk. Drewniane, szerokość ok. 12 cm, długość 1 m. Żarna nieckowe granitowe - 1 sztuka, wraz z rozcieraczem. Funkcyjnie przygotowane do uzyskiwania tłucznia granitowego. Komplet drobnych narzędzi garncarskich, w skład którego wchodzą : narzędzia do ozdobnictwa rytego, narzędzia do gładzenia i polerowania, deseczki formierskie do kół garncarskich, garoty, szpilary - w ilości po 2 szt z każdej pozycji. Stoły garncarskie - 2 sztuki. Wysokość ok. 60 cm, szerokość 70 cm, długość 2 m, stylistyką nawiązujące do okresu szeroko pojmowanego średniowiecza. Ławki garncarskie - 4 sztuki. Długość 2 m, szerokość 30 cm, wysokość 45 cm, stylistyka nawiązująca do okresu szeroko pojmowanego średniowiecza. Trata /szalowane miejsce do deptania gliny/ - 1 sztuka, o wymiarach 1,20 m x 1,20 m. Glina garncarska - 300 kg, przystosowana do tworzenia ceramiki zasobowej na kole szybkoobrotowym. Glina garncarska - 100 kg, przystosowana do tworzenia ceramiki tzw. kuchennej czyli schudzonej kruszywem granitowym i/lub piaskiem. Surowa glina garncarska - 500 kg, o parametrach technicznych pozwalających na tworzenie ceramiki średniowiecznej. Drewno opałowe do prowadzenia wypału w piecu garncarskim w ilości odpowiadającej co najmniej trzem wypałom. Przeprowadzenie warsztatów termicznej obróbki potraw z okresu szeroko pojętego średniowiecza i wyposażenie stanowiska kuchennego Przeprowadzenie warsztatów termicznej obróbki potraw z okresu szeroko pojętego średniowiecza Warsztaty obejmują łącznie 48 godzin dla grupy 4-6 osób dorosłych. Zajęcia odbywać się będą w grupach, 6 spotkań każdorazowo, po 8 godzin. Przeprowadzenie warsztatów z zastosowaniem paleniska ogniskowego otwartego, pieca kopułowego piekarniczego i wędzarni oraz naczyń ceramicznych przystosowanych do termicznej obróbki potraw. Zajęcia warsztatowe obejmują: gotowanie, wędzenie, smażenie, suszenie, zasalanie, prażenie, pieczenie potraw w naczyniach nawiązujących do epoki średniowiecza, wypiek pieczywa, uzyskiwanie/mielenie mąki w żarnach rotacyjnych i nieckowych. Warsztaty odbywać się będą w oparciu o program autorski, na podstawie doświadczeń prowadzącego, z wykorzystaniem metod aktywnych. Efektem końcowym warsztatów będzie nabycie przez uczestników warsztatów podstawowych umiejętności przygotowywania potraw oraz obsługi urządzeń kuchennych właściwych epoce średniowiecza. Wykonawca zapewnia podstawowe produkty żywnościowe do przeprowadzenia warsztatów. Wyposażenie stanowiska kuchennego W skład wyposażenia kuchni średniowiecznej wchodzą: Palenisko ogniskowe przenośne - 1 sztuka. Piec kopułowy do pieczenia chleba - 1 sztuka. Średnica wewnętrzna komory 1 m. Wykonany z materiałów i technikami odpowiadającymi epoce średniowiecza. Weryfikacja poprawności wykonania: przeprowadzenie próbnego wypieku pieczywa i gotowania/pieczenia w naczyniach ceramicznych. Piec powinien być trwale posadowiony i związany z gruntem, usytuowany na zewnątrz budynku jako obiekt wolnostojący. Wędzarnia - 1 sztuka. Średnica wewnętrzna komory 70 cm, wysokość komory ok. 1 m, wykonana z materiałów i technikami odpowiadającymi epoce średniowiecza. Weryfikacja poprawności wykonania: przeprowadzenie próbnego wędzenia. Wędzarnia powinna być trwale posadowiona z gruntem, usytuowana na zewnątrz budynku jako obiekt wolnostojący. Prażnice - 3 sztuki. Wykonane z materiałów i technikami odpowiadającymi epoce średniowiecza. Żarna nieckowe granitowe wraz z rozcieraczem - 1 sztuka. Wykonane z materiałów i technikami odpowiadającymi epoce średniowiecza. Żarna rotacyjne - 1 sztuka. Wykonane z materiałów i technikami odpowiadającymi epoce średniowiecza. Stępa ręczna przystosowana do uzyskiwania kaszy i innych produktów zbożowych - 1 sztuka. Wykonana z materiałów i technikami odpowiadającymi epoce średniowiecza. Stępa nożna - 1 sztuka. Drewniana, wykonana z materiałów i technikami odpowiadającymi epoce średniowiecza. Zestaw ceramiki kuchennej wykonanej z materiałów i technikami odpowiadającymi epoce średniowiecza : naczynie duże zasobowe - 10 sztuk o objętości ok. 10 l, naczynia średnie zasobowe - 20 sztuk o objętości ok. 5 l, naczynia małe do gotowania - 30 sztuk o objętości 1-3 l. Naczynia drewniane dłubane - 6 sztuk. Wykonane z materiałów i technikami odpowiadającymi epoce średniowiecza. Maselnica - 1 szt. Komplet narzędzi kuchennych i piekarniczych, w skład którego wchodzą: rożno obrotowe, kratki do pieczenia, rożno na trójnogu,rożno na pieskach, trójnóg pod garnki, - w ilości 1 szt z każdej pozycji, haki do mięsa, haki do kotłów, widelce, siekacze, widełki do garnków, łopata do chleba, pogrzebacze, koczerga, chochle, czerpaki, cedzaki, łyżki, moździerz, topór, noże, tasaki, dzierze, beczki, wiadra, skobki, misy drewniane, niecki drewniane, deski kuchenne - w ilości po 2 szt z każdej pozycji, płótno lniane o dł. 10 m. Drewno opałowe do pieca chlebowego i palenisk - 2 m3. Przeprowadzenie warsztatów kowalskich z epoki średniowiecza i wyposażenie kuźni z epoki średniowiecza Przeprowadzenie warsztatów kowalskich Warsztaty obejmują łącznie 48 godzin, dla grup od 4 do 6 osób dorosłych. Zajęcia odbywać się będą w grupach, 6 spotkań każdorazowo, po 8 godzin. Przeprowadzenie warsztatów z zastosowaniem paleniska kowalskiego oraz narzędzi kowalskich. Zajęcia warsztatowe obejmują: podstawową obróbkę cieplną metalu, podstawowe czynności kształtowania wykonywane w technikach (na gorąco) i (na zimno), takie jak : wyciąganie, spęczanie, wyginanie, rozklepywanie, zgrzewanie itp. Warsztaty odbywać się będą w oparciu o program autorski, na podstawie doświadczeń prowadzącego, z wykorzystaniem metod aktywnych. Efektem końcowym warsztatów będzie nabycie przez uczestników warsztatów podstawowych umiejętności wytwarzania prostych narzędzi stosowanych w gospodarstwie domowym okresu szeroko pojętego średniowiecza. Wykonawca zapewnia podstawowe materiały do przeprowadzenia warsztatu. Wyposażenie kuźni z epoki średniowiecza W skład wyposażenia kuźni wchodzą : Budowa paleniska kowalskiego wraz z miechami - 1 sztuka. Palenisko powinno być wykonane z materiałów i technikami odpowiadającymi epoce średniowiecza, trwale posadowione z gruntem, usytuowane na zewnątrz budynku jako obiekt wolnostojący. Kowadło - 1 sztuka. Młotek duży - 1 sztuka. Młotek mały - 1 sztuka. Kleszcze - 2 sztuki. Gwoździownica - 1 sztuka. Pomocnik kowalski na trzpieniu - 3 sztuki. Pilnik - 1 sztuka. Zestaw narzędzi kowalskich w skład którego wchodzą: płyta szlifierska, toczydło do ostrzenia, punktaki, żłobniki, odsadki, podsadki, przebijaki, podcinki, przecinki, pilniki do metalu, mincerz do wybijania monet - w ilości po 2 szt z każdej pozycji. Cebrzyk do hartowania - 1 sztuka. Fartuch skórzany - 1 szt
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 392900001
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Każdy Wykonawca przystępujący do przetargu obowiązany jest wnieść wadium w wysokości 2.500 PLN przed upływem terminu składania ofert. Wadium może być wnoszone zgodnie z zapisami dotyczącymi form wnoszenia wadium wynikającymi z zapisów art. 45 pkt 6 - Ustawy Prawo zamówień publicznych. Termin ważności wadium nie może być krótszy niż termin związania ofertą, 30 dni od terminu składania ofert. W przypadku, kiedy wadium jest wnoszone w pieniądzu, należy je wpłacić przelewem z dopiskiem : Wadium na przetarg - Wyposażenie pracowni garncarskiej, kuźni, stanowiska kuchennego oraz przeprowadzenie warsztatów garncarskich, kowalskich i termicznej obróbki potraw z okresu szeroko pojętego średniowiecza, w ramach realizacji zadania pn.: Zachowanie i promocja dziedzictwa kulturowego poprzez odtworzenie życia średniowiecznej osady na grodzisku wczesnohistorycznym w Grudusku, na następujące konto: Bank Spółdzielczy w Grudusku, konto Nr 07822000040000016920000001, a kopię przelewu potwierdzoną za zgodność z oryginałem załączyć do oferty. W przypadku wnoszenia wadium w innych formach niż pieniądz należy oryginał dokumentu zabezpieczającego wadium złożyć w siedzibie Zamawiającego - Urząd Gminy ul.Ciechanowska 54, I piętro pokój Nr 4, a kopię potwierdzoną za zgodność z oryginałem załączyć do oferty. Zamawiający zwraca wadium wszystkim Wykonawcom niezwłocznie po wyborze oferty najkorzystniejszej lub unieważnieniu postępowania, z wyjątkiem Wykonawcy, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza. Wykonawcy, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza, Zamawiający zwraca wadium niezwłocznie po zawarciu umowy w sprawie zamówienia oraz wniesienia zabezpieczenia należytego wykonania umowy. Zamawiający zatrzymuje wadium wraz z odsetkami zgodnie z art. 46 ust. 4a i 5 Ustawy Prawo zamówień publicznych.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.grudusk.com
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach