Przetargi.pl
Sukcesywne usługi przygotowywania i dostarczania posiłków na potrzeby jednostek organizacyjnych Uniwersytetu Gdańskiego

Uniwersytet Gdański ogłasza przetarg

  • Adres: 80-309 Gdańsk, ul. Bażyńskiego 8
  • Województwo: pomorskie
  • Telefon/fax: tel. 58 523 23 20 , fax. 58 523 31 10
  • Data zamieszczenia: 2016-06-28
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Uniwersytet Gdański
    ul. Bażyńskiego 8 8
    80-309 Gdańsk, woj. pomorskie
    tel. 58 523 23 20, fax. 58 523 31 10
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.ug.edu.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Uczelnia publiczna

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Sukcesywne usługi przygotowywania i dostarczania posiłków na potrzeby jednostek organizacyjnych Uniwersytetu Gdańskiego
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Kod Klasyfikacji Wspólnego Słownika Zamówień (CPV): 55321000-6 usługi przygotowania posiłków, 55520000-1 usługi dostarczania posiłków. 2. Przedmiotem zamówienia są: sukcesywne usługi przygotowywania i dostarczania posiłków, zwanych dalej posiłkami, na potrzeby jednostek organizacyjnych Uniwersytetu Gdańskiego. 3. Zamówienie obejmuje przygotowanie i dostawę posiłków wraz z zapewnieniem obsługi kelnerskiej na potrzeby Zamawiającego, w szczególności podczas organizowanych przez Zamawiającego wydarzeń takich jak np.: szkolenia, kursy, zjazdy, konferencje, imprezy okolicznościowe (jednodniowe i wielodniowe), spotkania i inne. 4. Pod pojęciem sukcesywne usługi należy rozumieć realizację zamówień etapami w miarę potrzeb Zamawiającego na podstawie indywidualnych zamówień składanych przez poszczególne jednostki organizacyjne Uniwersytetu Gdańskiego drogą elektroniczną (w wyjątkowych sytuacjach faxem). 5. Szczegółowy opis posiłków oraz jego ilości jednostkowe przedstawione są w formularzu cenowym - załącznik nr 2 (do SIWZ). 6. Miejscem dostawy posiłków będą jednostki organizacyjne Uniwersytetu Gdańskiego na terenie Trójmiasta (Gdańsk, Sopot, Gdynia) oraz Borucina, Łączyna (gmina Stężyca) i Helu. Adresy i miejsca dostępne na stronie internetowej Zamawiającego www.ug.edu.pl - zgodnie ze strukturą organizacyjną Uniwersytetu Gdańskiego. 7. Po złożeniu zamówienia drogą elektroniczną/fax-em przez jednostkę organizacyjną Uniwersytetu Gdańskiego, Wykonawca w nieprzekraczalnym terminie 24 godzin, potwierdzi drogą elektroniczną/fax-em odbiór zamówienia oraz przekaże wstępną kalkulację kosztów. 8. Wykonanie usługi następuje w miejscu wskazanym w zamówieniu danej jednostki organizacyjnej Zamawiającego. 9. Wykonawca zobowiązuje się do: 1) informowania przedstawiciela Zamawiającego (wymienionego w § 10 ust. 1 - załącznika nr 5 do SIWZ projekt umowy) o stanie zrealizowanych i przyjętych do realizacji zamówień, w formie raportu przesyłanego raz w miesiącu (ostatni dzień miesiąca) za pośrednictwem poczty elektronicznej, zgodnie z załącznikiem nr 7 do SIWZ, 2) zapewnienia wysokiego standardu świadczonych usług oraz przestrzegania obowiązujących przepisów sanitarnych, porządkowych i higienicznych, a także przeciwpożarowych, 3) terminowego przygotowania i dostarczenia zamówionych posiłków do miejsca ich świadczenia oraz zorganizowania usługi w miejscu wyznaczonym przez Zamawiającego, 4) dostarczenia posiłków na własny koszt i ryzyko oraz zorganizowanie usługi w terminie umożliwiającym przygotowanie wskazanego pomieszczenia przed rozpoczęciem szkolenia, kursu, konferencji itp., 5) umożliwienia sprawdzenia przez Zamawiającego ilości i jakości dostarczonych posiłków, a także ich zgodności ze szczegółowym opisem w załączniku nr 2 do SIWZ, umową oraz SIWZ, przed wykonaniem usługi; w razie stwierdzenia niezgodności ze złożonym zamówieniem, wynagrodzenie Wykonawcy zostanie obniżone o wartość stwierdzonych braków, 6) zapewnienia obsługi kelnerskiej oraz odpowiedniego sprzętu do wykonania zamówienia, tj. m.in.: naczyń z porcelany (w tym filiżanek o pojemności 125 ml), obrusów, sztućców, serwetek papierowych itp., a także dostarczenia obsłudze niezbędnych artykułów higienicznych i środków czystości, 7) pozostawienia pomieszczeń po wykonaniu usługi w takim stanie, w jakim zostały mu przekazane. 10. Wykonawca gwarantuje, że usługi świadczone będą na wysokim poziomie, tj.: 1) dostarczone posiłki będą przygotowane ze świeżych produktów i przyrządzane tego samego dnia, w którym mają być dostarczane, 2) zastawa będzie czysta, nieuszkodzona (nie wyszczerbiona itp.) i wysterylizowana zgodnie z obowiązującymi przepisami w tym zakresie, 3) obsługa kelnerska będzie świadczona zgodnie z obowiązującymi standardami obsługi kelnerskiej z zachowaniem zasad savoir vivre, 4) kelnerzy będą ubrani w jednakowe stroje z zachowaniem walorów estetycznych oraz wymogów higienicznych, 5) wszyscy pracownicy mający kontakt z przygotowywaniem posiłków będą posiadać aktualne badania sanitarno-epidemiologiczne. 11. Wykonawca oświadcza, iż posiada wszelkie wymagane prawem uprawnienia i zezwolenia do efektywnego świadczenia usług objętych niniejszym postępowaniem. Wykonawca jest zobowiązany niezwłocznie zawiadomić Zamawiającego o utracie wymaganych uprawnień i zezwoleń niezbędnych do prawidłowej realizacji umowy oraz innych zmian w tym zakresie. 12. Zamawiający oświadcza że: 1) zapewni pomieszczenia z przeznaczeniem dla ulokowania przygotowanych posiłków, 2) zapewni dostęp do prądu i bieżącej wody, 3) w przypadku rezygnacji (całkowitej lub częściowej) lub zmiany terminu zamówionej usługi, zawiadomi Wykonawcę o zaistniałych okolicznościach na co najmniej 4 dni przed terminem jej wykonania, a Wykonawcy w takim przypadku nie będzie przysługiwać roszczenie z tego tytułu. 13. Zamawiający uprawniony będzie do kontroli przestrzegania uzgodnionych warunków świadczonej usługi i udzielania Wykonawcy w razie potrzeby niezbędnych wskazówek. 14. Po zakończeniu czynności związanych z przygotowaniem posiłków nastąpi odbiór ilościowy i jakościowy każdej wykonanej usługi, podpisany przez Zamawiającego bez zastrzeżeń, który będzie podstawą wystawienia (na Uniwersytet Gdański) faktury VAT. Oryginał faktury Wykonawca przekazuje odbierającemu przedmiot zamówienia. 15. Zamawiający odmówi odbioru dostarczonych posiłków, w przypadku stwierdzenia rozbieżności pomiędzy zamawianą ilością i cechami dostarczonych posiłków a przedstawionymi w ofercie. 16. W przypadkach określonych w pkt. 15 Przedstawiciel sporządza protokół zawierający przyczyny odmowy odebrania posiłków. Zamawiający będzie miał prawo do naliczenia kar umownych zgodnie z § 7 ust. 1 ppkt 3) projektu umowy. 17. Zamawiający zastrzega prawo do rezygnacji z części zamówienia o maksymalnie 20% łącznej wartości brutto umowy. W tym przypadku Wykonawcy nie przysługują roszczenia odszkodowawcze wobec Zamawiającego. Przewidziana w niniejszym punkcie rezygnacja (opcja) spowoduje odpowiednią zmianę ostatecznej ceny zamówienia. Skorzystanie z prawa opcji nie stanowi zmiany umowy. 18. Usługi będą realizowane zgodnie z bieżącymi potrzebami Zamawiającego, zgodnie z cenami jednostkowymi zawartymi w formularzu cenowym Wykonawcy. Ilości poszczególnych pozycji formularza cenowego mają charakter prognozowy, nie są wiążące dla Zamawiającego, przewiduje się realizację wg. zapotrzebowań realizowanych na bieżąco w trakcie trwania umowy. Dopuszczalne jest zarówno zwiększenie, jak i zmniejszenie ilości zamawianych produktów zawartych w poszczególnych pozycjach formularza cenowego Wykonawcy. Zmiany ilościowe poszczególnych produktów nie mają wpływu na wartość łączną umowy brutto. Przewidywana skala potrzeb Uniwersytetu Gdańskiego do 31.12.2017r : około 120-150 wydarzeń - zgodnie z pkt 3. 19. Zamawiający informacyjnie podaje, że w trakcie realizacji umowy mogą wystąpić zamówienia, które będą opłacane z projektów unijnych i zagranicznych. Zamawiający podaje w załączniku nr 8 (do SIWZ) wykaz projektów obecnie obowiązujących na Uniwersytecie Gdańskim. W trakcie trwania umowy mogą obowiązywać również nowe projekty.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: 1. Zamawiający wymaga wniesienia wadium. Wykonawca przed upływem terminu składania ofert zobowiązany jest wnieść wadium w wysokości 3900,00 PLN (trzy tysiące dziewięćset złotych). 2. W zależności od woli Wykonawcy wadium może być wnoszone w jednej lub kilku następujących formach: 1) pieniądzu, 2) poręczeniach bankowych lub poręczeniach spółdzielczej kasy oszczędnościowo-kredytowej, z tym, że poręczenie kasy jest zawsze poręczeniem pieniężnym, 3) gwarancjach bankowych, 4) gwarancjach ubezpieczeniowych, 5) poręczeniach udzielonych przez podmioty, o których mowa w art. 6b ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 9 listopada 2000 r. o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (Dz. U. z 2014 r. poz. 1804, z późn. zm.). 3. Poręczenie, gwarancja, o których mowa w pkt 2 powinny być ważne przez okres związania ofertą - kopia wadium powinna być dołączona do oferty, a oryginał dołączony do oferty w osobnej kopercie. Z treści gwarancji winno wynikać bezwarunkowe, na każde pisemne żądanie zgłoszone przez Zamawiającego w terminie związania z ofertą, zobowiązanie gwaranta do wypłaty Zamawiającemu pełnej kwoty wadium w okolicznościach określonych w art. 46 ust. 4a i ust. 5 ustawy. 4. Oferta niezabezpieczona w wymaganym terminie wadium, spowoduje wykluczenie Wykonawcy przez Zamawiającego. 5. Wadium dla konsorcjum może być wniesione przez jednego z uczestników konsorcjum, kilku z nich lub wszystkich konsorcjantów łącznie. 6. Wadium wnoszone w formie pieniężnej należy wnieść w terminie składania ofert przelewem na konto: BANK PEKAO S.A. IV/O Gdańsk Nr 54124012711111000014925434 z oznaczeniem: Wadium do postępowania nr A120-211-94/16/MB - z oznaczeniem: Sukcesywne usługi przygotowywania i dostarczania posiłków na potrzeby jednostek organizacyjnych Uniwersytetu Gdańskiego . Potwierdzeniem tej formy będzie kopia przelewu (wpłaty) załączona do oferty. Wadium wniesione w pieniądzu będzie skuteczne, jeżeli w podanym terminie (rozdział X SIWZ) znajdzie się na rachunku bankowym Zamawiającego. 7. Ewentualne przesunięcie terminu składania ofert jest jednoznaczne z przesunięciem terminu wniesienia wadium. 8. Wykonawca, który nie wniesie wadium na zasadach określonych w SIWZ zostanie wykluczony z postępowania, a ofertę Wykonawcy wykluczonego uznaje się za odrzuconą. 9. Zamawiający zatrzymuje wadium wraz z odsetkami, jeżeli: 1) Wykonawca, którego oferta została wybrana odmówił podpisania umowy w sprawie zamówienia publicznego na warunkach określonych w ofercie, 2) zawarcie umowy w sprawie zamówienia publicznego stało się niemożliwe z przyczyn leżących po stronie Wykonawcy, którego oferta została wybrana, 3) Wykonawca w odpowiedzi na wezwanie, o którym mowa w art. 26 ust. 3 ustawy, z przyczyn leżących po jego stronie, nie złożył dokumentów lub oświadczeń, o których mowa w art. 25 ust. 1, pełnomocnictw, listy podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 2 pkt 5, lub informacji o tym, że nie należy do grupy kapitałowej, lub nie wyraził zgody na poprawienie omyłki, o której mowa w art. 87 ust. 2 pkt 3 ustawy, co powodowało brak możliwości wybrania oferty złożonej przez Wykonawcę jako najkorzystniejszej. 10. Zwrot wadium: 1) Zamawiający zwraca wadium wszystkim Wykonawcom niezwłocznie po wyborze oferty najkorzystniejszej lub unieważnieniu postępowania, z wyjątkiem Wykonawcy, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza z zastrzeżeniem pkt 9 ppkt 3. 2) Wykonawcy, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza, Zamawiający zwraca wadium niezwłocznie po zawarciu umowy w sprawie zamówienia publicznego. 3) Zamawiający zwraca niezwłocznie wadium na wniosek Wykonawcy, który wycofał ofertę przed upływem terminu składania ofert. 4) Jeżeli wadium wniesiono w pieniądzu Zamawiający zwraca je wraz z odsetkami wynikającymi z umowy rachunku bankowego, na którym było ono przechowywane, pomniejszone o koszty prowadzenia rachunku bankowego oraz prowizji bankowej za przelew pieniędzy na rachunek bankowy wskazany przez Wykonawcę. 11. Ponowne złożenie wadium lub jego przedłużenie: 1) Przedłużenie terminu związania ofertą jest dopuszczalne tylko z jednoczesnym przedłużeniem okresu ważności wadium, a jeśli nie jest to możliwe, z wniesieniem nowego wadium na przedłużony okres związania ofertą. W związku z przedłużeniem terminu związania ofertą po wyborze oferty najkorzystniejszej Zamawiający żąda ponownego wniesienia wadium lub przedłużenia jego ważności przez Wykonawcę, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza. 2) Zamawiający żąda w określonym terminie ponownego wniesienia wadium przez Wykonawcę, któremu je zwrócono, jeśli w wyniku rozstrzygnięcia odwołania jego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Termin na złożenie zamówienia przez Zamawiającego
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.ug.edu.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach