Przetargi.pl
Świadczenie usług gastronomicznych w zakresie całodobowego żywienia pacjentów

Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej Szpital Miejski im. Jana Garduły ogłasza przetarg

  • Adres: 72-600 Świnoujście, ul. Mieszka I 7
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Telefon/fax: tel. 091 3267 345 , fax. 091 3214174
  • Data zamieszczenia: 2013-02-15
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej Szpital Miejski im. Jana Garduły
    ul. Mieszka I 7 7
    72-600 Świnoujście, woj. zachodniopomorskie
    tel. 091 3267 345, fax. 091 3214174
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.szpital-swinoujscie.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Świadczenie usług gastronomicznych w zakresie całodobowego żywienia pacjentów
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest Świadczenie usług gastronomicznych w zakresie całodobowego żywienia pacjentów w SPZOZ Szpital Miejski przy ul. Mieszka I 7 w Świnoujściu, zgodnie z ilościami podanymi w załączniku Nr 1 do SIWZ. 1. Realizacja przedmiotu zamówienia musi być wykonana na bazie własnych pomieszczeń kuchennych Wykonawcy, spełniających wszelkie wymogi Inspekcji Sanitarnej. 2. Wszystkie produkty do przygotowania posiłków zapewnia we własnym zakresie Wykonawca. 3. Zamawiający zastrzega sobie prawo kontroli - przez wyznaczonego przedstawiciela - stanu sanitarno - higienicznego kuchni i zaplecza kuchennego, kontrolę jakości i ilości wydawanych surowców z magazynu, uczestnictwo przy produkcji posiłków, ocenę ich jakości i przygotowaniu do transportu. 4. Zamawiający zastrzega sobie prawo sprawdzenia gramatury wydawanych posiłków oraz ocenę kosztów wsadu do kotła. 5. Wykonawca dostarczy posiłki własnym transportem, we własnych termosach i pojemnikach do poszczególnych oddziałów Zamawiającego. Pojemniki i termosy muszą być szczelne i nieuszkodzone. Za stan higieniczno - sanitarny ww odpowiada Wykonawca. 6. Posiłki dla pacjentów przebywających w Izbie Przyjęć powinny być zapakowane pojedynczo w jednorazowe pojemniki z dołączonymi sztućcami. 7. Posiłki powinny być przygotowane przed dostarczeniem i dowiezione do Zamawiającego o ściśle określonych porach: - śniadanie godz. 8.00 - 8.30 + II śniadanie (dla diabetyków i dla dzieci) - obiad godz. 13.00 - 13.30 + podwieczorek (dla diabetyków i dla dzieci) - kolacja godz. 17.30 - 18.00 8. Sporządzanie posiłków odbywać się będzie na podstawie 10-dniowych jadłospisów przygotowanych wg ściśle określonych norm przez dietetyka i zatwierdzonych przez przedstawiciela Zamawiającego (przesłane pocztą tradycyjną lub elektroniczną na pięć dni przed wprowadzeniem jadłospisu). Zatwierdzone jadłospisy Wykonawca dostarczy do poszczególnych oddziałów. Jadłospis dzienny winien zawierać gramaturę i kaloryczność poszczególnych składników posiłków. Zamawiający dopuszcza zmiany w jadłospisie tylko w zakresie owoców i warzyw sezonowych. 9. Zamawianie posiłków odbywać się będzie przez pracowników Szpitala z poszczególnych oddziałów z wyprzedzeniem jednodniowym na podstawie pisemnych zapotrzebowań zgodnych z Ruchem chorych odbieranych przez Wykonawcę do godz. 14.00 Wykonawca osobiście lub przez osobę upoważnioną w godz. 7.00 - 7.30 telefonicznie ustali z Zamawiającym korektę ilości zamawianych posiłków na dzień bieżący. Zapis korekty ilości zamawianych posiłków na dzień bieżący sporządza Zamawiający. Odbioru korekty za potwierdzeniem dokonuje Wykonawca do godziny 9.00. 10. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmian ilościowych posiłków w ciągu dnia związanych z potrzebami dietetycznymi chorych i ruchem chorych, które będą zgłaszane telefonicznie przez Zamawiającego na co najmniej 2 godziny przed wydaniem posiłku. 11. Dzienna szacunkowa ilość pełnych posiłków wynosi 67 (56 składających się z 3 posiłków i 11 składających się z 5 posiłków). Ilość ta będzie ulegała zmianie w zależności od ilości pacjentów przebywających w danym dniu w Szpitalu, w tym zmniejszenia ilości zamawianych posiłków, nie więcej jednak niż o 30% szacunkowej liczby posiłków wskazanej w załączniku Nr 1 do SIWZ. 12. Posiłki winny być przygotowane wg następujących wymogów kalorycznych: - dieta podstawowa ogólna - 2600 kcal (+,- 20%) - dieta łatwostrawna - 2000 kcal (+, - 20%) - diety specjalistyczne - 1200 - 3200 kcal (+, - 20%) - cukrzycowa, wysokobiałkowa, nerkowa, wątrobowa itd. 13. Diety dla dzieci winny być rozdzielane zgodnie z zapotrzebowaniami oddziałów na podstawowe, łatwostrawne, oraz specjalistyczne i dotyczyć muszą każdego z pięciu posiłków, skład podwieczorku i II śniadania musi być uzgodniony z przedstawicielem Zamawiającego na podstawie przedstawionych do zatwierdzenia 10-dniowych jadłospisów. W skład podwieczorku i II śniadania nie mogą wchodzić: lizaki, małe cukierki typu:draże,groszki, cukierki twarde, owoce cytrusowe. 14. Diety dla dzieci muszą codziennie zawierać w swoim składzie zupę mleczną (śniadanie i kolacja), a do smarowania pieczywa Wykonawca zapewni masło bez dodatku oleju roślinnego. 15. Zamawiający zastrzega sobie prawo zapotrzebowania każdej z diet jako pojedynczej, przecieranej lub płynnej. 16. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania każdego dnia dwóch zup na bazie wywaru mięsno - jarzynowego (bez kości) i jarzynowego, w tym jedna bez warzyw wzdymających. 17. Wykonawcy zobowiązany jest do dostarczania świeżego pieczywa, urozmaicania posiłków, uwzględniania warzyw i owoców w ramach zamawianych diet. 18. Nie dopuszcza się stosowania zup i ziemniaków z komponentów proszkowych. 19. W przypadku diet składających się z kleiku, sucharów, kisielu strony dopuszczają wydawanie suchego prowiantu dostarczanego z posiłkami głównymi. 20. Napoje muszą być dostarczone w termosach, gotowe do spożycia, niesłodzone do każdego z trzech głównych posiłków. Cukier należy dostarczyć osobno w formie suchego prowiantu wraz ze śniadaniem. 21. Wykonawca zobowiązany jest przestrzegać składu drugiego dania obiadowego wg niżej wymienionych zaleceń: - potrawy mięsne (kotlety, pulpety, pieczeń, drób itp.) - co najmniej cztery razy w dekadzie - potrawy półmięsne i bezmięsne (gołąbki, pierogi z nadzieniem, pierogi leniwe, pyzy itp.) - cztery razy w dekadzie - filet z ryby (ryba smażona, gotowana, w jarzynach itp.) - dwa razy w dekadzie - zamiast ziemniaków - ryż, kasza, makaron - nie częściej niż pięć razy w miesiącu 22. Wymagane jest aby dostarczane posiłki miały niżej wskazaną minimalną temperaturę: - zupa - 75?C - drugie danie - 65?C - napoje gorące - 80?C 23. Wykonawca zobowiązany jest do pobierania i przechowywania próbek żywnościowych zgodnie z obowiązującymi przepisami w tym zakresie (Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywnościowych przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego). 24. Posiłki powinny zawierać niezbędne składniki odżywcze określone a art. 3 ust. 3 pkt 33 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Z 2010r., nr 136, poz. 914) oraz gramaturę wg załącznika nr 2 do umowy. 25. Za wszelkie szkody spowodowane złą jakością produktów stosowanych do przygotowania posiłków, nieprawidłowym cyklem produkcyjnym, nieprzestrzeganiem wymogów sanitarno - higienicznych odpowiada Wykonawca. 26. Wykonawca musi bezwzględnie zapewnić wyżywienie przez wszystkie dni trwania umowy bez względu na okoliczności zależne lub niezależne od niego. 27. Wykonawca w ofercie poda koszt dziennego wyżywienia jednej osoby za trzy i pięć posiłków, jednocześnie Zamawiający zastrzega sobie prawo zapłaty za poszczególne składowe posiłku w zależności od zamówienia i ewentualnej korekty wg poniższego schematu (dotyczy posiłku składającego się zarówno z 3 jak i 5 składowych) - śniadanie + II śniadanie - 25% ceny posiłku - obiad - 50% ceny posiłku - kolacja + podwieczorek - 25% ceny posiłku 28. W cenę posiłków wliczony jest suchy prowiant tj. kleik, suchary i kisiel. Zamawiający szacuje następujące średnie miesięczne zapotrzebowanie suchego prowiantu: a) kleik - 30 opakowań (1 opakowanie-160-200g) b) suchary - 16 opakowań (1 opakowanie - 450g) 29. Oferta musi obejmować całość usługi nie dopuszcza się składania ofert częściowych. 30. SIWZ stanowi załącznik do umowy i jest jej integralną częścią.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 12 miesięcy

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Nie dotyczy

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.szpital-swinoujscie.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach