Przetargi.pl
Przygotowywanie, dostarczanie i podawanie gorących posiłków dla podopiecznych Miejsko - Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Kruszwicy oraz dla uczestników Środowiskowego Domu Samopomocy w Kruszwicy

Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 88-150 Kruszwica, ul. Rybacka 20
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Telefon/fax: tel. 052 3515419 , fax. 052 3557257
  • Data zamieszczenia: 2015-11-25
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej
    ul. Rybacka 20 20
    88-150 Kruszwica, woj. kujawsko-pomorskie
    tel. 052 3515419, fax. 052 3557257
    REGON: 09255413200000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.mgopskruszwica.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowywanie, dostarczanie i podawanie gorących posiłków dla podopiecznych Miejsko - Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Kruszwicy oraz dla uczestników Środowiskowego Domu Samopomocy w Kruszwicy
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia są usługi przygotowywania, dostarczanie i podawania gorących posiłków dla podopiecznych Miejsko Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Kruszwicy oraz dla uczestników Środowiskowego Domu Samopomocy w Kruszwicy. Przedmiot zamówienia został podzielony na dwie części zamówienia: cześć nr 1 zamówienia usługi przygotowywania, dostarczanie i podawania gorących posiłków dla podopiecznych Miejsko Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Kruszwicy, część nr 2 zamówienia usługi przygotowywania i dostarczanie gorących posiłków dla uczestników Środowiskowego Domu Samopomocy w Kruszwicy.3.Szczegółowy opis części nr 1 zamówienia: 3.1.Przedmiotem zamówienia w części nr 1 jest usługa przygotowywania, dostarczanie i podawania gorących posiłków dla podopiecznych Miejsko Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Kruszwicy.3.1Przewidywana ilość posiłków wynosi 25 posiłków dziennie we wszystkie dni tygodnia w okresie od 1 stycznia 2016 r. do 31 grudnia 2016 r. tj. przez 366 dni; łącznie 9150 posiłków. 3.3.Zamawiający korzystając z prawa opcji przewiduje, że w czasie obowiązywania umowy ilość wydanych posiłków może ulec zmianie, tj. zmniejszeniu lub zwiększeniu maksymalnie o 20 procent szacunkowej ilości posiłków. Powyższe wynikać będzie ze zmiany liczby osób kwalifikujących się do uzyskania tego rodzaju pomocy społecznej. 3.4. Jeżeli Zamawiający nie skorzysta z prawa opcji, o której mowa w podpunkcie 3.3.Wykonawcy nie przysługują żadne roszczenia, w tym o zapłatę odszkodowania z tytułu niezrealizowanej części zamówienia, jak również nie może być podstawą do odmowy wykonania zamówienia. 3.5.Posiłki muszą być urozmaicone, nie mogą się powtarzać w ciągu dwóch kolejnych tygodni.3.6.Posiłki powinny być przygotowywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, muszą być zróżnicowane, sporządzane z pełnowartościowych produktów z uwzględnieniem sezonowości ich występowania, mają pokrywać połowę dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla osoby dorosłej, tj. zapewniać nie mniej niż 1200 kcal zgodnie z normami żywieniowymi Instytutu Żywności i Żywienia .3.7.Przedmiot zamówienia obejmuje następujący zakres usług: a przygotowanie gorącego posiłku składającego się z dwóch dań - zupy i drugiego dania oraz kompotu; tygodniowy jadłospis powinien zawierać nie mniej niż 3 posiłki drugie dania mięsne; b w miarę potrzeb przygotowanie gorących posiłków dietetycznych wg wskazań lekarzy dla osób będących na diecie; ilość tego rodzaju posiłków będzie określana na dany miesiąc z 3 dniowym wyprzedzeniem na podstawie pisma wydanego przez Zamawiającego; c do obiadów mięsnych, rybnych itp. należy podać surówkę nie mniej niż 100 g; d podanie gorącego posiłku podopiecznym Ośrodka w odpowiednio wyposażonym lokalu położonym na ternie miasta Kruszwica z możliwością konsumpcji i zapewnienie obsługi kelnerskiej wystarczającej do szybkiego i sprawnego ich obsłużenia; e nie dopuszcza się podawania posiłków w lokalu w naczyniach jednorazowego użytku; f w lokalu, w którym wydawane będą posiłki powinny być wydzielone miejsca dla podopiecznych Ośrodka spożywających gorące posiłki bez wyodrębniania miejsc wskazujących na szczególny sposób traktowania oraz powinna być szatnia oraz dostęp do wody bieżącej i toalet; g zapewnienie odpowiednich warunków w lokalu umożliwiających spożycie posiłku, w szczególności miejsc siedzących przy stolikach w liczbie nie mniejszej niż 30, sprzątania lokalu, mycia naczyń itp. Lokal jakim będzie dysponował Wykonawca powinien pozostawać pod nadzorem Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Zamawiający zastrzega sobie prawo dokonania sprawdzenia pozostawania lokalu pod nadzorem Sanepidu; h przygotowanie i wydanie opiekunom świadczącym usługi opiekuńcze gorących posiłków na wynos, przeznaczonych dla osób niepełnosprawnych i starszych korzystających z pomocy Ośrodka, odbywa się w specjalnie przeznaczonych do tego celu jednorazowych pojemnikach; i posiłki muszą być wydawane codziennie w godzinach 1200 1400; j w przypadku, gdy przygotowywanie posiłków odbywa się w innej lokalizacji niż lokal, w którym posiłki są podawane, Wykonawca dostarcza posiłki do tego lokalu własnym transportem, którego koszt jest wliczony w cenę oferty. Jeżeli Wykonawca nie dostarczy posiłków o określonej godzinie, Zamawiający ma prawo zamówić posiłki w trybie pilnym u innego dostawcy na koszt Wykonawcy. W tej sytuacji Wykonawca dostarcza posiłki samochodem spełniającym wymogi sanitarne dotyczące przewozu żywności poświadczone decyzją wydaną przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. Temperatura dostarczonych posiłków oraz czas przechowywania od momentu wyprodukowania do momentu podania powinny być zgodne z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej i Dobrej Praktyki Produkcji; k rozliczenie miesięczne wydanych posiłków odbywa się na podstawie imiennych kart obiadowych wystawionych przez Ośrodek osobom korzystającym z tej formy pomocy oraz na podstawie faktury wystawionej przez Wykonawcę; l wykonawca zapewni niedostępność alkoholu dla podopiecznych Ośrodka spożywających obiady. 4. Szczegółowy opis części nr 2 zamówienia:4.1.Przedmiotem zamówienia w części nr 2 jest usługa przygotowywania i dostarczenia gorących posiłków jednodaniowych dla uczestników Środowiskowego Domu Samopomocy w Kruszwicy przy ulicy Rynek 22. 4.2. Przewidywana ilość posiłków wynosi 45 dziennie we wszystkie dni robocze w okresie od 4 stycznia 2016r. do 31 grudnia 2016r. tj. przez 252 dni; łącznie 11340 posiłków.4.3.Zamawiający korzystając z prawa opcji przewiduje, że w czasie obowiązywania umowy ilości wydanych posiłków może ulec zmianie, tj. zmniejszeniu lub zwiększeniu maksymalnie o 20 procent szacunkowej ilości posiłków. Powyższe wynikać będzie ze zmiany liczby osób kwalifikujących się do uzyskania tego rodzaju pomocy społecznej. 4.4.Jeżeli Zamawiający nie skorzysta z prawa opcji, o której mowa w podpunkcie 4.3, Wykonawcy nie przysługują żadne roszczenia, w tym o zapłatę odszkodowania, z tytułu niezrealizowanej części zamówienia, jak również nie może być podstawą do odmowy wykonania zamówienia.4.5.Posiłki muszą być urozmaicone, nie mogą się powtarzać w ciągu dwóch kolejnych tygodni.4.6.Zamawiający wymaga, aby posiłek składał się z drugiego dania, na które składają się m. in.: ziemniaki lub zamiennie: kasza, ryż, kluski, makaron min. 200g , mięso lub ryba min. 120 g , dodatki zestaw surówek, warzywa gotowane, sałatki itp. min. 150 g . Podane gramatury są już po obróbce termicznej. Obiady muszą być zapakowane porcyjnie w opakowania jednorazowego użytku wraz z dołączonymi sztućcami jednorazowego użytku. 4.7.Posiłki powinny być sporządzane zgodnie z normami Instytutu Żywności i Żywienia. Wartość kaloryczna powinna uwzględniać rację pokarmową dla osób dorosłych. Sposób przygotowania musi spełniać wszelkie wymogi sanitarno epidemiologiczne. 4.8.Posiłki były przygotowane wg zasad racjonalnego żywienia. Muszą one być sycące, smaczne, urozmaicone, bezwzględnie świeże i przyrządzane w dniu wydawania. Posiłek nie musi zapewniać dziennej normy zapotrzebowania organizmu na energię. 4.9. Temperatura dostarczonych posiłków oraz czas przechowywania od momentu wyprodukowania do momentu wydania powinny być zgodne z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej i Dobrej Praktyki Produkcji. 4.10.Wykonawca musi dostarczać posiłki samochodem spełniającym wymogi sanitarne dotyczące przewozu żywności poświadczone decyzją wydaną przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. 4.11.Wykonawca ma dostarczać posiłki własnym transportem, którego koszt ma być wliczony w cenę oferty. Jeżeli Wykonawca nie dostarczy posiłków o określonej godzinie, Zamawiający ma prawo zamówić posiłki w trybie pilnym u innego dostawcy na koszt Wykonawcy. 4.12. W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki, o nie gorszej jakości na swój koszt z innych źródeł. 4.13.Posiłki muszą być dostarczone do Środowiskowego Domu Samopomocy w Kruszwicy w godzinach 1230 1300. 4.14.Pomieszczenia i podawanie posiłków zapewni Środowiskowy Dom Samopomocy. 4.15.Wykonawca zapewnia: a naczynia jednorazowego użytku, które będą wkalkulowane w koszty posiłków naczynia jednorazowego użytku winny spełniać wymagania ustawy o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością z dnia 06.09.2001r. Dz. U. nr 128, poz. 1408 z późn. zm. ,b usunięcie z terenu Środowiskowego Domu Samopomocy zużytych naczyń jednorazowego użytku wraz z odpadkami pokonsumpcyjnymi. 4.16.Informacje o zmianach w liczbie dostarczanych posiłków lub dodatkowych dniach wolnych osoby upoważnione przekażą Wykonawcy co najmniej z 2 dniowym wyprzedzeniem. 5.Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających posiłki zarówno pod względem higienicznym jak i kalorycznym. W przypadku stwierdzenia, że posiłek nie spełnia parametrów określonych w obowiązujących przepisach oraz w specyfikacji istotnych warunków zamówienia kosztami badania Zamawiający obciąży Wykonawcę.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: doświadczenie wykonawcy
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.mgopskruszwica.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach