Przetargi.pl
Sukcesywne dostawy warzyw gr. I, warzyw gr. II, owoców gr. I, owoców gr. II i owoców gr. III - Nr 41/17/N

41 Baza Lotnictwa Szkolnego ogłasza przetarg

  • Adres: 08521 Dęblin, ul. Brygady Pościgowej
  • Województwo: lubelskie
  • Telefon/fax: tel. 81 551 75 25 , fax. 81 551 95 36
  • Data zamieszczenia: 2017-10-30
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: 41 Baza Lotnictwa Szkolnego
    ul. Brygady Pościgowej 5
    08521 Dęblin, woj. lubelskie
    tel. 81 551 75 25, fax. 81 551 95 36
    REGON: 6145692000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.41blsz.wp.mil.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Jednostka Wojskowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Sukcesywne dostawy warzyw gr. I, warzyw gr. II, owoców gr. I, owoców gr. II i owoców gr. III - Nr 41/17/N
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy warzyw gr. I, warzyw gr. II, owoców gr. I, owoców gr. II, owoców gr. III, na rzecz 41. Bazy Lotnictwa Szkolnego w Dęblinie. 2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawierają załączniki nr 1a, 1b, 1c, 1d, 1e do SIWZ tj. "szczegółowy opis przedmiotu zamówienia" dla poszczególnych zadań oraz załącznik nr 5/5a do SIWZ tj. "ogólne warunki umowy". Zamawiający wymaga, aby oferowane produkty odpowiadały specyfikacjom technicznym - wymaganiom określonym przez Zamawiającego w „szczegółowych opisach przedmiotu zamówienia”. 3. Przedmiot zamówienia został podzielony na 5 (pięć) niezależnych zadań i obejmuje następujący asortyment w ilościach szacunkowych: Zadanie nr 1: Sukcesywne dostawy warzyw gr. I Główny przedmiot zamówienia wg Wspólnego Słownika Zamówień (CPV): 03212100-1 Ziemniaki 03221111-7 Burak ćwikłowy 03221112-4 Marchew 03221100-7 Warzywa korzeniowe i bulwiaste 03221113-1 Cebula 03221000-6 Warzywa 03221410-3 Kapusta Sukcesywne dostawy warzyw gr. I: 1. Ziemniaki jadalne 59 000 kg 2. Ziemniaki wczesne* 7 000 kg 3. Buraki ćwikłowe 9 000 kg 4. Marchew 9 800 kg 5. Pietruszka korzeniowa 3 000 kg 6. Seler korzeniowy 3 800 kg 7. Cebula 6 800 kg 8. Cebula czerwona 200 kg 9. Por 2 800 kg 10. Kapusta biała 9 800 kg 11. Kapusta czerwona 1 500 kg Uwaga – * dostawa warzyw w okresie ich masowego występowania (podaży) na rynku. Wykonawca oferujący produkty wytwarzane w ramach produkcji pierwotnej - rolnik ryczałtowy wypełniając formularz ofertowy – załącznik Nr 1 do SIWZ - do wartości netto (kolumna nr 6) powinien doliczyć podatek VAT w wysokości 7% (kolumna nr 7), co stanowić będzie łączną kwotę brutto (kolumna nr 8). Zadanie nr 2: sukcesywne dostawy warzyw gr. II Główny przedmiot zamówienia wg Wspólnego Słownika Zamówień (CPV): 03221114-8 Rzepa 03221212-5 Fasola szparagowa 03221230-7 Papryka 03221240-0 Pomidory 03221270-9 Ogórki 03221310-2 Sałata 03221300-9 Warzywa liściaste 03221430-9 Brokuły 03221410-3 Kapusta 03221440-2 Kapusta brukselska 03221420-6 Kalafior 03221100-7 Warzywa korzeniowe i bulwiaste 03221000-6 Warzywa 03221260-6 Grzyby 03221250-3 Cukinia 03221110-0 Warzywa korzeniowe Sukcesywne dostawy warzyw gr. II: 1. Czarna rzepa 200 kg 2. Fasola szparagowa* 200 kg 3. Papryka słodka 1 500 kg 4. Pomidory 3 800 kg 5. Ogórki 3 800 kg 6. Sałata 700 kg 7. Sałata lodowa 600 kg 8. Rukola 30 kg 9. Brokuły* 500 kg 10. Kapusta włoska 900 kg 11. Kapusta pekińska 1 500 kg 12. Kapusta brukselska * 200 kg 13. Kalafior* 300 kg 14. Rzodkiewka 1 200 kg 15. Natka pietruszki 350 kg 16. Koperek zielony 350 kg 17. Szczypiorek 600 kg 18. Botwina* 100 kg 19. Czosnek 100 kg 20. Pieczarki 2 000 kg 21. Cukinia* 100 kg 22. Szparagi* 50 kg Uwaga – * dostawa warzyw w okresie ich masowego występowania (podaży) na rynku. Wykonawca oferujący produkty wytwarzane w ramach produkcji pierwotnej - rolnik ryczałtowy wypełniając formularz ofertowy – załącznik Nr 1 do SIWZ - do wartości netto (kolumna nr 6) powinien doliczyć podatek VAT w wysokości 7% (kolumna nr 7), co stanowić będzie łączną kwotę brutto (kolumna nr 8). Zadanie nr 3: Sukcesywne dostawy owoców gr. I Główny przedmiot zamówienia wg Wspólnego Słownika Zamówień (CPV): 03222111-4 Banany 03222210-8 Cytryny 03222220-1 Pomarańcze 03222110-7 Owoce tropikalne 03222230-4 Grejpfruty 03222000-3 Owoce i orzechy 03222118-3 Owoce kiwi 03222331-2 Morele 03222332-9 Brzoskwinie 03222340-8 Winogrona Sukcesywne dostawy owoców gr. I: 1. Banany 2 900 kg 2. Cytryny 2 000 kg 3. Pomarańcze 2 000 kg 4. Mandarynki 1 500 kg 5. Grejpfruty 500 kg 6. Arbuz 200 kg 7. Kiwi 800 kg 8. Morele 200 kg 9. Brzoskwinie 500 kg 10. Winogrona 800 kg Zadanie nr 4: Sukcesywne dostawy owoców gr. II Główny przedmiot zamówienia wg Wspólnego Słownika Zamówień (CPV): 03222321-9 Jabłka 03222322-6 Gruszki Sukcesywne dostawy owoców gr. II: 1. Jabłka 35 000 kg 2. Gruszki 2 000 kg Uwaga Wykonawca oferujący produkty wytwarzane w ramach produkcji pierwotnej - rolnik ryczałtowy wypełniając formularz ofertowy – załącznik Nr 1 do SIWZ - do wartości netto (kolumna nr 6) powinien doliczyć podatek VAT w wysokości 7% (kolumna nr 7), co stanowić będzie łączną kwotę brutto (kolumna nr 8). Zadanie nr 5: Sukcesywne dostawy owoców gr. III Główny przedmiot zamówienia wg Wspólnego Słownika Zamówień (CPV): 03222333-6 Wiśnie 03222330-5 Owoce pestkowe 03222334-3 Śliwki 03222313-0 Truskawki Sukcesywne dostawy owoców gr. III: 1. Wiśnie* 100 kg 2. Czereśnie* 300 kg 3. Śliwki* 500 kg 4. Truskawka świeża* 500 kg Uwaga – * dostawa owoców w okresie ich masowego występowania (podaży) na rynku. Wykonawca oferujący produkty wytwarzane w ramach produkcji pierwotnej - rolnik ryczałtowy wypełniając formularz ofertowy – załącznik Nr 1 do SIWZ - do wartości netto (kolumna nr 6) powinien doliczyć podatek VAT w wysokości 7% (kolumna nr 7), co stanowić będzie łączną kwotę brutto (kolumna nr 8). Dotyczy zadania nr 1, zadania nr 2, zadania nr 3, zadania nr 4, zadania nr 5: Wyszczególnione wyżej ilości towaru podlegające dostawie są jedynie ilościami szacunkowymi i mogą ulec stosownemu zmniejszeniu, ze względu na aktualne potrzeby Zamawiającego. Zamawiający dopuszcza możliwość zmniejszenia ilości towarów podlegających dostawie w czasie trwania umowy (np. w przypadku wyłączenia z użytkowania jakiegokolwiek kompleksu administrowanego przez Zamawiającego, bądź też poszczególnych obiektów wchodzących w ich skład lub zmiennej liczby uprawnionych do żywienia osób). W takim przypadku Wykonawcy nie przysługują żadne roszczenia pieniężne. Również podane szacunkowe ilości poszczególnych rodzajów towarów, wyszczególnione w formularzu ofertowym nie są dla Zamawiającego wiążące, a dostawa towarów realizowana będzie według cen jednostkowych przysługujących za dostawę poszczególnych rodzajów towarów i aktualnych potrzeb Zamawiającego – do wyczerpania całkowitej wartości umowy brutto. Zamawiający dopuszcza możliwość zmiany ilości dostarczanego towaru w ramach poszczególnych pozycji asortymentowych (zmniejszenia bądź zwiększenia ilości dostaw stosownie do bieżących potrzeb) dostarczanego towaru. 5. Wytworzenie towaru, sposób opakowania i transportu muszą spełniać wymagania obowiązujących krajowych i unijnych przepisów prawa żywnościowego, a w szczególności: a) przepisów ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2017r. poz. 149) i aktów wykonawczych do tej ustawy oraz Rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. U. UE L 31 z dnia 01 lutego 2002 r.); b) przepisów rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz. U. UE L 338 z 13 listopada 2004 r.); c) przepisów Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. 2015.29); d) przepisów ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2016 r., poz.1604); e) przepisów rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. UE L 139 z dnia 30 kwietnia 2004 r.). 6. Wytworzenie towaru, sposób przechowywania i transportu muszą spełniać wymagania obowiązujących krajowych i unijnych przepisów w zakresie prawa żywnościowego. Obowiązujące Wykonawcę szczegółowe wymagania jakościowe dla poszczególnych środków spożywczych, w tym wymagania w zakresie terminów przydatności do spożycia, znakowania i opakowania towaru zgodnie z obowiązującymi przepisami, określają załączniki nr 1a, 1b, 1c, 1d, 1e do SIWZ – Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia. W szczególności zaś dostarczone towary muszą być oznakowane w sposób zrozumiały, napisy w języku polskim muszą być wyraźne, czytelne i nieusuwalne, umieszczone w widocznym miejscu, w żaden sposób nie ukryte, zasłonięte czy przysłonięte innymi nadrukami czy obrazkami. Opakowania (pojemniki) wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Każdy asortyment produktów powinien być dostarczony w oddzielnym opakowaniu (pojemniku). Nie dopuszcza się stosowania opakowań zastępczych oraz umieszczania reklam na opakowaniach. Przedmiot zamówienia nie generuje i nie wygeneruje żadnych kosztów cyklu życia w całym okresie korzystania z przedmiotu zamówienia. W związku z powyższym nie mogą one być uwzględnione w opisie przedmiotu zamówienia. W opisie przedmiotu zamówienia w załącznikach nr 1a, 1b, 1c, 1d, 1e do SIWZ (w szczegółowych opisach przedmiotu zamówienia dla poszczególnych zadań) określono standardy jakościowe odnoszące się do wszystkich istotnych cech przedmiotu zamówienia. Sformułowanie „standardy jakościowe” to znormalizowane cechy dostaw lub usług spełniających przeciętne wymagania stawiane dla danego asortymentu, dzięki którym nie jest wymagane indywidualne podejście do ich wykonania. Przez „standardy jakościowe" należy rozumieć powtarzalne cechy jakościowe, niewymagające skomplikowanego opisu. Określone dostawy mają „standardy jakościowe" tylko wówczas, gdy niezależnie od tego, kto będzie ich wykonawcą, jedyną różnicą będzie zaoferowana cena, a dostawa będzie identyczna. 6a. Zamawiający w związku z opisem przedmiotu zamówienia za pomocą norm – dopuszcza rozwiązania równoważne opisywanym w załącznikach nr 1a, 1b, 1c, 1d, 1e do SIWZ tj. w szczegółowych opisach przedmiotu zamówienia dla poszczególnych zadań (podstawa prawna: art. 30 ust. 4 ustawy Pzp). Wykonawca, który powołuje się na rozwiązania równoważne opisywanym przez Zamawiającego, jest obowiązany wykazać, że oferowane przez niego dostawy przedmiotu zamówienia spełniają wymagania określone przez Zamawiającego w załącznikach nr 1a, 1b, 1c, 1d, 1e do SIWZ (podstawa prawna: art. 30 ust. 5 ustawy Pzp) przedkładając na żądanie zamawiającego: - wykaz produktów, których równoważność dotyczy - opis każdego produktu równoważnego w postaci np. szczegółowej karty produktu, deklaracji zgodności, protokołu z badań laboratoryjnych, potwierdzającego zgodność właściwości fizyko-chemicznych, jakościowych danego produktu w stosunku do opisanych przez Zamawiającego Dotyczy to tylko Wykonawcy, który oferuje produkty równoważne. (powyższe dokumenty wymagane są na potwierdzenie, że oferowane dostawy odpowiadają wymaganiom określonym przez Zamawiającego w załącznikach nr 1a, 1b, 1c, 1d, 1e do SIWZ, tj. w szczegółowych opisach przedmiotu zamówienia dla poszczególnych zadań (podstawa: § 13 ust. 1 Rozporządzenia Ministra Rozwoju z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy w postępowaniu o udzielenia zamówienia – Dz. U. 2016 poz. 1126)). Wykonawca oferujący produkty zgodne z opisem Zamawiającego (zgodne z normami określonymi w szczegółowych opisach przedmiotu zamówienia) – nie ma obowiązku składania żadnych dokumentów w tym zakresie. Wykonawca, który powołuje się na rozwiązania równoważne opisywanym przez Zamawiającego, jest obowiązany taką informację wpisać w formularzu ofertowym (załączniku nr 1 do SIWZ). 6b. Wykonawca zobowiązuje się do dostarczania towaru wraz z jego rozładunkiem do magazynu żywnościowego 41. Bazy Lotnictwa Szkolnego w Dęblinie, znajdującego się na terenie kompleksu Dęblin-Lotnisko (budynek nr 64). Dostawy towaru następować będą na koszt i niebezpieczeństwo Wykonawcy. 7. Wykonawca jest zobowiązany posiadać przez cały okres trwania umowy: - decyzję administracyjną Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego o zatwierdzeniu zakładów, które produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego, w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2017r. poz. 149 z późn. zm.), lub - zaświadczenie o wpisie do rejestru zakładów zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 29 maja 2007r. w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność, podlegającą urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2007 r. Nr 106, poz. 730), oraz dokument potwierdzający stosowanie wdrożonego systemu HACCP: - zaświadczenie właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej lub właściwego organu Inspekcji Weterynaryjnej o sprawowaniu nadzoru nad stosowaniem zasad wdrożonego systemu HACCP, wydane na podstawie ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2017r. poz. 149 z późn. zm.) lub - protokół z kontroli sanitarnej przeprowadzonej przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej jako organ urzędowej kontroli żywności, w skład którego wchodzi punkt zawierający pozytywną ocenę opracowania, wdrożenia i utrzymania systemu HACCP na podstawie ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia; Podstawa prawna: ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2017r. poz. 149 z późn. zm.) lub - certyfikat HACCP, wystawiony przez niezależną, akredytowaną jednostkę certyfikującą. W przypadku Wykonawców oferujących produkty wytwarzane w ramach produkcji pierwotnej zamiast dokumentu potwierdzającego stosowanie wdrożonego systemu HACCP – wymagane jest oświadczenie Wykonawcy dotyczące wytwarzania zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) Podstawa prawna: art. 68 ust 1 ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2017r. poz. 149 z późn. zm.) W przypadku Wykonawcy z Unii Europejskiej, spoza obszaru RP – ważną decyzję wydaną przez właściwy organ danego kraju o zatwierdzeniu zakładu w zakresie części zamówienia lub rodzaju żywności (grupy produktów) obejmujących tę część zamówienia. Powyższe dokumenty wykonawca zobowiązany jest okazać zamawiającemu na każde jego wezwanie. 8. Wybrany Wykonawca, z którym Zamawiający podpisze umowę w sprawie zamówienia publicznego musi posiadać ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej na kwotę nie mniejszą niż 50 000,00 zł (słownie: pięćdziesiąt tysięcy złotych) w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia obejmujące również odpowiedzialność ubezpieczonego za szkody osobowe lub rzeczowe wyrządzone przez wyprodukowane, dostarczone lub sprzedane towary (środki spożywcze) oraz spowodowane przez niewykonanie lub nienależyte wykonanie zamówienia. 9. Uregulowania odnoszące się do podwykonawców: 9.1. Zamawiający nie przewiduje na podst. art. 36 a) ust. 2 ustawy zastrzeżenia osobistego wykonania przez Wykonawcę kluczowych części zamówienia. Wykonawca może powierzyć wykonanie części zamówienia podwykonawcy (zgodnie z art. 36a. ust. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych). W takim przypadku zamawiający zgodnie z art. 36b. ust. 1 ustawy żąda wskazania przez wykonawcę w formularzu ofertowym (załączniku Nr 1 do SIWZ) części zamówienia, których wykonanie zamierza powierzyć podwykonawcom i podania przez wykonawcę firm podwykonawców (o ile są znane). 9.2. Jeżeli zamawiający stwierdzi, że wobec danego podwykonawcy zachodzą podstawy wykluczenia, wykonawca obowiązany jest zastąpić tego podwykonawcę lub zrezygnować z powierzenia wykonania wykonywania części zamówienia podwykonawcy. Jeżeli powierzenie podwykonawcy wykonania części zamówienia następuje w trakcie jego realizacji, wykonawca na żądanie zamawiającego przedstawia oświadczenie, o którym mowa w art. 25a ust. 1 lub oświadczenia lub dokumenty potwierdzające brak podstaw wykluczenia wobec tego podwykonawcy. 9.3. Powierzenie wykonania części zamówienia podwykonawcom nie zwalnia wykonawcy z odpowiedzialności za należyte wykonane tego zamówienia. 9.4. Postanowienia dotyczące wymagań zamawiającego co do umów o podwykonawstwo oraz zasad zawierania takich umów zawarte zostały w ogólnych warunkach umowy. 9.5.Umowa o podwykonawstwo będzie musiała określać, jaki zakres czynności zostanie powierzony podwykonawcom. 9.6.Wykonawca zawiadomi zamawiającego o wszelkich zmianach danych, dotyczących podwykonawców, które następują w trakcie realizacji zamówienia, a także przekaże informacje na temat nowych podwykonawców, którym w późniejszym okresie wykonawca zamierza powierzyć realizację dostaw. 10. Przedmiot zamówienia nie generuje i nie wygeneruje żadnych kosztów eksploatacji w całym okresie korzystania z przedmiotu zamówienia. W związku z powyższym nie mogą być one uwzględnione w opisie przedmiotu zamówienia. Wszelkie koszty zostały ujęte w cenie zakupu.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 03221000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium dla żadnego z zadań Zamawiający nie wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy dla żadnego z zadań
  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Warunek posiadania kompetencji lub uprawnień do prowadzenia określonej działalności zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów spełnią wykonawcy, którzy posiadają i przedstawią: - decyzję administracyjną Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego o zatwierdzeniu zakładów, które produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego, w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2017.149 j. t.), lub - zaświadczenie o wpisie do rejestru zakładów zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 29 maja 2007r. w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność, podlegającą urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2007 r. Nr 106, poz. 730), oraz dokument potwierdzający stosowanie wdrożonego systemu HACCP: - zaświadczenie właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej lub właściwego organu Inspekcji Weterynaryjnej o sprawowaniu nadzoru nad stosowaniem zasad wdrożonego systemu HACCP, wydane na podstawie ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2017r. poz. 149 z późn. zm.) lub - protokół z kontroli sanitarnej przeprowadzonej przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej jako organ urzędowej kontroli żywności, w skład którego wchodzi punkt zawierający pozytywną ocenę opracowania, wdrożenia i utrzymania systemu HACCP na podstawie ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia; Podstawa prawna: ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2017r. poz. 149 z późn. zm.) lub - certyfikat HACCP, wystawiony przez niezależną, akredytowaną jednostkę certyfikującą. W przypadku Wykonawców oferujących produkty wytwarzane w ramach produkcji pierwotnej zamiast dokumentu potwierdzającego stosowanie wdrożonego systemu HACCP – wymagane jest oświadczenie Wykonawcy dotyczące wytwarzania zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) Podstawa prawna: art. 68 ust 1 ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2017r. poz. 149 z późn. zm.). W przypadku Wykonawcy z Unii Europejskiej, spoza obszaru RP – ważną decyzję wydaną przez właściwy organ danego kraju o zatwierdzeniu zakładu w zakresie części zamówienia lub rodzaju żywności (grupy produktów) obejmujących tę część zamówienia
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Część A Oświadczenia składane wraz z ofertą: 1. Zamawiający żąda złożenia wraz z ofertą, aktualnego na dzień składania ofert oświadczenia w zakresie wskazanym przez zamawiającego w Ogłoszeniu o zamówieniu oraz w SIWZ, stanowiącego wstępne potwierdzenie, że wykonawca nie podlega wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 oraz art. 24 ust. 5 pkt. 1 ustawy (załącznik nr 3 do SIWZ - pkt I); 2. Zamawiający żąda złożenia wraz z ofertą, aktualnego na dzień składania ofert oświadczenia w zakresie wskazanym przez zamawiającego w Ogłoszeniu o zamówieniu oraz w SIWZ, stanowiącego wstępne potwierdzenie, że wykonawca spełnia warunki udziału w postępowaniu (załącznik nr 2 do SIWZ - pkt I ). 3. Wykonawca, który powołuje się na zasoby innych podmiotów, w celu wykazania braku istnienia wobec nich podstaw wykluczenia na podstawie art. 24 ust. 1 oraz art. 24 ust. 5 pkt. 1 ustawy oraz spełnienia w zakresie, w jakim powołuje się na ich zasoby, warunków udziału w postępowaniu zamieszcza informacje o tych podmiotach w w/w oświadczeniach (załącznik nr 3 i nr 2 do SIWZ - pkt II). 4. Wykonawca, który zamierza powierzyć wykonanie części zamówienia podwykonawcom (niebędących podmiotem, na którego zasoby powołuje się wykonawca), w celu wykazania braku istnienia wobec nich podstaw wykluczenia z udziału w postępowaniu na podstawie art. 24 ust. 1 oraz art. 24 ust. 5 pkt. 1 ustawy zamieszcza informacje o podwykonawcach w oświadczeniu (załącznik nr 3 do SIWZ - pkt III). Oświadczenia, o których mowa powyżej muszą być podpisane przez osoby upoważnione do reprezentowania wykonawcy. 5. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, oświadczenie, podpisane przez osoby upoważnione do reprezentacji danego Wykonawcy, składa każdy z wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, w zakresie braku podstaw do wykluczenia oraz w zakresie, w jakim wykazuje spełnianie warunków udziału w postępowaniu. 6. Jeżeli Wykonawca polega na zdolnościach technicznych lub zawodowych lub sytuacji finansowej lub ekonomicznej innych podmiotów, niezależnie od charakteru prawnego łączących go z nimi stosunków prawnych, to wykonawca w takiej sytuacji zobowiązany jest udowodnić zamawiającemu, iż realizując zamówienie będzie dysponował niezbędnymi zasobami tych podmiotów w szczególności przedstawiając w tym celu pisemne zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby wykonania zamówienia, podpisane przez osoby upoważnione do reprezentacji tych podmiotów, na zasadach określonych w art. 22a ustawy. Część B 7. Dla wykazania braku podstaw wykluczenia z postępowania wykonawcy w okolicznościach, o których mowa w art. 24 ust. 1 pkt. 23 ustawy, określonych przez zamawiającego w Ogłoszeniu o zamówieniu oraz SIWZ, każdy Wykonawca, w terminie 3 dni od zamieszczenia przez zamawiającego na stronie internetowej www.4lblsz.wp.mil.pl informacji, o której mowa w art. 86 ust. 5 ustawy, tj. informacji z otwarcia ofert, dotyczącej między innymi nazw (firm) oraz adresów wykonawców, którzy złożyli oferty, przekazuje zamawiającemu w celu potwierdzenia braku podstaw do wykluczenia wykonawcy z postępowania, o których mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23 ustawy, stosownie do treści art. 24 ust. 11 ustawy: 7.1. oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej oraz, w przypadku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, dowody potwierdzające, że powiązania z innym Wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu. Przykład Wzoru Oświadczenia o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej stanowi Załącznik Nr 4 do SIWZ. (W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia - ww. dokumenty składa każdy z Wykonawców występujących wspólnie, podpisane przez osoby upoważnione do reprezentacji danego Wykonawcy). Dotyczy wszystkich zadań: 1. Oferta powinna być sporządzona w języku polskim i składać się w szczególności z: 1.1. wypełnionego formularza ofertowego sporządzonego na wzorze stanowiącym - Załącznik Nr 1 do SIWZ; wraz z formularzem ofertowym Wykonawca złoży także: 1.2. oświadczenia - w formie pisemnej (oryginał) pod rygorem nieważności (zgodnie z wzorem stanowiącym Załączniki Nr 2 i 3 do SIWZ); 1.3. Dokumenty potwierdzające posiadanie uprawnień do złożenia (podpisania) oferty i jej załączników, jeżeli prawo to nie wynika z innych dokumentów złożonych wraz z ofertą. 1.4. Oryginał dokumentu potwierdzającego wniesienie wadium – w przypadku wnoszenia wadium w formie niepieniężnej (nie dotyczy); 1.5. Pełnomocnictwo dla lidera konsorcjum (jeśli oferta składana jest przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia publicznego); 1.6. Inne dokumenty wymagane przez obowiązujące przepisy. 1.7. Jeżeli Wykonawca polega na zdolnościach technicznych lub zawodowych lub sytuacji finansowej lub ekonomicznej innych podmiotów, niezależnie od charakteru prawnego łączących go z nimi stosunków prawnych, to wykonawca w takiej sytuacji zobowiązany jest udowodnić zamawiającemu, iż realizując zamówienie będzie dysponował niezbędnymi zasobami tych podmiotów w szczególności przedstawiając w tym celu pisemne zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby wykonania zamówienia, podpisane przez osoby upoważnione do reprezentacji tych podmiotów, na zasadach określonych w art. 22a ustawy. Przedmiotowe zobowiązanie (w oryginale) wykonawca musi załączyć do oferty. 2. Treść złożonej oferty musi odpowiadać treści Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia. Zamawiający zaleca wykorzystanie formularzy przekazanych przez zamawiającego. 3. Ofertę składa się pod rygorem nieważności w formie pisemnej, w języku polskim. Dokumenty sporządzone w języku obcym (innym jak polski) muszą być składane przez wykonawców wraz z ich tłumaczeniem na język polski, potwierdzonym przez wykonawcę. 4. Wykonawca ma prawo złożyć tylko jedną ofertę. 5. Oferta i załączniki do oferty (oświadczenia i dokumenty) muszą być podpisane przez upoważnion(ego)ych przedstawiciel(a)i wykonawcy: a) w przypadku składania dokumentów w formie kopii, muszą one być poświadczone za zgodność z oryginałem przez upoważnion(ego)ych przedstawiciel(a)i wykonawcy lub osoby wymienione w pkt c), b) poświadczenie za zgodność z oryginałem musi być sporządzone w sposób umożliwiający identyfikację podpisu (np. wraz z imienną pieczątką osoby poświadczającej kopię dokumentu za zgodność z oryginałem), c) w przypadku podpisywania oferty lub poświadczania za zgodność z oryginałem kopii dokumentów przez osob(ę)y nie wymienion(ą)e w dokumencie rejestracyjnym (ewidencyjnym) wykonawcy, należy do oferty dołączyć stosowne pełnomocnictwo. Pełnomocnictwo musi być przedstawione w formie oryginału lub poświadczonej za zgodność z oryginałem kopii przez notariusza lub osoby udzielające pełnomocnictwa w zakresie zgodności kopii z oryginałem i aktualności pełnomocnictwa. Jeżeli zostanie wybrana oferta wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, to zamawiający może żądać przed zawarciem umowy przedłożenia umowy regulującej ich współpracę w zakresie obejmującym wykonanie zamówienia (np. umowa spółki cywilnej, umowa konsorcjum). Zaleca się, aby z treści tej umowy wynikały w szczególności: zasady współdziałania, zakres współuczestnictwa i podziału obowiązków wykonawców w wykonaniu przedmiotu zamówienia

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach