Przetargi.pl
Przygotowanie i dostawę posiłków dwudaniowych dla pensjonariuszy Klubu Seniora w Grajewie w ilości około 24 000 zestawów obiadowych w stosunku rocznym - na 2019 rok.

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Grajewie ogłasza przetarg

  • Adres: 19200 Grajewo, ul. Strażacka
  • Województwo: podlaskie
  • Telefon/fax: tel. 86 273 08 60 , fax. 86 273 08 61
  • Data zamieszczenia: 2018-12-10
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Grajewie
    ul. Strażacka 6
    19200 Grajewo, woj. podlaskie
    tel. 86 273 08 60, fax. 86 273 08 61
    REGON: 45000575300000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.mops.grajewo.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie i dostawę posiłków dwudaniowych dla pensjonariuszy Klubu Seniora w Grajewie w ilości około 24 000 zestawów obiadowych w stosunku rocznym - na 2019 rok.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest Przygotowywanie i dostawa obiadów dwudaniowych dla pensjonariuszy Klubu Seniora w Grajewie w okresie od 02.01.2019 r. do 31.12.2019 r., w dni od poniedziałku do piątku w ilości około 24 000 zestawów obiadowych w stosunku rocznym – na 2019 rok. 1.1 Zamówienie przewiduje przygotowanie i dostawę obiadów dwudaniowych wraz z kompotem dla pensjonariuszy Klubu Seniora w Grajewie, w ilości około 24 000 zestawów obiadowych na 2019 rok, tj. ok. 90 posiłków z kompotem dziennie za wyjątkiem sobót, niedziel i świąt. Przy opracowywaniu jadłospisu należy kierować się ogólnie zalecanymi zasadami prawidłowego żywienia, dbać o pełne zaspokojenie kaloryczne i witaminowe oraz pokarmy bogate w składniki mineralne. Zestawy posiłków powinny być przygotowane przy wykorzystywaniu różnych technik kulinarnych, eliminując produkty ciężkostrawne, z wykorzystaniem bogatszego asortymentu dodatków owocowych oraz większego udziału w żywieniu potraw z ryb. 1.2 Zamawiający zastrzega możliwość zmiany ilości obiadów w stosunku rocznym, w okresie objętym przedmiotem zamówienia, ze względu na frekwencję osób korzystających z tej formy pomocy. Z racji zmniejszenia liczby przygotowanych posiłków Wykonawcy nie przysługują roszczenia względem Zamawiającego. 1.3 Minimalna wartość kaloryczna zestawu obiadowego – 850 kcal. Zestaw obiadowy składający się co najmniej z 2 dań i kompotu, w tym: zupy o pojemności nie mniejszej niż 450 ml, kaloryczność 250 kcal; drugiego dania o kaloryczności 600 kcal oraz kompotu. Posiłki muszą być skomponowane w następujących proporcjach: co najmniej 2 razy w tygodniu obiady mięsne, 2 razy w tygodniu tłusta ryba (makrela, śledź, łosoś) w postaci jak najmniej przetworzonej, 1 raz w tygodniu obiady bezmięsne. Podstawą drugiego dania powinny być potrawy z produktów białkowych np. z mięsa, ryb, podrobów, jaj, sera lub tzw. potrawa półmięsna złożona z mięsa i warzyw lub produktów mącznych albo bezmięsna uzupełniona produktami białkowymi (serem, jajami). Ziemniaki powinny stanowić oddzielną potrawę i nie mogą zastępować potraw z warzyw. Oprócz ziemniaków należałoby też serwować kaszę, która jest ważnym źródłem błonnika, węglowodanów, witaminy z grupy B oraz składników mineralnych. Posiłek obiadowy musi zawierać dodatek owocowo-warzywny, np. kompot, kisiel, jogurt, jak również owoce w całości. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków dobrej jakości o rzetelnej wadze, odpowiednim poziomie energetycznym i odżywczym o temperaturze w granicach 67-75 0C. Dania nie mogą powtarzać się w okresie dekady. 1.4 Wykonawca będzie przygotowywał i dostarczał posiłki zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCP. Obowiązkiem Wykonawcy jest przechowywanie próbek pokarmowych ze wszystkich przygotowanych i dostarczonych posiłków, każdego dnia przez okres 72 godzin z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek. Zamawiający zastrzega sobie prawo bieżącej kontroli w zakresie przestrzegania przez Wykonawcę przepisów dotyczących technologii produkcji i jakości wykonywanych usług. 1.5 Transport posiłków powinien odbywać się w pojemnikach zapewniających właściwą ochronę i temperaturę oraz jakość przewożonych potraw środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności. Wykonawca wraz z posiłkiem dostarczy pojemnik na odpady pokonsumpcyjne oraz zapewni ich odbiór tego samego dnia niezwłocznie po zakończonym obiedzie na własny koszt. Dostarczenie posiłków z miejsca produkcji do pomieszczeń dystrybucji w budynku Klubu Seniora, 19-200 Grajewo, ul. Konstytucji 3 Maja 2b realizowane będzie przez Wykonawcę na jego koszt. 1.6 W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki o nie gorszej jakości na swój koszt z innych źródeł. 1.7 Rozliczenia finansowe Wykonawcy z Zamawiającym odbywać się będą na podstawie ilości faktycznie dostarczonych obiadów i ich ceny jednostkowej. Wykonawca gwarantuje niezmienność ceny wydanych obiadów przez cały okres obowiązywania umowy. 1.8 Ilość zamawianych obiadów Zamawiający będzie zgłaszał Wykonawcy najpóźniej do godz. 1400 poprzedniego dnia. 1.9 W dniach 19 kwietnia 2019 r. i 24 grudnia 2019 r. zamiast obiadu Wykonawca przygotuje tradycyjny posiłek świąteczny o uroczystym charakterze.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55321000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Wykonawca posiada zezwolenie na prowadzenie działalności cateringowej wydane w drodze decyzji właściwego Państwowego Inspektora Sanitarnego wydanego na podstawie ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2018 r. poz. 1541 z późn. zm.) zezwalającej na prowadzenie działalności gastronomicznej w zakresie produkcji od surowca do wyrobu gotowego dań kulinarnych na potrzeby usług cateringowych przewożonych środkiem transportu.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach