Przetargi.pl
przygotowywanie i dostawa posiłków dla pacjentów SP ZOZ w Sulechowie

Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej ogłasza przetarg

  • Adres: 66-100 Sulechów, ul. Zwycięstwa 1
  • Województwo: lubuskie
  • Telefon/fax: tel. 797606266 , fax. 68 352 87 59
  • Data zamieszczenia: 2012-02-20
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej
    ul. Zwycięstwa 1 1
    66-100 Sulechów, woj. lubuskie
    tel. 797606266, fax. 68 352 87 59
    REGON: 00031039600000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.spzozsulechow.med.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    przygotowywanie i dostawa posiłków dla pacjentów SP ZOZ w Sulechowie
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: dostawy
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest usługa w zakresie codziennego i całodziennego przygotowania i dostawy posiłków dla pacjentów SP ZOZ w Sulechowie. Usługa sklasyfikowana we wspólnym słowniku zamówień publicznych pod numerem 15894220-9 Posiłki szpitalne 15894200-3 Posiłki gotowe 15894300-4 Dania gotowe Wykonawca zobowiązany będzie do prowadzenia usługi żywienia zbiorowego w ochronie zdrowia z zachowaniem zasad dobrej praktyki higienicznej oraz zasad dobrej praktyki produkcyjnej oraz stosować wdrażane zasady systemu HACCP. Wykonawca zobowiązany będzie w trakcie realizacji zamówienia zapewnić jakość wyżywienia zgodną z zaleceniami dotyczącymi norm oraz składników pokarmowych i produktów spożywczych przypisanych placówkom służby zdrowia z uwzględnieniem stosowanych diet, technologii przygotowania posiłków, wydanych przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, szczególnie w zakresie wartości odżywczych, urozmaicenia, objętości i gramatury potraw. Produkcja i dystrybucja posiłków winna gwarantować bezpieczeństwo sanitarne i epidemiologiczne. Produkcja posiłków winna odbywać się z produktów świeżych, najwyższej jakości, posiadających dokumenty dopuszczające je do spożywania, z zachowaniem reżimów dietetycznych i sanitarnych obowiązujących w szpitalach - zgodnie z obowiązującymi przepisami. Zakres świadczenia usług: 1. przygotowywanie, gotowanie posiłków wg norm i zasad żywienia przypisanych placówkom służby zdrowia, w ilościach wynikających ze stanu hospitalizowanych z uwzględnieniem zaleceń dietetycznych, oraz płatnych posiłków dla zainteresowanych pracowników, zgodnie z zasadami systemu HACCP. 2. dostarczanie posiłków do siedziby Zamawiającego (lokalizacja: Sulechów ul. Zwycięstwa 1; al. Niepodległości 19) (dostarczanie pojemników z posiłkami do kuchenek oddziałowych winno odbywać się w sposób gwarantujący zachowanie właściwej temperatury, czystości i jakości posiłków, tj. przy użyciu wózków transportowych, kontenerów, bemarów i innych tego typu odpowiednich urządzeń) - odbiór z oddziałów szpitalnych, wywóz i utylizacja odpadów (po posiłkach) - zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa. 3. Wykonawca ma dostarczyć posiłki własnym transportem, którego koszt ma być wliczony w cenę oferty. 4. Jeśli Wykonawca nie dostarczy posiłków lub nie dostarczy odpowiedniej ilości posiłków do określonej w SIWZ i umowie godziny, Zamawiający ma prawo zamówić posiłki w trybie pilnym u innego dostawcy na koszt Wykonawcy. Wykonawca jest zobowiązany pokryć całkowity koszt dostawy posiłków zamówionych u innego dostawcy. 5. Jadłospis dekadowy sporządzany ma być przez dietetyka, a zatwierdzony przez Pielęgniarki Oddziałowe i zawierać wszystkie wymagane diety tj. m.in. dietę podstawową, lekkostrawną, płynną, cukrzycową, żołądkową, trzustkową, wegetariańską jako opcję możliwą do wyboru przez pacjenta do diet powyższych. 6. Posiłki wg jadłospisu sporządzane muszą być na podstawie zarządzenia Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 24.06.1974 r. (Dz.U. Nr 16, poz. 69 z dnia 25.09.1974 r. w sprawie racji pokarmowych w całodziennym wyżywieniu określonych grup ludności. 7.Usługa musi być realizowana zgodnie z wymogami określonymi w: - Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 2 lutego 2011 r. w sprawie wymagań, jakim powinny odpowiadać pod względem fachowym i sanitarnym pomieszczenia i urządzenia zakładu opieki zdrowotnej (Dz.U. 11.31.158) - Ustawie z dnia 27 lipca 2010 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2010 r. nr 136 poz. 914 wraz z późniejszymi zmianami - Zasadami systemu HACCP. 8.Posiłki dostarczane mają być bezpośrednio do poszczególnych oddziałów szpitala (kuchenki oddziałowe) w Sulechowie w systemie termosowym - diety muszą być dostarczane w oddzielnych opisanych pojemnikach. Dostarczanie posiłków 3 x dziennie w systemie śniadanie, obiad, kolacja. - śniadanie od godz. 7.45 do godz. 8.15 - obiad (w diecie cukrzycowej + podwieczorek) od godz. 12.45 do godz. 13.15 - kolacja od godz. 16.45 do godz. 17.15 10. Warunki przechowywania posiłków, transport oraz sposób przygotowania pożywienia muszą spełniać wszelkie wymogi sanitarno - epidemiologiczne. 11. Ogólna informacja o Zamawiającym: Szpital SP ZOZ w Sulechowie składa się z 5 oddziałów. - Oddział Chirurgii Ogólnej i Onkologicznej - Oddział Położniczo Ginekologiczny - Oddział Wewnętrzny - Oddział Rehabilitacji - Oddział Anestezjologii i Intensywnej Terapii Ilość łóżek szpitalnych łącznie 152 Liczba osobodni w roku 2011 - 39 148, w tym: - Oddział Chirurgii Ogólnej i Onkologicznej - 5947 - Oddział Położniczo-Ginekologiczny - 7558 - Oddział Wewnętrzny - 6664 - Oddział Rehabilitacji - 17 763 - Oddział Anestezjologii i Intensywnej Terapii - 1216 Oddziały szpitalne zlokalizowane są w dwóch niezależnych budynkach, każdy oddział posiada kuchenkę oddziałową. Dla pacjentów, którym przepisana jest dieta cukrzycowa do dziennego wyżywienia zapewniony będzie czwarty posiłek, tj. podwieczorek. 12. Posiłki winny być dostarczane zgodnie z jadłospisem i dostarczane w systemie termosowym bezpośrednio do kuchenek oddziałowych z wyjątkiem Oddziału Anestezjologii i Intensywnej Terapii gdzie Zamawiający wymaga podawania posiłków w naczyniach jednorazowego użytku, z tym że posiłki mogą być podawane pacjentom na zastawie jednorazowej tylko w szczególnych przypadkach każdorazowo zgłaszanych przez Zamawiającego. 13. Dostawca zobowiązuje się do gromadzenia i zutylizowania we własnym zakresie i na własny koszt zużytych naczyń jednorazowych wraz z resztkami jedzenia (z całego szpitala) po każdym posiłku. 14.Naczynia jednorazowe, w których doraźnie dostarczane będą posiłki dla pacjentów oddziału Anestezjologii i Intensywnej Terapii muszą być dopuszczone do kontaktu z żywnością oraz o właściwościach pozwalających na utrzymywanie temperatury posiłków. Wszystkie opakowania (w tym zbiorcze) winny posiadać wszelkie wymagane prawem atesty, pozytywne opinie itp. 15.Ponadto Wykonawca musi zabezpieczyć personel wydający posiłki w: nabierki i inne narzędzia potrzebne do nakładania posiłków, pojemniki na odpady pokonsumpcyjne, worki koloru niebieskiego na odpady pokonsumpcyjne. 16.Oferent zobowiązany jest do przechowywania z każdego dnia próbek żywnościowych z poszczególnych diet zgodnie z obowiązującymi przepisami. 17.Koszt surowca nie może być niższy niż 50% stawki netto. 18.Zamawiający zastrzega sobie prawo do okresowej kontroli w zakresie: - zgodności dostarczanych posiłków z wymogami Zamawiającego pod względem wagowym (gramówka) - podtrzymania odpowiedniej temperatury dostarczanych posiłków zgodnie z obowiązującymi przepisami. 19.Nadzór nad jakością, ilością i przestrzeganiem obowiązujących norm i uzgodnień oraz realizacją postanowień zawartych w umowie, sprawować będą koordynatorzy z ramienia Zamawiającego, którym Wykonawca zapewni dostęp do wszelkich dokumentów i danych niezbędnych do przeprowadzenia kontroli. 20.Zamawiający w celu kontroli jakości posiłków będzie miał prawo maksymalnie 2 x w ciągu roku dokonać na koszt Wykonawcy sprawdzenia kaloryczności posiłków w wyspecjalizowanej w tym zakresie jednostce kontrolnej. 21.Wyrywkowej kontroli będzie także podlegała gramówka oraz temperatura dostarczanych posiłków. 22.W przypadku nieprzewidzianych przyjęć pacjentów do szpitala Wykonawca ma obowiązek zabezpieczyć tzw. suchy prowiant 23.Wymagana stałość cen brutto - 24 miesiące Przed złożeniem oferty Zamawiający w celu prawidłowego określenia sposobu dystrybucji posiłków zaleca przeprowadzenie wizji lokalnej obiektu. Inne: 1. Zamawiający nie dopuszcza możliwości składania ofert wariantowych 2. Zamawiający nie dopuszcza możliwości składania ofert częściowych 3. Zamawiający nie przewiduje zawarcia umowy ramowej 4. Zamawiający nie przewiduje ustanowić dynamicznego systemu zakupów 5. Zamawiający nie przewiduje aukcji elektronicznej 6. Zamawiający nie przewiduje rozliczenia w walutach obcych 7. Zamawiający nie przewiduje zwrotu kosztów udziału w postępowaniu 8. Zamawiający nie przewiduje udzielania zaliczek na poczet wykonania zamówienia 9. Zamawiający przewiduje udzielanie zamówień uzupełniających, o których mowa w art. 67 ust. 1 pkt 6 i 7 ustawy Prawo zamówień publicznych
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 158942209
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 24 miesięcy

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie żąda wniesienia wadium

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.spzozsulechow.med.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach