Przetargi.pl
Sukcesywne dostawy mleka i przetworów mleczarskich – wraz z rozładunkiem w magazynach 32 Wojskowego Oddziału Gospodarczego zlokalizowanych w kompleksach wojskowych znajdujących się w rejonie działania 32 Wojskowego Oddziału Gospodarczego w Zamościu - w zakresie 4 części : Hrubieszów, Lublin, Zamość, Chełm.

32 Wojskowy Oddział Gospodarczy w Zamościu ogłasza przetarg

  • Adres: 22-400 Zamość, Wojska Polskiego
  • Województwo: lubelskie
  • Telefon/fax: tel. 261 181 536 , fax. 261 181 607
  • Data zamieszczenia: 2018-11-15
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: 32 Wojskowy Oddział Gospodarczy w Zamościu
    Wojska Polskiego 2F
    22-400 Zamość, woj. lubelskie
    tel. 261 181 536, fax. 261 181 607
    REGON: 6140233700000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.32wog.wp.mil.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Sukcesywne dostawy mleka i przetworów mleczarskich – wraz z rozładunkiem w magazynach 32 Wojskowego Oddziału Gospodarczego zlokalizowanych w kompleksach wojskowych znajdujących się w rejonie działania 32 Wojskowego Oddziału Gospodarczego w Zamościu - w zakresie 4 części : Hrubieszów, Lublin, Zamość, Chełm.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy mleka i przetworów mleczarskich – wraz z rozładunkiem w magazynach 32 Wojskowego Oddziału Gospodarczego zlokalizowanych w kompleksach wojskowych znajdujących się w rejonie działania 32 Wojskowego Oddziału Gospodarczego w Zamościu - w zakresie 4 części : Hrubieszów, Lublin, Zamość, Chełm. CZĘŚĆ NR 1- sukcesywne dostawy mleka i przetworów mleczarskich – wraz z rozładunkiem w magazynach 32 WOG zlokalizowanych w kompleksach wojskowych znajdujących się w rejonie działania 32 WOG w Zamościu – HRUBIESZÓW, ul. Dwernickiego 4, 22-500 Hrubieszów CZĘŚĆ NR 1 - HRUBIESZÓW: mleko spożywcze pasteryzowane 2% tł., mleko spożywcze UHT 2% tł., śmietana 18% tł., jogurt naturalny, jogurt owocowy, deser mleczny naturalny, deser mleczny z owocami, deser mleczny z czekoladą, deser jogurtowy, serek homogenizowany naturalny, serek homogenizowany waniliowy, serek homogenizowany owocowy, serek twarogowy, serek naturalny do smarowania, kefir, ser twarogowy półtłusty, ser twarogowy ziarnisty, ser typu fromage, ser edamski pełnotłusty, ser gouda pełnotłusty, ser salami pełnotłusty, ser topiony z szynką, ser topiony z papryką, ser topiony pełnotłusty, ser topiony tłusty plasterkowany, ser topiony kremowy wielosmakowy, ser feta, masło ekstra jednoporcjowe CZĘŚĆ NR 2- sukcesywne dostawy mleka i przetworów mleczarskich – wraz z rozładunkiem w magazynach 32 WOG zlokalizowanych w kompleksach wojskowych znajdujących się w rejonie działania 32 WOG w Zamościu – LUBLIN, ul. Zbigniewa Herberta 49, 20-468 Lublin CZĘŚĆ NR 2 LUBLIN : mleko w proszku pełne, mleko spożywcze pasteryzowane 2% tł., mleko spożywcze UHT 2% tł., śmietana 12% tł., śmietana 18% tł., śmietana kremowa 30% tł., jogurt naturalny, jogurt owocowy, deser mleczny z owocami, deser mleczny z czekoladą, deser jogurtowy, serek homogenizowany naturalny, serek homogenizowany waniliowy, serek homogenizowany owocowy, serek twarogowy, serek naturalny do smarowania, kefir, ser twarogowy półtłusty, ser twarogowy ziarnisty, ser typu fromage, ser edamski pełnotłusty, ser gouda pełnotłusty, ser salami pełnotłusty, ser topiony z szynką, ser topiony z papryką, ser topiony pełnotłusty, ser topiony tłusty plasterkowany, ser topiony kremowy wielosmakowy, ser wędzony, masło ekstra jednoporcjowe CZĘŚĆ NR 3 - sukcesywne dostawy mleka i przetworów mleczarskich – wraz z rozładunkiem w magazynach 32 WOG zlokalizowanych w kompleksach wojskowych znajdujących się w rejonie działania 32 WOG w Zamościu – ZAMOŚĆ, ul. Wojska Polskiego 2F, 22-400 Zamość CZĘŚĆ NR 3 ZAMOŚĆ : mleko w proszku pełne, mleko spożywcze pasteryzowane 2% tł., mleko spożywcze UHT 2% tł., śmietana 18% tł., śmietana kremowa 30% tł., jogurt naturalny, jogurt owocowy, deser mleczny z owocami, deser jogurtowy, serek homogenizowany waniliowy, serek homogenizowany owocowy, serek twarogowy, serek naturalny do smarowania, kefir, ser twarogowy półtłusty, ser twarogowy ziarnisty, ser typu fromage, ser edamski pełnotłusty, ser gouda pełnotłusty, ser salami pełnotłusty, ser topiony z szynką, ser topiony z papryką, ser topiony pełnotłusty, ser topiony tłusty plasterkowany, ser topiony kremowy wielosmakowy, ser wędzony, ser typu mozzarella, ser feta, masło ekstra jednoporcjowe CZĘŚĆ NR 4 - sukcesywne dostawy mleka i przetworów mleczarskich – wraz z rozładunkiem w magazynach 32 WOG zlokalizowanych w kompleksach wojskowych znajdujących się w rejonie działania 32 WOG w Zamościu – CHEŁM, ul. Lubelska 139, 22-100 Chełm CZĘŚĆ NR 4 CHEŁM : mleko w proszku pełne, mleko spożywcze pasteryzowane 2% tł., mleko spożywcze UHT 2% tł., śmietana 12 % tł., śmietana 18% tł., śmietana kremowa 30% tł., jogurt naturalny, jogurt owocowy, deser mleczny naturalny, deser mleczny z owocami, deser mleczny z czekoladą, deser jogurtowy, serek homogenizowany naturalny, serek homogenizowany waniliowy, serek homogenizowany owocowy, serek twarogowy, serek naturalny do smarowania, kefir, ser twarogowy półtłusty, ser twarogowy ziarnisty, ser typu fromage, ser edamski pełnotłusty, ser gouda pełnotłusty, ser salami pełnotłusty, ser camembert, ser topiony z szynką, ser topiony z papryką, ser topiony pełnotłusty, ser topiony tłusty plasterkowany, ser topiony kremowy wielosmakowy, ser wędzony, ser typu mozzarella, ser feta, masło ekstra jednoporcjowe 2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia w zakresie części nr 1, części nr 2, części nr 3 oraz części nr 4 określają: 1) Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia – stanowiący załącznik nr 1 do SIWZ; 2) Wykaz asortymentowo-ilościowy przedmiotu zamówienia wraz z rozdzielnikiem miejsc dostaw - stanowiący załącznik nr 2a, 2b, 2c, 2d odpowiednio do danej części do SIWZ. 3. UWAGA: Zamawiający zastrzega sobie prawo opcji tj.: 1) Zamawiający przewiduje a Wykonawca wyraża zgodę na prawo opcji. Prawem opcji objęte jest świadczenie dostaw wyszczególnione w załączniku nr 2 do umowy - Wykaz asortymentowo - ilościowy dla poszczególnych magazynów zgodnie z wymaganiami prawa żywnościowego w asortymencie, cenach i maksymalnych ilościach dla odbiorców i do miejsc dostawy, o minimalnym okresie przydatności do spożycia określonym w opisie przedmiotu zamówienia. W przypadku skorzystania przez Zamawiającego z prawa opcji, Wykonawcy będzie się należeć wynagrodzenie według cen jednostkowych jak dla zamówienia gwarantowanego. 2) Zamawiający gwarantuje złożenie zamówień na dostawę towaru na poziomie nie mniejszym niż 65% maksymalnej wartości umowy brutto. Realizacja umowy w pozostałym zakresie uzależniona będzie od faktycznych potrzeb odbiorców wynikających ze zmiennej liczby uprawnionych do żywienia żołnierzy oraz przydzielonych na ten cel środków finansowych. 3) Skorzystanie z prawa opcji może nastąpić w przypadku przydzielenia środków finansowych na realizacje zadań stanowiących przedmiot umowy i w konsekwencji pokrycia w planie finansowym Zamawiającego w określonym opcją zakresie. 4) Ostateczna ilość zakupionej w ramach prawa opcji żywności będzie uzależniona od bieżących potrzeb Zmawiającego i posiadanych przez niego środków finansowych. 5) Żywność zakupiona w ramach prawa opcji musi spełniać wszystkie wymogi jak dla zamówienia gwarantowanego. 6) Zamawiający zastrzega, iż część zamówienia określona jako „prawo opcji” jest uprawnieniem, a nie zobowiązaniem Zamawiającego. Zamawiający może nie skorzystać z prawa opcji w szczególności w przypadku nieuzyskania środków finansowych na ten cel, a Wykonawcy nie przysługują z tego tytułu żadne roszczenia co niniejszym Wykonawca akceptuje przez podpisanie niniejszej umowy. 7) Wykaz asortymentowo-ilościowy dla poszczególnych magazynów 32 Wojskowego Oddziału Gospodarczego zlokalizowanych w kompleksach wojskowych znajdujących się w rejonie działania 32 Wojskowego Oddziału Gospodarczego w Zamościu – miejsc dostaw został przedstawiony w Załączniku nr 2 a, b,c,d odpowiednio do danej części. 4. Wymagania Zamawiającego w stosunku do dostaw: 1) Dokumenty: a) Aktualny Certyfikat HACCP, wystawiony przez niezależną, akredytowaną jednostkę certyfikującą; lub b) Zaświadczenie właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej lub właściwego organu Inspekcji Weterynaryjnej o sprawowaniu nadzoru nad stosowaniem zasad wdrożonego systemu HACCP, wydane na podstawie art. 59 i 73 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia; lub c) Protokół z kontroli sanitarnej przeprowadzonej przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej, jako organ urzędowej kontroli żywności, w skład której wchodzi punkt zawierający pozytywną ocenę opracowania, wdrożenia i utrzymywania systemu HACCP na podstawie art. 59 i 73 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. d) decyzją administracyjną właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej w sprawie zatwierdzania, warunkowego zatwierdzania, przedłużania warunkowego zatwierdzania zakładów, które produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia nie zwierzęcego lub wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nie objęte urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej, zgodnie z art. 62 ust.1 pkt 2 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia - jeżeli ustawa nakłada obowiązek takich uprawnień; lub zaświadczenie o wpisie do rejestru zakładów zgodne z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 29 maja 2007 r., w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej - jeżeli ustawa nakłada obowiązek takich uprawnień. e) Aktualna polisa lub inny dokument ubezpieczenia w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej posiadającej rozszerzony zakres ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej ubezpieczonego za szkody osobowe lub rzeczowe wyrządzone przez produkty wyprodukowane, dostarczone, sprzedane przez ubezpieczonego oraz spowodowane przez nie wykonanie lub nienależyte wykonanie zamówienia w okresie ubezpieczenia, na kwotę minimalną:  dla części 1: 53 000,00 zł  dla części 2: 84 000,00 zł  dla części 3: 77 000,00 zł  dla części 4: 74 000,00 zł 5. Wytworzenie towaru, sposób jego pakowania i transportu musi spełniać wymagania zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa żywnościowego, a w szczególności min.: 1) ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U. z 2017 r. Nr 149 z późn. zm.) 2) ustawą z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (tj. Dz. U. z 2017 r., poz. 2212 z późn. zm.); 3) rozporządzeniem (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L z 2014 roku nr 139, poz. 55 z późn. zm.); 4) rozporządzeniem (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L z 2004 roku nr 139, poz. 1 z późn. zm.); 5) rozporządzeniem (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. z 2002 r. nr 31 poz. 1 z późn. zm.); 6) rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektywy Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004”. 6. Przedmiot zamówienia dostarczony będzie w opakowaniach oznakowanych zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 roku w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015 r., poz. 29) oraz Rozporządzeniem (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającym Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz. U. UE L z 2004 nr 338 poz. 4 z późn. zm.), a także ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U. z 2017 r. Nr 149 z późn. zm.). Opakowanie winno zawierać co najmniej informacje wskazane w treści załącznika nr 1 do umowy Opis przedmiotu zamówienia. 7. Obowiązujące Wykonawcę szczegółowe wymagania jakościowe dla poszczególnych środków spożywczych, w tym wymagania w zakresie terminów przydatności do spożycia, znakowania i opakowań, zawiera Załącznik nr 1 do umowy Opis przedmiotu zamówienia. 8. Przedmiot zamówienia dostarczony będzie środkiem transportu spełniającym wymagania określone w rozdziale IV Załącznika nr II Rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady Europy z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych , w związku z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. (Dz. U. UE L z 2004r. Nr 139 poz. 1 z późn. zm.) 9. Dostarczone towary muszą być oznakowane w sposób zrozumiały, napisy w języku polskim musza być wyraźne, czytelne i nieusuwalne, umieszczone w widocznym miejscu, a także nie mogą być w żaden sposób ukryte, zasłonięte lub przesłonięte innymi nadrukami lub obrazkami. Nie dopuszcza się opakowań zastępczych. 10. Zamawiający jest uprawniony do kontroli Wykonawcy za pośrednictwem inspektora właściwego miejscowo WOMP lub przedstawiciela wojskowego w zakresie procesów technologicznych, jakości surowców użytych do produkcji, stanu sanitarno-higienicznego pomieszczeń, urządzeń i maszyn produkcyjnych, higieny osobistej zatrudnionego personelu, warunków socjalnych, warunków magazynowania surowców i gotowego towaru, sposobu transportu towaru. Przeprowadzający kontrolę jest uprawniony do bezpłatnego korzystania z urządzeń laboratoryjnych, sprawdzianów laboratoryjnych oraz zużycia na próbę surowców i gotowego towaru, będących w posiadaniu Wykonawcy. 11. W czasie trwania umowy Zamawiający zastrzega sobie prawo dwukrotnego wykonania na koszt Wykonawcy badań kontrolnych, potwierdzających zgodność produktów z opisem przedmiotu zamówienia oraz pokrycia przez Wykonawcę kosztów pobranego asortymentu. Laboratorium, kierunek i zakres badań kontrolnych określa Zamawiający. Zamawiający zleci osobom uprawnionym (próbobiorca - rzeczoznawca) pobranie prób i wykonanie badań w laboratorium akredytowanym w zleconym kierunku i zakresie badań, a w przypadku braku takiej możliwości w laboratorium spełniającym wymagania normy PN-EN ISO/IEC 17025. W przypadku braku możliwości wykonywania badań według metod przywołanych w opisie przedmiotu zamówienia, określenia metod równoważnych dokona Zamawiający. Stwierdzenie niezgodności wyrobu z opisem przedmiotu zamówienia będzie podstawą do wszczęcia postępowania reklamacyjnego. 12. Wykonawca oświadcza, iż wyraża zgodę na pobieranie prób do badań celem potwierdzenia zgodności dostarczanych produktów z opisem przedmiotu zamówienia podczas dostawy do jednego z magazynów Zamawiającego. 13. Realizacja dostaw: 1) Realizacja dostaw odbywać się będzie na podstawie sukcesywnie składanych przez Zamawiającego zamówień na 2 dni przed terminem dostawy w formie pisemnej lub za pośrednictwem faxu, zawierających ilości i terminy dostawy. 2) Miejscem dostaw są magazyny Zamawiającego zlokalizowane w następujących kompleksach wojskowych: a. Hrubieszów – ul. Dwernickiego 4, 22-500 Hrubieszów; b. Lublin – ul. Zbigniewa Herberta 49, 20-468 Lublin. c. Zamość - ul. Wojska Polskiego 2F, 22-400 Zamość; d. Chełm - ul. Lubelska 139, 22-100 Chełm 3) Częstotliwość dostaw – 3 razy w tygodniu. 4) Dostawa towaru następować będzie w terminach: od poniedziałku do piątku w godz. od 8.00 do 12.00. 5) W szczególnie uzasadnionych przypadkach, np. osiągania wyższych stanów gotowości bojowej, szkolenia poligonowego, szkolenia rezerw osobowych, likwidacji klęsk żywiołowych lub innych obowiązków nałożonych przez organy władzy państwowej, Wykonawca zobowiązany jest do zwiększenia ilości i częstotliwości dostaw w stosunku do wcześniej złożonych zamówień oraz do zapewnienia dostaw do miejsc wskazanych przez Zamawiającego wg cen zawartych w ofercie, przy czym zmiany mogą następować wyłącznie w ramach ustalonej wartości przedmiotu zamówienia i jego ilości zawartej w ofercie. 6) Zamawiający gwarantuje złożenie zamówień na dostawę towaru na poziomie nie mniejszym niż 65% maksymalnej wartości umowy brutto. Realizacja umowy w pozostałym zakresie uzależniona będzie od faktycznych potrzeb odbiorców wynikających ze zmiennej liczby uprawnionych do żywienia żołnierzy oraz przydzielonych na ten cel środków finansowych. 7) Wytworzenie towaru, sposób przechowywania i transportu muszą spełniać wymagania obowiązujących krajowych i unijnych przepisów w zakresie prawa żywnościowego. Obowiązujące Wykonawcę szczegółowe wymagania jakościowe dla poszczególnych środków spożywczych, w tym wymagania w zakresie terminów przydatności do spożycia, znakowania i opakowania towaru zgodnie z obowiązującymi przepisami, określa załącznik nr 1 do wniosku - Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia. W szczególności: dostarczone towary muszą być oznakowane w sposób zrozumiały, napisy w języku polskim muszą być wyraźne, czytelne i nieusuwalne, umieszczone w widocznym miejscu, w żaden sposób nie ukryte, zasłonięte czy przysłonięte innymi nadrukami czy obrazkami. 8) Przy każdej dostawie Wykonawca zobowiązuje się do zapewnienia: a) specjalistycznego środka transportu odpowiedniego dla przewożonej żywności zgodnie z obowiązującymi w tym względzie przepisami, pod rygorem nieprzyjęcia dostawy przez Zamawiającego; b) odpowiedniego zabezpieczenia towaru na czas przewozu, pod rygorem odpowiedzialności za braki i wady powstałe w czasie transportu; c) możliwości realizacji procedur bezpieczeństwa przez służby dyżurne jednostek wojskowych oraz przez Służbę Wywiadu Wojskowego w stosunku do osób i pojazdów wykonujących dostawę; d) uczestnictwa kierowcy lub innej osoby wykonującej dostawę w odbiorze towaru, w tym pobraniu prób dostarczonego towaru w ramach reklamacji lub kontroli prewencyjnej, pod rygorem dokonania tych czynności bez udziału Wykonawcy na jego ryzyko. 9) Wykonawca zobowiązany jest dołączyć do każdej dostawy następujące dokumenty: a) oryginał faktury, b) dwie kopie faktury.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15500000-3
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: 1. Przystępując do postępowania każdy z Wykonawców zobowiązany jest do wniesienia wadium w wysokości: Część nr 1 - 760,00 zł (słownie: siedemset sześćdziesiąt złotych), Część nr 2 - 1 200,00 zł (słownie: jeden tysiąc dwieście złotych), Część nr 3 - 1 100,00 zł (słownie: jeden tysiąc sto złotych), Część nr 4 - 1 000,00 zł (słownie: jeden tysiąc), 2. Wadium może być wnoszone w jednej lub w kilku następujących formach: 1) pieniądzu; 2) poręczeniach bankowych lub poręczeniach Spółdzielczej Kasy Oszczędnościowo-Kredytowej, z tym, że poręczenie kasy jest zawsze poręczeniem pieniężnym; 3) gwarancjach bankowych; 4) gwarancjach ubezpieczeniowych; 5) poręczeniach udzielanych przez podmioty, o których mowa w art. 6b ust. 5 pkt. 2 ustawy z dnia 9 listopada 2000 r. o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (Dz. U. z 2016 r poz. 259.). 3. Wadium wniesione w pieniądzu wpłaca się przelewem z rachunku Wykonawcy na rachunek bankowy Zamawiającego nr konta 59 1010 1339 0057 5713 9120 2000 z dopiskiem: Wadium w postępowaniu nr ZP/PN/67/2018 – Sukcesywne dostawy mleka i przetworów mleczarskich w zakresie części nr …... 4. Prawidłowo złożone wadium wnosi się przed upływem terminu składania ofert tj. do dnia 26.11.2018 r. do godz.: 11.00. 5. Wniesienie wadium w pieniądzu następuje z chwilą uznania środków pieniężnych na rachunku bankowym Zamawiającego, o którym mowa w Rozdziale XIV pkt 3 SIWZ, przed upływem terminu składania ofert (tj. przed upływem dnia i godziny wyznaczonej jako ostateczny termin składania ofert). 6. Z treści gwarancji/poręczenia winno wynikać bezwarunkowe, na każde pisemne żądanie zgłoszone przez Zamawiającego w terminie związania ofertą, zobowiązanie Gwaranta do wypłaty Zamawiającemu pełnej kwoty wadium w okolicznościach określonych w art. 46 ust. 4a i 5 ustawy Pzp. 7. W przypadku składania oferty wspólnej, wadium wniesione przez jednego z Wykonawców uważa się za wniesione prawidłowo. 8. Oferta Wykonawcy, który nie wniesie wadium lub wniesie w sposób nieprawidłowy zostanie odrzucona. 9. Okoliczności i zasady zwrotu wadium, jego przepadku oraz zasady jego zaliczania na poczet zabezpieczenia należytego wykonania umowy określają odpowiednie przepisy ustawy Pzp.
  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Zamawiający uzna, że Wykonawca spełnił ww. warunek, jeżeli Wykonawca wykaże, że dysponuje decyzją administracyjną właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej w sprawie zatwierdzania, warunkowego zatwierdzania, przedłużania warunkowego zatwierdzania zakładów, które produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia nie zwierzęcego lub wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nie objęte urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej, zgodnie z art. 62 ust.1 pkt 2 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia - jeżeli ustawa nakłada obowiązek takich uprawnień; lub zaświadczenie o wpisie do rejestru zakładów zgodne z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 29 maja 2007 r., w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej - jeżeli ustawa nakłada obowiązek takich uprawnień.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: 3. W przypadku polegania na zasobach innych podmiotów przy realizacji zamówienia publicznego: 1) Pisemne zobowiązanie innych podmiotów do oddania do dyspozycji Wykonawcy niezbędnych zasobów na okres korzystania z nich przy wykonywaniu przedmiotowego zamówienia wskazujące na faktyczną dostępność tych zasobów na użytek Wykonawcy w celu realizacji zamówienia, w tym określające: a) sposób wykorzystania zasobów innego podmiotu, przez Wykonawcę, przy wykonywaniu zamówienia publicznego; b) zakres i okres udziału innego podmiotu przy wykonywaniu zamówienia publicznego; czy podmiot, na zdolnościach którego Wykonawca polega w odniesieniu do warunków udziału w postępowaniu dotyczących wykształcenia, kwalifikacji zawodowych lub doświadczenia, zrealizuje roboty budowlane/usługi, których wskazane zdolności dotyczą – według Wzoru Zobowiązania podmiotu udostępniającego zasoby - stanowiącego Zał. nr 7 do SIWZ. Pełnomocnictwo do reprezentowania Wykonawcy w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego lub do reprezentowania Wykonawcy i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach