Przetargi.pl
Sukcesywna dostawa artykułów spożywczych do stołówek: Bajkowego Przedszkola Miejskiego w Chojnie, Szkoły Podstawowej im. Kornela Makuszyńskiego w Chojnie, Gimnazjum im. Janusza Korczaka w Chojnie (od 1 września 2017 r. Szkoły Podstawowej nr 1 im. Janusza Korczaka w Chojnie.

Gmina Chojna ogłasza przetarg

  • Adres: 74500 Chojna, ul. Jagiellońska
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Telefon/fax: tel. 091 4141485: 4141035 , fax. 914141117
  • Data zamieszczenia: 2017-06-28
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gmina Chojna
    ul. Jagiellońska 4
    74500 Chojna, woj. zachodniopomorskie
    tel. 091 4141485: 4141035, fax. 914141117
    REGON: 81168457400000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Sukcesywna dostawa artykułów spożywczych do stołówek: Bajkowego Przedszkola Miejskiego w Chojnie, Szkoły Podstawowej im. Kornela Makuszyńskiego w Chojnie, Gimnazjum im. Janusza Korczaka w Chojnie (od 1 września 2017 r. Szkoły Podstawowej nr 1 im. Janusza Korczaka w Chojnie.
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów spożywczych do stołówek szkolnych na potrzeby wyżywienia uczniów i dzieci w Bajkowym Przedszkolu Miejskim w Chojnie, Szkole Podstawowej im. Kornela Makuszyńskiego w Chojnie, Gimnazjum im. Janusza Korczaka w Chojnie (od 1 września 2017 r. Szkoły Podstawowej nr 1 im. Janusza Korczaka w Chojnie) w podziale na 6 części: Część 1: Dostawa - artykułów spożywczych suchych, przyprawowych i przetworów owocowo-warzywnych (załącznik A do SIWZ); Część 2: Dostawa – produktów mleczarskich i jaj (zał. B do SIWZ); Część 3: Dostawa – warzyw, owoców i kiszonek (zał. C do SIWZ); Część 4: Dostawa – mrożonek i mrożonych ryb (zał. D do SIWZ); Część 5: Dostawa – mięs wieprzowych, wołowych, drobiowych i ich przetworów (zał. E do SIWZ); Część 6: Dostawa – pieczywa i artykułów piekarniczych (zał. F do SIWZ). 2. Istotą zamówienia jest sukcesywne dostarczanie do stołówek artykułów spożywczych, do przygotowywania posiłków dla dzieci i uczniów. Zamawiający informuje, że do każdej z nazw własnych artykułów spożywczych, podanych poniżej, dodaje się określenie „bądź równoważny”, gdyż podane nazwy własne produktów, mają charakter przykładowy. 3. Zamawiający wymaga, aby produkty będące przedmiotem zamówienia posiadały ważne terminy przydatności do spożycia. Wykonawca udzieli gwarancji na dostarczany asortyment, w zakresie jego jakości oraz zobowiązuje się, że termin przydatności do spożycia, znajdujący się na każdym opakowaniu jednostkowym danego asortymentu w chwili dostawy, nie będzie krótszy niż ½ terminu przydatności, określonego przez producenta. 6. Towar będzie dowożony przez Wykonawcę własnym transportem, na jego koszt, w odpowiednich opakowaniach zapewniających właściwe zabezpieczenie przewożonych artykułów wraz z jego rozładunkiem do magazynu Zamawiającego. 7. Każdorazowa dostawa musi być zgodna pod względem jakościowym i ilościowym z bieżącym zamówieniem Zamawiającego, potwierdzona i odebrana przez upoważnionego przedstawiciela Zamawiającego tj.: intendenta lub osobę pisemnie upoważnioną przez Dyrektora: Szkoły Podstawowej nr 2 im. K. Makuszyńskiego w Chojnie, Szkoły Podstawowej nr 1 im. J. Korczaka w Chojnie, Bajkowego Przedszkola Miejskiego w Chojnie. 8. Wykonawca przy każdej dostawie zobowiązany jest do dołączenia dokumentu magazynowego (dowodu dostawy lub dokumentu WZ) z wyszczególnieniem produktów i ich ilości. 9. Wykonawca na koniec tygodnia dostaw (tj. piątek) wystawi fakturę VAT za dostarczone artykuły, stosując nazewnictwo produktów, które użyte zostało w Załącznikach A, B, C, D, E, F. W przypadku, gdy ostatni dzień tygodnia jest dniem świątecznym, fakturę wówczas należy wystawić na ostatni dzień roboczy przed ostatnim dniem tygodnia dostaw. 10. Za datę wykonania poszczególnej dostawy, uważa się datę przyjęcia zamówionych artykułów bez zastrzeżeń. 11. Każdorazowa dostawa zamówionego towaru winna zawierać: 1) ulotki w języku polskim, zawierające wszystkie niezbędne dla użytkownika informacje o dostarczonym artykule, 2) instrukcje w języku polskim, dotyczące magazynowania i przechowywania dostarczonego towaru. 12. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmniejszenia lub zwiększenia ilości artykułów, w stosunku do ilości określonych w Załącznikach A, B, C, D, E, F, bądź rezygnacji z niektórych artykułów, w zależności od liczby żywionych osób i jadłospisów, obowiązujących u Zamawiającego w okresie obowiązywania umowy. Wykonawcy z tego tytułu nie przysługują względem Zamawiającego żadne roszczenia. 13. Zamawiającemu będzie przysługiwać prawo składania reklamacji, dotyczących ilości i jakości dostarczanych artykułów, z żądaniem ich wymiany lub uzupełnienia. 14. Wykonawca dokona uzupełnienia lub wymiany towaru w ciągu jednej godziny na towar, wolny od wad. Zamawiający nie odpowiada za straty poniesione przez Wykonawcę z tego tytułu. 15. Wykonawca zobowiązuje się do dostarczenia artykułów spożywczych, towarów w pierwszej jakości, odpowiadających normom jakościowym obowiązującym w Rzeczypospolitej Polskiej. 16. Wykonawca zobowiązany jest do dostarczania towarów, oznakowanych etykietą z nazwą handlową produktu, jego składem surowcowym, z handlowym dokumentem identyfikacyjnym, opakowanych zgodnie z wymogami HACCP. 17. Wykonawca gwarantuje w zakresie załadunku i transportowania, że będzie stosował środki transportu, umożliwiające transport zgodnie z przepisami i warunkami higieny, wymogami sanitarnymi i przepisami HACCP. 18. Wykonawca zobowiązuje się do dostarczenia towarów zgodnie z wymogami i procedurami, niezbędnymi dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia, określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2017 poz. 149). 19. Wykonawca zabezpiecza należycie towar na czas przewozu i ponosi całkowitą odpowiedzialność za asortyment i jakość zamawianego towaru. 20. Wykonawca bierze na siebie odpowiedzialność za braki i wady, powstałe w czasie transportu zamówionych artykułów oraz ponosi z tego tytułu wszelkie skutki prawne. 21. Zamawiający wymaga, aby produkty będące przedmiotem zamówienia: 1) były pozbawione: obcych posmaków, zapachów, oślizgłości, nalotów pleśni, z zielenienia (w przypadku mięsa), barwy szarozielonej (w przypadku wędlin), występowanie gruczołów, fragmentów kości, nalotów pleśni, zacieków tłuszczu i galarety pod osłonką, pęknięć osłonki i wycieki farszu, składników produkcji pozaklasowych lub z chrząstkami, ścięgnami itp., objawów obniżenia jędrności i elastyczności, nieprzylegania osłonki do wędlin itp. 2) posiadały ważne terminy przydatności do spożycia. 22. Zamawiający w zakresie Części 5, tj: Dostawy mięsa wieprzowego, wołowego, drobiowego oraz ich przetworów wymaga, aby: 1) produkty były świeże i pierwszej jakości, 2) mięso wołowe świeże pochodziło od zwierząt do 36 miesięcy i posiadało etykietę produktu – handlowy dokument identyfikacyjny, 3) w wyrobach wędliniarskich brak było zawartości mięsa odkostnionego mechanicznie, 4) wszystkie dostarczone produkty nosiły nazwę (logo) producenta na opakowaniach zbiorczych oraz na opakowaniach jednostkowych. 5) mięso powinno być dostarczane w zamkniętych pojemnikach plastikowych z pokrywami posiadającymi odpowiednie atesty. 23. W przypadku stwierdzenia w dostarczonym produkcie niezgodności z etykietą produktu, Wykonawca na żądanie Zamawiającego, zobowiązany jest do pokrycia kosztów wykonanych badań mikrobiologicznych i fizykochemicznych dostarczonych produktów, w dowolnym okresie obowiązywania umowy. 24. W przypadku wystąpienia zatruć pokarmowych, spowodowanych złą jakością dostarczonego towaru, Wykonawca zobowiązany jest pokryć wszelkie koszty, dotyczące leczenia i przeprowadzenia zabiegów sanitarnych. 25. Ceny jednostkowe towarów określone w Załącznikach nr A, D, E, F do niniejszej umowy, nie mogą ulec zmianie, przez cały okres trwania umowy. 26. Ceny jednostkowe towarów określone w Załączniku nr C do niniejszej umowy (Część 3: Dostawa – warzyw, owoców i kiszonek) mogą ulec zmianie, jednak nie wcześniej, niż od 1 stycznia 2018 r. Kolejne zmiany mogą nastąpić nie wcześniej, niż po upływie 2 miesięcy od poprzedniej zmiany. 27. Zmiana cen, o której mowa w ust. 26, może nastąpić jedynie w formie aneksu do Umowy i będzie obowiązywać po upływie 7 dni od daty podpisania. 28. Zmiana cen, o której mowa w ust. 26, może nastąpić wyłącznie wówczas, jeżeli cena rynkowa danego artykułu ulegnie zmianie (zwiększeniu lub obniżeniu) o co najmniej 10%, w stosunku do ceny z dnia podpisania umowy (lub aneksu ustalającego nową cenę) i utrzyma się na tym poziomie przez co najmniej 7 dni. Zmiany cen będą badane na podstawie cennika Zachodniopomorskiego Centrum Hurtowego – ROLHURT DARIUSZ JAKUBOWSKI dostępnego na stronie internetowej http://www.rolhurt.pl/Notowania/42 (średnie cen widełkowych, tego samego artykułu lub w przypadku jego nie występowania, artykułu najbardziej zbliżonego). 29. Ceny jednostkowe towarów, określone w załączniku nr B do niniejszej umowy (Dostawa – produktów mleczarskich i jaj) mogą ulec zmianie, jednak nie wcześniej, niż od 1 stycznia 2018 r. Kolejne zmiany mogą nastąpić nie wcześniej, niż po upływie 2 miesięcy od poprzedniej zmiany. 30. Zmiana cen, o której mowa w ust. 29, może nastąpić, jedynie w formie aneksu do umowy i będzie obowiązywać po upływie 7 dni od daty podpisania. 31. Zmiana cen, o której mowa w ust. 29, może nastąpić wyłącznie wówczas, jeżeli cena rynkowa danego artykułu ulegnie zmianie (zwiększeniu lub obniżeniu) o co najmniej 3 % w stosunku do ceny z dnia podpisania umowy (lub aneksu ustalającego nową cenę) i utrzyma się na tym poziomie przez co najmniej 1 miesiąc. Zmiany cen będą badane na podstawie notowań Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej – Ministerstwa Rolnictwa dostępnego na stronie internetowej http://www.minrol.gov.pl/pol/Rynki-rolne/Zintegrowany-System-Rolniczej-Informacji-Rynkowej/ (zakładka rynek mleka). 32. Z wnioskiem o zmianę cen, może wystąpić każda ze stron, dokumentując wystąpienie sytuacji określonej w ust. 28 i 31. W takiej sytuacji druga strona, po potwierdzeniu uzasadnienia, nie może odmówić podpisania aneksu do Umowy. Odmowa podpisania aneksu w ciągu 7 dni oznacza odstąpienie od umowy z konsekwencjami określonymi.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15000000-8

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach