Przetargi.pl
Przygotowanie i dostarczanie posiłków do Domu Pomocy Społecznej Nr 2 z filią Dom w Połowie Drogi w Gorzowie Wlkp.

DOM POMOCY SPOŁECZNEJ NR 2 Z FILIĄ "DOM W POŁOWIE DROGI" ogłasza przetarg

  • Adres: 66-400 Gorzów Wielkopolski, WALCZAKA 42
  • Województwo: lubuskie
  • Telefon/fax: tel. 95 7358610
  • Data zamieszczenia: 2023-02-28
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: DOM POMOCY SPOŁECZNEJ NR 2 Z FILIĄ "DOM W POŁOWIE DROGI"
    WALCZAKA 42
    66-400 Gorzów Wielkopolski, woj. lubuskie
    tel. 95 7358610
    REGON: 211035392
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.dpsnr2.gorzow.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Gminna Samorządowa Jednostka Organizacyjna

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie i dostarczanie posiłków do Domu Pomocy Społecznej Nr 2 z filią Dom w Połowie Drogi w Gorzowie Wlkp.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest usługa polegająca na przygotowaniu posiłków i dostarczaniu ich do Domu Pomocy Społecznej Nr 2 z filią „Dom w Połowie Drogi” w Gorzowie Wlkp. przy ul. Walczaka 42 i ul. Walczaka 27, przy czym usługi będą świadczone zgodnie z obowiązującymi przepisami, w szczególności z:2. Usługi będą świadczone zgodnie z obowiązującymi przepisami, w szczególności z:1) ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( tj Dz. U. z 2022r. poz. 2132 ze zm.) oraz przepisami wykonawczymi wydanymi na podstawie wyżej wymienionej ustawy,2)rozporządzeniem (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U.UE L Nr 139 poz.1),3) ze standardami GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna), GHP (Dobra Praktyka Higieniczna),4) systemem HACCP ( System zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności).3.Zakres usług:2. Zakres usług obejmuje przygotowanie i dostarczenie posiłków w stanie gotowym do spożycia w formie śniadań, obiadów dwudaniowych, podwieczorku i kolacji zgodnie z jadłospisem. 3. W trakcie trwania umowy przewidywana jest dzienna ilość posiłków do przygotowania i dostarczenia dla szacunkowo 90 mieszkańców, w tym: - dla szacunkowo 22 mieszkańców Domu przy ul. Walczaka 27 w Gorzowie Wlkp.- dla szacunkowo 68 mieszkańców Domu przy ul. Walczaka 42 w Gorzowie Wlkp. z uwzględnieniem diet takich jak: cukrzycowa, wątrobowa, lekkostrawna, bezmleczna 4. Liczba osób ( mieszkańców) podana w ust.3 i w związku z tym liczba posiłków są liczbami szacunkowymi i nie mogą stanowić podstawy do wnoszenia przez Wykonawcę jakichkolwiek roszczeń co do ilości posiłków faktycznie zamówionych przez Zamawiającego w toku realizacji umowy, przy czym Zamawiający nie może zamówić dziennie mniej posiłków niż dla 60 mieszkańców.Rozliczenie w toku realizacji umowy następować będzie w oparciu o faktycznie zamówione posiłki i cenę jednostkową zadeklarowaną w ofercie Wykonawcy określoną w § 5 ust 1 umowy.5. Wykonawca odpowiedzialny jest za przygotowanie trzech głównych posiłków w ciągu dnia oraz podwieczorku tj.- śniadania w skład którego wchodzi: zupa mleczna -500 ml na osobę z dodatkiem kaszy mannej, ryżu, makaronu, płatków owsianych i innych / dla diety bezmlecznej - zamiennik zupy mlecznej i wydzielonego posiłku , pieczywo krojone 150 g na osobę (chleb zwykły, chleb razowy, bułka paryska), masło – 15 g na osobę, wędlina plastry lub na ciepło w całości 100g na osobę lub ser żółty lub biały lub pasztet lub potrawy z jaj 100 g na osobę (jajecznica lub pasta jajeczna ) lub jajko gotowane – 2 szt, warzywa (papryka lub ogórek kiszony, ogórek konserwowy, ogórek świeży, pomidor, sałata, rzodkiewka, itp. dodatek do śniadania, herbata ( 90 saszetek), cytryna ( 90 plastrów),- obiadu w skład którego wchodzi: zupa -450ml na osobę oraz drugie danie, przy czym drugie danie powinno być dostarczane trzy razy w tygodniu jako mięsne, trzy razy w tygodniu jako półmięsne lub jarskie i dwa razy w tygodniu rybę oraz dodatek do obiadów w postaci surówki lub warzyw gotowanych oraz kompot z owoców lub sok lub kisiel. Waga gotowych potraw nie może być mniejsza niż: danie mięsne – 100g bez kości, 120g z kością- waga mięsa po przetworzeniu, sosu i panierki, ziemniaki, kasza, makaron, ryż – 250 g, surówka – 150 g, kompot 250 ml, potrawy typu: fasolka po bretońsku, bigos, łazanki, pierogi, krokiety, gołąbki itp. w ilości 300g, ryba – 100 g bez panierki., sosy podprawiane nisko tłuszczową śmietaną dodatkowo w ilości 40ml przy potrawach mieszanych (kaszy, ryżu). Drugie danie powinno być przygotowane z produktów białkowych, najlepiej pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, ser, jaja, drób), produktów bogatych w węglowodany złożone( ziemniaki, kasza, ryż, kluski, makaron).- kolacji w skład której wchodzi: masło-15 g na osobę -, pieczywo krojone- 150 g na osobę (chleb zwykły, razowy, żytni, bułka paryska), pasztety lub ser żółty lub potrawy z jajek lub sałatki w tym rybne, jarzynowe lub pasty-100 g na osobę lub przetwory mięsne - 100g na osobę np. wędzonki, wędliny, w tym drobiowe lub produkty blokowe oraz dwa razy w tygodniu gorący posiłek, warzywa (papryka lub ogórek kiszony, ogórek konserwowy, ogórek świeży, pomidor, sałata, rzodkiewka, itp. dodatek do kolacji, herbata (90 saszetek), cytryna ( 90 plastrów),- podwieczorku od poniedziałku do piątku w skład którego wchodzą:produkty mleczne (serek hormonizowany lub jogurt owocowy, naturalny) lub owoce sezonowe lub kisiel, budyń 250 ml na osobę i inne,- w sobotę, niedzielę i w dni świąteczne dodatku w formie ciasta (min.100 gram)6. W przypadku diety cukrzycowej Wykonawca dostarczy i przygotuje pięć posiłków w ciągu dnia ustalonych przez dietetyka tj. I śniadanie, II śniadanie, obiad dwudaniowy w tym surówka, kompot, podwieczorek i kolacja, 7. Wykonawca raz w tygodniu dostarczy produkty tj. płatki kukurydziane w ilości 4 opakowań, kaszka manna (błyskawiczna) w ilości 2 opakowań, mleko (1 l) szt 10.8. Dodatkowo raz w tygodniu (poniedziałek) Wykonawca dostarczy produkty tj. nie mniej jednak niż po 5 szt. -mięsne (konserwy),pasztety, nabiał różnego rodzaju, dżemy, miód naturalny itp., z których mieszkańcy będą korzystać między posiłkami.9. Wykonawca przygotuje zamiast całodziennego posiłku tzw. suchy prowiant dla mieszkańców Domu w dniach, w których wyjeżdżać oni będą na wyjazdy okolicznościowe. W ramach suchego prowiantu muszą znaleźć się również napoje ciepłe bądź zimne, w zależności od pory roku . Napoje ciepłe powinny być w termosach zabezpieczonych przez Wykonawcę. Rodzaj i ilość porcji uzgadniane będą z upoważnionym pracownikiem Zamawiającego. O planowanym wyjeździe Zamawiający poinformuje Wykonawcę z co najmniej dwudniowym wyprzedzeniem. 10. Wykonawca zobowiązany jest do przewożenia śniadań, obiadów i kolacji w zabezpieczonych przed wylaniem w termosach gwarantujących utrzymanie temperatury zgodnie z obowiązującymi przepisami: a) dla potraw serwowanych na gorąco: zupa - temperatura nie niższa niż 75 oC, b ) II danie - temperatura nie niższa niż 65 oC, c) surówki, sałatki – temperatura od 4 do 10 oC. 11. Przygotowywane posiłki dostarczane będą przez Wykonawcę siedem dni w tygodniu, od poniedziałku do niedzieli, o ustalonych godzinach:• 7.00 –7.30 - śniadania,• 12.00 – 12.30- obiady,• 17.00 – 17.30 –kolacje, z tym że kolacje nie podawane na ciepło mogą być dostarczane w godzinach dostarczania obiadów.Posiłki muszą być przygotowywane przy bezwzględnym przestrzeganiu zaleceń organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Instytutu Żywienia, zgodnie z obowiązującymi normami w zakładach żywienia zbiorowego oraz uwzględniać potrzeby żywieniowe osób przebywających w placówce z uwzględnieniem diet.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55520000-1
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: 1) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy nie podlegają wykluczeniu na zasadach określonych w Rozdziale VIII i Rozdziale IX SWZ, oraz spełniają określone przez Zamawiającego warunki udziału w postępowaniu.2) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy spełniają warunki dotyczące:a) zdolności do występowania w obrocie gospodarczym:Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.Ocena spełniania powyższego warunku zostanie dokonana na podstawie złożonego oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu (załącznik Nr 3 do SWZ), metodą graniczną spełnia – nie spełniab) uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów:Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.Ocena spełniania powyższego warunku zostanie dokonana na podstawie złożonego oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu (załącznik Nr 3 do SWZ), metodą graniczną spełnia – nie spełniac) sytuacji ekonomicznej lub finansowej:Zamawiający uzna warunek za spełniony, jeżeli Wykonawca wykaże, że jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia na sumę gwarantowaną co najmniej 100.000,00 zł (sto tysięcy złotych 00/100) na wszystkie i na jedno zdarzenie, obejmujące w szczególności odpowiedzialność cywilną za szkody powstałe wskutek zakażeń np. salmonellą i innymi zakażeniami pokarmowymi oraz zatruć pokarmowychUwaga! Jeżeli z przedstawionego dokumentu nie będzie wynikało, że ubezpieczenie jest opłacone Wykonawca do oferty powinien załączyć dokument potwierdzający opłacenie składki ubezpieczeniowej np. kopię przelewu na dzień otwarcia ofert.d) zdolności technicznej lub zawodowejZamawiający uzna spełnienie tego warunku jeżeli Wykonawca wykaże, że dysponuje:a) co najmniej 1 ( jednym) samochodem przystosowanym i dopuszczonym przez Stację Sanitarno – Epidemiologiczna do przewozu żywności.b) lokalem gastronomicznym (zakładem), który spełnia wymagania higieniczno-sanitarne dla zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu posiłki tj. musi posiadać decyzję właściwego Powiatowego Inspektora Sanitarnego o zatwierdzeniu zakładu i o jego wpisie do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowego Inspektora Sanitarnego, zgodnie z wymogami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywieniaOcena spełniania powyższego warunku zostanie dokonana na podstawie złożonego oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu (załącznik Nr 3 do SWZ), oświadczenia ( załącznik nr 4 do SIWZ), metodą graniczną spełnia – nie spełnia metodą graniczną spełnia – nie spełniaUwaga: Z treści załączonych dokumentów musi wynikać jednoznacznie, że w/w warunek „Zdolności technicznej lub zawodowej” Wykonawca spełniłe) posiadania wiedzy i doświadczenia,Zamawiający uzna spełnienie tego warunku, jeżeli Wykonawca wykaże, że:a) wykonał lub wykonuje w ciągu ostatnich trzech lat tj. licząc wstecz od upływu terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie co najmniej jedną usługę polegającą na przygotowywaniu i dowożeniu posiłków, spełniającą łącznie poniższe warunki:• świadczenie usługi w sposób ciągły przez okres co najmniej 6 miesięcy na rzecz tego samego Zamawiającego,• dzienna ilość przygotowywanych i dostarczanych posiłków – co najmniej 50 porcji;oraz załączy do oferty dowód potwierdzający, że usługa jest wykonywana lub została wykonana należycie. W przypadku, gdy Zamawiający jest podmiotem na rzecz którego usługi wskazane w wykazie zostały wcześniej wykonane, Wykonawca nie ma obowiązku przedkładania dowodówOcena spełniania powyższego warunku zostanie dokonana na podstawie złożonego oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu (załącznik Nr 3 do SWZ), oraz oświadczenia (załącznik Nr 5 do SWZ ) metodą graniczną spełnia – nie spełnia*Z treści załączonych dokumentów musi wynikać jednoznacznie, że w/w warunek Posiadania wiedzy i doświadczenia, Wykonawca spełniłOcena spełnienia warunków udziału w postępowaniu dokonywana będzie w oparciu o złożoną ofertę i załączniki, wg zasady spełnia/nie spełnia. Niespełnienie choćby jednego warunku spowoduje wykluczenie wykonawcy z postępowania.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Tak

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą: 2023-03-10

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach