Przetargi.pl
Świadczenie usługi cateringu obiadów do Szkoły Podstawowej Nr 9 im. 42 Pułku Piechoty w Białymstoku przy ul. Legionowej 7 w Białymstoku

Szkoła Podstawowa Nr 9 im. 42 Pułku Piechoty ogłasza przetarg

  • Adres: 15-281 Białystok, Legionowa
  • Województwo: podlaskie
  • Telefon/fax: tel. 857420609, 857489307
  • Data zamieszczenia: 2018-12-04
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Szkoła Podstawowa Nr 9 im. 42 Pułku Piechoty
    Legionowa 7
    15-281 Białystok, woj. podlaskie
    tel. 857420609, 857489307
    REGON: 367418710

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Świadczenie usługi cateringu obiadów do Szkoły Podstawowej Nr 9 im. 42 Pułku Piechoty w Białymstoku przy ul. Legionowej 7 w Białymstoku
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Zakres zamówienia obejmuje: 1) przygotowywanie obiadów dwudaniowych z kompotem/napojem lub owocem, 2) dostarczanie posiłków do stołówki szkolnej w godz. 8.30 – 9.00 w termosach utrzymujących właściwą temperaturę przez co najmniej 4 godziny, w dni robocze, z wyjątkiem przerw świątecznych, ferii, wakacji i innych dni wolnych od zajęć edukacyjnych, 3) odbiór brudnych termosów od zamawiającego, mycie i wyparzanie poza siedzibą szkoły, zgodnie z zasadami i przepisami sanitarnymi, 4) odbiór i utylizacja odpadów pokonsumpcyjnych, 5) opracowywanie i dostarczanie dekadowych jadłospisów. 2. Zamawiający przewiduje, że w okresie obowiązywania umowy należy dostarczyć maksymalnie 47 138 obiadów łącznie. Przewidywana ilość dni żywieniowych - 182 (m-ce I –VI: 108 dni – ok. 195 obiadów dziennie, m-ce IX – XII: 74 dni – ok. 220 obiadów dziennie). Przewidywana ilość obiadów została podana w celu obliczenia ceny ofertowej i określenia maksymalnego pułapu wartości zobowiązania wobec wykonawcy. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmniejszenia łącznej ilości obiadów o maksymalnie 30% (w zależności od rzeczywistego zapotrzebowania). Wykonawcy nie przysługują żadne roszczenia finansowo-prawne z tytułu zmniejszenia ilości obiadów oraz zmiany ilości dni żywieniowych. Wynagrodzenie należne wykonawcy (nie przekraczające wysokości ceny ofertowej) zostanie obliczone na podstawie faktycznie zamówionej i dostarczonej ilości obiadów do zamawiającego oraz zaoferowanej ceny jednostkowej za jeden obiad. 3. Zamawiający na 1 dzień roboczy przed rozpoczęciem miesiąca poinformuje wykonawcę o przewidywanej ilości zamawianych obiadów na dany miesiąc (w tym ilości dziennej), z zastrzeżeniem, że dzienna ilość posiłków będzie się zmieniać w zależności od frekwencji dzieci. Ewentualne zmiany ilości zamawianych obiadów zamawiający zgłaszać będzie wykonawcy do godz. 12.00 w dniu poprzedzającym realizację zamówienia. 4. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia: 1) Posiłek składa się z dwóch dań: a) I danie – zupa gotowana na wywarze mięsno-warzywnym (250 ml), b) II danie – mięso/ryba (100 g), do wyboru: ziemniaki, ryż, kasza, makaron (150 g) oraz surówka (100 g) wraz z kompotem/napojem (200 ml) lub owocem; w piątki – danie bezmięsne; w ramach II dania jadłospis powinien zawierać m.in.: posiłki mięsne, tj. udo z kurczaka, kotlet mielony (karczek, filet z kurczaka, indyk, szynka b/k), kotlet (schab, filet z kurczaka, filet z indyka), gulasz (szynka b/k, karczek b/k, łopatka b/k, filet z indyka, kurczaka), ryba (filet), posiłki półmięsne, posiłki bezmięsne (300 g) – mączne (pierogi, naleśniki, kluski na parze, kopytka). 2) Posiłki muszą być przygotowywane z pełnowartościowych produktów wysokiej jakości, nieprzetworzonego wcześniej mięsa, świeżych warzyw i owoców w I gat. (w okresie zimowym dopuszcza się stosowanie mrożonek warzywnych i owocowych), posiadających aktualne terminy ważności, nabytych w źródłach działających zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi i higienicznymi, bez substancji konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych. 3) Posiłki powinny być zbilansowane i lekkostrawne oraz atrakcyjne pod względem organoleptycznym, urozmaicone i uwzględniające sezonowość. 4) Zamawiający nie dopuszcza: a) powtarzalności w ciągu dwóch tygodni tego samego rodzaju posiłku, b) możliwości przygotowywania potraw i napojów na bazie suszu i stosowania gotowych półproduktów takich jak: gotowe sosy, sproszkowane ziemniaki (puree), mrożone pierogi, innych produktów typu „instant", przypraw typu Vegeta, kostek rosołowych, c) serwowania posiłków przygotowanych w formule fastfood, zup przygotowanych na bazie proszku oraz dań typu: wątróbka, kaszanka, bigos, jajka gotowane, śledź, itp., d) wykorzystywania produktów zawierających mięso oddzielane mechanicznie (MOM), np.: parówki, mortadele. 5) Posiłki muszą być dostarczone transportem wykonawcy przy użyciu pojazdu przystosowanego do przewozu posiłków, dopuszczonego przez właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Gorące potrawy muszą być dostarczane w pojemnikach ze stali nierdzewnej, termosach (pojemnikach) utrzymujących właściwą temperaturę (zupy: +75°C, drugie dania: +63°C), spełniających wymagania sanitarno-epidemiologiczne. Sposób transportu produktów wchodzących w skład drugiego dania typu: kotlety, kurczak, ryba, naleśniki, zwijki, itp. musi zapewniać zapobiegnie deformowaniu, sklejaniu, odkształcaniu i niszczeniu się produktów. 6) Utylizacja odpadów pokonsumpcyjnych, wywóz odpadów komunalnych należy do wykonawcy i następuje w dniu ich wytworzenia na koszt wykonawcy, zgodnie z aktualnie obowiązującymi w tym zakresie przepisami. 7) Personel wykonawcy biorący udział w przygotowywaniu oraz transporcie posiłków musi posiadać bieżące przeszkolenie z zakresu BHP, a także aktualne orzeczenie lekarskie dla celów sanitarno – epidemiologicznych o braku przeciwwskazań do wykonywania prac, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby. 8) Wykonawca zobowiązany jest do opracowywania dekadowych (10-dniowych) jadłospisów w formie pisemnej i przedkładania ich do akceptacji zamawiającemu, najpóźniej na 3 dni robocze przed terminem ich obowiązywania. Jadłospis powinien zawierać skład posiłków, gramaturę oraz informacje o alergenach znajdujących się w potrawach. Brak zastrzeżeń zgłoszonych przez zamawiającego skutkuje akceptacją zaproponowanego jadłospisu. Zgłoszenie przez zamawiającego uzasadnionych uwag lub zastrzeżeń do zaproponowanego jadłospisu obliguje wykonawcę do wprowadzenia zmian w jadłospisie. Wykonawca ma prawo do zmiany jadłospisu w trakcie jego obowiązywania po uzyskaniu zgody zamawiającego. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu w uzasadnionych przypadkach.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55523100-3
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: w celu potwierdzenia warunku wykonawca winien wykazać, że jest wpisany do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: 1. W przypadku wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia każdy wykonawca, w celu wstępnego potwierdzenia, że wykonawca nie podlega wykluczeniu oraz spełnia warunki udziału w postępowaniu, zobowiązany jest złożyć do oferty oddzielnie oświadczenie wstępne, o którym mowa w rozdziale VII pkt 1 SIWZ (na lub wg zał. nr 2 do SIWZ). 2. W przypadku, gdy wykonawca w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu polega na zasobach innych podmiotów, wykonawca zobowiązany jest: 1) zamieścić informacje o tych podmiotach we wstępnym oświadczeniu wykonawcy, składanym na podstawie art. 25a ust. 1 ustawy Pzp, dotyczącym spełnienia warunków udziału w postępowaniu i niepodlegania wykluczeniu – w zał. nr 2 do SIWZ, 2) złożyć oświadczenie, że w stosunku do podmiotu, na którego zasoby powołuje się w niniejszym postępowaniu, nie zachodzą podstawy wykluczenia z postępowania – w zał. nr 2 do SIWZ, 3) złożyć dokumenty, w szczególności zobowiązanie innych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby realizacji zamówienia (na lub wg zał. nr 6 do SIWZ), które określa w szczególności: a) zakres dostępnych wykonawcy zasobów innego podmiotu; b) sposób wykorzystania zasobów innego podmiotu, przez wykonawcę, przy wykonywaniu zamówienia publicznego; c) zakres i okres udziału innego podmiotu przy wykonywaniu zamówienia publicznego; d) czy podmiot, na zdolnościach którego wykonawca polega w odniesieniu do warunków udziału w postępowaniu dotyczących wykształcenia, kwalifikacji zawodowych lub doświadczenia, zrealizuje usługi, których wskazane zdolności dotyczą. W odniesieniu do warunków dotyczących wykształcenia, kwalifikacji zawodowych lub doświadczenia, wykonawcy mogą polegać na zdolnościach innych podmiotów, jeśli podmioty te zrealizują usługi, do realizacji których te zdolności są wymagane. 3. Wykonawca, w terminie 3 dni od dnia zamieszczenia na stronie internetowej informacji z otwarcia ofert, przekazuje zamawiającemu oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23 ustawy Pzp, wraz z innymi wykonawcami, którzy złożyli oferty w tym postępowaniu (na lub wg zał. nr 5 do SIWZ). W przypadku przynależności do tej samej grupy kapitałowej wykonawca może złożyć wraz z oświadczeniem dokumenty bądź informacje potwierdzające, że powiązania z innym wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach