Polska Akademia Nauk Zakład Działalności Pomocniczej w Warszawie ogłasza przetarg
- Adres: 00-330 Warszawa, ul. Nowy Świat 72
- Województwo: mazowieckie
- Telefon/fax: tel. 22 8265087 , fax. 22 8269765
- Data zamieszczenia: 2016-03-17
- Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe
Sekcja I - Zamawiający
- I.1. Nazwa i adres: Polska Akademia Nauk Zakład Działalności Pomocniczej w Warszawie
ul. Nowy Świat 72 72
00-330 Warszawa, woj. mazowieckie
tel. 22 8265087, fax. 22 8269765
REGON: 00032571300127 - Adres strony internetowej zamawiającego: www.zdp.pan.pl
- I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: zarządzanie nieruchomościami wykonywane na zlecenie
Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu
- II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
- II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
wykonanie wykonanie usługi cateringowej w DPT PAN w Juracie - II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
- II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
1. Przedmiotem zamówienia jest codzienne przygotowywanie i wydawanie dla gości DPT PAN: a) śniadań w formie stołu szwedzkiego przygotowywanych na rzecz Zamawiającego i podawane w DPT b) obiadokolacji serwowanych na własny rachunek Wykonawcy 2. Zamawiający określa minimalny asortyment bufetu śniadaniowego: 2.1 napoje: sok owocowy, woda mineralna, mleko zimne i ciepłe, kawa, herbata zwykła oraz jeden rodzaj owocowej, 2.2 dania gorące: parówki lub kiełbasa na gorąco, jajecznica lub jajka sadzone jajka gotowane lub naleśniki, 2.3 inne: wędliny 3 rodzaje, sery żółte 2 rodzaje, ser wędzony, twarogi 2 rodzaje, dżem, miód, płatki śniadaniowe 3 rodzaje warzywa: pomidory, ogórki, papryka, inne w tym również surówki warzywne, pasty rybne, śledzie w różnych postaciach, ryby wędzone, galaretki owocowe, galaretki drobiowe, masło, smalec, margarynę, ciasta lub ciasteczka, pieczywo mieszane (bułki oraz chleb), 3. Sposób rozliczenia finansowego świadczonej usługi został określony w umowie załączonej do SIWZ i stanowiącej jego integralną część. 4. Posiłki winny odpowiadać standardom przyjętym dla tego typu usługi w ośrodkach wypoczynkowych. 5. Wykonawca zobowiązany jest do załatwienia wszelkich stosownych zezwoleń wymaganych dla prowadzenia tego typu działalności. 6. Wykonawca zobowiązany będzie do wnoszenia na konto Zamawiającego zryczałtowanej opłaty za każdy dzień korzystania z zaplecza kuchennego, sali restauracji i wynajmu pomieszczenia socjalnego w wysokości netto 81,30 PLN + 23% VAT tj. brutto 100,00 PLN oraz 100 % zwrot kosztów zużycia energii elektrycznej, ciepłej i zimnej wody oraz odprowadzenia ścieków, jak również zwrot 50 % kosztów energii elektrycznej zużywanej w sali restauracji, zgodnie ze wskazaniami zainstalowanych w tym celu liczników zgodnie z zapisami § 7 umowy stanowiącej integralną część SIWZ. - II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555200001
- II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
- II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
- II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
Sekcja IV - Procedura przetargowa
- IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
- IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
- IV.2. Kryteria oceny ofert
- IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Termin płatności
- IV.3. Informacje administracyjne
- IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.zdp.pan.pl
- IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)
Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną
Podobne ogłoszenia o przetargach
- Organizacja poczęstunku podczas inauguracji roku akademickiego dla 550 osób
Dodano: 2016-07-12 - Świadczenie usług cateringowych (z dowozem na miejsce realizacji) na potrzeby spotkań koordynatorów i innych spotkań organizowanych przez Wydział Informacji FE w latach 2016-2018
Dodano: 2016-07-05 - Świadczenie usług w zakresie całodziennego żywienia pacjentów w SPZZOZ w Przysusze(w systemie cateringowym).
Dodano: 2016-06-08 - Świadczenie usług cateringowych (z dowozem na miejsce realizacji) na potrzeby spotkań koordynatorów i innych spotkań organizowanych przez Wydział Informacji FE w latach 2016-2018
Dodano: 2016-06-03 - Zakup usług niezbędnych do kompleksowej obsługi KRASP
Dodano: 2016-05-04 - Świadczenie cyklicznej usługi cateringowej podczas szkoleń organizowanych przez Dział ds. Szkoleń, znak sprawy ZP/U/SE/9/2016.
Dodano: 2016-03-10 - Usługi cateringowe polegające na dostarczaniu przygotowanych przez Wykonawcę gorących obiadów w zamkniętych naczyniach jednorazowych. Zamawiający dopuszcza składanie ofert częściowych. Zamówienie zostało podzielone na 2 części.
Dodano: 2016-03-07 - Usługi cateringowe na potrzeby funkcjonowania Centralnego Ośrodka Szkolenia Inspekcji Transportu Drogowego
Dodano: 2016-03-03 - Usługa przygotowania i dostarczania posiłków
Dodano: 2016-02-17 - Świadczenie cyklicznej usługi cateringowej podczas szkoleń organizowanych przez Dział ds. Szkoleń, znak sprawy ZP/U/SE/3/2016
Dodano: 2016-02-01