Przetargi.pl
Przygotowanie, dostarczenie i wydawanie posiłków dla dzieci przedszkolnych i uczniów w Gminnym Zespole Szkół w Bielanach Wrocławskich ul. Akacjowa1, 55-040 Bielany Wrocławskie

Gmina Kobierzyce ogłasza przetarg

  • Adres: 55-040 Kobierzyce, al. Pałacowa 1
  • Województwo: dolnośląskie
  • Telefon/fax: tel. 071 3111215 , fax. 071 3111252
  • Data zamieszczenia: 2016-06-06
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gmina Kobierzyce
    al. Pałacowa 1 1
    55-040 Kobierzyce, woj. dolnośląskie
    tel. 071 3111215, fax. 071 3111252
    REGON: 93193507500000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.ugk.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie, dostarczenie i wydawanie posiłków dla dzieci przedszkolnych i uczniów w Gminnym Zespole Szkół w Bielanach Wrocławskich ul. Akacjowa1, 55-040 Bielany Wrocławskie
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest kompleksowa usługa w roku 2016-2017r. polegająca na przygotowaniu, dostarczaniu i wydawaniu gorących posiłków - obiadów dwudaniowych z deserem w postaci owocu sezonowego dla 80 dzieci w wieku przedszkolnym oraz 200 uczniów szkoły podstawowej i gimnazjum Gminnego Zespołu Szkół mieszczącego się w Bielanach Wrocławskich ul. Akacjowa 1. Posiłki to dwudaniowe, pełnowartościowe obiady z deserem w postaci owoców sezonowych, o wymaganej przepisami i normami kaloryczności i zawartości składników odżywczych dla odpowiedniej grupy wiekowej dzieci lub młodzieży w wieku od 5 do 16 lat. Minimalne wymagania związane z przedmiotem zamówienia : 1.Wykonawca jest zobowiązany do ustalania menu przez dietetyka i jego każdorazowej pisemnej akceptacji, z niezbędnym wyprzedzeniem i podaniem go do wiadomości dyrektora placówki lub osoby przez niego wyznaczonej. Wykonawca zobowiązuje się do wywieszenia informacji o MENU wraz z TABELĄ ALERGENÓW POKARMOWYCH na kolejny tydzień w każdy piątek kończącego się tygodnia w wyznaczonym miejscu w placówce szkolnej. Dożywianie uczniów szkoły podstawowej i gimnazjum będzie miało miejsce pięć razy w tygodniu od poniedziałku do piątku przez cały rok szkolny z wyłączeniem wakacji, ferii, dni świątecznych i wolnych od zajęć lekcyjnych, a dzieci w wieku przedszkolnym pięć razy w tygodniu od poniedziałku do piątku przez cały rok szkolny z wyłączeniem wakacji, przy czym wakacje dzieci przedszkolnych trwają 1 miesiąc, dni świątecznych i wolnych od zajęć lekcyjnych. Szczegółowy harmonogram na okres świadczenia usług przez Wykonawcę, Zamawiający sporządzi do 28 sierpnia poprzedzającego kolejny rok szkolny. Dopuszcza się zmianę harmonogramu z okresowym wyprzedzeniem. Na realizację przedmiotu zamówienia zostanie podpisana umowa z placówką reprezentowaną przez dyrektora placówki. 2.Wykonawca zobowiązany jest do dostarczania obiadów własnym transportem, zgodnym z przepisami w tym zakresie(przede wszystkim posiadania akceptacji właściwej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej),w hermetycznych termosach przeznaczonych do transportu żywności i gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury(50-60°C) i jakości przewożonych potraw do momentu wydania posiłku. Wykonawca jest zobowiązany do przygotowywania posiłków z zastosowaniem pieca konwekcyjnego. 3. Wykonawca zobowiązany jest do dostarczania posiłków w termosie zbiorczym. W przypadku Gminnego Zespołu Szkół w Bielanach Wrocławskich Wykonawca będzie zobowiązany przełożyć je do bemara grzewczego w związku z dużą liczbą dzieci korzystających z dożywiania( bemar musi być na wyposażeniu Wykonawcy). Następnie posiłki muszą być poporcjowane do naczyń jednorazowych, a po spożyciu posiłków przez dzieci Wykonawca jest zobowiązany do uprzątnięcia i zagospodarowania używanych naczyń i sztućców na własny koszt. Posiłki powinny być podawane w naczyniach jednorazowych ze sztućcami jednorazowym i serwetką, posiadającymi wymagane atesty dopuszczające ich wykorzystanie w żywieniu ludzi, Sztućce jednorazowe i serwetka powinny być zapakowane indywidualnie dla każdego dziecka w opakowaniu zgrzewanym. Na każdym etapie czynności związanych z żywieniem dzieci wymagane jest zachowanie zasad higieny. 4.Miejscem wydawania posiłków dla dzieci w wieku przedszkolnym oraz uczniów szkoły podstawowej i gimnazjum będzie udostępniona przez Zamawiającego stołówka szkolna oraz sale przedszkolne lub inne miejsca do tego przygotowane. 5.Liczba dzieci korzystających z posiłków może ulec zmianie w zależności od deklaracji rodziców lub zmiany ilości dzieci przebywających w placówce. Deklarowana liczba 280 dzieci jest szacunkowa na dzień przygotowywania postępowania przetargowego. 6.Wszelkie szczegóły realizacji zamówienia dla Zespołu Szkół w Bielanach Wrocławskich tj. 1) ewentualne zmiany harmonogramu dostaw, na dzień ogłoszenia przewiduje się trzy tury posiłków w godzinach 11:00 do 15:00; 2) tryb postępowania w przypadku zmiany ilości dostarczanych posiłków; 3) ewentualne zastrzeżenia Zamawiającego co do realizacji zamówienia i sposobu ich zniwelowania; 4) inne aspekty związane z prawidłowością realizacji zamówienia; muszą być na bieżąco konsultowane przez Wykonawcę z dyrektorem placówki bądź osobą przez niego wyznaczoną i realizowane zgodnie z potrzebami Zamawiającego. 7.Posiłki muszą posiadać wymaganą przepisami kaloryczność i muszą być sporządzone zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Przygotowanie, przechowywanie i dostarczanie posiłków powinno odbywać się w odpowiednich warunkach przy zachowaniu reżimu sanitarno-higienicznego. Wykonawcę w tym zakresie obowiązują przepisy zawarte w ustawie z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U.z 2015 r. poz. 594 j.t. ze zm.)oraz Rozporządzenia Ministra Zdrowia z 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2015 r., poz. 1256). Przygotowanie posiłków musi być oparte na bazie świeżych pełnowartościowych składników, z wykluczeniem żywności typu Fast food, dań sproszkowanych lub instant. Surowce wykorzystywane do przygotowania posiłku powinny pochodzić z działającej zgodnie z obowiązującymi przepisami sieci dystrybucji żywności (legalnie działające sklepy i hurtownie). 8.Zobowiązuje się Wykonawcę do dostarczania różnorodnych posiłków. Obiad powinien składać się z zupy ugotowanej na wywarze mięsnym (wkładka mięsna) lub warzywnym z uwzględnieniem urozmaicenia podawanych zup. Drugim posiłkiem jest danie mięsne lub bezmięsne. Danie mięsne (w tym danie z ryb) powinno być przygotowywane cztery razy w tygodniu, danie bezmięsne jeden raz w tygodniu. Do dań mięsnych wymagane jest podanie ziemniaków lub produktów pochodzenia zbożowego (kasza, ryż, makron, kluski itp.).Warzywa, jako niezbędny element obiadu, powinny być podawane w postaci przetworzonej (gotowanej) lub surowej (surówki) z warzyw sezonowych. Pierogi z mięsem traktuje się jako danie mięsne, ale wymagane jest jego podanie z surówką. Do każdego posiłku dziecko musi otrzymywać deser w postaci owoców. Wyklucza się posiłki typu Fast food, dania typu instant i sproszkowane. Bilans składników pokarmowych ustala dietetyk. Posiłki powinny posiadać odpowiednie walory smakowe i zapachowe oraz estetyczny wygląd . 9. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających posiłki pod względem higienicznym oraz kalorycznym, a także zachowania wymaganej temperatury. W przypadku stwierdzenia, że posiłek nie spełnia parametrów określonych w obowiązujących przepisach oraz w siwz, czy też umowy, kosztami badania Zamawiający obciąży Wykonawcę. W takich sytuacjach Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia nowego posiłku zgodnego z warunkami umowy i wydania go do godz.15:00 tego samego dnia. 10. Dla potrzeb badań przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną , Wykonawca będzie zobowiązany (zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Finansów z 17 kwietnia 2007r. -Dz.U. z 2007r., Nr 80, poz.545) do przechowywania przez co najmniej 3 dni po150g każdej składowej części potrawy, mięs, potraw mięsnych i rybnych, jarzyn, gotowanych, sosów potraw mącznych oraz mlecznych, sałatek, surówek itp. Po upływie wymaganego czasu przechowywania próbki posiłków będą mogły być zniszczone.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: nie dotyczy

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: jadłospis
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www,ugk.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach