Przetargi.pl
Przygotowanie i dowożenie posiłków dzieciom do Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Słupsku od 02.01.2019r. do 31.12.2019r.

Zespół Szkolno-Przedszkolny ogłasza przetarg

  • Adres: 76200 SŁUPSK, Hubalczyków
  • Województwo: pomorskie
  • Telefon/fax: tel. 59 8404201 , fax. 59 8404301
  • Data zamieszczenia: 2018-10-26
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Zespół Szkolno-Przedszkolny
    Hubalczyków 7
    76200 SŁUPSK, woj. pomorskie
    tel. 59 8404201, fax. 59 8404301
    REGON: 381198171
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.sp5.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie i dowożenie posiłków dzieciom do Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Słupsku od 02.01.2019r. do 31.12.2019r.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiot zamówienia obejmuje usługę dotyczącą przygotowania i dowożenia posiłków dzieciom do Przedszkola Miejskiego nr 21 w Słupsku w roku 2019 dla łącznie około 125 osób dziennie oraz odbioru resztek żywieniowych, rozpoczynając od dnia 02 stycznia 2019 r. do dnia 31 grudnia 2019 r. zgodnie z następującym podziałem: • Szacunkowa liczba dzieci 125 • Dzienny posiłek obejmuje: śniadanie, II śniadanie, obiad w rozbiciu na: II danie oraz zupę i podwieczorek • Posiłki będą wydawane w okresie trwania umowy z wyłączeniem dni ustawowo wolnych od pracy oraz przerwy wakacyjnej, o której Zamawiający poinformuje Wykonawcę z wyprzedzeniem 2. Liczba dzieci i ilości posiłków są liczbami szacunkowymi i jako takie nie mogą stanowić podstawy do wnoszenia przez Wykonawcę jakichkolwiek roszczeń co do ilości faktycznie zamówionych przez Zamawiającego w toku realizacji umowy w sprawie niniejszego zamówienia publicznego. 3. Dzienna ilość posiłków będzie się zmieniać w zależności od frekwencji dzieci. 4. Zamawiający zastrzega sobie prawo ograniczenia przedmiotu zamówienia w zakresie ilościowym, w przypadku gdy z powodów ekonomicznych, bieżących potrzeb lub innych nie będzie to leżało w interesie Zamawiającego. 5. W związku z ograniczeniem przez Zamawiającego przedmiotu zamówienia Wykonawcy nie będą przysługiwały żadne roszczenia w stosunku do Zamawiającego. 6. Rozliczenie w toku realizacji zamówienia następować będzie sukcesywnie w oparciu o faktycznie zamówione posiłki i cenę jednostkową zadeklarowaną w ofercie Wykonawcy. 7. Zamawiający jest uprawniony do konsultowania składu posiłków i godzin dostaw z Wykonawcą. 8. Wymagania jakościowe i ilościowe posiłków przeznaczonych dla dzieci przedszkolnych 1) Posiłek musi być dostosowany do wymogów Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015r. oraz 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, 2) Posiłek musi obejmować: śniadanie, II śniadanie, obiad z rozbiciem na drugie danie, zupę i podwieczorek 3) Posiłek musi być dostosowany do obowiązujących przepisów norm żywności i żywienia w zakresie dożywiania dzieci i młodzieży. Wartość odżywcza przygotowanych posiłków powinna być zgodna z obowiązującymi przepisami o dożywianiu dzieci i młodzieży, 4) Posiłki muszą spełniać najwyższy standard, muszą być przygotowywane na bazie produktów najwyższej jakości i zgodnie z wymogami Państwowego Inspektora Sanitarnego, norm systemu HCCP oraz innych obowiązujących w tym zakresie aktów prawnych, 5) Posiłki muszą spełniać normy żywieniowe zgodnie z polskimi normami żywieniowymi oraz być zgodne z wymogami żywienia zalecanymi przez Instytut Matki i Dziecka lub Instytut Żywności i Żywienia dla dzieci przedszkolnych w wieku od 3 do 6 lat, 6) Wykonawca zobowiązany jest do przestrzegania normatywnych wartości energetycznych, wartości odżywczych i smakowych potraw oraz do przygotowywania ich zgodnie z prawnymi regulacjami o warunkach zdrowotnych Instytutu Żywności i Żywienia dzieci od 3 do 6 lat przy równoczesnym zapewnieniu modyfikacji opracowanych jadłospisów przez urozmaicenia, sezonowość; dbania o wygląd estetyczny serwowanych posiłków, 7) Do przygotowania posiłków należy używać produktów wysokiej jakości i zawsze świeżych, posiadających aktualne terminy ważności, nabytych w źródłach działających zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi i higienicznymi. 8) Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków obejmujących: 8.8.a) Śniadanie – różne zupy mleczne (płatki kukurydziane, ryżowe, zacierka, płatki jęczmienne, kasza manna, kukurydziana, jaglana), kanapki z jajkiem, serem białym lub żółtym, wędlina – wysokiej jakości, warzywa (pomidor, ogórek świeży, kiszony, sałata, szczypior, rzodkiewka, papryka itp.), herbata owocowa lub zwykła, pieczywo mieszane (wieloziarniste, razowe, pszenne) 8.8.b) II Śniadanie : owoce np. jabłko, banan, owoce sezonowe lub serek, jogurt lub kisiel budyń, galaretki, musy owocowei in. 8.8.c) Obiad: • II danie – posiłek mięsny/rybny + ziemniaki/kasza/ryż/makaron + sos + surówki/jarzyny gotowane, danie jarskie (np. pierogi, kluski, naleśniki), do każdego obiadu kompot/sok • I danie – zupa (przygotowana na wywarze warzywno-mięsnym) + podwieczorek 9) Wykonawca zobowiązuje się do stosowania wytyczonych produktów z poszczególnych grup produktów: 8.9.a) Produkty zbożowe: • pełnoziarniste (nisko przetworzone) – m.in. otręby, maki razowe, ryż brązowy, kasze gruboziarniste (np. gryczana i pęczak), pieczywo razowe, makaron pełnoziarnisty, płatki: owsiane, jęczmienne, żytnie • niepełnoziarniste (wysoko przetworzone) – m.in. mąki pszenne, ryż biały, kasza Kus Kus, białe pieczywo, makaron pszenny, płatki śniadaniowe: kukurydziane i pszenne. Dopuszcza się stosowanie produktów pełnoziarnistych i niepełnoziarnistych z przewagą pełnoziarnistych. 8.9.b) Mleko i przetwory mleczne: mleko 2% tłuszczu, sery twarogowe półtłuste lub chude, jogurty naturalne i kefiry, sery żółte. W małych ilościach jogurty owocowe oraz desery mleczne. Do zaprawiania zup mleko, jogurt lub śmietana do 12% tłuszczu. 8.9.c) Mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych: dobrej jakości mięsa chude, drobiowe (kurczak, indyk), wieprzowe (schab, szynka), zaleca się usuwanie skóry oraz tłuszczu widocznego, wędliny chude (szynka drobiowa, polędwica), ryby m.in. dorsz, łosoś, makrela, sola (z wykluczeniem pangi); fasola, groch, soczewica, ciecierzyca. 8.9.d) Warzywa i owoce: przykłady posiłków zawierających warzywa lub owoce: kanapki z dodatkiem plasterków pomidora, rzodkiewki, ogórka, pasków papryki; sałatki warzywne i owocowe; naleśnik z bananem; zupy, gotowane jarzyny; surówki do obiadu; koktajle mleczne z owocami; surowe na osobnych talerzykach. Warzywa lub owoce powinny znajdować się w każdym posiłku. Owoce podawane dzieciom mają być w całości – niedopuszczalne jest dzielenie jednego owocu pomiędzy kilkoro dzieci. 8.9.e) Tłuszcze: masło 82% tłuszczu, wysokiej jakości margaryna, olej rzepakowy, oliwa z oliwek 8.9.f) Napoje: słaba herbata, bawarka, herbaty owocowe, kawa zbożowa, kakao, soki owocowe i warzywne, kompoty owocowe (z owoców świeżych lub mrożonych), koktajle mleczno-owocowe, woda źródlana oraz niskomineralizowana – powinna być dostępna dla dzieci również pomiędzy posiłkami. 8.9.g) Przyprawy: sól w ograniczonej ilości, sok z cytryny, zioła (tymianek, koperek, pietruszka, liść laurowy, majeranek itp.) 10) Zamawiający zabrania stosowania przez Wykonawcę: 8.10.a) produktów przetworzonych typu instant - zup sosów (z wyłączeniem kisielu, budyniu), gotowych wyrobów garmażeryjnych typu gołąbki, gulasze, paluszki rybne, mrożone pierogi, kluski oraz produktów typu fast food. 8.10.b) mięsa niskiej jakości (zaleca się podawanie całej sztuki mięsa) oraz MOM (mięso oddzielone mechanicznie), przetworów z podrobów (pasztety, parówki), wędliny w swoim składzie mają zawierać powyżej 80% mięsa, nie mogą zawierać dodatków skrobi i soi. 8.10.c) produktów masłopodobnych oraz margaryny zawierające tłuszcze trans, produktów seropodobnych oraz serków topionych. 8.10.d) napojów oraz nektarów owocowych, napojów gazowanych. 8.10.e) produktów oraz przetworów wysokosłodzonych typu płatki śniadaniowe czekoladowe, wysokosłodzone przetwory mleczne, czekolady, słodycze mogą pojawić się okazjonalnie lub jako dodatek w formie biszkoptu, herbatnika. 11) Zamawiający zezwala na powtarzalność posiłku po upływie 10 dni. Na każdorazowym jadłospisie winna widnieć gramatura oraz kaloryczność posiłku. 12) Przy tworzeniu jadłospisów należy przewidywać zamienniki dla dzieci alergicznych. Informacja o diecie dziecka zostanie przekazana Wykonawcy w momencie uzyskania informacji od rodzica, w trakcie roku szkolnego, najpóźniej na 1 dzień przed podaniem posiłku. 13) Proponowane menu musi być sporządzone w oparciu o zalecenia i wytyczne osoby wskazanej w ofercie do realizacji zamówienia, tj. dietetyka/technologa żywienia. 14)Wykonawca zobowiązuje się do pobierania oraz przechowywania próbek dostarczonych posiłków w specjalnie przeznaczonych do tego lodówkach przez okres 72 godzin od upływu dnia pobrania próbek. 15) Zgodnie z wymogami Państwowej Inspekcji Sanitarnej, posiłek w formie cateringu musi zostać wydany w czasie 4 godzin od momentu jego sporządzenia (wyprodukowania). 16) Posiłki dostarczane przez Wykonawcę winny być transportowane w odpowiednich, przeznaczonych do celu pojemnikach termoizolacyjnych wykonanych z tworzywa zabezpieczających posiłki przed wylaniem oraz schłodzeniem. 17) Dla zachowania bezpieczeństwa BHP wykorzystane naczynia i sztućce muszą zostać usunięte z placówki przedszkolnej niezwłocznie po zakończeniu posiłku. 9. Dowożenie posiłków obejmuje w ciągu dnia: 1) śniadanie i II śniadanie, 2) obiad w rozbiciu na: drugie danie , 3) zupa + podwieczorek 10. Wykonawca po zatwierdzeniu przez technologa żywienia/dietetyka i uzgodnieniu z Zamawiającym będzie przesyłał co tydzień proponowane menu. 11. Z wcześniejszym co najmniej jednotygodniowym wyprzedzeniem menu będzie mogło być modyfikowane z zachowaniem norm jakościowych i kalorycznych. 12. Każda modyfikacja menu musi zostać zaakceptowana przez Zamawiającego, technologa żywienia/dietetyka oraz przez Wykonawcę. 13. Niedopuszczalne jest modyfikowanie menu bez zgody wszystkich osób wskazanych pkt 12 i w sposób niezgodny z wymogami ustalonymi w umowie oraz przepisach prawa. 14. Wykonawca zobowiązany jest uwzględnić w zaoferowanej cenie koszty osprzętu (termosy, pojemniki itd.), koszty transportu, koszty przygotowania posiłku we własnym lokalu (spełniającym warunki sanitarne) przez osoby posiadające odpowiednie kwalifikacje (kucharz, technolog żywienia/dietetyk). 15. Wszelki transport żywności powinien odbywać się z użyciem pojazdu przystosowanego do przewozu posiłków, dopuszczonym przez właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej. 16. Wykonawca zobowiązany jest zapewnić wymagany standard Sanitarno – Epidemiologiczny. 17. Personel Wykonawcy powinien posiadać bieżące przeszkolenie z zakresu BHP a także aktualne książeczki zdrowia. 18. Wykonawca zobowiązany jest do wyznaczenia stałego przedstawiciela odpowiedzialnego za kontakt z Zamawiającym. 19. Wykonawca odpowiada prawnie za żywienie dzieci przed Powiatowym Państwowym Inspektorem Sanitarnym. 20. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność cywilną, administracyjną i karną za jakość dostarczanych posiłków oraz skutki wynikające z zaniedbań przy ich przygotowywaniu i transporcie, mogące mieć negatywny wpływ na zdrowie żywionych dzieci. 21. Wykonawca, na każde żądanie Zamawiającego, zobowiązany jest przedstawić wyniki badania mikrobiologicznego żywności. 22. Wykonawca, na każde żądanie Zamawiającego, zobowiązany jest przedstawić Tabelę kaloryczności serwowanych posiłków. 23. W przypadku wyjazdu dzieci Przedszkolnych na wycieczkę Wykonawca winien przygotować w ramach środków przeznaczonych na dany dzień żywieniowy, tzw. „suchy prowiant”. O planowanej wycieczce Zamawiający poinformuje Wykonawcę z 3 dniowym wyprzedzeniem. 24. Personel zatrudniony przez Wykonawcę jest zobowiązany uwzględniać i wprowadzać w życie uwagi Zamawiającego – dotyczące sposobu wykonywania usług. 25. Wykonawca, na każde żądanie Zamawiającego, zobowiązany jest do przygotowania dodatkowego zestawu posiłków do wglądu i kontroli dla Zamawiającego. Wykonawca zostanie poinformowany o kontroli z 1 dniowym wyprzedzeniem. Ponadto przedstawiciel Zamawiającego ma prawo kontrolować w każdej chwili rodzaj i jakość produktów, z których będą sporządzane posiłki, a także przestrzeganie przez Wykonawcę i jego pracowników wymogów wynikających z Umowy, treści zapytania ofertowego oraz z przepisów dotyczących produkcji i jakości świadczonych usług. Zakwestionowane przez przedstawiciela Zamawiającego posiłki pod względem ilości i jakości podlegać będą wymianie na koszt Wykonawcy.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55321000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Zamawiający nie stawia w tym zakresie żadnych wymagań, których spełnienie Wykonawca zobowiązany jest wykazać w sposób szczególny.Wymagane jest złożenie oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach