Przetargi.pl
Wykonanie studium wykonalności projektu zintegrowanego pn.: Gastronomik Białystok. Przepis na sukces!

Miasto Białystok ogłasza przetarg

  • Adres: 15-950 Białystok, ul. Słonimska 1
  • Województwo: podlaskie
  • Telefon/fax: tel. 085 869 60 02 , fax. 085 869 62 65
  • Data zamieszczenia: 2016-07-27
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miasto Białystok
    ul. Słonimska 1 1
    15-950 Białystok, woj. podlaskie
    tel. 085 869 60 02, fax. 085 869 62 65
    REGON: 00051500000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.bialystok.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Wykonanie studium wykonalności projektu zintegrowanego pn.: Gastronomik Białystok. Przepis na sukces!
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest wykonanie studium wykonalności projektu zintegrowanego pn.: Gastronomik Białystok. Przepis na sukces! - jako elementu wymaganego w warunkach dofinansowania w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podlaskiego na lata 2014 - 2020. Na przedmiotowy projekt zintegrowany składają się dwa projekty wskazane poniżej, tj.: Projekt nr 1 - zakłada wdrożenie działań nieinwestycyjnych polegających na realizacji kompleksowego programu rozwojowego poprzedzonego diagnozą potrzeb szkoły kształcenia zawodowego (uwzględniającego sytuację na regionalnym i lokalnych rynkach pracy) wraz z opracowaniem i wdrożeniem programu wsparcia, planowany jest do współfinansowania ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podlaskiego na lata 2014 - 2020, Oś priorytetowa III Kompetencje i kwalifikacje, Działanie 3.3 Kształcenie zawodowe młodzieży na rzecz konkurencyjności podlaskiej gospodarki, Poddziałanie 3.3.1 Kształcenie zawodowe młodzieży na rzecz konkurencyjności podlaskiej gospodarki. Wartość projektu ok. 4 000 000,00 PLN. Projekt nr 2 - zakłada inwestycję w infrastrukturę kształcenia zawodowego, planowany jest do współfinansowania ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podlaskiego na lata 2014 - 2020, Oś Priorytetowa VIII Infrastruktura dla usług użyteczności publicznej, Działanie 8.2 Uzupełnienie deficytów w zakresie infrastruktury edukacyjnej i szkoleniowej, Poddziałanie 8.2.2 Infrastruktura edukacyjna na obszarze Białostockiego Obszaru Funkcjonalnego. Wartość projektu ok. 8 000 000,00 PLN. 2. Skrócony opis przedsięwzięcia: Celem projektu zintegrowanego pn.: Gastronomik Białystok. Przepis na sukces! jest stworzenie odpowiednich warunków w Zespole Szkół Gastronomicznych w Białymstoku do uzyskiwania jak najwyższych kwalifikacji zawodowych w zakresie kształcenia zawodowego w branży spożywczej i turystycznej, w zawodach takich jak: kucharz, kelner, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa, cukiernik. Osiągnięcie powyższego celu będzie możliwe w wyniku zrealizowania projektu zintegrowanego zakładającego: realizację szeregu kursów/szkoleń zarówno dla uczniów jak i nauczycieli, staży/praktyk, wyjazdów zawodoznawczych, studiów podyplomowych, spotkań z ludźmi z branży gastronomicznej, zapewnienie stypendiów dla uczniów uzdolnionych, zajęcia podnoszące umiejętności z zakresu przedsiębiorczości, zajęcia dodatkowe prowadzone metodą e-learningu, działania promocyjne, współpracę uczniów i nauczycieli z przedsiębiorcami regionalnymi, udziału stoisk szkolnych w branżowych imprezach regionalnych, współpracę z uczelniami wyższymi (Projekt nr 1); przebudowę z rozbudową Centrum Kształcenia Praktycznego w Zespole Szkół Gastronomicznych w Białymstoku w celu stworzenia nowoczesnej placówki szkoleniowej, zgodnie z wymaganiami bezpieczeństwa, jakości żywności i zapotrzebowaniem rynku pracy (Projekt nr 2). W ramach projektu zintegrowanego planowane jest dobre przygotowanie młodzieży do zdobycia kwalifikacji zawodowych oraz do pracy zawodowej, motywowanie uczniów do rozwijania swoich zainteresowań, kontynuowanie i rozwijanie współpracy z rodzicami uczniów i pracodawcami oraz ze środowiskiem lokalnym. Cel ten zostanie osiągnięty poprzez realizację szeregu kursów/szkoleń zarówno dla uczniów jak i nauczycieli, staży/praktyk, wyjazdów zawodoznawczych, studiów podyplomowych, spotkań z ludźmi z branży gastronomicznej, zapewnienie stypendiów dla uczniów uzdolnionych, zajęcia podnoszące umiejętności z zakresu przedsiębiorczości, zajęcia dodatkowe prowadzone metodą e-learningu, działania promocyjne, współpracę uczniów i nauczycieli z przedsiębiorcami regionalnymi, udziału stoisk szkolnych w branżowych imprezach regionalnych, współpracę z uczelniami wyższymi. Jednocześnie projekt zintegrowany zakłada przebudowę z rozbudową istniejącego obiektu dydaktycznego Centrum Kształcenia Praktycznego w Zespole Szkół Gastronomicznych w Białymstoku, wraz z adaptacją niewykorzystanej infrastruktury na potrzeby placówki (pomieszczenia w przyziemiu). Przebudowa z rozbudową istniejącego obiektu budowlanego i dydaktycznego wraz z infrastrukturą techniczną polega na dostosowaniu budynku do aktualnie obowiązujących przepisów prawa budowlanego i warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, systemów bezpieczeństwa jakości żywności i dostosowanie do potrzeb osób niepełnosprawnych sal dydaktycznych obsługi konsumenta (wykonanie podjazdów dla osób niepełnosprawnych oraz przebudowa łazienek w parterze budynku). Przebudowa fragmentów istniejących zewnętrznych instalacji infrastruktury technicznej (kanalizacji deszczowej i sanitarnej, z projektowanym tłuszczownikiem, oraz przeniesienie z wymianą przepompowni ścieków i wód drenażowych, remont nawierzchni przy budynku ze wskazaniem miejsc parkingowych dla samochodów osobowych). Szacowana wartość projektu zintegrowanego to ok. 12 000 000,00 PLN. Stan zaawansowania prac przygotowawczych: 1) Opracowanie dokumentacji projektowej: planowany termin aktualizacji dokumentacji projektowej - 31 sierpnia 2016 r.; 2) Uzyskanie decyzji środowiskowej - listopad 2016 r.; 3) Uzyskanie pozwolenia na budowę - grudzień 2016 r./styczeń 2017 r. 4. Zakres merytoryczny opracowania: 1) Studium wykonalności musi być zgodne z obowiązującym prawem polskim i unijnym, obowiązującymi wytycznymi i programami. 2) Zadaniem Wykonawcy jest przygotowanie kompletnego studium wykonalności, zgodnego z wymogami programowymi. Studium wykonalności powinno zawierać wszelkie informacje wynikające z obowiązujących wytycznych dot. studium wykonalności oraz niezbędne w fazie uzupełniania wniosku o dofinansowanie. W szczególności w studium wykonalności Wykonawca opisze następujące informacje/rozdziały: a) podsumowanie i wnioski z przeprowadzonej analizy najważniejszych informacji; b) analiza otoczenia społeczno - gospodarczego, instytucjonalnego i politycznego (konieczność odzwierciedlenia specyficznych, zdiagnozowanych potrzeb regionu, a w szczególności Białostockiego Obszaru Funkcjonalnego): analiza społeczno-gospodarcza obszaru oddziaływania, polityka rządowa, regionalna i lokalna (zgodność projektu ze strategiami: Strategia rozwoju społeczno-gospodarczego Polski Wschodniej do roku 2020, Strategia Rozwoju Polski Centralnej do roku 2020 z perspektywą 2030, Strategia Rozwoju Polski Południowej do roku 2020, Strategia Rozwoju Polski Zachodniej do roku 2020, Strategia UE Morza Bałtyckiego, Komunikat Komisji Strategia Europa 2020. Strategia na rzecz inteligentnego i zrównoważonego rozwoju sprzyjającego włączeniu społecznemu, Długookresowa Strategia Rozwoju Kraju Polska 2030. Trzecia fala nowoczesności, Strategia Rozwoju Województwa Podlaskiego do roku 2020, Kontrakt Terytorialny dla Województwa Podlaskiego, Strategia Zintegrowanych Inwestycji Terytorialnych Białostockiego Obszaru Funkcjonalnego na lata 2014-2020, Strategia Rozwoju Miasta Białegostoku na lata 2011-2020 plus; zasady horyzontalne, komplementarność projektu z innymi działaniami; c) cele projektu: ocena potrzeb - analiza problemów, cele projektu - oddziaływanie, wskaźniki produktu i rezultatu; d) opis projektu: tytuł, lokalizacja, podmiot odpowiedzialny za realizację, analiza techniczna i technologiczna; e) analiza wykonalności, popytu oraz opcji: beneficjenci projektu, wykonalność instytucjonalna, analiza prawna wykonalności projektu, plan i harmonogram wdrożenia projektu, trwałość projektu, pomoc publiczna w projekcie, analiza opcji, analiza popytu; f) analiza finansowa (powinna zawierać całość zagadnień związanych z projektem zintegrowanym, tj. dotyczyć obszaru EFRR i EFS): założenia, plan inwestycyjny, źródła finansowania projektu, prognoza przychodów i kosztów operacyjnych, określenie poziomu dofinansowania - metoda luki w finansowaniu, rachunek zysków i strat oraz rachunek przepływów pieniężnych, wskaźniki efektywności finansowej projektu, trwałość finansowa projektu i wnioskodawcy; g) analiza kosztów i korzyści (analiza ekonomiczna lub efektywności kosztowej): założenia, identyfikacja kosztów i korzyści społecznych, ocena efektywności ekonomicznej projektu; h) analiza wrażliwości i ryzyka (biorąc pod uwagę zintegrowany charakter projektu analiza trwałości finansowej powinna obejmować zarówno analizę zasobów finansowych projektu w ramach EFRR/EFS, jak i analizę sytuacji finansowej podmiotu w ramach EFRR/EFS); i) promocja projektu. Realizacja projektów zintegrowanych ma na celu zwiększenie wartości dodanej oraz uzyskanie efektu synergii wynikającego z komplementarności projektów, dlatego też w studium wykonalności należy uwzględnić całość operacji zaplanowanych w ramach wsparcia EFRR/EFS. Dodatkowo Wykonawca w studium wykonalności musi zawrzeć wszystkie informacje zawarte w uproszczonym wniosku o dofinansowanie realizacji projektu zintegrowanego pn.: Gastronomik Białystok. Przepis na sukces!, który Zamawiający planuje złożyć w odpowiedzi na konkurs nr RPPD.03.03.01_08.02.02-IZ.00-20-001/16 ogłoszony przez Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego Instytucję Zarządzającą RPOWP na lata 2014-2020. Kompletne studium wykonalności powinno zawierać wszystkie informacje i dane wynikające z dokumentacji konkursowej dotyczącej naboru nr RPPD.03.03.01_08.02.02-IZ.00-20-001/16, ogłoszonego przez Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego Instytucję Zarządzającą RPOWP na lata 2014-2020, w szczególności wynikające z wniosku o dofinansowanie oraz kryteriów oceny projektów; 3) Przedmiot zamówienia należy wykonać i dostarczyć do siedziby Zamawiającego, Urząd Miejski w Białymstoku, Biuro Funduszy Europejskich, ul. Słonimska 1 pok. 901 w ilości 4 egzemplarzy w wersji papierowej oraz w ilości 4 egzemplarzy w wersji elektronicznej (w formatach: pdf, doc lub docx), łącznie z arkuszami kalkulacyjnymi i aktywnymi modelami, służącymi do dokonania obliczeń (w formacie xls lub xlsx).; 4) W przypadku opublikowania przez Instytucję Zarządzającą zmian/uzupełnień dokumentów niezbędnych do opracowania przedmiotu umowy, Wykonawca zobowiązany jest uwzględnić opublikowane zmiany i uzupełnić studium wykonalności zgodnie z obowiązującą wersją. 5) Na każde wezwanie Zamawiającego, Wykonawca zobowiązany jest do udzielenia wyjaśnień dotyczących treści opracowanego studium wykonalności, w szczególności w trakcie oceny wniosku o dofinansowanie realizacji projektu. 5. Prawo opcji: W ramach prawa opcji Wykonawca zobowiązuje się ustosunkować do uwag, zgłaszanych przez Instytucję Zarządzającą na etapie oceny formalnej i merytorycznej wniosku o dofinansowanie w zakresie studium wykonalności. Przedmiotem zamówienia jest również poprawa studium wykonalności zgodnie z uwagami zgłaszanymi przez Instytucję Zarządzającą w trakcie ww. oceny wniosku, w terminie wskazanym przez Zamawiającego.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 712410009
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: nie dotyczy

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Organizacja pracy zespołu
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip.bialystok.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach