Przetargi.pl
Przygotowywanie i dostawa całodziennych posiłków dla dorosłych pacjentów hospitalizowanych w Szpitalu Grochowskim im. dr med. Rafała Masztaka Sp. z o.o. oraz odbiór odpadów pokonsumpcyjnych

Szpital Grochowski im. dr med. Rafała Masztaka Sp. z o.o. ogłasza przetarg

  • Adres: 04073 Warszawa, ul. Grenadierów
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 22 51 52 743 , fax. 22 51 52 789
  • Data zamieszczenia: 2019-01-18
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Szpital Grochowski im. dr med. Rafała Masztaka Sp. z o.o.
    ul. Grenadierów
    04073 Warszawa, woj. mazowieckie
    tel. 22 51 52 743, fax. 22 51 52 789
    REGON: 215398900000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.grochowski.waw.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowywanie i dostawa całodziennych posiłków dla dorosłych pacjentów hospitalizowanych w Szpitalu Grochowskim im. dr med. Rafała Masztaka Sp. z o.o. oraz odbiór odpadów pokonsumpcyjnych
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług w zakresie przygotowywania i dostaw całodziennych posiłków dla dorosłych pacjentów hospitalizowanych w Szpitalu Grochowskim im. dr med. Rafała Masztaka Sp. z o.o. oraz odbioru odpadów pokonsumpcyjnych. 2. Przedmiot zamówienia obejmuje następujące punkty żywienia: I Oddział Chorób Wewnętrznych; III Oddział Chorób Wewnętrznych 1 piętro; III Oddział Chorób Wewnętrznych parter; Oddział Kardiologii A; Oddział Kardiologii B; Pododdział Intensywnej Terapii Kardiologicznej; Oddział Terapii i Rehabilitacji; Neurologicznej odcinek A; Oddział Terapii i Rehabilitacji Neurologicznej odcinek B; Oddział Chirurgii Ogólnej i Onkologicznej; Oddział Intensywnej Terapii i Anestezjologii; Oddział Chemioterapii – planowane uruchomienie w II kwartale 2019r. (7 łóżek). 3. Żywienie pacjentów obejmuje następujące diety: 1) dieta podstawowa; 2) dieta łatwostrawna; 3) dieta wątrobowa łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu; 4) dieta w ostrym zapaleniu trzustki; 5) dieta ubogocholesterolowa, o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych; 6) dieta wrzodowa, z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego; 7) dieta wysokobiałkowa bogatoenergetyczna; 8) dieta niskobiałkowa (w tym dieta ziemniaczana); 9) dieta niskosodowa; 10) dieta bezmleczna; 11) dieta w cukrzycy, z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów; 12) dieta w cukrzycy „wątrobowa”; 13) dieta w cukrzycy bezmleczna; 14) dieta niskokaloryczna 1400kcal (także w cukrzycy); 15) diety o zmienionej konsystencji: a) papkowata, b) dieta przetarta, c) płynna do żywienia przez sondę, d) kleikowa (wykonywana w szpitalu z produktów dostarczonych przez Wykonawcę - kleiku, sucharków bez cukru); 16) dieta ścisła. 4. Opis wymagań dotyczących jakości posiłków oraz wartości odżywczej poszczególnych diet zawarty jest w Załączniku nr 3 do projektu umowy. Zamawiający ma prawo zamówić także diety indywidualne według zaleceń lekarskich, np.: dietę wegetariańską, dietę bezglutenową, dietę bogatoresztkową, dietę ubogopurynową lub inne. 5. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zamówienia posiłków w razie potrzeby także dla pacjentów przebywających na Izbie Przyjęć (porcjowane dania w jednorazowych termicznych pojemnikach, indywidualnych dla każdego pacjenta – typu menubox). 6. Posiłki dla Oddziału Chemioterapii muszą być pakowane w formie wyporcjowanej dla jednego pacjenta w jednorazowe pojemniki plastikowe szczelnie zamknięte zgrzewane za pomocą folii przezroczystej, które można podgrzać w mikrofalówce. Do posiłku muszą być dostarczone sztućce plastikowe. 7. Zamawiający wymaga, by posiłki dla Pododdziału Intensywnej Terapii Kardiologicznej (PITK) były pakowane w dni robocze w systemie bemarowym (porcje zbiorczo, zgodnie z wymaganiami opisanymi w § 3 projektu umowy – załącznik nr 7 do SIWZ), a w dni wolne (soboty, niedziele i święta) były pakowane w formie wyporcjowanej dla jednego pacjenta w jednorazowe pojemniki plastikowe szczelnie zamknięte zgrzewane za pomocą folii przezroczystej, które można podgrzać w mikrofalówce. Do posiłku muszą być wtedy dostarczone sztućce plastikowe. 8. Posiłki muszą być przygotowywane w kuchni Wykonawcy, która posiada pozwolenie na produkcję od surowca do gotowej potrawy – pełna produkcja. 9. Średnia dzienna liczba pacjentów żywionych wynosi około 179 (+/- 15). 10. Średnia miesięczna liczba posiłków wydanych w 2018 r. wyniosła: 5507 śniadań, 5317 obiadów, 5385 kolacji. 11. Średnia ilość diet zamówionych miesięcznie w 2018 r. przedstawia się następująco: podstawowa: 896, łatwostrawna: 1866, łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu: 171, w ostrym zapaleniu trzustki: 26, ubogocholesterolowa: 454, wrzodowa: 26, wysokobiałkowa 36, niskobiałkowa: 2, niskosodowa: 1, bezmleczna: 148, dla cukrzyków: 1377, w cukrzycy „wątrobowa” 301, płynna do sondy: 118, papkowata: 83. Z powyższych część diet jest zamawiana w formie przecieranej- stanowią one średnio 471 diet/ miesiąc. 12. Średnio miesięcznie w 2018 r. zamawiano 49 opakowań kleików, 6 opakowań sucharków. 13. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia oraz informacje o sposobie realizacji zamówienia znajduje się w załączniku nr 7 do SIWZ – projekt umowy. 14. Wykonawca zobowiązany jest przygotowywać posiłki, zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie warunków produkcji oraz dotyczące personelu w oparciu o system HACCP – zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2018 r. poz. 1541, 1669, 2136 z późniejszymi zmianami) oraz rozporządzeniem (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. 15. Wykonawca zobowiązany jest dostarczać przygotowane posiłki w taki sposób, aby na każdym etapie transportu zabezpieczyć posiłki przed zanieczyszczeniem, skażeniem, zmianą temperatury- zgodnie ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2018r. poz. 1541, 1669, 2136 z późniejszymi zmianami) oraz rozporządzeniem (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. 16. Wykonawca zobowiązany jest zapewnić przestrzeganie obowiązujących norm żywieniowych, odpowiedniej wartości odżywczej posiłków, racji pokarmowych i doboru produktów – zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, z uwzględnieniem możliwości realizacji odpowiednich diet. 17. Wykonawca zobowiązany jest do wykonywania usług będących przedmiotem zamówienia przy zastosowaniu nowoczesnych metod i z należytą starannością, zatrudniając wykwalifikowany personel. 18. Wykonawca zobowiązany jest do wykonywania kluczowej części zamówienia, tj. przygotowywania posiłków, osobiście. Zamawiający nie wyraża zgody na zlecenie tej części przedmiotu zamówienia podwykonawcy. 19. Rozliczenie za świadczoną usługę będzie następować na podstawie ilości faktycznie zamówionych posiłków, z uwzględnieniem zgłaszanych korekt. 20. Wykonawca zapewni każdorazowo rezerwę posiłków (ok. 5 porcji) dla pacjentów przyjętych po godzinach zgłaszania korekt (rezerwa śniadań i kolacji: pieczywo, dodatek tłuszczowy, wędlina/ jajko/ twaróg a rezerwa obiadów: porcje mięsne lub inne danie z danego dnia). Zamawiający zostanie obciążony kosztami tylko wykorzystanych posiłków z rezerwy. Miejsce i sposób przechowywania rezerwy posiłków strony ustalą wspólnie. 21. Zgodnie z art. 29 ust 3a ustawy Pzp Zamawiający wymaga zatrudnienia przez Wykonawcę lub podwykonawcę na podstawie umowy o pracę osób wykonujących czynności przygotowania posiłków (gotowania, smażenia, porcjowania itp.), w szczególności osób pełniących obowiązki kucharzy i pomocy kuchennej.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55300000-3
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wykonawcy, którzy spełniają warunki, dotyczące posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania. O udzielenie zamówienia ubiegać mogą się Wykonawcy wpisani do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: 1) Wypełniony formularz oferty z przygotowany wykorzystaniem wzoru – załącznik nr 1 do SIWZ; 2) Wypełniony formularz asortymentowo-cenowy przygotowany z wykorzystaniem wzoru – załącznik nr 2 do SIWZ; 3) Pełnomocnictwo do reprezentowania Wykonawcy, o ile nie wynika z innych załączonych dokumentów; 4) Zobowiązanie podmiotu trzeciego do oddania niezbędnych zasobów na potrzeby realizacji zamówienia (jeżeli dotyczy). W celu wykazania braku podstaw do wykluczenia, o których mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23 ustawy Pzp, w terminie 3 dni od daty zamieszczenia informacji z otwarcia ofert, o której mowa w art. 86 ust. 5 ustawy Pzp, bez odrębnego wezwania, każdy z Wykonawców, który złożył ofertę w postępowaniu, zobowiązany jest złożyć oświadczenie o przynależności albo braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej z Wykonawcą lub Wykonawcami, którzy złożyli oferty.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: tak

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach