Przetargi.pl
Sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych dla Szkoły Podstawowej im. Szarych Szeregów w Płochocinie, Gmina Ożarów Mazowiecki

Szkoła Podstawowa im. Szarych Szeregów ogłasza przetarg

  • Adres: 05-860 Płochocin, Lipowa 3
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. (22) 722 50 50
  • Data zamieszczenia: 2024-03-11
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Szkoła Podstawowa im. Szarych Szeregów
    Lipowa 3
    05-860 Płochocin, woj. mazowieckie
    tel. (22) 722 50 50
    REGON: 001146680
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.spplochocin.oswiata.org.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych dla Szkoły Podstawowej im. Szarych Szeregów w Płochocinie, Gmina Ożarów Mazowiecki
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: dostawy
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych dla Szkoły Podstawowej im. Szarych Szeregów w Płochocinie, Gmina Ożarów Mazowiecki w asortymencie i ilościach ( z zastrzeżeniem pkt 4.3 SWZ) podanych w załączniku Nr 1 do SWZ.Część A: Mięso2. Szczegółowy opis zakresu przedmiotu zamówienia zawarty został w załączniku Nr 1 do SWZ oraz pkt 4 SWZ.Podane w w/w załączniku ilości dostaw są szacunkowym zapotrzebowaniem na okres maksymalnie 9 miesięcy , licząc od dnia podpisania umowy, z zastrzeżeniem że okres trwania umowy kończy się 31.12.2024 r. (zawieszenie dostaw w miesiącach wakacyjnych: lipiec lub sierpień 2024 roku – przerwa pracy szkoły – do ustalenia w trakcie realizacji zamówienia)3. Zakres przedmiotu zamówienia może ulec zmianie tzn. :a) Podane ilości produktów w poszczególnych częściach są szacunkowe i mogą ulec zmniejszeniu (maksymalnie o 35%). Służyć one będą wyłącznie do porównania ofert oraz wybrania oferty najkorzystniejszej, tzn. że nie stanowią ostatecznego rozmiaru zamówienia, w wyniku czego nie mogą stanowić podstaw do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanych dostaw albo podstawy do odmowy realizacji dostaw. Zamawiający nie będzie ponosił ujemnych skutków finansowych spowodowanych zmniejszeniem ilości i wartości dostaw. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmian ilościowych dostaw pomiędzy pozycjami w przedmiocie zamówienia. b) Zamawiający dopuszcza także możliwość zwiększenia zamawianych ilości poszczególnych produktów określonych w Załączniku nr 1 do SWZ.W związku z powyższym Zamawiający, odnosząc się do zapisu art. 441 ust. 1 ustawy przewiduje możliwość zastosowania prawa opcji. W przypadku gdyby w trakcie realizacji umowy okazało się, że zwiększy się zapotrzebowanie Zamawiającego na dostawy produktów żywnościowych, nie uwzględnione w załączniku Nr 1 do SWZ, zastrzega się możliwość skorzystania z prawa opcji i zwiększenia dostaw po ryczałtowych cenach jednostkowych brutto jakie Wykonawca określił w swojej ofercie. Dostawa objęta prawem opcji nie może przekroczyć 35% ogólnej wartości kwoty ofertowej brutto przedmiotu zamówienia.4. Zamawiający dopuszcza waloryzację cen produktów zawartych w ofercie Wykonawcy w trakcie realizacji umowy, zgodnie z zapisami zawartymi w umowie.5. Zmiana cen na skutek waloryzacji wymaga formy pisemnej pod rygorem nieważności.6. Przedmiot zamówienia musi spełniać wymagania polskich norm PN lub europejskich norm zharmonizowanych, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grupy środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U.2016.1154) oraz wszelkie inne wymagania wynikające z obowiązujących przepisów i być dopuszczony do obrotu na terenie UE.7. Każdy produkt winien być wyprodukowany i wprowadzony do obrotu zgodnie z normami systemu HACCP, GMP/GHP.8. Jakość dostarczanych produktów winna być zgodna z obowiązującymi przepisami oraz atestami dla produktów pierwszego gatunku / klasy.9. Wykonawca musi spełniać wymagania higieniczno-sanitarne w procesie produkcji i obrocie żywnością, zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U.2022.2132).10. Dostawy będą realizowane sukcesywnie, w dni robocze od poniedziałku do piątku, w godzinach od 06:45 do 7:00, w miarę zgłaszanych potrzeb, z wyłączeniem przerw działalności stołówki związanych z organizacją roku szkolnego.Zamawiający, każdorazowo w swoim zapotrzebowaniu, określi: asortyment, ilość i termin dostawy, przekazując zamówienie telefonicznie lub pocztą elektroniczną.Zapotrzebowania na poszczególne dostawy będą składane do godz. 15.00 pisemnie lub telefonicznie, z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem.11. Wykonawca dostarczy świeże produkty, mające odpowiednie terminy przydatności do spożycia.Produkty będą dostarczane nie później, niż w połowie okresu przydatności do spożycia przewidzianego dla danego produktu, z zastrzeżeniem:- mięso będzie produktem świeżym z bieżącej produkcji, niefoliowane z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 5 dni od dostawy. 12. Wykonawca każdorazowo dostarczy takie ilości artykułów spożywczych, jakie wynikają z zapotrzebowania Zamawiającego. Zamawiający nie będzie odbierał artykułów spożywczych ponad zamówiony limit. 13. Przy każdorazowej dostawie towaru Wykonawca zobowiązany jest dołączyć handlowy dokument identyfikacyjny oraz uwzględnić ubytek towaru na opakowania np.: sznurki, folie, siatki, plomby.W przypadku zamówienia na część A przedmiotu zamówienia tj. dostawy mięsa Wykonawca gwarantuje, że mięso jest każdorazowo badane, a na żądanie Zamawiającego przedstawi stosowne zaświadczenie właściwego lekarza weterynarii.14. Wykonawca nieodpłatnie użyczy pojemników, skrzynek itp. przy każdorazowej dostawie towaru do siedziby Zamawiającego na okres do następnej dostawy.Wszystkie objęte zamówieniem produkty muszą być dostarczane w odpowiednich opakowaniach oraz skrzynkach ( materiał opakowaniowy dopuszczony do kontaktu z żywnością).Każdy asortyment produktów musi być dostarczony w oddzielnym pojemniku.Produkty spożywcze powinny być dostarczone w oryginalnych, nienaruszonych opakowaniach, oznakowanych zgodnie z wymaganiami rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U.2015.29). Opakowania produktów spożywczych powinny zawierać takie informacje jak: nazwę produktu, nazwę i adres producenta lub przedsiębiorcy paczkującego środek spożywczy, wykaz i ilość składników lub kategorii składników, zawartość netto w opakowaniu, datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia, warunki przechowywania.Opakowanie powinno być odpowiednie do rodzaju transportu i będzie chroniło towar przed wszystkimi możliwymi czynnikami/warunkami, których można się spodziewać w czasie transportu.Przy każdej dostawie mięsa Zamawiający wymaga przedstawienia handlowego dokumentu identyfikacyjnego (HDI) zgodnie z ustawą o produktach pochodzenia zwierzęcego (t.j. Dz.U.2020.1753) oraz rozporządzeniem WE 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r., ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L139 z dnia 30 kwietnia 2004 r.). 15. Koszty transportu należy zawrzeć w cenie ofertowej Wykonawcy. Wykonawca dostarczy przedmiot zamówienia do siedziby Zamawiającego na własny koszt. Środek transportu musi spełniać obowiązujące wymogi sanitarne dla przewozu artykułów żywnościowych. Rozładunek następuje ze środka transportu do miejsca wskazanego przez pracownika Zamawiającego : - ul. Lipowa 3, 05-860 Płochocin (siedziba Zamawiającego). Budynek nie posiada windy.16. Osoby wykonujące dostawę muszą legitymować się aktualnym zaświadczeniem lekarskim do celów sanitarno-epidemiologicznych, które okazują na każde żądanie Zamawiającego.1. Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych dla Szkoły Podstawowej im. Szarych Szeregów w Płochocinie, Gmina Ożarów Mazowiecki w asortymencie i ilościach ( z zastrzeżeniem pkt 4.3 SWZ) podanych w załączniku Nr 1 do SWZ.Część B: Wyroby garmażeryjne2. Szczegółowy opis zakresu przedmiotu zamówienia zawarty został w załączniku Nr 1 do SWZ oraz pkt 4 SWZ.Podane w w/w załączniku ilości dostaw są szacunkowym zapotrzebowaniem na okres maksymalnie 9 miesięcy , licząc od dnia podpisania umowy, z zastrzeżeniem że okres trwania umowy kończy się 31.12.2024 r. (zawieszenie dostaw w miesiącach wakacyjnych: lipiec lub sierpień 2024 roku – przerwa pracy szkoły – do ustalenia w trakcie realizacji zamówienia)3. Zakres przedmiotu zamówienia może ulec zmianie tzn. :a) Podane ilości produktów w poszczególnych częściach są szacunkowe i mogą ulec zmniejszeniu (maksymalnie o 35%). Służyć one będą wyłącznie do porównania ofert oraz wybrania oferty najkorzystniejszej, tzn. że nie stanowią ostatecznego rozmiaru zamówienia, w wyniku czego nie mogą stanowić podstaw do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanych dostaw albo podstawy do odmowy realizacji dostaw. Zamawiający nie będzie ponosił ujemnych skutków finansowych spowodowanych zmniejszeniem ilości i wartości dostaw. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmian ilościowych dostaw pomiędzy pozycjami w przedmiocie zamówienia. b) Zamawiający dopuszcza także możliwość zwiększenia zamawianych ilości poszczególnych produktów określonych w Załączniku nr 1 do SWZ.W związku z powyższym Zamawiający, odnosząc się do zapisu art. 441 ust. 1 ustawy przewiduje możliwość zastosowania prawa opcji. W przypadku gdyby w trakcie realizacji umowy okazało się, że zwiększy się zapotrzebowanie Zamawiającego na dostawy produktów żywnościowych, nie uwzględnione w załączniku Nr 1 do SWZ, zastrzega się możliwość skorzystania z prawa opcji i zwiększenia dostaw po ryczałtowych cenach jednostkowych brutto jakie Wykonawca określił w swojej ofercie. Dostawa objęta prawem opcji nie może przekroczyć 35% ogólnej wartości kwoty ofertowej brutto przedmiotu zamówienia.4. Zamawiający dopuszcza waloryzację cen produktów zawartych w ofercie Wykonawcy w trakcie realizacji umowy, zgodnie z zapisami zawartymi w umowie.5. Zmiana cen na skutek waloryzacji wymaga formy pisemnej pod rygorem nieważności.6. Przedmiot zamówienia musi spełniać wymagania polskich norm PN lub europejskich norm zharmonizowanych, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grupy środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U.2016.1154) oraz wszelkie inne wymagania wynikające z obowiązujących przepisów i być dopuszczony do obrotu na terenie UE.7. Każdy produkt winien być wyprodukowany i wprowadzony do obrotu zgodnie z normami systemu HACCP, GMP/GHP.8. Jakość dostarczanych produktów winna być zgodna z obowiązującymi przepisami oraz atestami dla produktów pierwszego gatunku / klasy.9. Wykonawca musi spełniać wymagania higieniczno-sanitarne w procesie produkcji i obrocie żywnością, zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U.2022.2132).10. Dostawy będą realizowane sukcesywnie, w dni robocze od poniedziałku do piątku, w godzinach od 06:45 do 7:00, w miarę zgłaszanych potrzeb, z wyłączeniem przerw działalności stołówki związanych z organizacją roku szkolnego.Zamawiający, każdorazowo w swoim zapotrzebowaniu, określi: asortyment, ilość i termin dostawy, przekazując zamówienie telefonicznie lub pocztą elektroniczną.Zapotrzebowania na poszczególne dostawy będą składane do godz. 15.00 pisemnie lub telefonicznie, z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem.11. Wykonawca dostarczy świeże produkty, mające odpowiednie terminy przydatności do spożycia.Produkty będą dostarczane nie później, niż w połowie okresu przydatności do spożycia przewidzianego dla danego produktu, z zastrzeżeniem:- wyroby garmażeryjne nie będą odznaczać się obcymi zapachami, nalotem pleśni, zazielenieniem. Wyroby garmażeryjne nie mogą być uszkodzone mechanicznie / zabrudzone. Nie dopuszcza się produktów z zerwaną plombą (dotyczy artykułów w opakowaniach). Termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 7 dni licząc od daty dostawy artykułów do placówki. Wszystkie wyroby garmażeryjne pakowane w opakowaniach po 2 kg12. Wykonawca każdorazowo dostarczy takie ilości artykułów spożywczych, jakie wynikają z zapotrzebowania Zamawiającego. Zamawiający nie będzie odbierał artykułów spożywczych ponad zamówiony limit. 13. Przy każdorazowej dostawie towaru Wykonawca zobowiązany jest dołączyć handlowy dokument identyfikacyjny oraz uwzględnić ubytek towaru na opakowania np.: sznurki, folie, siatki, plomby.W przypadku zamówienia na część B przedmiotu zamówienia tj. dostawy wyrobów garmażeryjnych mięsnych Wykonawca gwarantuje, że mięso jest każdorazowo badane, a na żądanie Zamawiającego przedstawi stosowne zaświadczenie właściwego lekarza weterynarii.14. Wykonawca nieodpłatnie użyczy pojemników, skrzynek itp. przy każdorazowej dostawie towaru do siedziby Zamawiającego na okres do następnej dostawy.Wszystkie objęte zamówieniem produkty muszą być dostarczane w odpowiednich opakowaniach oraz skrzynkach ( materiał opakowaniowy dopuszczony do kontaktu z żywnością).Każdy asortyment produktów musi być dostarczony w oddzielnym pojemniku.Produkty spożywcze powinny być dostarczone w oryginalnych, nienaruszonych opakowaniach, oznakowanych zgodnie z wymaganiami rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U.2015.29). Opakowania produktów spożywczych powinny zawierać takie informacje jak: nazwę produktu, nazwę i adres producenta lub przedsiębiorcy paczkującego środek spożywczy, wykaz i ilość składników lub kategorii składników, zawartość netto w opakowaniu, datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia, warunki przechowywania.Opakowanie powinno być odpowiednie do rodzaju transportu i będzie chroniło towar przed wszystkimi możliwymi czynnikami/warunkami, których można się spodziewać w czasie transportu.Przy każdej dostawie wyrobów garmażeryjnych mięsnych Zamawiający wymaga przedstawienia handlowego dokumentu identyfikacyjnego (HDI) zgodnie z ustawą o produktach pochodzenia zwierzęcego (t.j. Dz.U.2020.1753) oraz rozporządzeniem WE 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r., ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L139 z dnia 30 kwietnia 2004 r.). 15. Koszty transportu należy zawrzeć w cenie ofertowej Wykonawcy. Wykonawca dostarczy przedmiot zamówienia do siedziby Zamawiającego na własny koszt. Środek transportu musi spełniać obowiązujące wymogi sanitarne dla przewozu artykułów żywnościowych. Rozładunek następuje ze środka transportu do miejsca wskazanego przez pracownika Zamawiającego : - ul. Lipowa 3, 05-860 Płochocin (siedziba Zamawiającego). Budynek nie posiada windy.16. Osoby wykonujące dostawę muszą legitymować się aktualnym zaświadczeniem lekarskim do celów sanitarno-epidemiologicznych, które okazują na każde żądanie Zamawiającego.1. Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych dla Szkoły Podstawowej im. Szarych Szeregów w Płochocinie, Gmina Ożarów Mazowiecki w asortymencie i ilościach ( z zastrzeżeniem pkt 4.3 SWZ) podanych w załączniku Nr 1 do SWZ.Część C: Mrożonki 2. Szczegółowy opis zakresu przedmiotu zamówienia zawarty został w załączniku Nr 1 do SWZ oraz pkt 4 SWZ.Podane w w/w załączniku ilości dostaw są szacunkowym zapotrzebowaniem na okres maksymalnie 9 miesięcy , licząc od dnia podpisania umowy, z zastrzeżeniem że okres trwania umowy kończy się 31.12.2024 r. (zawieszenie dostaw w miesiącach wakacyjnych: lipiec lub sierpień 2024 roku – przerwa pracy szkoły – do ustalenia w trakcie realizacji zamówienia)3. Zakres przedmiotu zamówienia może ulec zmianie tzn. :a) Podane ilości produktów w poszczególnych częściach są szacunkowe i mogą ulec zmniejszeniu (maksymalnie o 35%). Służyć one będą wyłącznie do porównania ofert oraz wybrania oferty najkorzystniejszej, tzn. że nie stanowią ostatecznego rozmiaru zamówienia, w wyniku czego nie mogą stanowić podstaw do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanych dostaw albo podstawy do odmowy realizacji dostaw. Zamawiający nie będzie ponosił ujemnych skutków finansowych spowodowanych zmniejszeniem ilości i wartości dostaw. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmian ilościowych dostaw pomiędzy pozycjami w przedmiocie zamówienia. b) Zamawiający dopuszcza także możliwość zwiększenia zamawianych ilości poszczególnych produktów określonych w Załączniku nr 1 do SWZ.W związku z powyższym Zamawiający, odnosząc się do zapisu art. 441 ust. 1 ustawy przewiduje możliwość zastosowania prawa opcji. W przypadku gdyby w trakcie realizacji umowy okazało się, że zwiększy się zapotrzebowanie Zamawiającego na dostawy produktów żywnościowych, nie uwzględnione w załączniku Nr 1 do SWZ, zastrzega się możliwość skorzystania z prawa opcji i zwiększenia dostaw po ryczałtowych cenach jednostkowych brutto jakie Wykonawca określił w swojej ofercie. Dostawa objęta prawem opcji nie może przekroczyć 35% ogólnej wartości kwoty ofertowej brutto przedmiotu zamówienia.4. Zamawiający dopuszcza waloryzację cen produktów zawartych w ofercie Wykonawcy w trakcie realizacji umowy, zgodnie z zapisami zawartymi w umowie.5. Zmiana cen na skutek waloryzacji wymaga formy pisemnej pod rygorem nieważności.6. Przedmiot zamówienia musi spełniać wymagania polskich norm PN lub europejskich norm zharmonizowanych, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grupy środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U.2016.1154) oraz wszelkie inne wymagania wynikające z obowiązujących przepisów i być dopuszczony do obrotu na terenie UE.7. Każdy produkt winien być wyprodukowany i wprowadzony do obrotu zgodnie z normami systemu HACCP, GMP/GHP.8. Jakość dostarczanych produktów winna być zgodna z obowiązującymi przepisami oraz atestami dla produktów pierwszego gatunku / klasy.9. Wykonawca musi spełniać wymagania higieniczno-sanitarne w procesie produkcji i obrocie żywnością, zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U.2022.2132).10. Dostawy będą realizowane sukcesywnie, w dni robocze od poniedziałku do piątku, w godzinach od 06:45 do 7:00, w miarę zgłaszanych potrzeb, z wyłączeniem przerw działalności stołówki związanych z organizacją roku szkolnego.Zamawiający, każdorazowo w swoim zapotrzebowaniu, określi: asortyment, ilość i termin dostawy, przekazując zamówienie telefonicznie lub pocztą elektroniczną.Zapotrzebowania na poszczególne dostawy będą składane do godz. 15.00 pisemnie lub telefonicznie, z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem.11. Wykonawca dostarczy świeże produkty, mające odpowiednie terminy przydatności do spożycia.Produkty będą dostarczane nie później, niż w połowie okresu przydatności do spożycia przewidzianego dla danego produktu, z zastrzeżeniem:- mrożonki : bez uszkodzeń, odpowiednio mrożone, zapach i smak świeży, brak zanieczyszczeńmikrobiologicznych i bakterii chorobotwórczych, po odmrożeniu nie rozpadające się, owoce i warzywa zdrowe, bez uszkodzeń spowodowanych przez choroby i szkodniki, owoce lub warzywa jednolite odmianowo, w stanie dojrzałości konsumpcyjnej, czyste, sypkie, nie oblodzone, bez trwałych zlepieńców, bez uszkodzeń mechanicznych, o równych wymiarach, róże lub owoce nie uszkodzone, w przypadku surowca rozdrobnionego – jednolita masa12. Wykonawca każdorazowo dostarczy takie ilości artykułów spożywczych, jakie wynikają z zapotrzebowania Zamawiającego. Zamawiający nie będzie odbierał artykułów spożywczych ponad zamówiony limit. 13. Przy każdorazowej dostawie towaru Wykonawca zobowiązany jest dołączyć handlowy dokument identyfikacyjny oraz uwzględnić ubytek towaru na opakowania np.: sznurki, folie, siatki, plomby.14. Wykonawca nieodpłatnie użyczy pojemników, skrzynek itp. przy każdorazowej dostawie towaru do siedziby Zamawiającego na okres do następnej dostawy.Wszystkie objęte zamówieniem produkty muszą być dostarczane w odpowiednich opakowaniach oraz skrzynkach ( materiał opakowaniowy dopuszczony do kontaktu z żywnością).Każdy asortyment produktów musi być dostarczony w oddzielnym pojemniku.Produkty spożywcze powinny być dostarczone w oryginalnych, nienaruszonych opakowaniach, oznakowanych zgodnie z wymaganiami rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U.2015.29). Opakowania produktów spożywczych powinny zawierać takie informacje jak: nazwę produktu, nazwę i adres producenta lub przedsiębiorcy paczkującego środek spożywczy, wykaz i ilość składników lub kategorii składników, zawartość netto w opakowaniu, datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia, warunki przechowywania.Opakowanie powinno być odpowiednie do rodzaju transportu i będzie chroniło towar przed wszystkimi możliwymi czynnikami/warunkami, których można się spodziewać w czasie transportu.15. Koszty transportu należy zawrzeć w cenie ofertowej Wykonawcy. Wykonawca dostarczy przedmiot zamówienia do siedziby Zamawiającego na własny koszt. Środek transportu musi spełniać obowiązujące wymogi sanitarne dla przewozu artykułów żywnościowych. Rozładunek następuje ze środka transportu do miejsca wskazanego przez pracownika Zamawiającego : - ul. Lipowa 3, 05-860 Płochocin (siedziba Zamawiającego). Budynek nie posiada windy.16. Osoby wykonujące dostawę muszą legitymować się aktualnym zaświadczeniem lekarskim do celów sanitarno-epidemiologicznych, które okazują na każde żądanie Zamawiającego.1. Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych dla Szkoły Podstawowej im. Szarych Szeregów w Płochocinie, Gmina Ożarów Mazowiecki w asortymencie i ilościach ( z zastrzeżeniem pkt 4.3 SWZ) podanych w załączniku Nr 1 do SWZ.Część D: Pieczywo 2. Szczegółowy opis zakresu przedmiotu zamówienia zawarty został w załączniku Nr 1 do SWZ oraz pkt 4 SWZ.Podane w w/w załączniku ilości dostaw są szacunkowym zapotrzebowaniem na okres maksymalnie 9 miesięcy , licząc od dnia podpisania umowy, z zastrzeżeniem że okres trwania umowy kończy się 31.12.2024 r. (zawieszenie dostaw w miesiącach wakacyjnych: lipiec lub sierpień 2024 roku – przerwa pracy szkoły – do ustalenia w trakcie realizacji zamówienia)3. Zakres przedmiotu zamówienia może ulec zmianie tzn. :a) Podane ilości produktów w poszczególnych częściach są szacunkowe i mogą ulec zmniejszeniu (maksymalnie o 35%). Służyć one będą wyłącznie do porównania ofert oraz wybrania oferty najkorzystniejszej, tzn. że nie stanowią ostatecznego rozmiaru zamówienia, w wyniku czego nie mogą stanowić podstaw do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanych dostaw albo podstawy do odmowy realizacji dostaw. Zamawiający nie będzie ponosił ujemnych skutków finansowych spowodowanych zmniejszeniem ilości i wartości dostaw. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmian ilościowych dostaw pomiędzy pozycjami w przedmiocie zamówienia. b) Zamawiający dopuszcza także możliwość zwiększenia zamawianych ilości poszczególnych produktów określonych w Załączniku nr 1 do SWZ.W związku z powyższym Zamawiający, odnosząc się do zapisu art. 441 ust. 1 ustawy przewiduje możliwość zastosowania prawa opcji. W przypadku gdyby w trakcie realizacji umowy okazało się, że zwiększy się zapotrzebowanie Zamawiającego na dostawy produktów żywnościowych, nie uwzględnione w załączniku Nr 1 do SWZ, zastrzega się możliwość skorzystania z prawa opcji i zwiększenia dostaw po ryczałtowych cenach jednostkowych brutto jakie Wykonawca określił w swojej ofercie. Dostawa objęta prawem opcji nie może przekroczyć 35% ogólnej wartości kwoty ofertowej brutto przedmiotu zamówienia.4. Zamawiający dopuszcza waloryzację cen produktów zawartych w ofercie Wykonawcy w trakcie realizacji umowy, zgodnie z zapisami zawartymi w umowie.5. Zmiana cen na skutek waloryzacji wymaga formy pisemnej pod rygorem nieważności.6. Przedmiot zamówienia musi spełniać wymagania polskich norm PN lub europejskich norm zharmonizowanych, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grupy środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U.2016.1154) oraz wszelkie inne wymagania wynikające z obowiązujących przepisów i być dopuszczony do obrotu na terenie UE.7. Każdy produkt winien być wyprodukowany i wprowadzony do obrotu zgodnie z normami systemu HACCP, GMP/GHP.8. Jakość dostarczanych produktów winna być zgodna z obowiązującymi przepisami oraz atestami dla produktów pierwszego gatunku / klasy.9. Wykonawca musi spełniać wymagania higieniczno-sanitarne w procesie produkcji i obrocie żywnością, zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U.2022.2132).10. Dostawy będą realizowane sukcesywnie, w dni robocze od poniedziałku do piątku, w godzinach od 06:45 do 7:00, w miarę zgłaszanych potrzeb, z wyłączeniem przerw działalności stołówki związanych z organizacją roku szkolnego.Zamawiający, każdorazowo w swoim zapotrzebowaniu, określi: asortyment, ilość i termin dostawy, przekazując zamówienie telefonicznie lub pocztą elektroniczną.Zapotrzebowania na poszczególne dostawy będą składane do godz. 15.00 pisemnie lub telefonicznie, z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem.11. Wykonawca dostarczy świeże produkty, mające odpowiednie terminy przydatności do spożycia.Produkty będą dostarczane nie później, niż w połowie okresu przydatności do spożycia przewidzianego dla danego produktu, z zastrzeżeniem:- pieczywo musi być świeże, dobrze wyrośnięte i wypieczone, nie pokruszone, nie pogniecione, o skórce gładkiej ściśle połączonej z miękiszem. Miękisz o dość równomiernej porowatości i równomiernym zabarwieniu, suchy w dotyku o dobrej krajalności. Miękisz po lekkim naciśnięciu powinien wrócić do stanu pierwotnego bez deformacji struktury. Chleb oraz bułki muszą posiadać minimalny termin 2 dni przydatności do spożycia licząc od daty dostarczenia do Zamawiającego oraz skład, jaki posiada dany produkt umieszczony na oryginalnych opakowaniach producenta. 12. Wykonawca każdorazowo dostarczy takie ilości artykułów spożywczych, jakie wynikają z zapotrzebowania Zamawiającego. Zamawiający nie będzie odbierał artykułów spożywczych ponad zamówiony limit. 13. Przy każdorazowej dostawie towaru Wykonawca zobowiązany jest dołączyć handlowy dokument identyfikacyjny oraz uwzględnić ubytek towaru na opakowania np.: sznurki, folie, siatki, plomby.14. Wykonawca nieodpłatnie użyczy pojemników, skrzynek itp. przy każdorazowej dostawie towaru do siedziby Zamawiającego na okres do następnej dostawy.Wszystkie objęte zamówieniem produkty muszą być dostarczane w odpowiednich opakowaniach oraz skrzynkach ( materiał opakowaniowy dopuszczony do kontaktu z żywnością).Każdy asortyment produktów musi być dostarczony w oddzielnym pojemniku.Produkty spożywcze powinny być dostarczone w oryginalnych, nienaruszonych opakowaniach, oznakowanych zgodnie z wymaganiami rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U.2015.29). Opakowania produktów spożywczych powinny zawierać takie informacje jak: nazwę produktu, nazwę i adres producenta lub przedsiębiorcy paczkującego środek spożywczy, wykaz i ilość składników lub kategorii składników, zawartość netto w opakowaniu, datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia, warunki przechowywania.Opakowanie powinno być odpowiednie do rodzaju transportu i będzie chroniło towar przed wszystkimi możliwymi czynnikami/warunkami, których można się spodziewać w czasie transportu.15. Koszty transportu należy zawrzeć w cenie ofertowej Wykonawcy. Wykonawca dostarczy przedmiot zamówienia do siedziby Zamawiającego na własny koszt. Środek transportu musi spełniać obowiązujące wymogi sanitarne dla przewozu artykułów żywnościowych. Rozładunek następuje ze środka transportu do miejsca wskazanego przez pracownika Zamawiającego : - ul. Lipowa 3, 05-860 Płochocin (siedziba Zamawiającego). Budynek nie posiada windy.16. Osoby wykonujące dostawę muszą legitymować się aktualnym zaświadczeniem lekarskim do celów sanitarno-epidemiologicznych, które okazują na każde żądanie Zamawiającego.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15800000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy spełniający warunki, o których mowa w art. 112 ust.2 ustawy, którzy:a) nie podlegają wykluczeniu ( na podstawie zapisów w pkt 21 SWZ, dotyczących podstaw wykluczenia )b) spełniają następujące warunki udziału w postępowaniu w zakresie:1) zdolności do występowania w obrocie gospodarczym,(Zamawiający nie precyzuje tego warunku);2) uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów(Zamawiający nie precyzuje tego warunku);3) sytuacji ekonomicznej lub finansowej(Zamawiający nie precyzuje tego warunku);4) zdolności technicznej lub zawodowejZamawiający wymaga aby Wykonawca:( dotyczy cz. A i/lub B, C, D zamówienia ) :a. wykonał, a w przypadku świadczeń powtarzających się lub ciągłych również wykonuje - w okresie ostatnich 3 lat, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy, to w tym okresie - co najmniej 2 zamówienia,polegające na dostawie artykułów żywnościowychZamawiający zastrzega, że:- mając na uwadze treść art. 117 ust. 1 ustawy Pzp, w sytuacji składania oferty przez dwa lub więcej podmiotów (Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia) oraz analogicznie w sytuacji, gdy Wykonawca będzie polegał na zasobach innego podmiotu, na zasadach określonych w art. 118 ustawy Pzp, warunek o którym mowa powyżej musi zostać spełniony w całości przez Wykonawcę (jednego z Wykonawców wspólnie składającego ofertę) lub podmiot, na którego zdolności w tym zakresie powołuje się Wykonawca – brak możliwości tzw. sumowania doświadczenia
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Tak

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 2 ustawy
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą: 2024-03-19

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach