Przetargi.pl
Świadczenie usług gastronomicznych w Przedszkolu Samorządowym w Pucku

Przedszkole Samorządowe ogłasza przetarg

  • Adres: 87-100 Puck, Wejherowska
  • Województwo: pomorskie
  • Telefon/fax: tel. (58)7363005
  • Data zamieszczenia: 2018-08-02
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Przedszkole Samorządowe
    Wejherowska 43 a
    87-100 Puck, woj. pomorskie
    tel. (58)7363005
    REGON: 367689744

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Świadczenie usług gastronomicznych w Przedszkolu Samorządowym w Pucku
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest realizacja zadania pn.: Świadczenie usług gastronomicznych w Przedszkolu Samorządowym w Pucku. Usługi gastronomiczne polegające na: 1) przygotowaniu posiłków 2) gotowaniu posiłków 3) dostarczaniu posiłków 2. Wykonawca zobowiązuję się przygotowywać posiłki codziennie na bieżąco, w ilości ustalonej każdorazowo przez Zamawiającego dla maksymalnie 94 dzieci dziennie, w tym dla maksymalnie 70 dzieci dziennie: śniadanie, II śniadanie, obiad oraz dla maksymalnie 24 dzieci: śniadanie i II śniadanie - ze świeżych produktów, wysokiej jakości (smaczne, nierozgotowane, nieprzypalone), w uwzględnieniem wymagań określonych odpowiednio w przepisach ustawy z dnia 25 sierpnia 2008 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2017 r., poz. 149), rozporządzeń wykonawczych i innych obowiązujących w tym zakresie przepisach, z zachowaniem zasad systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli – HACCP, zasad żywienia i dietetyki stosowanej, opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia. 3. Wykonawca przygotuje i dostarczy: a) Śniadania składające się co najmniej z następujących potraw: - zupa mleczna (co drugi dzień) - gorący napój - pieczywo - masło - nabiał lub dodatek z białka zwierzęcego (w dniu, w którym nie ma zupy mlecznej, oba dodatki) b) drugie śniadanie - owoce, - galaretki lub kisiele z owocami, c) obiad składający się co najmniej z następujących dań: - zupa - drugie danie składające się ze składnika węglowodanowego (m.in. ziemniaki, kasze, makarony), białkowego, warzywnego - kompot/woda 4. Wykonawca zobowiązuje się przygotowywać i dostarczyć codziennie dla wychowanków przedszkola posiłki dwa razy dziennie zgodnie z poniższym harmonogramem: Śniadanie i II śniadanie: godz. 8.00 Obiad: godz. 13.00 5. Przygotowanie posiłków odbywać się będzie z produktów zakupionych przez Wykonawcę. 6. Jadłospis żywieniowy dzieci Wykonawca opracowuje za pośrednictwem uprawnionych osób (dietetyków). 7. Przewidywana ilość posiłków ma charakter szacunkowy, a rzeczywista liczba posiłków wynikać będzie z bieżących potrzeb Zamawiającego i uzależniona będzie od liczy dzieci każdorazowo przyprowadzonych do przedszkola. 8. Zamawiający zobowiązuje się, że ilość potrzebnych posiłków zgłaszana będzie pisemnie lub telefonicznie przez Dyrektora Przedszkola do godz. 12.00 dnia poprzedniego. 9. Wykonawca przedkłada jadłospis na piśmie, obejmujący okresy dekadowe (10 dni) do akceptacji Dyrektorowi Przedszkola, na 5 dni przed dniem, w którym jadłospis ma być zastosowany. W razie zmiany jadłospisu wymagana jest akceptacja zmiany jadłospisu najpóźniej w dniu, w którym jadłospis ma być zastosowany. 10. Wysokość tzw. „wsadu do kotła” średnio w skali miesiąca nie może być niższa niż 7,50 zł netto dobowo na jednego wychowanka przedszkola, w tym: a) Śniadanie i II śniadanie: 2,50 zł b) Obiad: 5,00 zł 11. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków w oparciu o zalecaną wartość energetyczną: a) Śniadanie: 350 kcal b) II śniadanie: 140 kcal c) Obiad: 420 kcal 12. Wykonawca zobowiązany jest uwzględniać indywidualne zalecania lekarskie dietetyczne, związane z niepełnosprawnościami, alergiami, nietolerancją pokarmową, przekonaniami religijnymi, w odniesieniu do posiłków, co do których takie zalecenia zostaną Wykonawcy zgłoszone. 13. Planując jadłospis Wykonawca zobowiązany jest uwzględnić urozmaicenie i różnorodność produktów, tj. uwzględnić produkty ze wszystkich podstawowych grup produktów, obejmujących: produkty zbożowe (pełnoziarniste- nisko przetworzone), warzywa i owoce, mleko i produkty mleczne, mięso, drób, ryby, wędliny, jaja, nasiona roślin strączkowych, orzechy, tłuszcze (w ograniczonej ilości). 14. W jadłospisie należy obowiązkowo w minimum 1 posiłku uwzględnić produkty zbożowe pełnoziarniste (różne rodzaje kasz, makaronu, ryżu, pieczywa). 15. Nie należy stosować wędlin tłustych, np. mielonki i mortadeli, parówek, pasztetu, pasztetowej. Zaleca się stosowanie wędlin chudych, np. polędwica, szynka drobiowa. 16. Do przyrządzania potraw zbożowych typu kluski, naleśniki, pierogi, należy głównie używać mąki pełnoziarnistej. 17. Stosowane w jadłospisie produkty mają zawierać wyłącznie niewielką ilość cukrów, zaś wysoką węglowodanów złożonych i błonnika. 18. Nie należy w jadłospisie uwzględniać serów podpuszczkowych (żółtych, topionych, pleśniowych) 19. Mleko i jego przetwory powinny być o obniżonej zawartości tłuszczu (2%). 20. Codzienny jadłospis dziecka, ze względu na zawartość wapnia, powinien zawierać minimum 1,5 szklanki mleka w odniesieniu do każdego dziecka, przy czym mleko zastąpić można odpowiednio produktami mlecznymi. 21. W przygotowywanych posiłkach należy używać co do zasady masła i oleje roślinne lub oliwę z oliwek. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego powinny być stosowane wyłącznie sporadycznie. 22. Planując posiłki wykonawca powinien uwzględnić przede wszystkim produkty naturalne i o małym stopniu przetworzenia, niezawierające dodatku soli lub zawierające jej niewielkie ilości, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych: konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych. 23. Zakazane jest używanie produktów typu instant oraz gotowych produktów (np. mrożonych pierogów) 24. Napoje podawane do posiłków nie mogą być gazowane. Zaleca się stosowanie: herbat owocowych, herbat z cytryną do śniadań, kompotów z owoców/wody do obiadów. 25. Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia posiłków w odpowiednich przeznaczonych do tego celu pojemnikach termoizolacyjnych zabezpieczających posiłki przed wylaniem oraz schłodzeniem i umożliwiających łatwe porcjowanie posiłków na miejscu. 26. Wykonawca zapewni do każdego posiłku wyposażenie stołów w sztućce odpowiednie dla dzieci w wieku 3-6 lat oraz zastawę stołową (talerze głębokie, talerze obiadowe płaskie, talerze śniadaniowe i inne) umożliwiające płynną dystrybucję posiłków na poszczególne grupy. 27. Zamawiający nie dopuszcza możliwości podawania posiłków w naczyniach jednorazowego użytku oraz sztućców jednorazowego użytku. 28. Wykonawca ma obowiązek odbierania odpadów pokonsumpcyjnych i ich utylizacji na własny koszt. 29. Wykonawca zobowiązany jest do odbioru brudnych naczyń, sztućców, pojemników gastronomicznych, każdorazowo po zakończonym posiłku, nie później niż o godz. 11.45 (śniadanie i II śniadanie) oraz 16.00 (obiad). 30. Wykonawca zapewnia wymagany standard Sanitarno- Epidemiologiczny w zakresie oznakowania pojemników do transportu naczyń czystych i brudnych. 31. Realizując zamówienie Wykonawca przygotowuje i dostarcza posiłki zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji, transportu oraz odpowiada za ich przestrzeganie. Wykonawca przestrzega obowiązujących w tym zakresie przepisów prawnych. 32. Wykonawca odpowiada prawnie za dostarczone posiłki przed Powiatowym Państwowym Inspektorem Sanitarnym. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność cywilną, administracyjną i karną za jakość dostarczonych posiłków oraz skutki wynikające z zaniedbań przy ich przygotowaniu i transporcie, mogące mieć negatywny wpływ na zdrowie żywionych dzieci. 33. Wykonawca ponosi odpowiedzialność za jakość posiłków, ich walory estetyczne i smakowe. 34. Zamawiający zastrzega sobie prawo zwrotu posiłków w przypadku ich złej jakości, tj. niezdatnych do spożycia z powodu użycia przeterminowanych lub zanieczyszczonych produktów. Zwrot posiłków następował będzie na podstawie protokołu reklamacji. 35. Wykonawca zobowiązuje się, że pracownicy wykonujący prace będą mieli aktualne badania lekarskie, niezbędne do wykonywania powierzonych im obowiązków, w tym badania sanitarno- epidemiologiczne, określone w ustawie z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (Dz.U. 2016 r. poz. 1866 z późn. zm.) 36. Na Wykonawcy spoczywa obowiązek stosowania wymogów określonych w przepisach sanitarno- epidemiologicznych oraz zaleceń organów sanitarno- epidemiologicznych jak również wprowadzenie i utrzymanie standardów HACCP w własnym zakresie i na własny koszt. Zamawiający w każdej chwili może wnioskować o przeprowadzenie kontroli sanepidu. Wykonawca zobowiązany jest do przekazywania zamawiającemu kserokopii protokołów kontroli przeprowadzonych przez pracowników Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej. Za uchybienia ujawnione w trakcie kontroli np. Sanepidu wynikające ze świadczonej przez Wykonawcę usługi , której następstwem będą między innymi mandaty lub grzywny, odpowiada Wykonawca. 37. Wykonawca jest zobowiązany do pobierania i przechowywania próbek podanych posiłków w specjalnie przeznaczonych do tego lodówkach przez okres 72 godzin od upływu dnia podania. Pobór próbek i ich przechowywanie następuje zgodnie z wymogami Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 r. w sprawie obierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz.U. 2007 r. nr 80, poz. 545 z późn. zm.) 38. W przypadku wystąpienia ognisk epidemiologicznych, chorób przenoszonych drogą pokarmową, Wykonawca zobowiązany jest wykonać wszystkie zlecone badania mikrobiologiczne na własny koszt. 39. Zamawiający zastrzega sobie prawo przekazywania porcji posiłków do Sanepidu w celu przebadania ich zgodności z obowiązującymi w tym zakresie normami. W przypadku niezgodności z obowiązującymi normami koszt badania posiłku ponosi Wykonawca. 40. Wykonawca jest zobowiązany do zawiadomienia Zamawiającego o zakazie wydawania posiłków wynikającym z decyzji organów sanitarno- epidemiologicznych najpóźniej w dniu otrzymania decyzji z zakazem. 41. Strony nie przewidują waloryzacji cen w trakcie realizacji zamówienia. 42. Wykonawca na koniec każdego miesiąca wystawi na Zamawiającego fakturę obejmującą faktyczną ilość wydanych posiłków. 43. Zamawiający na podstawie art. 29 ust. 3a ustawy Pzp wymaga zatrudnienia przez Wykonawcę pod Podwykonawcę na podstawie umowy o pracę osób wykonujących czynności w zakresie realizacji zamówienia, jeżeli wykonanie tych czynności polega na wykonywaniu pracy w sposób określony w art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974r. – Kodeks pracy (Dz. U. z 2014r. poz. 1502, z późn. zm.). Zamawiający wymaga zatrudnienia osób przez Wykonawcę lub Podwykonawcę na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane przez Zamawiającego następujące czynności w zakresie realizacji zamówienia: 1) pracowników bezpośrednio wykonujących usługi przygotowania, gotowania i dostarczania posiłków do Przedszkola Samorządowego (min. 2 osoby przeszkolone z zakresu HACCP oraz min. półroczne doświadczenie w ww. zakresie), 2) osobę odpowiedzialną za nadzór nad pracownikami wykonującymi ww. usługi i do bezpośredniego kontaktu z Dyrektorem Przedszkola Samorządowego w zakresie wykonywanej usługi (1 osoba z minimum półrocznym doświadczeniem w pracy na tożsamym stanowisku tj. nadzorowania świadczenie usługi zbiorowego żywienia). 44. Sposób zatrudnienia ww. osób: 1) Przedmiot zamówienia będzie świadczony przez osoby zatrudnione na podstawie umowy o pracę, wymienione w wykazie pracowników wykonujących ww. czynności w trakcie realizacji zamówienia, dostarczonym najpóźniej do dnia podpisania umowy. 2) Osoby o których mowa powyżej, winny być zatrudnione najpóźniej w następnym dniu od dnia podpisania przedmiotowej umowy. 3) Wykonawca w terminie 5 dni kalendarzowych, licząc od dnia podpisania umowy, będzie zobowiązany do przedstawienia Zamawiającemu oświadczeń lub zaświadczeń lub zanonimizowanych dokumentów potwierdzających, iż w/w osoby są zatrudnione na podstawie umowy o pracę w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 26 czerwca 1974r. – Kodeks pracy z uwzględnieniem minimalnego wynagrodzenia za pracę ustalonego na podstawie art. 2 ust. 3-5 ustawy z dnia 10 października 2002r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę przez cały okres realizacji przedmiotu zamówienia. 4) Wykonawca na każde pisemne żądanie Zamawiającego w terminie 5 dni roboczych przedkładał będzie Zamawiającemu: raport stanu i sposobu zatrudnienia ww. osób, oświadczenia zatrudnionych osób o otrzymaniu pensji, dowody odprowadzenia składek ZUS przez cały okres realizacji zamówienia.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55321000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Zamawiający nie stawia warunków w tym zakresie
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: 1. Do oferty każdy wykonawca musi dołączyć aktualne na dzień składania ofert oświadczenie w zakresie wskazanym w załączniku nr 3 do SIWZ. Informacje zawarte w oświadczeniu będą stanowić wstępne potwierdzenie, że wykonawca nie podlega wykluczeniu oraz spełnia warunki udziału w postępowaniu. 2. W przypadku wspólnego ubiegania się o zamówienie przez wykonawców oświadczenie o którym mowa w rozdz. VI. 1 niniejszej SIWZ składa każdy z wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie. Oświadczenie te ma potwierdzać spełnianie warunków udziału w postępowaniu, brak podstaw wykluczenia w zakresie, w którym każdy z wykonawców wykazuje spełnianie warunków udziału w postępowaniu, brak podstaw wykluczenia. 3. Zamawiający żąda od Wykonawcy który zamierza powierzyć wykonanie części zamówienia podwykonawcom, w celu wykazania braku istnienia wobec nich podstaw wykluczenia z udziału w postępowaniu złożył oświadczenie o którym mowa w rozdz. VI. 1 niniejszej SIWZ / zamieszcza informacje o podwykonawcach w oświadczeniu, o którym mowa w rozdz. VI. 1 niniejszej SIWZ. 4. Wykonawca, który powołuje się na zasoby innych podmiotów, w celu wykazania braku istnienia wobec nich podstaw wykluczenia oraz spełnienia - w zakresie, w jakim powołuje się na ich zasoby - warunków udziału w postępowaniu składa także oświadczenie o którym mowa w rozdz. VI. 1 niniejszej SIWZ dotyczące tych podmiotów / zamieszcza informacje o tych podmiotach w oświadczeniu, o którym mowa w rozdz. VI. 1 niniejszej SIWZ. 5. Wykonawca w terminie 3 dni od dnia zamieszczenia na stronie internetowej informacji, o której mowa w art. 86 ust. 5 ustawy PZP, przekaże zamawiającemu oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23 ustawy PZP. Wraz ze złożeniem oświadczenia, wykonawca może przedstawić dowody, że powiązania z innym wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu o udzielenie zamówienia.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach