Przetargi.pl
Przygotowanie, dostawę i wydanie posiłków dla dzieci uczęszczających do Przedszkola Publicznego w Chynowie

Urząd Gminy ogłasza przetarg

  • Adres: 05-650 Chynów, ul. Główna
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 48 661 57 00, 661 57 42 , fax. 48 661 57 33
  • Data zamieszczenia: 2020-08-04
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Urząd Gminy
    ul. Główna 67
    05-650 Chynów, woj. mazowieckie
    tel. 48 661 57 00, 661 57 42, fax. 48 661 57 33
    REGON: 53894600000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.bip.chynow.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie, dostawę i wydanie posiłków dla dzieci uczęszczających do Przedszkola Publicznego w Chynowie
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest całodzienna obsługa w zakresie żywienia dzieci 3-5 letnich w Przedszkolu Publicznym w Chynowie. Zamówienie obejmuje: 2.1. przygotowanie, dostawę i wydanie posiłku składającego się ze śniadania, pełnego obiadu i podwieczorku dla około 175 dzieci przez 5 dni w tygodniu z wyłączeniem dni wolnych od zajęć przedszkolnych oraz przerwy wakacyjnej od 02.08.2021 r. do 31.08.2021 r., w okresie od dnia 01.09.2020r. do dnia 30.07.2021r.; 2.2 dostarczenie posiłków w godzinach: śniadanie od 7:50 do 8:10, obiad od 10:30 do 10:50 i podwieczorek od 13:30 do 13:50; 2.3 przygotowanie całodziennego posiłku zgodnie z zalecanymi normami żywieniowymi dla grup wiekowych dzieci przedszkolnych, określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2019r., poz. 1252 ze zm.), wyłącznie z produktów naturalnych wg norm Instytutu Żywności i Żywienia dzieci i młodzieży; 2.4 przygotowania posiłków z uwzględnieniem zapisów Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. poz. 1154); 2.5 zachowanie zasady, iż odległość Wykonawcy do Zamawiającego nie może przekroczyć 30 kom; 2.6 Wykonawca zapewnia: a) dystrybucję posiłków do przedszkola samochodem spełniającym warunki sanitarne zatwierdzone przez Państwową Stację Sanitarno Epidemiologiczną, w atestowanych termosach, naczyniach i pojemnikach, spełniających wymagania określone w obowiązujących przepisach, zapewniające zachowanie odpowiedniej temperatury i higieny, b) odbiór i utylizację odpadów, c) porcjowanie i wydawanie posiłków w danym dniu dla poszczególnych grup dzieci w ilości zgłoszonej przez upoważnionego pracownika przedszkola, d) opracowanie tygodniowego jadłospisu i dostarczenie dyrektorowi Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Chynowie z 2 dniowym wyprzedzeniem, e) zachowania diet pokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb dzieci (alergie itp.) f) urozmaicony jadłospis (posiłki nie mogą powtarzać się w ciągu 1 tygodnia) z uwzględnieniem: zup mlecznych, mieszanego pieczywa, zróżnicowanych potraw mięsnych i z ryb, dodawania do śniadań i podwieczorków sezonowych warzyw i owoców oraz napojów na bazie mleka, g) przygotowanie posiłków z produktów wysokiej jakości i zawsze świeżych, (wyklucza się sporządzania potraw z proszku za wyjątkiem budyniu i kisielu); h) każdy zestaw posiłków będzie składał się z: - śniadania, które ma się składać z zupy mlecznej lub potrawy mlecznej i mlekopochodnej, kanapki, herbaty itp. - obiadu, który będzie się składał z: zupy, drugiego dania: ziemniaki (lub zamiennie ryż, kasza, kopytka, makaron itp.), dania mięsnego np. sztuka mięsa, udziec kurczaka, kotlet schabowy, stek z piersi kurczaka, bitki wołowe, gulasz itp., surówki i kompotu/napoju. Jeden raz w tygodniu drugie danie bezmięsne musi stanowić ryba pod różną postacią. Dopuszcza się jeden raz na 2 tygodnie drugie danie bezmięsne i bezrybne, mogą je stanowić np. pierogi, naleśniki, knedle itp. - podwieczorku, które będzie składać się z kanapki lub jogurtu/deseru mlecznego lub własnoręcznie przygotowanego ciasta domowego, budyniu/kisielu, herbaty/napoju mlecznego; i) owoce podawane dzieciom mają być w całości, niedopuszczalne jest dzielenie jednego owocu pomiędzy kilkoro dzieci; j) napoje powinny być wydawane w ilościach bez ograniczeń czyli z możliwością dolewki z dzbanka; k) kompoty mogą być przygotowywane z suszu owocowego, z tym, że wymagany jest dodatek owoców świeżych lub mrożonych w ilości nie mniejszej niż 3% masy wody użytej do przygotowania kompotu; l) do transportu produktów smażonych takich jak kotlety, krokiety lub naleśniki, należy stosować naczynia i termosy z odciekaczem tłuszczu na spodzie, tak aby dolna warstwa dań nie nasiąkała tłuszczem; 2.7 Wykonawca usunie z terenu przedszkola zużyte naczynia jednorazowego użytku oraz wszelkie odpady żywnościowe; 2.8 Wykonawca zobowiązany jest do wyliczenia wartości energetycznej jednej porcji każdego dania wg poniższej tabeli: Posiłek Produkt Ilość produktu w gramach Energia w kcal 2.9 Energia z powyższej tabeli powinna być podsumowana i wynosić dla dzieci przedszkolnych ok. 1100 kcal. 2.10 Zamawiający udostępnia nieodpłatnie pomieszczenia do porcjowania, wydawania oraz spożywania posiłków; 2.11 Zamawiający zapewnia naczynia do spożywania posiłku (wielokrotnego użytku), sprzątanie i mycie naczyń po posiłkach oraz pomoc przy wydawaniu posiłków dzieciom przez personel przedszkola; 2.12 dyrektor Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Chynowie zobowiązuje się do dostarczenia Wykonawcy do końca każdego miesiąca listy dzieci którzy będą korzystać z posiłków w kolejnym miesiącu; 2.13 Zamawiający zastrzega, iż liczba dzieci zdeklarowanych na dany miesiąc może ulec zmianie w sytuacjach, których Zamawiający nie mógł przewidzieć np.: z powodu choroby dziecka; 2.14 liczba dzieci może być weryfikowana z 1 dniowym wyprzedzeniem, w uzasadnionych przypadkach najpóźniej do godz. 7:10 danego dnia; 2.15 Wykonawca jest odpowiedzialny za jakość, zgodność z warunkami technicznymi i jakościowymi opisanymi dla przedmiotu zamówienia; 2.16 Wykonawca zobowiązany jest do przedstawienia wszystkich składników użytych do przygotowania posiłków w danym dniu i wskazać alergeny zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25-10-2011r.; 2.17 Nie dopuszcza się: - stosowania octu w produktach takich jak: surówka z czerwonej kapusty i barszcz. Produkty te mogą być zakwaszone cytryną lub w postaci kiszonej; - używania produktów typu wegeta lub innych zawierających glutaminian sodu; - wykorzystywania w przepisach grzybów, w tym również pieczarek; - zastępowania masła margaryną. Masło używane do smarowania pieczywa powinno zawierać co najmniej 80% tłuszczu; - przygotowywania napojów z syropów i koncentratów; - nabytych gotowych napojów zawierających cukier, np. „soczek z rurką”; - nabytych gotowych ciast typu strucla, które dzięki zamknięciu w foliowym opakowaniu mają długi termin do spożycia; - używania gotowych sosów z torebki. 2.18 wymagana jest należyta staranność przy realizacji zobowiązań umowy; 2.19 ustalenia i decyzje dotyczące wykonywania zamówienia uzgadniane będą przez zamawiającego z ustanowionym przedstawicielem Wykonawcy; 2.20 określenie przez Wykonawcę telefonów kontaktowych i numerów fax. oraz innych ustaleń niezbędnych dla sprawnego i terminowego wykonania zamówienia. 2.21 Na podstawie art. 29 ust. 3a w związku z art. 36 ust. 2 pkt 8a ustawy Pzp, zamawiający wymaga zatrudnienia osób na podstawie umowy o pracę przez wykonawcę lub podwykonawcę, wykonujące niezbędne czynności w trakcie realizacji zamówienia: 1) Zamawiający wymaga, aby wykonawca przez cały okres wykonywania przedmiotu umowy zatrudniał na podstawie umowy o pracę w wymiarze pełnego etatu co najmniej 1 osobę świadczące pracę związaną z wykonywaniem czynności w trakcie realizacji przedmiotu umowy z wyłączeniem kadry kierowniczej oraz pracowników administracji. 2) Rodzaj czynności niezbędnych do realizacji zamówienia przez osoby zatrudnione na podstawie umowy o pracę: obowiązki w zakresie przygotowywania i wydawania posiłków w szkołach. Wykonywanie prac objętych w/w zakresem zamówienia dotyczy pracy osób fizycznych – co najmniej 1 osoby. 3) Wykonawca na żądanie zamawiającego obowiązany jest udokumentować zatrudnienie osób, o których mowa powyżej. Sposób dokumentowania zatrudnienia osób, uprawnienia zamawiającego w zakresie kontroli spełniania przez wykonawcę wymagań, o których mowa w art. 29 ust. 3a ustawy Pzp, oraz sankcji z tytułu niespełnienia tych wymagań, rodzaju czynności niezbędnych do realizacji zamówienia, których dotyczą wymagania zawierają ogólne warunki umowy stanowiące załącznik do SIWZ.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55523100-3
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Zamawiający w niniejszym postępowaniu nie wymaga odrębnego potwierdzenia spełniania przedmiotowego warunku.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Formularz ofertowy (wzór stanowi załącznik nr 1 do SIWZ). Oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu (wzór stanowi załącznik nr 2 do SIWZ). Wykonawca, w terminie 3 dni od zamieszczenia na stronie internetowej informacji, o której mowa w art. 86 ust. 5 ustawy, przekazuje Zamawiającemu oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej (wzór stanowi załącznik nr 5 do SIWZ), o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23 ustawy. Wraz ze złożeniem oświadczenia, Wykonawca może przedstawić dowody, że powiązania z innym Wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu o udzielenie zamówienia. W przypadku wspólnego ubiegania się o zamówienie przez Wykonawców oświadczenie składa każdy z Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie, dotyczy to również wspólników spółki cywilnej.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach